ساده ترین و بهترین روش های پیشگیری از بارداری

روش های پیشگیری از بارداری متفاوت است؛ هر کس باید با توجه به شرایط خود و مشورت با پزشک متخصص تصمیم بگیرد که کدام روش برای او مناسب تر است. این روش ها شامل کاندوم، قرص های ضد بارداری، IUD، ایمپلنت ضد بارداری، آمپول ضد بارداری، قرص اورژانسی، حلقه ضد بارداری، دیافراگم ضد بارداری و عقیم سازی است.

روش های پیشگیری از بارداری

برخی از روش های پیشگیری از بارداری نه تنها از باردار شدن جلوگیری می کنند، بلکه برخی از آن ها از شما در برابر عفونت های مقاربتی محافظت می کنند. اگر دوست دارید بدانید کدام یک از این روش ها برای شما بهتر است با ما همراه باشید تا این روش ها را یکی یکی بررسی کنیم:

1- کاندوم

کاندوم تنها روش پیشگیری از بارداری است که علاوه بر جلوگیری از بارداری، از ابتلا به بسیاری از بیماری های مقاربتی نیز جلوگیری می کند. کاندوم ها در انواع مردانه و زنانه وجود دارد؛ کاندوم های زنانه به اندازه کاندوم های مردانه راحت نیست و شاید کمی تمرین لازم باشد تا به آن عادت کنید.

استفاده از کاندوم راحت است، فقط کافی است قبل از رابطه جنسی از آن استفاده شود؛ کاندوم های مردانه بر روی آلت تناسلی به نعوظ رسیده کشیده می شود و کاندوم زنانه در واژن قرار می گیرد. کاندوم یک مانع فیزیکی است که از عبور مایع منی یا اسپرم به داخل رحم جلوگیری می کند.

مزایای کاندوم: استفاده از کاندوم راحت است، قابل حمل است و بهترین روش برای محافظت در برابر بیماری های مقاربتی است.

معایب کاندوم: اگر به درستی استفاده نشود ممکن است در حین رابطه جنسی پاره و یا جدا شود. همچنین برخی از افراد به کاندوم های لاتکس حساسیت دارند.

کاندوم بهترین روش برای محافظت در برابر بیماری های مقاربتی است.

2- قرص ضد بارداری خوراکی

قرص های ضد بارداری خوراکی قرص های کوچکی هستند که رایج ترین روش پیشگیری از بارداری است و حتما باید یک بار در روز مصرف شوند. قرص ها در انواع مختلفی وجود دارند؛ برخی از آن ها ترکیبی است و حاوی دو هورمون استروژن و پروژسترون است در حالی که برخی دیگر فقط هورمون پروژسترون را دارند. این قرص ها فقط با داشتن نسخه پزشک متخصص قابل دریافت است و اگر می خواهید بدانید که کدام نوع از این قرص ها برای شما بهتر و مناسب تر است باید با پزشک متخصص مشورت کنید.

مزایای مصرف قرص: در صورت استفاده مداوم بسیار موثر است، در برانگیختگی جنسی اختلالی ایجاد نمی کند، برخی از این قرص ها حتی درد پریود را کاهش می دهند و تاثیر مثبتی بر آکنه پوستی دارند.

معایب مصرف قرص: حتی اگر یک شب قرص خوردن را فراموش کنید تاثیرش را از دست می دهد، فقط خانم ها می توانند استفاده کنند، زنانی که نمی توانند از روش های پیشگیری از بارداری حاوی استروژن استفاده کنند مناسب نیست و از افراد در برابر بیماری های مقاربتی محافظت نمی کند.

همچنین بخوانید: علائم کیست تخمدان ، زنگ خطری برای خانم ها

3- دستگاه داخل رحمی (IUD)

این دستگاه کوچک T شکل از مواد حاوی هورمون پروژسترون و یا پلاستیک و مس ساخته شده است که توسط متخصص زنان در داخل رحم قرار داده می شود. IUD یک روش موثر و طولانی است که می تواند بین ۳ تا ۱۰ سال در بدن باقی بماند و در صورت تصمیم برای باردار شدن می توان آن را برداشت.

برخی از IUD ها حاوی هورمون هایی هستند که برای پیشگیری از بارداری به تدریج ترشح می شوند. این روش همچنین می تواند یک روش اضطراری موثر برای پیشگیری از بارداری باشد؛ به این صورت که باید به مدت ۵ روز (۱۲۰ ساعت) بعد از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده داخل رحم قرار داده شود.

مزایای IUD: یک روش طولانی و بسیار موثر است، قابل برگشت است و به عنوان روش اضطراری نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

معایب IUD: پس از قرار دادن IUD در ۶ ماه اول خونریزی و لکه بینی نامنظمی رخ می دهد، قرار دادن و برداشتن IUD حتما باید توسط متخصص زنان انجام شود و از بیماری های مقاربتی محافظت نمی کند.

IUD توسط متخصص زنان در داخل رحم قرار داده می شود.

4- ایمپلنت ضد بارداری

ایمپلنت ضد بارداری یک میله کوچک به اندازه چوب کبریت است که توسط پزشک متخصص در زیر پوست بازوی زنان قرار داده می شود. ایمپلنت ضد بارداری هورمون پروژسترون را با دوز آهسته و ثابتی آزاد می کند؛ این هورمون ترشح تخمک از تخمدان را متوقف می کند، مخاط دهانه رحم را غلیظ می کند و ورود اسپرم به رحم را دشوار می کند.

پزشک متخصص برای قرار دادن ایمپلنت از بی حسی موضعی استفاده می کند تا افراد دردی حس نکنند و سپس به کمک یک دستگاه سوزن شکل، ایمپلنت را زیر پوست بازوی غیر غالب (دستی که کمتر از آن استفاده می شود) وارد می کنند و پس از سه سال باید تعویض شود.

مزایای ایمپلنت ضد بارداری: یک روش طولانی و بسیار موثر است، در رابطه جنسی تاثیری ندارد و برگشت پذیر است.

معایب ایمپلنت ضد بارداری: قرار دادن و برداشتن ایمپلنت حتما باید توسط پزشک متخصص انجام شود، برخی از افراد در روزهای اول ممکن است خونریزی نامنظمی داشته باشند و از افراد در برابر بیماری های مقاربتی محافظت نمی کند.

5- آمپول ضد بارداری

آمپول ضد بارداری حاوی هورمون های پروژسترون است. این آمپول به باسن یا بازوی خانم ها تزریق می شود و در طی ۱۲ هفته، هورمون های پروژسترون را به آرامی در جریان خون ترشح می کند.

مزایای آمپول ضد بارداری: با تزریق آمپول ضد بارداری تا ۳ ماه از باردار شدن پیشگیری می شود، بسیار موثر است و در برانگیختگی جنسی خللی ایجاد نمی کند.

معایب آمپول ضد بارداری: تزریق این آمپول ممکن است باعث اختلال در قاعدگی یا خونریزی نامنظم شود و از فرد در برابر بیماری های مقاربتی محافظت نمی کند.

آمپول ضد بارداری تا ۳ ماه از باردار شدن پیشگیری می کند.

6- قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری

اگر در حین رابطه جنسی از روش های پیشگیری از بارداری استفاده نشده باشد و یا خطایی رخ دهد مثلا کاندوم پاره شود، یک شب فراموش کردید که قرص ضد بارداری بخورید، زنی مورد تجاوز جنسی قرار گرفته باشد و به طور کلی به هر نحوی فکر می کنید احتمال باردار شدن وجود دارد، می توانید قرص های اورژانسی را بدون نسخه از داروخانه تهیه و مصرف کنید.

قرص های اورژانسی را باید تا ۷۲ ساعت بعد از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف کرد و هر چه زودتر مصرف شوند موثرتر هستند. این قرص ها تا ۸۵٪ از بارداری پیشگیری می کنند و فقط سالی دو بار می توان آن را مصرف کرد. قرص اورژانسی حاوی دوزهای خاصی از هورمون های زنانه است و هر زنی می تواند آن را مصرف کند؛ حتی آن هایی که نمی توانند سایر قرص های ضد بارداری خوراکی را مصرف کنند.

مزایای قرص اورژانسی: بسیار موثر است، تحت هر شرایطی اگر فکر کردید احتمال باردار شدن وجود دارد می توانید این قرص را مصرف کنید و می توان این قرص را بدون نسخه از داروخانه ها تهیه کنید.

معایب قرص اورژانسی: قرص اورژانسی عوارض جانبی رایجی دارد از جمله حالت تهوع، استفراغ و زودتر یا دیرتر پریود شدن. علاوه بر آن، قرص اورژانسی از ابتلا به بیماری های مقاربتی جلوگیری نمی کند و فقط سالی دو بار می توان آن را مصرف کرد.

7- حلقه ضد بارداری واژینال

حلقه کنترل بارداری یک حلقه پلاستیکی انعطاف پذیر و یک روش هورمونی پیشگیری از بارداری است؛ یعنی به طور آهسته و مداوم هورمون های استروژن و پروژسترون را در بدن آزاد می کند و با این کار از باردار شدن جلوگیری می کند.

این حلقه به مدت سه هفته توسط خود خانم ها در واژن قرار داده می شود و سپس درآورده می شود تا پریود اتفاق افتد. این روش نسبت به سایر روش های پیشگیری از بارداری مانند قرص ها، دوز کمتری از هورمون ها را در بدن آزاد می کند.

مزایای حلقه واژینال: حلقه واژن توسط خود فرد قرار داده و درآورده می شود، عوارض جانبی کمی دارد و با برداشتن حلقه باروری به سرعت اتفاق می افتد.

معایب حلقه واژینال: برای زنانی که نمی توانند از روش های پیشگیری از بارداری حاوی استروژن استفاده کنند، مناسب نیست، باید آن را در زمان مناسب در واژن قرار داد و در برابر بیماری های مقاربتی محافظتی ایجاد نمی کند.

حلقه واژینال یک روش هورمونی پیشگیری از بارداری است.

8- دیافراگم ضد بارداری

دیافراگم یک وسیله سیلیکونی کوچک، نرم و گنبدی مانند است که در داخل واژن قرار می گیرد و مانند کاندوم یک مانع فیزیکی است که از ورود اسپرم به رحم جلوگیری می کند.

از آن جایی که اسپرم ها در داخل رحم زنده می مانند، دیافراگم باید حداقل تا شش ساعت بعد از رابطه جنسی در داخل واژن بماند. پس از شش ساعت باید بیرون آورده و تمیز شود. اما یادتان باشد که نباید بیشتر از ۲۴ ساعت پس از رابطه جنسی داخل واژن بماند.

مزایای دیافراگم: از یک دیافراگم می توان بیشتر از چند بار استفاده کرد و اگر درست از این وسیله مراقبت شود می توان تا دو سال از آن استفاده کرد.

معایب دیافراگم: استفاده از دیافراگم به تمرین و زمان نیاز دارد و عملکرد نسبتا خوبی دارد؛ یعنی حتی اگر به طور درستی از آن استفاده شود، به خوبی سایر روش ها خوب عمل نمی کند.

9- عقیم سازی

عقیم سازی فرایندی است که از طریق جراحی و یا روش های تهاجمی، به طور کامل توانایی بدن برای تولید مثل و بچه دار شدن را از بین می برد. بنابراین عقیم سازی یک روش دائمی پیشگیری از بارداری است و برای افرادی مناسب است که مطمئن هستند هرگز نمی خواهند بچه دار شوند.

عقیم سازی هم برای زنان و هم برای مردان وجود دارد که بستن لوله های رحمی برای زنان و عمل وازکتومی برای مردان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *