شناخت دقیق تر علائم کمبود ویتامین D

ویتامین D، ویتامین آفتاب نیز نامیده می شود؛ زیرا زمانی که شما در معرض نور خورشید قرار می گیرید بدن تان ویتامین D مورد نیاز خود را جذب می کند. این ویتامین نقش موثری در سلامت سیستم ایمنی، سلامت استخوان ها و عملکرد صحیح دیگر اندام های بدن دارد؛ به همین دلیل است که باید علائم کمبود ویتامین D را بشناسیم، از آن ها آگاه باشیم و نسبت به درمان آن اقدام کنیم.

چرا ویتامین D مهم است؟

ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در عملکرد مناسب بدن از جمله سلامت استخوان و سیستم ایمنی دارد. حتی در تحقیقات آمده است که ویتامین D از سرطان و چندین بیماری مزمن از جمله پوکی استخوان، افسردگی، دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و MS پیشگیری می کند.

علائم کمبود ویتامین D

کمبود ویتامین D زمانی اتفاق می افتد که بدن ویتامین D کافی را از نور خورشید یا رژیم غذایی دریافت نکند. کمبود ویتامین D می تواند باعث کاهش تراکم استخوان، پوکی استخوان و شکستگی استخوان شود. در این قسمت از مطلب، علائم کمبود ویتامین D را به طور مفصل تری بررسی می کنیم:

1- بیماری یا عفونت های مکرر

یکی از مهم ترین نقش های ویتامین D کمک به حفظ سلامت سیستم ایمنی است؛ سیستم ایمنی ویروس ها و باکتری هایی که باعث بیماری می شوند را از بین می برد. بنابراین اگر خیلی زود و زیاد بیمار می شوید، به خصوص سرماخوردگی یا آنفولانزا، ممکن است پایین بودن سطح ویتامین D یکی از عوامل موثر باشد.

چندین مطالعه ارتباط بین کمبود ویتامین D در بدن و عفونت های دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی، برونشیت و ذات الریه را نشان داده اند.

2- احساس خستگی

احساس خستگی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از آن ها کمبود ویتامین D است و اغلب به عنوان علت خستگی، نادیده گرفته می شود. مطالعه ای با ۴۸۰ شرکت کننده مسن ارتباط بین کمبود ویتامین D و علائم خستگی را تایید کرد. همچنین مطالعه ای روی ۳۹ کودک، سطح پایین ویتامین D را با کیفیت ضعیف خواب، مدت زمان کوتاه تر خواب و تاخیر در زمان خواب مرتبط دانست.

نکته جالب این است، چندین مطالعه نشان داده است که مکمل های ویتامین D تا حد زیادی شدت خستگی را در افراد مبتلا به کمبود ویتامین D کاهش می دهد.

یکی از علائم کمبود ویتامین D احساس خستگی می باشد.

3- استخوان درد و کمردرد

یکی دیگر از علائم کمبود ویتامین D، درد استخوان و کمردرد است. ویتامین D با بهبود جذب کلسیم در بدن، به حفظ سلامت استخوان ها کمک می کند. یک مطالعه بر روی ۹۸ بزرگسال مبتلا به کمردرد، سطوح پایین ویتامین D را با درد شدید مرتبط دانست. همچنین بررسی ۸۱ مطالعه دیگر نشان داد افرادی که به ورم مفاصل، درد عضلانی و دردهای مزمن مبتلا هستند، سطوح ویتامین D کمتری دارند نسبت به افرادی که این مشکلات را ندارند.

همچنین بخوانید: علت استخوان درد شبانه چیست؟

4- افسردگی

به گفته تحقیقات انجام شده، کمبود ویتامین D با افسردگی مرتبط است؛ به خصوص در افراد مسن. مکمل‌ های ویتامین D اثرات متفاوتی دارند و برخی از بررسی ها نشان داده‌ اند که یکی از آن اثرات، کمک به تسکین علائم افسردگی است.

همجنین بخوانید : عوارض افسردگی شدید را جدی بگیرید

5- کاهش روند بهبود زخم

کند بودن روند بهبود زخم پس از جراحی ممکن است یکی از علائم کمبود ویتامین D در بدن باشد. مطالعات نشان می دهند که ویتامین D، باعث افزایش ترکیباتی می شود که برای تشکیل پوست جدید، به عنوان بخشی از فرآیند بهبود زخم، ضروری هستند.

همچنین یک بررسی نشان داد که کمبود ویتامین D، بخشی از درمان افرادی که جراحی دندان انجام داده ‌اند را به خطر می‌ اندازد؛ به عنوان مثال، همان طور که در مطالب بالا هم اشاره کردیم، نقش ویتامین D در کنترل التهاب و مقابله با عفونت ها، برای درمان موفقیت آمیز مهم است.

یک مطالعه ۱۲ هفته ای بر روی ۶۰ نفر که مبتلا به زخم پای ناشی از دیابت بودند نشان داد افرادی که مکمل ویتامین D مصرف کردند در مقایسه با گروه دارونما، بهبود قابل توجهی را در بهبود زخم شان تجربه کردند.

کاهش روند بهبود زخم می تواند یکی از دلایل کمبود ویتامین D باشد.

6- پوکی استخوان

ویتامین D نقش مهمی در جذب کلسیم و متابولیسم مورد نیاز برای استخوان دارد؛ بنابراین مصرف همزمان ویتامین D و کلسیم، جذب را به حداکثر می رساند. به همین خاطر مشکلات مربوط به استخوان نشانه این است که استخوان های شما کلسیم و سایر مواد معدنی مورد نیاز خود را از دست داده اند و این امر، خطر شکستگی استخوان در افراد مسن، به ویژه در زنان را افزایش می دهد.

در یک مطالعه بزرگ بر روی بیش از هزار زن میانسال یائسه، محققان به این نتیجه رسیدند که سطوح پایین ویتامین D با تراکم استخوان پایین ارتباط زیادی دارد. در نتیجه، مصرف کافی ویتامین D یک روش خوب برای داشتن استخوان های سالم و کاهش خطر شکستگی استخوان است.

7- ریزش مو

مواد مغذی زیادی بر سلامت مو تاثیر می گذارد که یکی از این مواد مغذی، ویتامین D است و ریزش مو می تواند یکی از علائم کمبود ویتامین D باشد. بنابراین در حالی که یکی از دلایل رایج ریزش مو استرس است، اما ریزش شدید مو ممکن است همچنین نتیجه یک بیماری یا کمبود مواد مغذی در بدن باشد.

به طور کلی مطالعات، سطوح پایین ویتامین D را با آلوپسی آره‌ آتا که یک بیماری خود ایمنی با ریزش شدید مو است مرتبط می دانند و آن ها همچنین ارتباط بین ریزش مو در زنان با سطح پایین ویتامین D را تایید می کنند.

جالب است بدانید در مطالعه دیگری بر روی ۴۸ فرد مبتلا به بیماری آلوپسی آره‌ آتا، استفاده موضعی از نوع مصنوعی ویتامین D به مدت ۱۲ هفته، به طور قابل توجهی رشد مجدد مو را افزایش داد.

8- درد عضلانی

تشخیص علل درد عضلانی اغلب دشوار است و با این حال، شواهد نشان می دهند که کمبود ویتامین D می تواند یکی از علل آن باشد؛ به طوری که در یک مطالعه قدیمی، ۷۱٪ از افراد مبتلا به درد مزمن، کمبود ویتامین D را نشان دادند و مطالعات دیگر نشان دادند که مصرف مکمل های ویتامین D با دوز بالا می تواند انواع مختلف درد را در افراد مبتلا به کمبود ویتامین D کاهش دهد.

دردهای عضلانی از جمله علت های کمبود ویتامین می باشد

9- افزایش وزن

چاقی یکی از عوامل خطر برای کمبود ویتامین D است؛ این به معنی این است که افراد دارای اضافه وزن، بیش از دیگران در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند. حتی یک مطالعه در بزرگسالان نشان داد که بین کمبود ویتامین D و چربی شکم و اضافه وزن رابطه وجود دارد و این اثرات در مردان بارزتر بود.

10- اضطراب

کمبود ویتامین D همچنین با اختلالات اضطرابی مرتبط است.

یک بررسی نشان داد که سطح ویتامین D در افراد مبتلا به اضطراب و همچنین در افراد مبتلا به افسردگی کمتر بود و مطالعه ای دیگر در زنان باردار نشان داد که داشتن سطوح کافی ویتامین D می تواند به کاهش علائم اضطراب، بهبود کیفیت خواب و حتی پیشگیری از افسردگی پس از زایمان نیز کمک کند.

چه کسانی بیشتر در معرض کمبود ویتامین D هستند؟

علاوه بر بیماری هایی که می تواند منجر به کمبود ویتامین D شود، عوامل بیولوژیکی و محیطی نیز وجود دارد که افراد را در معرض کمبود ویتامین D قرار می دهد، این عوامل عبارتند از:

1- سن

توانایی افراد در تولید ویتامین D با افزایش سن کاهش می یابد، به همین خاطر افراد بالای ۶۵ سال در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند. شاید برایتان جالب باشد که نوزادان نیز در معرض عدم دریافت ویتامین D به اندازه کافی هستند و این امر به ویژه در مورد نوزادانی که فقط با شیر مادر تغذیه می شوند بیشتر صدق می کند، زیرا شیر مادر ویتامین D کمی دارد.

2- رنگ پوست

افرادی که پوست تیره دارند سخت تر از افرادی که پوست روشن دارند می توانند ویتامین D را از طریق نور خورشید دریافت کنند؛ بنابراین افرادی که پوست آن ها تیره است بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند.

3- تحرک

افرادی که بیشتر در خانه هستند و یا به ندرت بیرون می روند نمی توانند از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به عنوان منبع ویتامین D استفاده کنند. بنابراین، آن ها بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند.

چگونه می توان از کمبود ویتامین D جلوگیری کرد؟

بهترین راه ها برای دریافت ویتامین D و جلوگیری از مواجه شدن بدن با کمبود ویتامین D، مصرف موارد گفته شده زیر است:

1- غذاهای سرشار از ویتامین D

ماهی بهترین منبع ویتامین D است.

  • ماهی های چرب مانند سالمون، قزل آلا، تن و ماهی خال مخالی
  • کنسرو ماهی مانند شاه ماهی و ساردین
  • زرده تخم مرغ
  • قارچ
  • جگر گاو
  • جگر ماهی
  • روغن کبد ماهی

غذاهای سرشار از ویتامین D

2- غذاهای غنی شده با ویتامین D

از آن جایی که غذاهای طبیعی سرشار از ویتامین D زیادی وجود ندارد، بسیاری از محصولات با ویتامین D غنی شده اند. برای اطلاع از آن می توان برچسب تغذیه بر روی بسته بندی محصولات را بررسی کرد تا مطمئن شد آیا به آن محصول ویتامین D اضافه شده است یا نه. این محصولات شامل موارد زیر است:

  • غلات صبحانه
  • شیر
  • شیر بادام
  • شیر سویا
  • سایر محصولات لبنی مانند ماست
  • آب پرتقال
  • بلغور جو دوسر

3- نور خورشید

با قرار گرفتن در معرض نور خورشید می توانید ویتامین D مورد نیاز بدن تان را دریافت کنید. بنابراین اگر نور خورشید به اندازه کافی به خانه تان وارد نمی شود، باید بیشتر در معرض نور خورشید باشید تا بدن تان با کمبود ویتامین D مواجه نشود.

۴- مکمل های ویتامین D

مکمل های ویتامین D در دوزهای تجویز شده می توانند کمک کننده باشند و همچنین عوارض جانبی زیادی ندارند. قبل از مصرف هرگونه مکمل ویتامین D این نکته را در نظر داشته باشید که مکمل های ویتامین D با برخی از داروها تداخل دارند، بنابراین قبل از شروع مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *