تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس

در صورتی که شما به درک کاملی از تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس رسیده باشید، میتوانید نقش بسیار موثری در شکل گیری شخصیتتان داشته باشید. از جمله مزایای آگاهی از تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس میتوان به درمان اختلالات شخصیتی اشاره نمود.

عده ای متاسفانه  دو مفهوم مهم و جدا اعتماد به نفس و عزت نفس را با یکدیگر اشتباه می گیرند و از از این رو در زندگی روزمره و ارتباطات خود دچار مشل می شوند.

عزت نفس چیست؟

فردی که دارای عزت نفس است، خود را فردی توانمند، با ارزش و لایق یک زندگی شاد و موفق می داند.

افرادی که دارای عزت نفس سالمی هستند در تمامی موارد زندگی، حتی در مشکلات، از آرامش درونی برخوردار می باشند، زیرا این دسته از افراد با اعتماد داشتن به توانمندی های خود میتوانند تمامی موانع و مشکلات را به راحتی حل نموده و شرایط زندگی خود را خیلی زود به روال عادی قبل باز گردانند.

همچنین بخوانید: ۱۷ نکته طلایی برای تقویت عزت نفس

در این افراد دیده می شود که با صراحت کامل، تمامی احساسات خود را اعم از غم، خوشحالی، ترس، دوست داشتن و … را بیان می کنند و همچنین این افراد هیچ وقت خود را بابت بیان نمودن این احساسات مورد سرزنش قرار نمی دهند، زیرا برای احساسات خود اهمیت و ارزش قابل توجهی قائل هستند.

اعتماد به نفس چیست؟

استعداد ها و توانایی ها، مهارت در انجام کارها، توانایی حل مشکلات، شاد بودن و .. به وجود تمامی این صفات بارز در فرد، اعتماد به نفس گفته می شود.

همچنین بخوانید: راه های افزایش اعتماد به نفس

به طور مثال، افرادی که در یک حوزه کاری و یا مهارتی همانند؛ ورزش، نواختن ساز، نقاشی و… مهارت و تخصص بسیار بالایی را کسب نمایند، به مرور زمان به درجه بالایی از اعتماد به نفس در آن حیطه خواهند رسید.

اعتماد به نفس چیست؟

داشتن اعتماد به نفس، جسارت بیشتری به افراد جهت مواجه شدن با چالش های زندگی و تجسم کردن کردن یک زندگی رویایی را می دهد. برعهده گرفتن مسئولیت های متعدد، داشتن انگیزه از جمله دیگر مزایای داشتن اعتماد به نفس است.

تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس در چیست؟

از جمله بارز ترین تعریف و تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس میتوان به اصلی بودن عنصر سازنده عزت نفس اشاره نمود. داشتن اعتماد به نفس و عزت نفس مکمل یکدیگر هستند و هر یک از آنها به تنهایی کافی نمیباشند.

داشتن عزت نفس در دوحالت میتواند منجر به افزایش اعتماد به نفس شود که این موارد عبارتند از؛

1- در مواردی که اعتماد به نفس در زمینه ارزش فردی سنجیده شود. اگر بخواهیم این موضوع را با ذکر مثال شرح دهیم؛ فردی که توانایی و مهارت برقراری ارتباط را امری ارزشمند بداند، در مرحله اول سبب بالا بردن اعتماد به نفس خود و در آخر بالا بردن عزت نفسش می شود.

2- به این نکته توجه داشته باشید، در مواردی که اعتماد به نفس شما با حس ارزشمندی و شایستگی شما تلفیق شود، کمک به سزایی در جهت بروز عزت نفس سالم و بالایی در شما می شود.

در صورتی که شما به استعداد ها و توانمندی های خود باور داشته باشید اما احساس ارزشمندی نکنید، در این صورت است که توانایی ها و مهارت های شما تنها در راه دفاع از ارزش هایتان خرج می شود وهمچنین به مرور زمان، از عزت نفس شما کاسته می شود.

عزت نفس به علت دخالت در تمامی جنبه های ذهنی و واقعی زندگی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین لازم به ذکر است که عزت نفس از جمله پایه احساسات افراد است که میتواند تعیین کننده تفکر منطقی، نوع احساسات و طرز رفتار افراد باشد.

ارزیابی احساس ارزشمندی و توانایی‌های فردی افراد که از مواردی همانند تجربه های مثبت و سازنده زندگی نشات میگیرد را عزت نفس می گویند. انعطاف پذیری، جسارت، توجه کردن به انتقادهای سازنده، دوست داشتن خود، دوری کردن از دستاویزهایی مانند مواد مخدر و الکل، دوری کردن از رفتارهای پر خطر، احترام گذاشتن به خود و دیگران از جمله ویژگی های بارز افراد دارای عزت نفس بالا است.

از جمله تعاریفعزت نفس، باور داشتن به توانایی های خودتان در یک مورد خاص است که نتیجه آن یک نتیجه موفقیت آمیز در زمینه کاری و یا عملکرد مناسب در هنگام رویارویی با چالش خاص در زندگی است. افراد دارای اعتماد به نفس بالا جهت داشتن حس خوب نسبت به خود به هیچ گونه حواشی همانند پست و مقام، شهرت و یا پول نیاز ندارند و عدم نداشتن هر یک از  این ویژگی ها، ذره ای از اعتماد به نفس آنها را کم نمی کند.

چگونه عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتری به دست آوریم؟

لازم به ذکر است بیش از نیمی از جمعیت جهان در مواقع ضروری و خاص با کمبود اعتماد به نفس و یا کاهش عزت به نفس روبرو می شوند.

درست است که میان عزت نفس و همچنین اعتماد به نفس تفاوت هایی نیز وجود دارد اما این موضوع بدان معنا نمی باشد که شما نتوانید به طور هم زمان جهت بهبود بخشیدن این دو ویژگی ضروری شخصیتی اقدامات لازم را انجام دهید.

چگونه عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتری به دست آوریم؟

متاسفانه عده ای بر این باور هستند که تنها تمرکز کردن برروی یک حوزه ای و یک مهارت خاصی سبب افزایش اعتماد به نفس کافی می شود، در حالی که این یک باور کاملا نادرست و غلطی است. شما بایستی به این نکته توجه داشته باشید که جهت بهبود شخصیتتان موظف هستید که برروی هر دو این ویژگی ها تمرکز و اقدامات لازم را انجام دهید.

همچنین بخوانید: بررسی 14 تا از عادات افراد موفق که باید بدانید

از جمله روش های که امروزه توانسته به افراد زیادی با تیپ های شخصیتی متفاوتی در جهان جهت بالا ردن عزت نفس و اعتماد به نفس کمک کند میتوان به مواردی زیر اشاره نمود:

  • استفاده از جملات تأکیدی مثبت به روشی درست
  • تلاش برای پذیرش زندگی و حفظ سبک زندگی سالم
  • دنبال کردن اهداف و برنامه ریزی ها جهت پیشرفت

عزت نفس مهم تر است یا اعتماد به نفس؟

واضح است است که عزت نفس از اهمیت و پایداری بسیار بالاتری نسبت به اعتماد به نفس برخوردار است. عزت نفس برای تمامی افراد یک خصیصه پایه به شمار می رود که بیانگر حس ارزشمندی افراد است درصورتی که اعتماد به نفس در بعضی موارد ممکن است وجود داسته باشد و در برخی موارد خیر.

ویژگی های عزت نفس سالم کدامند؟

داشتن مهارت های خود آموزی همانند؛ احساسی، فیزیکی، فکری و مالی از جمله ویژگی های بارز عزت نفس سالم است.

از دیگر ویژگی های عزت نفس سالم عبارت است از:

  • داشتن یک لایف استایل مناسب( داشتن یک رژیم غذایی سالم، خواب به اندازه کافی، داشتن روش های سالم در هنگام‌مواجه با مشکلات، عدم داشتن احساس غم و اندوه)
  • داشتن مدیریت زمان
  • توانایی گفتن کلمات پرکاربرد و مهم بله و خیر
  • تعیین کردن حد و مرز بین خود و دیگران
  • پذیرش کمبود های خود در هر زمینه ای
  • عدم اتکا و وابستگی به اطرافیان
  • داشتن انگیزه بالا جهت تمایل به انجام کارهای جدید
  • غنیمت شمردن فرصت ها، ریسک کردن، کنترل شرایط چالش برانگیز
  • توانایی شایسته به نطر رسیدن
  • اعتماد به مهارت ها و توانایی های خود، پذیرفتن انتقاد افراد
  • مسئولیت و توانایی تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی
  • بالا بردن انعطاف پذیری

نشانه های اعتماد به نفس پایین چیست؟

  • گفت و گوهای منفی و انتقاد کردن دائم‌ از خود
  •  تمرکز کامل بر نکات منفی خود همانند صدا، هیکل، و …
  • نادیده گرفتن دست آوردهای بزرگ خود
  •  سرزش کردن دائم خود
  •  حس برتری بودن سایر افراد نسبت به خود
  •  عدم‌ پذیرفتن تعارف
  • عدم ریسک پذیری به علت ترس از شکست
  •  عدم‌پذیرفتن انتقاد دیگران
  •  حس کردن احساساتی از قبیل؛ خستگی، غم، اندوه، استرس، شرم، عصبانیت و …
  • سرزنش کردن خود در مواردی که هیچ‌کنترلی برروی آنها ندارید

تفاوت کلیدی عزت نفس با اعتماد به نفس

از جمله تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس باید بگوییم که احساس توانمندی همان احساس ارزشمندی نیست!  اعتماد به نفس جزئی است، عزت نفس کلی!  عزت نفس فونداسیون و ستون است و زیبا!

آیا ممکن است اعتماد به نفس داشته باشم ولی عزت نفس نداشته باشم و یا بلعکس؟

لازم است بدانید که در تمامی موارد عزت نفس و اعتماد به نفس در کنار یکدیگر قرار نمی گیرند. در برخی موارد شاهد هستیم که  تعدادی از افراد ممکن است از اعتماد به نفس خوبی برخوردار باشند ولی در قبال آن عزت نفس این افراد پایین باشد.

تفاوت کلیدی عزت نفس با اعتماد به نفس

به طور مثال؛ در بعضی موارد می بیینیم که برخی از سلبریتی ها با توجه به مهارت ها و استعدادهایشان اعتماد به نفس بالایی دارند و به این موضوع ایمان دارند که در کارشان بسیار ماهر و توانا هستند ولی ممکن است این افراد با مشکل عزت نفس پایین روبرو باشند زیرا که این دسته از افراد ارزش های خود را نادیده می گیرند.

چرا اکثر مردم این دو مفهوم متفاوت را با یکدیگر اشتباه می گیرند؟

زیرا که بسیاری از افراد متاسفانه آگاهی های لازم در ارتباط با فرق عزت نفس و اعتماد به نفس را نمیدانند.

به طور مثال، یک فردی در طول زندگی خود در تلاش است که تبدیل به یک ورزشکار حرفه ای در رشته ورزشی خود باشد و این فرد قطعا دارای اهداف بلند مدتی همانند شرکت در مسابقات آسیایی و یا المپیک را در سر دارد اما اگر در صورتی که همین فرد در مسابقات شرکت کند، مدال طلا  را هم کسب کند، این مدال نمیتواند به او احساس مهم بودن و ارزشمندی بدهد و او را به وجد بیاورد زیرا این فرد دچار عزت نفس پایین است.

هر روزه در اطراف خود با افراد زیادی روبرو می شویم که که در حرفه و زندگی شخصی خود بسیار موفق و دارای شهرت هستند ولی باز هم از ازندگی خود احساس نارضایتی دارند و دست آوردها و موفقیت هایی که ممکن است آرزو و رویای بسیاری از از افراد دیگر باشد برای آنها خالی از هرگونه ارزش و اعتباری است.

شما این امکان را دارید تا به راحتی با تمرین و کسب تجربه در حوزه های مختلف اعتماد به نفس خود را افزایش داده ولی در نقطه مقابل آن، بایستی جهت افزایش عزت نفس خود، به طور پایه ای تر اقدام نمایید زیرا که به طور معمول عزت نفس افراد ریشه در کودکی و تجربیات آنها دارد و به همین علت علت است که تغییر عزت نفس کمی دشوار تر از اعتماد به نفس است و این یکی از مهم ترین و اصلی ترین تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *