چگونه می توانم از خودم مراقبت کنم؟

مراقبت از خود نه تنها شامل خودمراقبتی از نظر جسمی است، بلکه افراد نیاز دارند تا از نظر عاطفی نیز از خود مراقبت کنند. باورتان نمی شود که کارهای کوچکی که هر روز انجام می دهیم چگونه می توانند به خوبی وضعیت جسمی و روانی را بهبود بخشند و کمک کنند تا افراد احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند. بنابراین اگر برای شما هم سوال است که “چگونه می توانم از خودم مراقبت کنم؟”، نکات گفته شده در این مقاله، پاسخ سوالتان است.

چگونه می توانم از خودم مراقبت کنم؟

کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای مراقبت از خود انجام دهید، مهم نیست کدام موارد را انتخاب می کنید، هدف این است که بفهمید کدام نکات خودمراقبتی برای شما بهتر است، یاد بگیرید چگونه باید از این راهکارها استفاده کنید و آن ها را به برنامه روزانه خود اضافه کنید تا نه تنها فقط امروز، بلکه حالتان روز به روز بهتر از دیروز شود. در اینجا ۱۵ راه برای شروع مراقبت از خود آورده شده است.

1- مدیتیشن کنید

یکی از بهترین راه ها برای مراقبت از خود، انجام تمرینات مدیتیشن است؛ مدیتیشن کمک می کند تا ذهن خالی شود و از هرگونه اضطراب، افسردگی و درگیری ذهنی دور بمانید. بنابراین اگر فکر می کنید که افکارتان دائم مود شما را پایین می آورند و یا به شما احساس وحشت و نگرانی می دهند، مدیتیشن یک راهکار مناسب برای شماست.

سمت چپ مغز مسئول زبان و تفکر است و دائم در تلاش است تا با افکار و سایر قسمت های مغز ارتباط برقرار کند درحالی که سمت راست مغز به عنوان سمت خلاق شناخته می شود و تمایل دارد ساکت تر باشد؛ مدیتیشن سمت راست مغز را تقویت می کند و به همین دلیل به کنترل افکار آزاردهنده و مزاحم کمک می کند. شما می توانید مدیتیشن های مختلف را در اپلیکیشن های مربوط به مدیتیشن پیدا کنید.

مدیتیشن کمک می کند تا ذهن خالی شود و از هرگونه اضطراب، افسردگی و درگیری ذهنی دور بمانید.

2- روزانه دوش بگیرید

هر روز در آب بودن یک تمرین سالم برای مراقبت از خود است؛ به همین خاطر است که می گویند، دوش گرفتن روزانه بخش مهمی از مراقبت از خود است و هر روز دوش گرفتن به مدت ۲۰ دقیقه، به شما کمک می کند حالتان بهتر شود. به اعتقاد رومی ها، آب درمانی اهمیت و اثرات شفابخش زیادی دارد.

3- به سلامت روان خود اهمیت بدهید

مراقبت از خود فقط شامل اهمیت دادن به سلامت جسمی نیست بلکه سلامت روان نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. مطالعه در مورد نحوه عملکرد مغز به شما کمک می کند تا علت رفتارهای خود را بفهمید و در نهایت با درک بیشتر، بهتر می توانید به سلامت روان خود توجه داشته باشید. با آرام کردن ذهن، همدلی با خود، مدیریت استرس و داشتن خواب کافی می توانید از سلامت روان خود مراقبت کنید. یادتان باشد که در مراقبت از سلامت روان احساس گناه نکنید، باور کنید غلبه بر افکار منفی و جایگزینی آن ها با افکار شاد، بسیاری از مشکلات شما را حل خواهد کرد و سلامت روان به میزان مشکلات شما متکی است.

4- به طبیعت بروید

معمولا وقتی اوضاع خوب پیش نمی رود دوست داریم در خانه بمانیم اما رفتن به فضای باز یک راه طبیعی برای مراقبت از خود است. پابرهنه قدم زدن در طبیعت جریان خون را بهبود می بخشد، التهاب را کاهش می دهد و کمک می کند که شب بهتر بخوابیم.

علاوه بر آن، ویتامین D یکی از ویتامین های ضروری است که بدن به آن نیاز دارد و دوز روزانه را فقط با قرار گرفتن در معرض نور خورشید می توان دریافت کرد. داشتن ویتامین D کافی با بیماری هایی مانند آنفولانزا، افسردگی و بیماری های قلبی مبارزه می کند و حتی به کاهش وزن کمک می کند. بنابراین اگر یک راه ساده برای مراقبت از خود می خواهید، در طبیعت قدم بزنید و یا در یک فضای باز باغبانی کنید.

پابرهنه قدم زدن در طبیعت جریان خون را بهبود می بخشد.

5- چند بار در هفته ورزش کنید

اگر پر مشغله باشیم، اضافه کردن زمانی برای ورزش کردن به برنامه روزانه، کاری دشوار است اما اتفاقا در صورت پرمشغله بودن، حتما لازم است هر روز هر چقدر کم، ورزش کنیم؛ این ورزش کردن می تواند بردن سگ به پیاده روی، تمیز کردن خانه و حتی باغبانی باشد. به علاوه این روزها بسیاری از برنامه های تناسب اندام و یا حتی ویدیوهای یوتیوب، تمرین هایی به مدت ۱۰ دقیقه دارند و این تمرین های کوتاه را راحت تر می توان به برنامه روزانه خود اضافه کرد.

6- عزت نفس خود را افزایش دهید

هر چیزی که باعث می شود بر عزت نفس پایین خود غلبه کنید، در واقع به شما کمک می کند تا به سلامت روانی خود بیشتر اهمیت بدهید چرا که عزت نفس پایین معمولا به این معنی است که افراد از خود مراقبت نمی کنند. این عزت نفس پایین می تواند از تصویر بدنی ضعیف، روابط بد و حتی سیستم ایمنی ضعیف بدن و هر چیز دیگری ناشی باشد که بهتر است به آن رسیدگی کنیم.

به چیزهایی که می خواهید در مورد خودتان بهبود ببخشید فکر کنید و تعیین کنید که کدام یک از آن ها اولویت بیشتری دارد، سپس ابتدا روی همان مورد کار کنید؛ شاید لازم باشد رابطه بدی را ترک کنید، تصمیم بگیرید شادتر باشید و یا حتی بخواهید سلامت جسمانی خود را افزایش دهید.

همچنین بخوانید : 17 نکته طلایی برای تقویت عزت نفس

7- هر شب چند صفحه کتاب بخوانید

کتاب خواندن قبل از خواب به شما کمک می کند تا سریع تر به خواب روید، با فکر راحت تر به رختخواب روید و از چک کردن گوشی موبایلتان قبل از خواب اجتناب کنید.

وقتی افکار آشفته ای دارید احتمالا کتاب خواندن قبل از خواب برای شما سخت تر است زیرا تمرکز کافی بر آن ندارید، اما به محض آرام شدن از نظر ذهنی، بهتر است عادت به کتاب خواندن قبل از خواب، هر چقدر کم را شروع کنید و سعی کنید کتاب هایی در حیطه نحوه عملکرد مغز، خودیاری و… بخوانید تا یاد بگیرید که چگونه سلامت روان خود را حتی زمانی که اوضاع در زندگیتان خوب پیش نمی رود، مدیریت کنید.

کتاب خواندن قبل از خواب کمک می کند تا سریع تر به خواب روید.

8- به اوقات فراغت خود اهمیت بدهید

درست است که پیشرفت در کار و افزایش مهارت های مربوط به شغل برای رزومه عالی است، اما کار کردن نباید جلوی مراقبت از خود را بگیرد و جایگزین اوقات فراغت و تفریح کردن شود.

هر چقدر هم کارتان زیاد باشد به خاطر سلامت کلی باید به اندازه کافی بخوابید، استرس خود را مدیریت کنید، ورزش کنید، کتاب بخوانید، به موسیقی گوش کنید، فیلم ببینید، عزت نفس خود را افزایش دهید، به تغذیه تان اهمیت بدهید و هیچ وعده غذایی را فراموش نکنید تا سطح انرژی خود را افزایش دهید و به طور مداوم بدنتان را تغدیه و سوخت رسانی کنید، به طبیعت بروید، در هوای تازه نفس بکشید و از هوای آفتابی لذت ببرید؛ همه این کارها می توانند راهی برای مراقبت از خود باشند.

9- هر روز چرت کوتاهی داشته باشید

چرت زدن ۲۰ دقیقه ای در روز، راهی سالم برای مراقبت از خود است و افراد باید روزانه به خود و بدنشان استراحت کوتاهی بدهند. حتی اگر دائم در روز احساس خستگی می کنید می توانید زمان بیشتری به خوابیدن و چرت زدن اختصاص دهید تا با انرژی بیشتری به کارهای روزمره تان ادامه دهید.

10- شب ها زود بخوابید

اگر شب ها زودتر بخوابیم، صبح ها راحت تر و پر انرژی تر می توانیم بیدار شویم. داشتن یک روتین منظم قبل از خواب کمک می کند که شب ها زودتر به خواب رویم. روتین منظم قبل از خواب می تواند به این صورت باشد که بعد از کار ورزش کنید، غذا بخورید، دوش بگیرید، یک مدیتیشن سریع ۱۰ دقیقه برای خواب انجام دهید و سپس یک تا دو ساعت را به مطالعه اختصاص دهید.

11- به روانشناس حرفه ای مراجعه کنید

یکی از راه های مراقبت از خود، صحبت کردن با درمانگر است. اکثر مردم فکر می کنند فقط زمانی باید به روانشناس مراجعه کنند که اوضاع خوب پیش نمی رود؛ واقعیت این است که حتی زمانی که همه چیز به خوبی پیش می‌ رود باید یک درمانگر داشته باشیم تا بتوانیم در مورد سلامت روان، شیوه‌ های مراقبت از خود و الگوهای فکری خود بیشتر یاد بگیریم و استرس های روزمره خود را مدیریت کنیم.

یکی از راه های مراقبت از خود، صحبت کردن با درمانگر است.

12- یک کار محبت آمیز انجام دهید

همه افراد دوست دارند مهربان تر باشند، به دیگران کمک کنند و با این کارها بتوانند تغییر هرچند کمی در دنیا ایجاد کنند. بنابراین بهترین راه برای مراقبت از خود این است که فرد خوبی باشیم، نه این که فرد کاملی باشیم. چند دقیقه ای در روز که کارهای محبت آمیز و خوبی انجام می دهیم دقیقا همان چیزی است که مغز به آن نیاز دارد چرا که انجام کارهای محبت آمیز، دادن عشق، محبت و حمایت به دیگران است که باعث می شود احساس بهتری نسبت خود و زندگی داشته باشیم. حتی نوشتن یک پیام محبت آمیز در شبکه های اجتماعی، یک روش مراقبت از خود است.

13- غذاهای سالم بیشتری بخورید

یکی دیگر از راه های مراقبت از خود، رژیم غذایی سالم است زیرا غذاهایی که می خوریم بر خلق و خو، انرژی و تندرستی تاثیر می گذارند. به عنوان مثال نوشیدن آب سلامت روده را بهبود می بخشد، خوردن سبزیجات مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می کند و محدود کردن مصرف قند به کاهش اضافه وزن، دیابت، سرطان و دیگر مشکلات سلامتی کمک می کند.

همچنین بخوانید: فواید نوشیدن آب برای بدن انسان

اگر به دلیل وضعیت جسمانی و یا هرگونه آلرژی محدودیت های غذایی دارید، به کمک پزشک متخصص راه هایی برای داشتن یک رژیم غذایی سالم پیدا کنید تا برایتان خطری نداشته باشد.

14- حد و مرزهای سالمی برای خود تعیین کنید

تعیین حد و مرز چه از نظر فیزیکی و چه روانی، به معنی محافظت از خود است. به عنوان مثال “نه گفتن” یکی از روش های تعیین حد و مرز است. به طور کلی هر کس خودش می داند که چه مرزهایی به مدیریت استرس، سلامت روان و آرامش فکری او کمک می کند؛ بنابراین باید همان ها را هم تعیین کند و تغییراتی که نیاز دارند را ایجاد کنند.

15- زمان حضور در شبکه های اجتماعی را به حداقل برسانید

اگر شبکه های اجتماعی به هر دلیلی به ما احساس ناکافی بودن و بدی می دهد، باید فعالیت در آن ها را کمتر کنیم و به خود زمانی بدهیم برای بهبود وضعیت روانمان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *