از مراحل رشد کودک یک تا دو ساله چه می دانید؟

همه تغییراتی که از بدو تولد تا بزرگسالی در یک انسان رخ می دهد، شامل مراحل رشد کودک یک تا دو ساله حرکتی مستمر، دائمی و پیوسته است که با جوش و خروشی لذت بخش برای کودک و مادر همراه است.

بسیاری از مادران با مراحل رشد کودک یک تا دو ساله مخصوصا، آشنا نیستند و بسیار مشتاق هستند که درباره اندازه قد، وزن، زمان تکلم، راه رفتن و … بدانند و در این زمینه اغلب به مقایسه فرزندان خود با بچه های دیگر می پردازند که قاعدتا کار درستی نیست و نمی توان سایر کودکان را معیار درستی برای مقایسه قرار داد.

اگر دانستن به مراحل رشد کودک یک تا دو ساله علاقه مند هستید و یا نگران مراحل رشد کودک خود هستید، ما در این مقاله مراحل رشد کودک را به بیانی ساده شرح داده ایم؛ تا انتها با ما همراه باشید.

مراحل رشد جسمی کودک در دو سالگی

مراحل رشد کودک یک تا دو ساله بسیار سریع است و حرکاتی که کودک در طی این دوران انجام می دهد نشان از رشد جسمی و افزایش قوا می باشد که می توان به موارد زیر توجه کرد:

  • کودک از سه تا شش ماهگی سعی در چرخش دارد و بر روی بازوان خود فشار وارد می کند.
  • در شش ماهگی تلاش می کند تا بخزد و خود را به جلو بکشاند که در این مرحله بازو ها و پاهای کودک قوی تر شده است و کودک توانایی غلتیدن به روی شکم را دارد.
  • در ماه های هفت، هشت و نه کودک تلاش می کند تا چهار دست و پا حرکت کند که زانوهای کودک قدرت گرفته و به مرور زمان قادر به انجام این فعالیت خواهد بود.
  • انگشتان کودک نیز در طی زمان قادر به گرفتن اشیا و تکان دادن آن خواهند بود که تمام این موارد نشان از رشد جسمی کودک یک تا دو ساله می باشد.
همچنین بخوانید: کدام دندان کودک دائمی است؟ زمان اولین دندان دائمی

مراحل رشد ذهنی کودک

یکی از لذت بخش ترین مراحل رشد کودک یک تا دو ساله، رشد ذهنی می باشد که بسیار دلنشین است کودکی را مشاهده کنی که به تو توجه می کند و سعی در برقراری ارتباط به شیوه خود دارد؛

مراحل رشد ذهنی کودک

اگر اطلاعاتی در رابطه با رشد ذهنی در مراحل رشد کودک یک تا دو ساله ندارید، مطالعه این بخش از اطلاعات جامع را از دست ندهید.

  • کودک یک ماهه: کودک یک ماهه به دست و انگشتان خود خیره می شود و صدا را با چشمان خود دنبال می کند.
  • کودک دو ماهه: قادر به لبخند زدن و نسبت به صداهای اطراف بسیار کنجکاو است.
  • کودک سه ماهه: کودک سه ماهه صداهایی عجیب و غریب ایجاد می کند و اگر شما زبان خود را بیرون آورید در برخی موارد کودک متوجه شده و این کار را تکرار می کند.
  • چهار و پنج ماهگی: کودک در این دوره به دنبال پدر و مادر خود می گردد که اگر آنها را نبیند، گریه می کند پس حضور مادر و پدر خود را به درستی حس کرده و آن ها را می شناسد.
  • شش و هفت ماهگی: چهر های بیشتری را تشخیص می دهد و سخنانی نامفهوم را بیان میکند و قادر به درک برخی احساسات و پاسخ به آن هاست.
  • هشت و نه ماهگی: اگر نامش را صدا بزنید متوجه خواهد شد و زمانی که در یک یک غریبه باشد احساس اضطراب خواهد داشت زیرا درک تقریبا کاملی از آشنایان و افراد جدید و غریبه دارد.
  • از ده ماهگی تا یک سالگی: می تواند بلند بلند اصواتی تولید کند، مادر یا پدر خود را صدا می زند و از فعالیت والدین تقلید می کند.
  • در دوران یک سالگی تا دو سالگی: کودک به مرور زمان با کلمات بیشتری آشنا می شود و با چیدن آنها کنار هم یک عبارت تشکیل می دهد تا منظور خود را به شما برساند که تمام این موارد نشان دهنده مراحل رشد کودک یک تا دو ساله در موارد ذهنی کودک و روند آن است.

ارتباط و توسعه زبان

اگر با کودک یک ساله برخورد داشته باشید، حتما واژگانی همچون مامان، بابا، دادا و … را بلد است، در این مرحله که ارتباط و توسعه زبان کودک رو به گسترش است، واکنش کودک نسبت به سخنان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و به فعالیت های بسیاری واکنش نشان می دهد که در ادامه برخی از آن ها را بیان می کنیم.

  • آیا او می تواند صدای مادر و پدرش را تشخیص دهد؟
  • آیا هنگامی که دیگران در حال خندیدن هستند او نیز می خندد؟
  • آیا نسبت به اسم خود واکنش نشان می دهد؟
  • آیا نسبت به صداهایی همچون اتومبیل و جاروبرقی حساس می شود؟

اگر پاسختان به این سوالات “نه” باشد، بهتر است به پزشک فرزندتان مراجعه کنید. توسعه زبان کودک یک تا دو ساله از طریق صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن با او، انجام می گیرد و در طول یک سال متوجه خواهید شد که کودکتان سعی در تلفظ کلماتی جدید و تک واژه دارد که باید در ادای کلمات به او کمک کنید.

می توانید از طریق شناساندن اعضای صورت همچون عبارت “بینی ات کجاست” اقدام کنید که راه ارتباطی جدید برای شناخت اعضای بدن و واژگان جدید می باشد همچنین سعی کنید کلمات را همراه با توضیح به آن ها ارائه دهید، مثلا به او بگویید : «این چیست؟ یک سگ! سگ چه کار می‌کند؟ می‌دود!» که از این طریق با واژگان جدید رو به رو خواهد شد.

فراموش نکنید که یکی از راه های پیشرفت و توسعه فن بیان در مراحل رشد کودک یک تا دو ساله، صحبت کردن با او است که کودک حدود نود درصد واژگان را از تکرار و تقلید با کمک والدین خود می آموزد که می توانید برای فرزندتان کتاب کودکانه بخوانید و با او به گفتگو بپردازید.

توسعه اجتماعی و عاطفی

رفتار با کودک یک ساله، نیازمند دانشی است که در تربیت کودک یک تا دو ساله به ما کمک بسیاری خواهد کرد. در دوران یک تا دو سالگی کودک، روابط اجتماعی و عاطفی او گسترش می یابد که ابتدا در رابطه با توسعه عاطفی و تربیت کودک یک ساله صحبت می کنیم. اضطراب جدایی و استقلال طلبی از جمله عواطفی است که در این دوران به سراغ کودک می آید:

توسعه اجتماعی و عاطفی از مراحل رشد ذهنی کودک

اضطراب جدایی

اضطرابی که در مراحل رشد کودک یک تا دو ساله را در هنگام جدایی از والدین خود فرا می گیرد، بسیار طبیعی است و معمولا از 8 تا 14 ماهگی شروع شده و سپس با توجه به تربیت شما، می تواند ادامه پیدا کند و یا اتمام یابد. به طور کلی رفتار با کودک یک ساله زمانی که از والدین خود جدا می شود، تجربه اضطراب است و برای حل این مسئله راهکاری وجود دارد و آن هم این است که همواره برای جدا شدن از کودک خود، یک روال همیشگی را برای خداحافظی انتخاب کنید و آن را تغییر ندهید.

زمانی که کودک را برای رفتن به محل کار، خرید و نظایر آن ترک می کنید، با یک شیوه همیشه تکراری همچون بوسیدن او، خداحافظی کنید و او را به پرستارش بسپارید و هرگز پس از خداحافظی به سوی کودک خود بر نگردید زیرا این اضطراب را به کودک یادآوری کرده و موجب بیشتر شدن گریه کودک خواهید شد. یکی از بزرگترین اشتباهات والدین، ترک فرزند خود به دور از چشم او و بدون خداحافظی می باشد، هرگز این کار را انجام ندهید.

هنگامی که کودک مشغول بازی با اسباب بازی هایش است او را بدون خداحافظی ترک نکنید، نزد او بروید و به روال همیشه از او خداحافظی کنید زیرا اگر کودک بعدا یاد شما بیفتد و به طور ناگهانی متوجه نبودن شما شود، تصور می کند که همان فرصت خداحافظی را هم از دست داده است و همین او را اضطراب می کندو به یاد داشته باشید حتی اگر کودکتان پس از خداحافظی هم به گریه بیفتد، نگران نباشید زیرا به سرعت ساکت خواهد شد البته سپردن کودک به فردی کارآزموده نیز بی تاثیر نیست.

همچنین بخوانید : بهترین روش های کنترل ترس کودک کدامند؟

استقلال طلبی

یکی از دیگر عواطفی که کودک را درگیر می کند حس استقلال طلبی است و طبیعی است که هر چه را در مسیر خود ببیند پرتاب می کند زیرا کودک کنجکاو است که پس از پرتاب آن وسیله چه اتفاقی خواهد افتاد مثلا اگر این فنجان را پرت کنم بعد چه اتفاقی خواهد افتاد که این موارد ذهن کودک را احاطه می کنند و کودک همواره مشغول ریخت و پاش وسایل خواهد بود که از این بابت نگران نباشید.

رفتار با کودک یک ساله تغییر می کند و متوجه می شود که فردی مستقل از شماست پس سعی می کند فعالیت های خود را مستقلانه انجام دهد که اگر کودک در حین غذا دادن به او سعی در گرفتن قاشق دارد، تعجب نکنید و او را سرزنش نکنید زیرا این رفتار درست یک کودک کنجکاو یک تا دو ساله است.

هنگامی که کودکتان برای تعویض پوشک و یا لباس با شما کلنجار می رود، سعی کنید حواس خود را از او پرت کنید و کار خود را ادامه دهید و کودک را با فعالیت های دیگر همچون شعر خواندن و … سرگرم کنید.

همچنین بخوانید: گرفتن کودک از پوشک و آموزش دستشویی رفتن

توسعه اجتماعی

توسعه اجتماعی نیز از دیگر مواردی است که در تربیت کودک یک ساله موثر است و کودک در این دوران سعی در آشنایی با دیگر کودکان و افراد دارد. او دوست دارد اسباب بازی هایش را با دیگران سهیم شود و به بازی به آنها بپردازد که از این طریق سعی در گسترش روابط اجتماعی خود دارد و آشنا کردن کودک با همسن و سالان خود به گسترش این روابط کودک کمک بسیاری خواهد کرد.

قد و وزن کودک یک ساله

سال اول زندگی دارای تغییراتی متحیر کننده است و معمولا سرعت رشد در نوزادان بسیار بالا است به طوری که در هر ماه شما شاهد توانایی هایی جدید و هیجان انگیز از نوزاد خواهید بود. در این بخش به مراحل رشد جسمی کودک در دو سالگی می پردازیم که:

قد و وزن کودک یک ساله

کودک یک ساله

کودک یک ساله وزنی سه برابر زمان تولدش خواهد داشت و طبق تحقیقات انجام گرفته در این زمینه، قد کودک از زمان تولد حدود نیم برابر افزایش خواهد داشت. اندازه دور سر کودک یک ساله با اندازه دور قفسه سینه اش یکی خواهد بود و طبیعتا بین 1 تا 8 دندان نیز خواهد داشت.

کودک دو ساله

کودک دو ساله پس از رشد و گذشت یک سال دیگر، وزن و قد مشخصی می گیرد که وزن کودک دو ساله بین 11 تا 13 کیلو مناسب است و قد کودک نیز از 80 تا 82 سانتی متر و همچنین این کودک دو ساله حدود 12 دندان شیری نیز خواهد داشت.

تغذیه در کودک یک ساله

تغذیه و تربیت کودک یک ساله به دو بخش شیر کامل و بخش دوم مواد مغذی دیگر تبدیل می شود که ابتدا به بررسی تغذیه با شیر کامل می پردازیم.

شیر کامل

کودکان تا دو سالگی باید از شیر مادر تغذیه کنند و این شیر هیچ جایگزینی تا دو سالگی نخواهد داشت، تحقیقات انجام شده بر سیستم بدنی کودکانی که با شیر مادر تغذیه شده اند و کودکانی که با شیر خشک تغذیه شده اند نشان می دهد که مقاومت بدنی کودکی که با شیر مادر تغذیه شده است بسیار بیشتر از کودکان دیگر می باشد و شیر مادر تاثیر بسیاری در رشد استخوان های کودک دارد.

همچنین بخوانید: زمان مناسب برای از شیر گرفتن کودک

سایر مواد مغذی

یک سالگی بهترین زمان برای آشنایی کودک با سایر مواد غذایی می باشد که طبق ژورنال استاندارد وزارت بهداشت برای تغذیه کودکان، ابتدا بهتر از میوه هایی سبک و تازه شروع کنید و به مرور زمان دیگر مواد غذایی را در برنامه غذایی کودک جای دهید.

توصیه های ایمنی برای افرادی که کودک یک ساله دارند

  • سعی کنید همواره به کودک خود توصیه های ایمنی را آموزش دهید و آنها را تکرار کنید.
  • وسایل پر خطر از مهم ترین مواردی می باشند که کودک باید از آنها اجتناب کند و شما نیز سعی کنید وسایل پر خطر همچون پیچ گوشتی، قیچی، کبریت و حتی چنگال را در دسترس کودک خود قرار ندهید.
  • در مراحل رشد کودک یک تا دو ساله مشخص است که کودک، همواره کنجکاو است و دوست دارد طعم هر چیزی را بچشد بنابراین نباید اشیا ریز و کوچک را که موجب گیر کردن در دهان بچه می شوند را در دسترس کودک قرار دهید.
  • شناخت آشنایان و دوستان نیز از مواردی می باشد که باید به کودک آموزش داده شود و در این آموزش سعی کنید که کودک را از برقراری ارتباط با افراد غریبه بر حذر دارید.

همچنین بخوانید:

مراحل رشد کودک تا یک سالگی
مراحل رشد کودک دو تا سه ساله
مراحل رشد کودک سه تا چهار ساله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *