عوارض افسردگی شدید را جدی بگیرید

حتما با بیماری افسردگی تا حدودی آشنایی دارید و می دانید که متاسفانه طبق آمار تعداد زیادی از مردم جامعه ما به نحوی با بیماری افسردگی دست و پنجه نرم می کنند. اما بیشتر این افراد به دلیل اینکه بیماری شان در حد شدید نیست، شاید اصلا حتی متوجه این موضوع نشوند.

اما امروز ما می خواهیم در رابطه با عوارض افسردگی شدید با شما صحبت کنیم. اگر این بیماری در مراحل اولیه خود شناخته نشده و برای آن اقدامی صورت نگیرد، به طور قطع پیشرفت کرده و می تواند به مراحل حادتری برسد. ما در این مقاله به این عوارض می پردازیم.

افسردگی شدید چه علائمی دارد؟

قبل از هر چیز بهتر است به طور خلاصه به تعریف افسردگی بپردازیم و بعد از آن به سراغ نوع شدید آن برویم. افسردگی نوعی اختلال در خلقیات فرد است که همراه با بی حوصلگی، فرار از هرگونه فعالیت و بی میلی است و می تواند بر روی احساسات و رفتار و منش فرد با اطرافیان هم اثرگذار باشد.

افراد افسرده معمولا دارای حس اضطراب، ناامیدی و پوچی، بی قراری و خجالت و غمگینی هستند. افسردگی می تواند مرحله به مرحله پیشرفت کند و به مراحل خطرناک هم برسد. افسردگی علاوه بر اینکه می تواند بر روی احساسات و روحیات فرد اثر بگذارد حتی در بسیاری از مواقع می‌تواند جسم وی را نیز درگیر کند.

بد نیست بدانید که علائم افسردگی می تواند از فردی به فرد دیگر تفاوت داشته باشد. اگر درمان افسردگی در مراحل ابتدایی صورت نگیرد می تواند در مرحله بعدی و نسبت به دوره قبل عوارض شدیدتری را از خود بروز دهد.

افسردگی شدید چه علائمی دارد

علائم افسردگی شدید می تواند موارد زیر باشد:

  • احساس ناامیدی زیاد و داشتن حس پوچی
  •  کاهش انگیزه
  • خستگی مداوم
  • احساس خواب آلودگی و خواب زیادتر از حد نرمال و بی رمقی
  • اضطراب بالا
  • تندخویی در مردان
  • گریه مداوم
  • از دست دادن میل جنسی
  • عدم احساس لذت از انجام کارهای مورد علاقه
  • تغییرات اشتها و در نهایت کم و زیاد شدن وزن به شکلی غیرنرمال
  • نداشتن ثبات فکر و رفتار
  • علاقه به مرگ و فکر خودکشی

بررسی عوارض جسمی افسردگی حاد

یکی از عوارض افسردگی شدید که غالب افراد در این وضعیت تجربه می کنند، مشکلات و بیماری های جسمی است. بیشتر افراد شاید تصور اینکه ریشه بیماری جسمی شان، از روح آنهاست را نکنند. اما این مطلب درست و واقعی است.

واقعیت این است که افسردگی فقط با غم و اندوه و ناامیدی خود را نشان نمی دهد و شاید مهمترین علامتش مشکلات جسمی باشد. اگر در تشخیص بیماری شما پزشکان به نتیجه خاصی نرسند شک نداشته باشید که مشکل شما روحی است. برخی از مشکلات جسمی ناشی از افسردگی می تواند موارد زیر باشد:

1- خستگی بیش از حد و نداشتن انرژی

افراد افسرده کسانی هستند که دائما احساس خستگی دارند و حتی با استراحت های طولانی مدت و خواب زیاد هم این مشکل‌شان برطرف نمی شود. چون خستگی آنها دائمی است معمولا همراه با خستگی احساس زودرنجی و پرخاشگری هم وجود دارد.

بررسی عوارض جسمی افسردگی حاد

2- احساس درد شدید و کم شدن طاقت و تحمل درد

افسرده ها معمولا نمی توانند کوچکترین و پیش پاافتاده ترین دردها را تحمل کنند و احساس می کنند حادثه بدی برایشان اتفاق افتاده است. این مسئله به این دلیل است که حساسیت بدن این افراد زیادتر از حد نرمال می شود.

3- بروز درد مزمن

گاهی دردها و اسپاسم های عضلانی و درد کمر و ستون فقرات جسمی نیست و روحی است. زیرا بیماری های روحی مانند افسردگی مزمن می تواند پالس های عصبی که از مغز ساطع می شود را تحت تاثیر قرار دهد.

4- سردردهای مزمن

اگر انواع سردردهای عصبی و میگرنی را فاکتور بگیریم، تنها عامل سردردهای مزمن می تواند افسردگی و اختلالات روحی باشد.

همچنین بخوانید: خطر میگرن در کودکان 

5- مشکلات بینایی

افسردگی شدید می تواند حتی در دید و بینایی فرد هم اثر بگذارد و باعث کاهش بینایی شود.

6- مشکلات گوارشی و معده

یکی از اساسی ترین مشکلات جسمی که ناشی از افسردگی شدید است مشکلات معده است. اضطراب زیاد و احساس اندوه می تواند سبب ترشح شیره معده شود و دل دردهای شدیدی را ایجاد کند. افسردگی می تواند بر روی سیستم گوارش تاثیر منفی بگذارد و سبب ایجاد یبوست و اسهال های مزمن شود.

7- اختلال در خواب

بی‌خوابی و یا خواب زیاد هر دو می تواند از اثرات منفی و عوارض افسردگی شدید باشد. این افراد یا به سختی خوابشان می برد و یا در اواسط شب از خواب بیدار شده و دیگر به خواب نمی روند.

همچنین بخوانید: تاثیر خواب بر سلامتی بدن و مغز

8- تغییر وزن

اشتهای کم و یا اشتهای زیاد هر دو اگر علت تخصصی و هورمونی نداشته باشند، می تواند ناشی از بیماری افسردگی باشد. به دلیل کم و زیاد شدن اشتها افراد یا اضافه وزن پیدا می کنند و یا دچار کمبود وزن شدیدی می شوند.

9- درد قفسه سینه و تنگی نفس

اکثر دردهای مربوط به قفسه سینه و یا احساس تنگی نفس، اگر علت جسمی مانند بیماری های قلبی و عروقی نداشته باشد، مربوط به مشکلات روحی مانند بیماری افسردگی شدید است.

10- تاثیر افسردگی بر کارکرد مغز

یکی دیگر از عوارض افسردگی شدید تغییر عملکرد مغز است. مثلا افسردگی می تواند بر تقسیمات سلولی مغز اثر گذاشته و سبب کاهش آن شود و به مرور زمان باعث به وجود آمدن آلزایمر و فراموشی شود. همچنین می تواند بر روی ترشح هورمون ها در مغز هم اثر بگذارد.

تاثیر افسردگی بر کارکرد مغز

11- التهاب ناشی از افسردگی

برخی بیماری ها مانند انواع عفونت ها و جراحات سبب التهاب در بدن می شود و در نتیجه این التهاب سیستم ایمنی فعال می شود. اگر این التهاب بدون وجود عامل بیماری‌زا رخ دهد، به آن التهاب مزمن می گویند.

التهاب بی دلیل برای بدن ضرر دارد و باید کنترل شود. این التهابات در افرادی که افسردگی شدید دارند بیشتر دیده می شود. حتی تحقیقات نشان می دهد که مغز آنها هم ملتهب می شود.

12- اضطراب ناشی از افسردگی

استرس و اضطراب که به طور معمول از عوارض افسردگی شدید تلقی می شود، می تواند عملکرد رفتاری فرد را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین وجود فشار روانی می تواند بر روی سیستم عصبی، سیستم ایمنی بدن، سوخت و ساز و متابولیسم سلولی اثر منفی بگذارد.

13- اختلال مزمن سلامتی

این عبارت یعنی هرگونه اختلال و بر هم خوردن نظم در فعالیت های اعضای بدن که می تواند از مغز تا قلب و سیستم خون رسانی و گوارش را هم تحت تاثیر قرار دهد.

14- سردمزاجی جنسی

یکی از علائم افسردگی حاد، تغییرات در میل جنسی فرد است. وجود میل جنسی به دلیل تحریکات مغزی است که به اندام های جنسی منتقل می شود. زمانی که فرد دچار بیماری افسردگی شدید باشد، انتقال دهنده های شیمیایی که از مغز ترشح می شوند، کاهش پیدا کرده و مدارهای مغزی با مواد انتقال دهنده عصبی نمی‌توانند ارتباط برقرار کنند.

به همین دلیل است که مردان و زنان مبتلا به افسردگی معمولا دچار سردمزاجی می شوند و یا حتی احساس می کنند که میل جنسی ندارند. از طرف دیگر معمولا داروهایی که برای درمان افسردگی باید مصرف شوند، دارای ترکیباتی هستند که سبب کاهش میل جنسی می شوند.

بررسی عوارض روحی افسردگی شدید

عوارض افسردگی شدید فقط به عوارض جسمی محدود نمی شود و اثرات منفی و گسترده ای بر روح فرد مبتلا وارد می کند. از جمله اثرات روحی و خلقی که می توانیم نام ببریم عبارتند از :

بررسی عوارض روحی افسردگی شدید

1- ناراحتی همراه با اشک

برای افرادی که دچار افسردگی مزمن هستند، چون همه تفکراتی که از ذهنشان عبور می کند همراه با ناراحتی و احساس پوچی و ناامیدی است معمولا گریه کردن و اشک ریختن بین این افراد زیاد دیده می شود.

افرادی که افسردگی دارند، چون نمی توانند رابطه صمیمانه ای مانند قبل با دیگران برقرار کنند و خود را فردی شکست خورده می دانند، و حتی بخاطر شکل ظاهری خود و یا برهم خوردن تعادل اوضاع اطراف‌شان دچار اندوه همراه با گریه و اشک می شوند.

2- زود از کوره در رفتن

اختلال در ترشح بعضی از ترکیبات شیمیایی در مغز و کم کاستی در این مورد، باعث می شود که تعادل رفتاری فرد تا حدود زیادی مختل شود. از عوارض افسردگی شدید، زود از کوره در رفتن فرد است.

تحقیقات علمی مختلفی نشان داده اند که اگر افسردگی به حال خود رها شود و مورد بررسی و علاج قرار نگیرد می تواند باعث پرخاشگری و عصبانیت که همان از کوره در رفتن شدید است، شود.

3- تنبلی و کج خلقی

در قسمت های قبل در مورد خستگی و احساس کم انرژی بودن که از نشانه های جسمی افسردگی مزمن است، صحبت کردیم. گاهی اوقات این خستگی و بی حوصلگی در انجام کارها، تنبلی تلقی می شود. به این افراد برچسب تنبل نزنید چون بابت بی انگیزگی که افراد افسرده دارند، حال و حوصله و اشتیاقی برای انجام امور روزانه و معمول پیدا نمی کنند.

کج خلقی یا همان عصبانیت های شدید و بی مورد هم از دیگر عوارض افسردگی شدید است که البته برای اطرافیان فرد می تواند بسیار آزاردهنده باشد و خانواده و دوستان فرد را از وی دور کند. سعی کنید به دنبال راه حل دائمی برای رهایی از این مشکل باشید نه اینکه فرد را تنها بگذارید و از او دل آزرده شوید.

4- کمبود انگیزه

انگیزه همان نیروی محرکه ای است که می تواند سبب پیشرفت افراد در زندگی شود. انگیزه و امید نقش بنزین در ماشین را ایفا می کنند. انگیزه یعنی انرژی بالا برای انجام دادن کار و رسیدن به هدف. یعنی خسته نشدن و امیدوار بودن به اینکه بالاخره به خواسته های خود می رسیم.

افسردگی به دلیل عدم تعادل در ترشح مواد و ترکیبات مغزی می تواند اثر بسیار مخربی به نام کمبود انگیزه را به فرد تزریق کند. به طوری که فرد مبتلا برای ادامه امور زندگی خود دائما با این پرسش مواجه باشد که:

برای چی ادامه بدم؟ چون این افراد انتهای همه فعالیت ها و تلاش و تکاپوها را در نیستی و پوچی می بینند، حسی برای حرکت هم پیدا نمی کنند.

5- احساس گناه و سرزنش خود

فرد افسرده در این حالت مدام نسبت به اتفاقات گذشته که نقشی هم در ایجاد آنها نداشته است، احساس گناه می کند و خود را مقصر می داند. دائما در حال سرزنش کردن خود است. جنبه های مثبت را ندیده و نیمه خالی لیوان را می بیند و خود را بازخواست می کند.

6- بروز افکار منفی به دلیل کاهش عزت نفس

افرادی که از بیماری افسردگی شدید رنج می برند، به دلیل اینکه خلقیات و خواسته های درونی آنها با اطرافیان متفاوت است و در اکثر مواقع به همین دلیل از جمع ها کناره گیری می کنند، اعتماد به نفس‌ شان به مرور کمتر می شود.

احساس ارزشمند بودن ندارند و حتی اگر دیگران در رابطه با بسیاری از فعالیت ها و نظرات آنها را تشویق و تحسین نمایند باز هم باور نمی کنند و خود را کم ارزش می پندارند.

همچنین بخوانید : ۱۷ نکته طلایی برای تقویت عزت نفس

علائم افسردگی شدید در مردان

با وجود اینکه عوارض افسردگی شدید و علائم آن در زنان و مردان در بیشتر مواقع یکسان است، اما باز هم تفاوت هایی بین دو جنس در رابطه با نشانگان این بیماری وجود دارد. این علائم در مردان می تواند به اشکال زیر باشد:

  • دردهای مزمن در کمر و پشت بدن
  •  سردردهای مکرر
  • مختل شدن روابط جنسی
  • درد قفسه سینه و تپش قلب
  • رفتارهای همراه با خشونت و عصبانیت غیر معمول در موارد پیش پاافتاده
  • توهین و یا تحقیر عزیزان
  • رفتارهای خطرناک مانند رانندگی خطرناک، روابط جنسی پرخطر، اعتیاد به مواد مخدر و الکل
  • خستگی و خواب زیاد
  • دوری از مردم و جامعه

علائم افسردگی حاد در زنان

اینکه بگوییم فقط خانمها به افسردگی در هر سطحی مبتلا می شوند حرف نادرستی است اما درصد زنانی که این اختلال را پیدا می کنند، معمولا بیش از مردان است. علائم افسردگی در زنان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس پوچی و اضطراب دائمی
  • کم شدن و یا از بین رفتن میل جنسی
  • خستگی و عدم انگیزه برای انجام کارهای منزل
  • عدم تمرکز در کارها
  • کم شدن علاقه به اطرافیان، همسر و فرزندان
  • تغییرات در اشتها، اضافه وزن زیاد یا کمبود وزن
  • مشکلات و بیماری های متعدد جسمی که درمان خاصی ندارند
  • دوری از دورهمی های خانوادگی و دوستانه
  • تمایل به جنس مخالف غیر از همسر برای جبران کمبودها
  • علاقه به تنهایی
  • فکر خودکشی

توصیه ما به شما این است که قبل از اینکه این اختلال به مراحل پیشرفته و خطرناک خود برسد، به دنبال چاره برای آن باشید و افراد افسرده را به حال خود نگذارید. این اختلال به خودی خود درمان نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *