دانستنی های بارداری
بارداری یک تجربه جدید و هیجانانگیز بوده و زنان باردار ناگهان وارد دنیای ناشناختهای میشوند. از آنجا که تجربیات بارداری هر شخص با شخص دیگر متفاوت است، مشورت گرفتن از دیگران میتواند شما را سردرگمتر کند. در این مقاله به معرفی معتبرترین دانستنی های بارداری پرداختیم که میتواند استرس شما را کاهش داده و نگرانیهای شما را کم کند. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
جدیدترین دانستنی های بارداری
1. میانگین مدت بارداری 280 روز و بین 37 تا 42 هفته است. در سال 1945، یک زن 25 ساله آمریکایی، پس از 375 روز بارداری، یک نوزاد دختر سالم به دنیا آورد. بارداری خانم بیلا هانتر بهعنوان طولانیترین بارداری، در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده است.
2. در دوران بارداری، یک عضو جدید به نام جفت در رحم ایجاد میشود که مسئول تأمین مواد غذایی و اکسیژن برای جنین است.
3. جفت با انتقال آنتی بادیها از بدن مادر به جنین، میتواند از کودک در برابر عفونت و بیماری محافظت کند.
4. بعد از گذشت چندماه از دوران حاملگی، جنین شروع به ادرار کردن در رحم میکند. معمولاً جنینها تمایل دارند ادرار خود را ببلعند.
5. رحم زنان میتواند در دوران بارداری تا 500 برابر اندازه اصلی خود رشد کند.
6. در دوران بارداری، جنین میتواند سلولهای بنیادی لازم برای ترمیم هرگونه آسیب و بیماری در مادر را تأمین کند. بدین ترتیب، جنینها پزشکان کوچکی هستند که تا زمان تولد به حفظ سلامت مادر خود کمک میکنند.
7. در ماه ششم بارداری، اثر انگشتهای دست و پای جنین ایجاد میشود. اثر انگشت به انسان کمک میکند تا ماهیت اشیا را بهتر درک کند.
8. سنگینترین نوزاد جهان در سال 1879 متولد شد و پس از 11 ساعت درگذشت. این نوزاد 9.98 کیلوگرم وزن داشت و قد او 71.12 سانتیمتر بود.
9. کوچکترین نوزاد جهان در سال 2018 و با وزن تقریباً 243 گرم (8.6 اونس) متولد شد. این نوزاد 5 ماه در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان قرار گرفت تا وضعیت او پایدار شود. خوشبختانه این نوزاد زنده ماند و از سلامتی کامل برخوردار است.
10. در طول بارداری تغییرات هورمونی شدیدی در بدن زنان رخ میدهد که میتواند باعث ایجاد لکههای قهوهای رو نقاط مختلف بدن، مانند بینی و پیشانی شود. علاوه بر این، معمولاً شکم و رانهای زنان نیز دچار ترکهای پوستی میشوند. با انجام مراقبتهای پوستی بعد از زایمان، این علائم تا حد زیادی برطرف میشوند.
11. در هر بارداری، سایز پای مادران 1 اینچ (2.52 سانتیمتر) افزایش پیدا میکند. این موضوع بهدلیل شل شدن رباطهای پا در اثر افزایش ترشح هورمونها در بدن اتفاق میافتاد.
12. برخلاف تصور عموم، از پایان هفته بیست و چهارم بارداری، جنین میتواند صدای محیط را بشنود و حتی به آن پاسخ دهد؛ بنابراین آموزش حرف زدن به کودکان را از زمان جنینی آغاز کنید. برای مثال، میتوانید او را با نام خودش صدا بزنید، از احساسات خود برای او بگویید یا به موسیقیهای آرامبخش گوش دهید.
13. تحقیقات نشان داده است که بارداری میتواند حس بویایی مادران را افزایش دهد. حکایتهای قدیمی در ارتباط با این موضوع میگویند:
ادراک بویایی مادران در دوران بارداری افزایش پیدا میکند تا مادران غذاهای فاسد را مصرف نکنند.
البته شاید این حکایت حقیقت داشته و قوی شدن حس بویایی با تکامل انسانها ارتباط داشته باشد.
14. یکی دیگر از حکایتهای قدیمی درباره بارداری این است که اگر زنی در دوران بارداری، سوزش سردل داشته باشد، نوزادی پرمو به دنیا خواهد آورد. در کمال تعجب باید بگوییم که این حکایت معتبر بوده و تحقیقات پزشکان آن را اثبات کردهاند!
15. در ماه پنجم بارداری، موهای نرم و ظریفی روی بدن جنین پیدا میشود که به آن «لانوگو» میگویند. معمولاً این موها در ماههای بعد از بین میرود؛ اما برخی از نوزادان نیز با آنها متولد میشوند.
16. افزایش اشتها و میل به خوردن غذا در دوران بارداری کاملاً طبیعی است؛ اما برخی از زنان ممکن است به خوردن مواد غیرخوراکی، مانند کاغذ، خاک، یخ یا مو تمایل پیدا کنند که در اصطلاح به آن «هرزه خواری» میگویند.
17. در دوران بارداری، حجم خون 50 درصد افزایش پیدا میکند؛ تا نیاز جنین به خون و مواد غذایی برآورده شود.
18. با افزایش حجم خون در دوران بارداری، دمای بدن افزایش پیدا کرده و میزان تعریق نیز بیشتر میشود.
19. با افزایش حجم خون و هورمون استروژن، ممکن است پوست و موی زنان باردار درخشان شوند.
20. مجاری شیر در سه ماهه دوم بارداری بهطور کامل رشد میکنند و سینه ممکن است بزرگ شوند؛ اما شیر تا پس از زایمان جاری نمیشود.
21. مردانی که زنان آنها باردار هستند، ممکن است علائم بارداری، مانند ویار، تهوع صبحگاهی و اضطراب را تجربه کنند که به آن «سندرم کوواد» یا بارداری سمپاتیک میگویند.
22. مصریان باستان اعتقاد داشتند که اگر زن باردار جو و گندم بکارد و دانهها جوانه بزنند؛ حتماً حامله میشود. همچنین معتقد بودند؛ اگر دانه جو رشد کند نوزاد پسر خواهد بود و اگر گندم جوانه بزند، نوزاد دختر میشود.
23. بسیاری از زنان در زمان بارداری دچار فراموشی میشوند. البته این اتفاق در بین زنان باردار رایج بوده و به آن «مغز مامان» میگویند.
24. در هفته 13 یا 14 بارداری، رشد جوانههای چشایی جنین تکمیل میشود و جنین از این زمان میتواند طعمهای قوی و تند را احساس کند.
25. در طول بارداری ممکن است بهدلیل افزایش هورمونها، تارهای صوتی شما متورم شده و صدایتان تغییر کند. البته بعد از زایمان صدای شما به حالت قبل باز خواهد گشت.
26. دوقلوها از زمانی که در رحم هستند شروع به برقراری ارتباط با یکدیگر می کنند. به همین دلیل دوقلوهای همسان پیوند خاصی با هم دارند.
27. یک زن باردار میتواند بهاندازه کل زندگی یک زن غیرباردار، استروژن تولید کند.
28. حالت تهوع مرتبط با حاملگی به تهوع صبحگاهی معروف است؛ اما زنان باردار میتوانند هر زمان از روز آن را تجربه کنند.
29. تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند روی قدرت بینایی مادران تأثیر بگذارد؛ اما این اثرات موقت بوده و پس از زایمان برطرف خواهند شد.
30. در یک مطالعه ثابت شده است که تحریک نوک پستان میتواند باعث زایمان شود. تحریک نوک پستان باعث افزایش ترشح هورمون اکسی توسین شده و انقباضات رحم را افزایش میدهد.
31. فقط 3 الی 5 درصد از نوزادان در زمان تعیین شده توسط پزشک به دنیا میآیند.
33. اصطلاح Pseudocyesis یا حاملگی کاذب برای زنانی استفاده میشود که باردار نیستند؛ اما علائم بارداری را دارند. این علائم بهدلیل اختلالات روانی و استرس به وجود میآیند.
34. اغلب زنان در حین زایمان مدفوع میکنند. این اتفاق بسیار رایج بوده و نباید باعث خجالت یا شرم در زنان شود.
35. در طول بارداری خونریزی لثه و بینی افزایش پیدا میکند.
36. محققان از طریق بررسی بسیاری از سونوگرافیها تشخیص دادهاند که جنینها در رحم خمیازه میکشند، میخندند و حتی گریه میکنند. همچنین تصاویری از جنینها ثبت شده که در حال مکیدن شست خود بودهاند.
37. دانشمندان توانستهاند حرکت سریع چشم (REM) جنین را مشاهده کنند. آنها حدس میزنند، حرکت سریع چشم دلیلی برای رویا دیدن جنین در رحم است.
38. شواهد نشان میدهند که ارگاسم در اواخر بارداری میتواند انقباضات رحم را افزایش داده و باعث زایمان شود.
39. برخلاف باور عموم زنان در دوران بارداری فقط به 300 کالری اضافه نیاز دارند و مجبور نیستند بهجای 2 نفر غذا بخورند.
40. مسنترین زن باردار جهان، 66 سال سن داشت.
41. زنان باردار در چین از مصرف غذاهای سرد مانند هندوانه اجتناب میکنند؛ زیرا معتقدند حاملگی ماهیت سردی داشته و با خوردن غذاهای گرم باید تعادل بدن را حفظ کرد. لازم به ذکر است که شواهد علمی این ادعا را تأیید نمیکنند.
42. در ژاپن، برای زنان حامله نشانهای بارداری صادر میکنند؛ تا آن را به کیف خودشان آویزان کنند. با این نشان مردم متوجه میشوند که این خانم باردار بوده و هنگام استفاده از وسائل نقلیه، صندلی خود را به او میدهند.
43. از هر 8 زوج در ایالات متحده، یک زوج برای باردار شدن یا حفظ جنین مشکل دارند.
44. بیش از 7 میلیون زن آمریکای در طول زندگی خود از خدمات ناباروری استفاده میکنند.
45. در سن 30 سالگی، شانس بارداری ماهیانه یک زوج حدود 20 درصد است. در صورتی که شانس بارداری در یک زوج 40 ساله فقط 5 درصد است.
46. طبق آمارها بیشترین نوزادان هر روز بین ساعت 8 صبح تا ظهر متولد میشوند. همچنین کمتر از 3 درصد از نوزادان بین نیمه شب تا ساعت 6:59 صبح متولد میشوند.
47. بیشترین آمار نوزادان متولد شده با روش سزارین متعلق به کشور ترکیه (از هر 100 تولد زنده، 50.4 عمل سزارین) و کمترین آمار مربوط به کشور ایسلند (از هر 100 تولد زنده، 15.2 عمل سزارین) است.
48. روشهای زایمان در خانه و زایمان در آب در حال افزایش هستند؛ با این حال هنوز بیشتر زایمانها در بیمارستانها انجام میشوند.
49. طبق تحقیقات، بارداری میتواند ساختار مغز زنان را از نظر فیزیکی تغییر دهد. حجم ماده خاکستری (کورتکس) در برخی از مناطق مغز کاهش پیدا کرده و به مادران کمک میکند تا بیشتر کودکشان را درک کنند.
50. ورزش کردن در دوران بارداری نهتنها مضر نیست؛ بلکه یوگا و ورزشهای مخصوص به بارداری میتوانند شانس زایمان طبیعی را افزایش دهند. البته قبل از شروع ورزش با پزشک متخصص خود در این باره مشورت کنید.
51. بهدلیل افزایش استرس در زنان باردار معمولاً آنها کابوسهای مداوم و شفاف میبینند. صحبت کردن با یک متخصص سلامت روان میتواند راهحل خوبی برای مادران باشد.
52. بردههای زن در جنوب آمریکا با جویدن ریشه پنبه سعی میکردند، جنین خود را سقط کنند؛ تا میزان کودکان برده افزایش پیدا نکند.
53. در دوران بارداری، غشای بینی متورم شده و باعث ایجاد خروپف در زنان باردار میشود.
54. پوشیدن لباسهای تنگ در دوران بارداری میتواند رشد غدههای شیری پستان را کاهش دهد.
55. مصرف کاکائو میتواند استرس دوران بارداری را کاهش دهد. علاوه بر این، نوزادانی که مادر آنها کاکائو مصرف میکند، نسبت به سایر کودکان خوش اخلاقتر هستند.
56. شیمیدرمانی میتواند به DNA سلولهای اسپرم آسیب جدی وارد کند؛ بنابراین توصیه میشود مردانی که در حال گذراندن دوره شیمیدرمانی هستند، از تصمیم برای بارداری اجتناب کنند.
57. زنان حامله از هفته شانزدهم بارداری میتوانند حرکتهای جنین را احساس کنند.
58. خستگی و تکرر ادرار شایعترین عوارض جانبی بارداری هستند.
59. زنان در دوران بارداری بهطور متوسط 7 الی 18 کیلوگرم وزن اضافه میکنند. جالب است بدانید که فقط 38 درصد این افزایش وزن مربوط به نوزاد است. 62 درصد افزایش وزن مربوط به جفت، مایع آمنیوتیک، خون، بافت سینه و حجم رحم است.
60. احتمال بارداریهای چندقلو در زنان بالای 35 سال بیشتر از زنان دیگر است.
61. بارداریهای چندقلو نسبت به سالهای قبل، 40 درصد افزایش داشته است.
62. کمبود منیزیم و کلسیم در بدن زنان باردار باعث گرفتگی عضلات آنها میشود.
63. حداقل 50 درصد از زنان در دوران بارداری به کمردرد دچار میشوند. دردکمر بهدلیل افزایش وزن رخ میدهد.
64. قلب زنان در دوران بارداری بزرگتر میشود.
65. مردان عامل تعیین جنسیت کودک هستند.
66. یک زن باردار بهطور روزانه به 1000 میلیگرم کلسیم نیاز دارد. اگر مادر نتواند میزان کلسیم لازم برای جنین را تأمین کند، جنین کلسیم موردنیاز خود را از بافت استخوان مادر دریافت میکند.
جمعبندی
با اینکه بارداری و زایمان قدمتی بهاندازه عمر بشر دارند؛ اما هنوز تمام رازهای آن کشف نشدهاند. محققان هرروز در تلاش هستند که دنیای بارداری را بهتر بشناسند. در این مقاله «ویسلامت» نیز تلاش کردیم شما را با گوشهای از دانستنی های بارداری آشنا کنیم. اگر در دوران بارداری قرار دارید یا قصد دارید در آینده مادر شوید، بهتر است با یک متخصص زنان و زایمان درباره وضعیت خود صحبت کنید. آنها میتوانند با بررسی دقیق وضعیت شما، کمک کنند تا دوران بارداری را به بهترین شکل ممکن بگذرانید.
دانشآموخته روانشناسی هستم؛ اما در یکی از کلاسهای واقعیتدرمانی به این بینش رسیدم که «روانپزشکی» ایکیگای گمشده زندگی من است. در حال حاضر، بیشتر به «ویلیام گلاسر» درونم پروبال میدهم، درباره علومپزشکی میخوانم، مینویسم و با شما به اشتراک میگذارم.