7 راهکار طلایی جهت تقویت سلول های خاکستری مغز

آیا تا به حال چیزی در مورد سلول های خاکستری مغز (Grey matter) شنیده اید؟ به طور کلی سیستم مرکزی اعصاب انسان از دو بخش تشکیل شده است، ماده خاکستری و ماده سفید. هر کدام از این بخش ها دارای وظایف خاص خودشان می باشند و باعث نمایان شدن احساسات، شخصیت و ویژگی های اخلاقی افراد می شوند.

ماده خاکستری (به انگلیسی: Grey matter) جزء اصلی دستگاه عصبی مرکزی (CNS)، شامل اجسام سلولی نورونی، نوروپیل (دندریت‌ها و آکسونهای میلینی نشده)، سلول‌های گلیال (آستروسیت‌ها و الیگودندروسیت‌ها)، سیناپس‌ها و مویرگ‌ها

کارکرد سلول های خاکستری مغز چگونه است؟

مهمترین بخش مغز، لایه میانی یا ماده خاکستری مغز است. سلول های خاکستری وظیفه مهم در مغز ایفا می کنند. آنها کاملا هماهنگ با یکدیگر کار می کنند و باعث کنترل احساسات انسان می شوند. سلول های این قشر از مغز وظیفه کنترل احساسات و مهارت های بدن انسان را دارند.

سلول های عصبی مغز وظیفه پردازش اطلاعات را دارند و این اطلاعات را از طریق نورون های عصبی منتقل می کنند. قسمت خاکستری مغز از نورون ها، سلول های گلیال، آکسون ها و… تشکیل شده است. به طور کلی عملکرد سلول های خاکستری مغز در مردان و زنان متفاوت است.

چند درصد از مغز انسان را سلول های خاکستری تشکیل می دهد؟

لایه خاکستری مغز وظیفه دارد تا اطلاعات و احساسات انسان را پردازش کند. هورمون های مختلفی که در بدن ترشح می شوند، تاثیر مستقیمی بر فعالیت و عملکرد سلول های خاکستری را دارند. به طور کلی این سلول ها جزوء اصلی دستگاه عصبی به حساب می آیند و تقریبا می توان گفت 40 درصد مغز را تشکیل می دهند.

چند درصد از مغز انسان را سلول های خاکستری تشکیل می دهد

چگونه از سلول های خاکستری مغز استفاده کنیم؟

به طور کلی ماده خاکستری در مغز وظیفه پردازش اطلاعات و کنترل احساسات ما را دارد. این عملکرد در بدن بسیار مهم است. زیرا باعث فعالیت مغزی می شود. زمانی که ما می خواهیم از مغزمان استفاده کنیم، در واقع سلول های خاکستری مغز را نیز درگیر می کنیم. زیرا آنها باید اطلاعات را پردازش کنند.

به همین منظور برای استفاده از این سلول های خاکستری رنگ در مغز، باید از مواد غذایی مختلفی استفاده کنیم. گلوکز به نوعی سوخت محبوب و مورد نیاز مغز است. در صورتی که از مواد غذایی حاوی گلوکز استفاده کنیم، ماده خاکستری مغز را وادار به فعالیت می کنیم. به همین علت می توان گفت تغذیه نقش مهم و اساسی در فعالیت سلول های مغزی و   خاکستری دارد.

به خاطر داشته باشید مغز انسان بیشتر از هر چیز دیگری تنبلی را می پسندد. اما این ما هستیم که نباید اجازه این تبلی را به مغزمان بدهیم. بنابراین هر چقدر که شما برای استفاده از سلول های خاکستری مغزتان تلاش کنید، در واقع برای بهره وری بیشتر از مغز تلاش کرده اید.

چگونه سلول های خاکستری مغز را فعال کنیم؟

حتما شما هم در زندگی تان با افراد موفقی برخورد کرده اید که از ذهنیت و هوش بالایی برخوردار هستند. این افراد هم مانند سایر افراد معمولی زندگی می کنند، خسته می شوند و تمام فعالیت های سایر انسان ها را دارند. اما چیزی که آنها را از دیگران متمایز می کند، استفاده از بالاترین حد عملکرد مغزی است. همانطور که گفتیم لایه خاکستری مغز وظیفه پردازش اطلاعات و کنترل مهارت ها و فعالیت های بدن را دارد.

همچنین بخوانید: بررسی 14 تا از عادات افراد موفق که باید بدانید

همانطور که در بخش قبلی به این موضوع اشاره کردیم، ذهن انسان دارای مکانیزم تنبلی است و تمایل دارد در طول روز بدون هیچ یادگیری و یا درگیر شدن، فعالیت کند. در واقع تمایلات مغزی به سمت راکد ماندن و خنثی ماندن گرایش دارد. برای اینکه لایه خاکستری در مغز را فعال نگه داریم، باید یک سری اقدامات خاص انجام دهیم.

یکی از روش های فعال کردن سلول های عصبی مغز، تغذیه سالم است. اگر می خواهید مغز خود را از تنبلی بیرون بیاورید و آن را فعال نگه دارید، باید از یک رژیم غذایی سالم و غنی از ویتامین ها و مواد معدنی برخوردار شوید. به خاطر داشته باشید تغذیه یکی از اصلی ترین موارد مهم برای اکتیو نگه داشتن ماده خاکستری در مغز است. بنابراین سعی کنید یک تغذیه اصولی و غنی داشته باشید.

همچنین شما باید از بازی ها و تست های هوش که باعث فعال کردن این سلول ها در مغز می شوند استفاده کنید. در هر صورت باید این را در نظر بگیرید که شما مسئول فعال نگه داشتن این سلول ها هستید و حتما باید آنها را با روش های مناسب فعال نگه دارید.

سلول های خاکستری مغز چگونه از بین می روند؟

زمانی که در عملکرد مغزی شما اختلالاتی به وجود بیاید، سلول های خاکستری از بین می روند. این اختلالات شامل موارد زیادی می شوند. از داشتن سبک زندگی ناسالم گرفته تا تغذیه نامناسب و فعالیت های بیش از حد، همگی به نوبه خود در این موضوع دخیل هستند. این سلول ها با افراط و تفریط در مصرف مواد غذایی، لایف استایل سالم یا ناسالم، قطع کردن یادگیری و… از بین می روند. در ادامه دلایل این موضوع را واضح تر برایتان عنوان می کنیم.

سلول های خاکستری مغز چگونه از بین می روند

دلایل از بین رفتن سلول های خاکستری مغز

دلایل متعددی باعث از بین رفتن و مرگ سلول های خاکستری مغز می شوند. در هایت تمامی این دلایل گویای سبک زندگی ناسالم هستند. افراط و تفریط در مصرف مواد غذایی، بی تحرکی یا پرتحرکی، کمبود ویتامین ها و… همگی جزو دلایلی هستند که باعث از بین رفتن لایه خاکستری در مغز می شوند. در ادامه به یک سری فاکتورهای اصلی و مهم اشاره خواهیم کرد که همگی آنها باعث از بین رفتن این سلول های خاکستری رنگ در مغز می شوند.

1- کم آبی

شاید برایتان جالب باشد تا بدانید بخشی از مغز را آب تشکیل می دهد. در واقع آب یک مایع بسیار مهم و حیاتی برای عملکرد کلی بدن و برای عملکرد مغز است. کسانی که در رژیم غذایی خود از آب کافی استفاده نمی کنند، تا حد زیادی باعث مرگ سلول های عصبی مغزشان می شوند. این موضوع تاثیر جدی بر عملکرد مغز دارد.جالب است بدانید که کم آبی بر روی عملکرد قلب شما هم بسیار اثرگذار است.

همچنین بخوانید : 15 مورد از نشانه های قلب ضعیف که بهتر است بدانید

2- مصرف الکل

از دیگر دلایل مرگ سلول های مغزی که به رنگ خاکستری هستند، مصرف الکل است. به طور کلی نوشیدنی های الکلی برای بدن ضررهای بسیار زیادی دارند. این نوشیدنی ها باعث تخریب و مرگ بسیاری از سلول های فعال بدن و از جمله مغز می شوند. به همین علت باید گفت از دیگر دلایل تخریب این سلول های مغزی، مصرف الکل است.

3- مصرف فست فود

همانطور که در ابتدای این بخش اشاره کردیم، سبک زندگی ناسالم یکی از مهمترین دلایل مرگ لایه خاکستری در مغز است. همانطور که می دانید، مصرف فست فودها برای بدن مضرات بسیار زیادی دارد. خصوصا اگر استفاده از آنها به یک عادت در رژیم غذایی تبدیل شود.

در فست فودها چربی های مضر بسیار زیاد است. خصوصا اینکه از روغن های سرخ کردنی برای تهیه این غذاها استفاده می شود. به همین علت می توان گفت یکی از آسیب های استفاده از فست فودها، مرگ لایه خاکستری در مغز است.

4- استفاده از غذاهای آلرژی زا

بعضی از افراد به یک سری غذاها و یا مواد غذایی آلرژی دارند. در بیشتر مواقع مصرف ادویه جات باعث به وجود آمدن آلرژی می شود. از جمله دیگر مواردی که باعث آسیب به سلول های خاکستری مغز می شود، استفاده از غذاهای آلرژی زا است. این غذاها باعث مرگ سلول های فعال خاکستری رنگ می شوند و در نهایت بر روی عملکرد کلی مغز تاثیر منفی می گذارند.

5- ورزش بیش از حد

همانطور که در ابتدا گفتیم، افراط و تفریط هر دو باعث از بین رفتن سلول های خاکستری در مغز می شوند. با وجود اینکه ورزش کردن بسیار خوب است و باعث سلامت بدن می شود، در صورتی که ورزش های سنگین را بیش از حد انجام دهید، با آسیب به سلول های مغزی و مرگ آنها روبرو خواهید شد.

از آنجایی که ورزش بیش از حد باعث وارد شدن فشار زیادی به بدن می شود، سلول های خاکستری مغز، قابلیت پردازش این مهارت را از دست می دهند و به نوعی می میرند.

6- کمبود ویتامین های C و E

کمبود ویتامین آسیب های بسیار زیادی برای مغز و به طور کلی بدن به همراه دارد. از جمله ویتامین هایی که کمبود آنها باعث آسیب به مغز می شود، ویتامین C و ویتامین E می باشد. این ویتامین ها نقش مهمی بر افزایش فعالیت های مغزی دارند و سلول های مغزی را از حالت راکد خارج می کنند. بنابراین اگر بدن با کمبود این ویتامین ها روبرو باشد، دچار آسیب به لایه خاکستری مغز می شود.

کمبود ویتامین های C و E

7- قند خون

گلوکز یکی از مواد اصلی و مهم برای سوخت مغز است. فعالیت مغز به سوخت نیاز دارد و این سوخت از طریق گلوکز تامین می شود. اما مجدد به همان مسئله افراط و تفریط و آسیب های آن برمی گردیم. قند خون از دیگر دلایل مرگ ماده خاکستری مغز است. این بیماری که برای بدن پیامدهای منفی دیگری نیز دارد، باعث مرگ این سلول ها در مغز می شود.

8- شاخص بالای گلایسمی در غذاها

شاخص گلایسمی یا همان شاخص قندی به معنی سرعت افزایش گلوکز خون است. پس از اینکه شما از مواد غذایی استفاده می کنید، مقداری گلوکز در بدنتان آزاد می شود. بعضی از غذاها دارای شاخص بالای گلایسمی هستند. این در واقع بدین معنی است که با مصرف غذا و مواد غذایی کربوهیدرات ها با سرعت بسیار زیادی به گلوکز تبدیل می شوند. این موضوع باعث بالا رفتن سطح گلوکز و در نتیجه مرگ سلول های خاکستری مغز می شود.

راه های تقویت سلول های خاکستری مغز

برای تقویت لایه خاکستری در مغز، روش های مختلفی وجود دارد. یکی از این روش ها، آموختن مهارت های جدید است. در صورتی که شما از مغز خود هیچ استفاده ای نکنید، آن را به حالت راکد و خاموش شدن رها می کنید. برای جلوگیری از این موضوع و برای تقویت لایه میانی و خاکستری مغز باید مهارت های جدیدی یاد بگیرید. این مهارت ها می توانند مهارت های مورد علاقه تان باشد.

راه های تقویت سلول های خاکستری مغز

ورزش کردن یکی دیگر از راه های تقویت سلول های خاکستری مغز است. البته ورزش در حد تعادل می تواند به تقویت این سلول ها کمک زیادی کند. یکی دیگر از راه های تقویت این سلول ها در مغز، انجام بازی های فکری و هوشی است. شما می توانید این بازی ها را انجام دهید و مغزتان را به چالش بکشید. همچنین حذف عادت های غلط و دنبال کردن سبک زندگی سالم می تواند تاثیر مطلوبی بر تقویت این سلول ها در مغز داشته باشد. سعی کنید دائما در حال یادگیری و آموزش دیدن باشید تا مغزتان را وادار به فعالیت کنید.

همچنین بخوانید: معرفی بهترین راه های تقویت هوش

غذاهای مفید برای ترمیم سلول های خاکستری مغز

همانطور که در بخش قبلی عنوان کردیم، یکی از راه های تقویت سلول های خاکستری مغز، دنبال کردن سبک زندگی سالم است. برای داشتن سبک سالم در زندگی باید رژیم غذایی خود را اصلاح کرده و از مواد غذایی مفید مصرف کنید. در ادامه به یک سری از این مواد غذایی اشاره می کنیم.

1- استفاده از برخی ویتامین های خاص

برای تقویت عمومی بدن و تقویت لایه خاکستری در مغز حتما از ویتامین ها و مکمل های تقویتی استفاده کنید. مصرف مکمل های حاوی ویتامین سی و ویتامین ای به شدت توصیه می شود.

همچنین بخوانید : ضرورت شناخت انواع ویتامین های مورد نیاز بدن

2- ماهی چرب

مصرف ماهی برای بدن بسیار مفید است. ماهی ها دارای مقادیر قابل توجهی امگا3 هستند. امگا3 تاثیر مطلوبی بر عملکرد مغزی می گذارد. در بین ماهی ها استفاده از ماهی سالمون و تیلاپیا برای بالا بردن فعالیت لایه خاکستری مغز توصیه می شود.

3- سبزیجات

مصرف سبزیجات و همچنین میوه جات مختلف را هرگز فراموش نکنید. سبزیجات دارای خواص آنتی اکسیدانی برای بدن هستند که باعث تقویت این سلول ها در مغز می شوند.

4- آب

آب بنوشید. آب مایع حیات و سرزندگی است. برای بالا بردن عملکرد سلول های خاکستری و همچنین سلامت عمومی بدن، آب کافی بنوشید.

5- آجیل ها و دانه های روغنی

از استفاده از آجیل ها و دانه های روغنی غافل نشوید. مصرف گردو، پسته، بادام، فندق، کنجد، تخم کتان و… را در سبد غذایی خود جای دهید و برای بالا بردن فعالیت ماده خاکستری مغز از آنها استفاده کنید.

6- کاکائو

مصرف کاکائو به ویژه کاکائو تلخ برای تقویت سلول های مغزی، به خصوص خاکستری رنگ ها بسیار توصیه می شود.

7- آووکادو

آووکادو یکی از میوه های پرخاصیت و مقوی برای بدن است. در این میوه آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی بسیار مهمی وجود دارد که همگی آنها به افزایش عملکرد سلول های خاکستری مغز کمک می کنند.

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *