12 نکته طلایی درباره علت خشکی دهان

خشکی دهان از آن دسته مشکلات است که در هر سنی برای افراد پیش می آید. علت خشکی دهان گاه مشخص و گاه نامشخص است. اما یک سری دلایل واضح و علمی وجود دارد که دانستن آن باعث می شود از این مشکل تا حدودی جلوگیری صورت بگیرد و حتی درمان صورت بگیرد.

دلایل خشکی دهان

علت خشکی دهان را به چندین بخش تقسیم کردیم تا مشخص شود که شخص به دلیلی از خشکی دهان رنج می برد.

1- داروها

یکی از مهمترین مواردی که سبب خشکی دهان شده و احساس تشنگی در شخص ایجاد می کند، مصرف دارو است. عوارض دارو باعث می شود که دهان و سیستم گوارش به درستی کار نکند. کسانی که از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند و یا داروهای فشار خون مصرف می کنند درگیر خشکی دهان هستند.

همینطور افرادی که باید از آنتی هیستامین استفاده کنند و یا داروهای شل کننده ماهیچه مصرف کنند نیز درگیر این مشکل خواهند شد. در بین داروهای موجود معمولاً داروهای ضد درد بیشترین علت خشکی دهان را به وجود می آورند و بسیار پر اهمیت هستند.

2- افزایش سن

وقتی سن بالا می رود خشکی دهان یک امر نسبتاً عادی محسوب می شوند. در واقع با افزایش سن نوع تغذیه تغییر می کند و احتمالاً تغذیه نامناسب خواهد بود همینطور افراد درگیر مصرف قرص های مختلفی هستند و به طور کلی مشکلات سلامتی طولانی مدت برای آنها ایجاد می شود.

داروهای شیمی درمانی نیز سبب می شود که تولید بزاق دهان با تغییراتی همراه باشد و این موارد به نوبه خود بخش مهمی از علت خشکی دهان است. کسانی که پرتودرمانی را پشت سر میگذارند و به واسطه اشعه های موجود، در بزاق دهان دچار مشکل می شوند و این موضوع سبب کاهش تولید بزاق دهان می شود. البته گاه مشکل خشکی دهان موقتی بوده و سریع برطرف می شود.

3- آسیب عصبی

کسانی که به هر دلیلی روی گردن یا سر خود زخم دارند نیز مستعد خشکی دهان هستند.

4- درمان سرطان

روش هایی که برای درمان سرطان استفاده می شود، از جمع جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی و … همگی منجر به خشکی دهان خواهد شد چون اشعه ها و همین داروهایی که وارد بدن می شود سبب بروز چنین وضعیتی است.

5- مشکلات تنفسی

افرادی که درگیر آسم و یا مشکلات تنفسی هستند و یا ریه درگیری دارند معمولاً با خشکی دهان دست و پنجه نرم می کنند. این افراد تا مدت های طولانی درگیر مشکلات تنفسی هستند و به واسطه مصرف دارو نیز درگیری ریه آنها بیشتر خواهد شد.چنین افرادی که معمولاً بزاق کمی در دهان خود دارند و یا دهانشان بوی بدی می دهد.

همینطور زبان شان خشک شده و یا شیاردار می شود و در حس چشایی آنها تغییر ایجاد می شود. این گروه در گذاشتن دندان مصنوعی نیز دچار مشکل می شوند.

مشکلات تنفسی

6- مصرف تنباکو و الکل

سیگار کشیدن از دسته مشکلات مهمی است که سبب خشکی دهان می شود و به نوعی علائم خشکی دهان را افزایش می دهد. برخی از افراد به طور کلی عادت به جویدن تنباکو دارند که این مورد نیز از دلایل خشکی دهان خواهد بود.

7- مصرف تفریحی مواد مخدر

ماری جوانا یکی از مواد مخدر رایج است که سبب بروز خشکی دهان می شود و به دندان ها نیز آسیب وارد می کند.

8- کم آبی

در صورتی که در طول روز 8 لیوان آب مصرف نمی کنید، احتمالاً از خشکی دهان رنج می برید! زمانی که بدن با کم آبی روبرو باشد، اولیه نشانه آن خشکی زبان و دهان است و همینطور لب دچار ترک های پوستی می شود و به طور کلی شیارهای زیادی روی لب ها ایجاد می شود.

9- بیماری خود ایمنی

افرادی که درگیر بیماری خود ایمنی هستند معمولاً با مشکل خشکی گلو و دهان همراه هستند. در این افراد سیستم ایمنی بدن برعکس عمل کرده و به اشتباه به بدن حمله می کند. مثلاً یکی از بیماری های خود ایمنی رایج، بیماری سندرم شوگرن است. این بیماری روی غدد بزاقی تاثیر زیادی میگذارد و سبب بروز یک سری التهاب خواهد شد. این بیماری سبب خشکی دهان می شود. البته ایدز و آرتریت نیز در لیست همین بیماری ها قرار گرفته اند و علائم یکسانی دارند.

همچنین بخوانید: بیماری سندرم شوگرن چیست؟

10- آب و هوا

زندگی در نواحی خشک و کم آب به طور طبیعی سبب بروز خشکی دهان و زبان می شود. اگر در نواحی زندگی می کنید که گرم و خشک یا سرد و خشک است احتمالاً ترک خوردگی لب و یا خشکی گلو و سایر بخش ها را تجربه کرده اید به این ترتیب باید بدانید که نیاز به مصرف آب و مایعات بیشتری دارید.

زندگی در مناطق خشک شرایط دشواری به همراه خواهد داشت و این موضوع سبب می شود تا یک سری اختلالات برای شما ایجاد شود. وضعیت آب و هوایی به طور کلی روی خشکی دهان و زبان تاثیر زیادی دارد و این موضوع سبب می شود که افراد نیاز به مایعات بیشتری داشته باشند.

11- پوسیدگی دندان

اگر در دهان خود دندان های پوسیده دارید و به آنها اهمیت نمی دهید، بهتر است بدانید یک علت خشکی دهان، دندان های پوسیده است. وجود پوسیدگی در دندان ها سبب می شود که سیستم تولید بزاق بهم بخورد و این موضوع سبب می شود که افراد به طور کلی با مشکل پوسیدگی دندان همراه باشند.

از یاد نبرید که وجود پوسیدگی دندان به نوبه خود سبب می شود که دهان خشک شده و این موضوع روی بافت داخلی دهان و لب نیز تاثیر می گذارد و مشکلساز می شود.

12- خروپف

افرادی که خروپف می کنند معمولاً با دهان باز میخوابند و این موضوع سبب ورود هوا به دهان و خشکی دهان می شود. اینطور که ارزیابی ها نشان می دهد خروپف در شب از مهمترین دلایل خشکی دهان است که بیشتر در بین آقایان رخ می دهد و این موضوع معمولاً غیر قابل حل است.

یعنی برای از بین بردن خروپف راه حل مشخصی وجود ندارد و افراد باید بتوانند این مشکل را در خود برطرف سازند. یک رویکرد بسیار مهم است که برای خروپف سنجیده می شود این است که سعی کنید نوع خوابیدن خود را تغییر دهید.

خروپف

علت خشکی دهان در خواب

کسانی که از طریق دهان تنفس می کنند درگیر خشکی دهان می شوند. این موضوع دقیقاً به افرادی اشاره دارد که با دهان باز می خوابند. در این افراد راه تنفسی مسدود می شود و یا دیگر خروپف و یا آپنه تنفسی می شوند که به نوبه خود سبب بروز خشکی دهان می شود.

داروها یکی از مهمترین علت خشکی دهان در نیمه شب محسوب می شوند. داروهایی که برای فشار خون بالا استفاده میشوند و یا داروهایی که سبب بهبود مشکلات خواب شده باعث خشک شدن دهان و گلو می شوند. همینطور مصرف داروهایی که برای درمان اسهال استفاده می شوند.

علت خشکی دهان در سالمندان

افراد در سنین بالا درگیر داروهایی مثل آنتی هیستامین، آرام بخش و ضد افسردگی هستند. همینطور داروهای کاهنده فشار خون نیز در این افراد دیده می شود. بیماری هایی مانند پارکینسون، سکته مغزی و آلزایمر از دسته مواردی هستند که در سنین بالا رخ می دهد و همه این موارد خود بخشی از دلایل خشکی دهان محسوب می شوند.

همچنین بخوانید: 7 نشانه از علائم بیماری پارکینسون

خشکی دهان سبب کاهش حواس بویایی و چشایی می شود و در نهایت منجر به سوء تغذیه شدید خواهد شد. در حدود 30 درصد از افراد بالای 65 سال و 40 درصد از افراد بالای 80 سال با مشکل خشکی دهان روبرو هستند. دیابت از دسته مواردی است که سبب می شود سطح قند خون تنظیم نباشد و در نهایت آب بدن کم شود.

علت خشکی دهان در صبح

افرادی که سیگار می کشند، صبح ها درگیر مشکل خشکی دهان هستند. استعمال دخانیات به طور کلی یکی از مهمترین دلایل خشکی دهان محسوب می شود. مورد دیگر استرس است. کسانی که شب ها با استرس به خواب می روند معمولاً درگیر خشکی دهان خواهند شد. اضطراب و استرس سبب می شود تا دهان خشک تر شده و مشکلات زیادی ایجاد می کند.

افراد دیابتی و کسانی که تب بالایی دارند معمولاً صبح ها با دهان و گلوی خشک از خواب بیدار می شوند. خشکی دهان در بانوان باردار یک امر عادی محسوب می شود و دستخوش تغییرات هورمونی و فیزیکی زیادی است. تنفس از راه دهان به صورت ناخودآگاه در خواب نیز سبب بروز خشکی در دهان می شود.

درمان و پیشگیری خشکی دهان

برای درمان و جلوگیری از خشکی دهان یک سری راهکارها وجود دارد که کمک می کند تا این مشکل به حداقل برسد پس سعی کنید آنها را جدی بگیرید و همه جوانب را بسنجید.

1- تغییر دارو

اگر داروی خاصی مصرف می کنید که منجر به خشکی دهان می شود بهتر است از پزشک خود بخواهید که این مشکل را برطرف سازد. مثلاً کاهش مصرف آنتی هیستامین و داروهای ضد احتقان سبب می شود تا حدودی از مشکل خشکی دهان راحت شوید پس پزشک می تواند با تغییر در ساختار دارو و یا تعویض دارو با داروی جایگزین این مشکل را کاهش دهد.

2- مرطوب کننده ی دهان

یکی دیگر از مشکلاتی که در خصوص مرطوب کننده دهان وجود دارد این است که سعی کنید، از موادی استفاده کنید که دهان شما را مرطوب نگه دارد. یک سری دهان شویه ها و یا شکلات های خاص وجود دارد که سبب ایجاد رطوبت در دهان افراد می شود و این موضوع به تولید بزاق بیشتر کمک زیادی می کند.

مرطوب کننده ی دهان

3- جویدن آدامس

برخی از افراد معتقد هستند که جویدن آدامس سبب از بین رفتن خشکی دهان می شود. جویدن آدامس به طور کلی به افزایش بزاق کمک می کند. البته بهتر است از آدامس هایی که شیرینی طبیعی دارند و برای دندان ضرری ندارند استفاده کنید. علت تشنگی زیاد، کافی نبودن بزاق در دهان است و آدامس کمک می کند تا علت خشکی دهان برطرف شود.

4- عدم مصرف کافئین و الکل

مصرف کافئین و الکل خود را به حداقل برسانید! مصرف کافئین و الکل سبب بروز خشکی در دهان می شود. بهتر است بدانید که استفاده روزانه چای نیز سبب بروز خشکی دهان می شود و این موضوع مشکلات زیادی به همراه دارد. در سال های اخیر پژوهش های زیادی در خصوص علت خشکی دهان صورت گرفته و مشخص شده است که کسانی که الکل استفاده می کنند اغلب درگیر کم آبی بدن هستند به این ترتیب پیشنهاد می شود که مصرف الکل به حداقل برسد.

روش های خشکی دهان در طب سنتی

اگر به طب سنتی علاقه دارید می توانید از روش هایی که در طب سنتی اعلام می شود برای درمان خشکی دهان استفاده کنید.

1- فلفل کاین

فلفل کاین سبب می شود که پایانه های عصبی، محرک شدیدی را تجربه نمایند و این موضوع سبب تولید بزاق زیاد می شود. شما می توانید مقداری فلفل کاین را روی زبان یا لثه های خود بریزید به این ترتیب بلافاصله ترشح بیشتری خواهید داشت. اگر به دنبال علت تشنگی زیاد هستید، می توانید از طب سنتی کمک بگیرید.

فلفل کاین

2- نوشیدن آب

اگر بپرسید مهمترین دلیل خشکی دهان چیست؟ از نظر ما کم آبی بدن است. در نوشیدن آب خساست به خرج ندهید و روزانه بیش از 5 لیوان آب بنوشید. نوشیدن آب سبب می شود تا مشکل آب در بدن کاهش یابد و این موضوع به نوبه خود اثر گذار است.

همچنین بخوانید : 12 علت خشکی لب که باید بدانید

3- آلوئه ورا

در گیاه آلوئه ورا مقدار زیادی آنتی اکسیدان و مواد مغذی وجود دارد و همینطور یک سری مواد طبیعی نیز دیده می شود که سبب تولید بزاق می شود و در نهایت جوانه های چشایی را بهبود می دهد و سبب می شود تا از عفونت دهان و دندان پیشگیری شود.

4- روغن هسته انگور

گاه علت خشکی دهان مربوط به کمبود رطوبت در بدن است. روغن هسته انگور ویژگی مرطوب کنندگی طبیعی دارد و این موضوع سبب می شود تا خشکی دهان را برطرف سازد. می توانید مقداری از این روغن را روی لثه ها و زبان خود بمالید و این رویکرد سبب می شود تا دهان شما مرطوب باقی بماند.

5- ترک سیگار

سیگار را کنار بگذارید. کنار گذاشتن سیگار هم برای شما و هم برای اطرافیان شما یک مزیت مهم محسوب می شود. به طور کلی کلیه محصولات تنباکو سبب بروز خشکی دهان می شود و این موضوع دردسر ساز خواهد شد. سیگار کشیدن، علت تشنگی زیاد است.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *