بررسی علائم بیماری پارکینسون

کند شدن و خشکی عظلات حرکتی، از دیگر علائم شایع بیمار پارکینسون است. پس از پیشرفت بیماری پارکینسون، ممکن است دست بیمار هنگام راه رفتن به هیچ عنوان تکان نخورد و یا هنگام صحبت کردن ، نوع حرف زدن آن به صورت مبهم و یا با تن صدای آرام باشد. افراد مبتلا به این بیماری، در ابتدای بیماری خود علائمی همانند؛ لرزش در دست را تجربه می کنند.

تمامی این علائم و نشانه های بیماری پارکینسون با گذشت زمان بدتر خواهد شد. لازم به ذکر است این نکته را شرح دهیم که بیماری رعشه قابل درمان نمی باشد اما با مصرف داروها این امکان وجود دارد تا نشانه های این بیماری به میزان قابل توجهی برای فرد بیمار کاهش یابد.

بیماری پارکینسون چیست؟

این بیماری یک نوع اختلال عصبی است که بر تمامی سلول های عصبی مغز به نام گانگلیون های پایه اثر می می گذارد. این سلول های عصبی مسئول تولید دوپامین و همچنین انتقال پیام هایی در بدن انسان هستند که کنترل و برنامه ریزی حرکت بدن را برعهده دارند.

هنگامی که ۸۰ درصد از این سلول های دوپامین در بدن فرد از بین میرود، فرد، مبتلا به بیماری پارکینسون می شود.

علائم بیماری پارکینسون

علایم و نشانه های این بیماری، با توجه به شرایط و شدت بیماری میتواند برای هر فردی متفاوت باشد. بیماری پارکینسون، در ابتدا ممکن است با علائم و نشانه های خفیفی برای فرد بیمار ظاهر شود و همچنین تمامی این علائم از یک طرف بدن شروع می شود و با گذشت زمان و پیشرفت بیماری هر دو طرف بدن را درگیر خود می کند.

علائم بیماری پارکینسون

به طور کلی، علائم و نشانه های پارکینسون عبارتند از؛

1- لرزش

از شایع ترین علائم بیماری پارکینسون است که اغلب این اتفاق در نواحی دست و انگشتان دست رخ می دهد. این لرزش در هنگام استراحت هم ممکن است برای فرد ظاهر شود. همچنین در برخی موارد مکن است فرد بیمار، انگشت سبابه و شست خود را به یکدیگر بمالد که به آن لرزش پیل رولینگ ‌می گویند.

2- حرکت آهسته ( برادی کینزی)

از دیگر نشانه های این بیماری است که در صورت رخ دادن، حرکت فرد بیمار را کند و  انجام کارهای ساده را به تاخیر می اندازد. در صورت بروز این نشانه، فرد بیمار هنگام راه رفتن مجبور است قدم های خود را کوتاه تر کند و یا به سختی از روی صندلی بلند شود. در برخی موارد هم دیده شده است فرد هنگام راه رفتن پاهای خود را به روی زمین می کشد.

3- سفتی عضلات

این سفتی ممکن است در هریک از نواحی بدن رخ دهد. این سفتی عضلات می تواند دامنه حرکتی فرد را کند و بسبار دردناک کند.

4- اختلال در تعادل و قامت؛

از دیگر علائم بیماری پارکینسون میتوان به اختلال تعادل و خم شدن قامت بیمار اشاره نمود.

5- عدم توانایی انجام حرکات اتوماتیک

در این مورد، فرد بیمار ممکن است توانایی لازم جهت انجام حرکت های اتوماتیک واری همانند؛ چشمک‌زدن، لبخند زدن و یا حرکت دست ها هنگام راه رفتن را نداشته باشد.

6- تغییرات تکلم

از نشانه های بارز بیماری پارکینسون میتوان به تغییرات تکلم اشاره نمود که در این مورد، تکلم فرد بیمار ممکن است آرام، سریع، مبهم و یا حتی با تردید باشد.

علت بیماری بروز پارکینسون چیست؟

از جمله علت های اصلی پیدایش بیماری پارکینسون میتوان به از دست دادن سلول های عصبی و همچنین دوپامین اشاره نمود. همچنین دیگر موارد متعدد بروز بیماری رعشه عبارتند از ژنتیک؛ طبق تحقیقات به دست آمده، جهش های خاصی از ژنتیک وجود دارند که میتوانند سبب بروز بیماری پارکینسون در افراد شود.

علت بیماری بروز پارکینسون چیست؟

اما به طور کلی در موارد نادری این اتفاق رخ می دهد مگر اینکه بسیاری از اعضای خانواده شما به این بیماری مبتلا شده باشند. پس در نتیجه ژنتیک، خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را برای  این دسته از افرد افزایش می دهد.

عوامل محرک محیطی؛ قرار گرفتن در برخی از عوامل محیطی و یا سموم ممکن است خطر ابتلا به بیماری رعشه را در شما به طور جدی افرایش دهد.
همچنین لازم به ذکر است، طبق تحقیقات به دست آمده محققان دریافتند که در مغز تمامی افراد مبتلا به بیماری پارکینسون، تغییرات متعددی رخ می دهد که این تغییرات عبارتند از؛

وجود اجسام‌لویی؛ اجسام لویی، مواد خاص درون سلول های مغزی که نشانگر میکروسکوپی بیماری پارکیسون هستند می باشند. اجسام لویی یکی از مهم ترین علائم و سرنخ های کشف علت بیماری پارکینسون هستند.

آلفا سینوکلین؛ از جمله مهم ترین اجسام لویی میتوان به آلفا سینوکلین اشاره نمود. پروتئین طبیعی مهم و گسترده ای به نام آلفا سینوکلین (a-synuclein) وجود دارد که این پروتئین در تمامی اجسام لویی میتوان یافت.

این ماده بسیار مهم، امروزه مورد توجه بسیاری از محققان جهت کشف علت بیماری پارکینسون قرار گرفته است.

 عوارض بیماری پارکینسون

این بیماری همانند سایر بیماری ها عوارضی را برای فرد بیمار به همراه دارد که این عوارض عبارتند از؛

 1- مشکلات فکری

در برخی موارد ممکن است فرد مشکلات شناختی از قبیل زوال عقلی و یا دمانس را تجربه کند. این عوارض با پیشرفت بیماری و گذشت زمان رخ می دهد که چندان هم با مصرف دارو قابل بهبودی نیستند.

2- تغییرات عاطفی و افسردگی

در مراحل اولیه بیماری ممکن است فرد، دچار بیماری افسردگی شود. درصورتی که پزشک بتواند با این نوع از افسردگی مقابله کند، مقابله کردن با سایر چالش های دیگر بیماری پارکینسون بسیار آسان تر خواهد شد. از تغییرات عاطفی هم میتوان به مواردی همچون؛ ترس، اضطراب یا از بین رفتن انگیزه اشاره نمود.

همچنین بخوانید: عوارض افسردگی شدید را جدی بگیرید

3- اختلال بلع

از دیگر عوارض های ناشی از بیماری پارکینسون میتوان به اختلال بلع اشاره نمود. همچنین با کند شدن بلع، بزاق فرد بیمار در دهن او جمع می شود که این موضوع میتواند سبب سرازیری آب دهان فرد شود.

4- عدم توانایی جویدن و خوردن

بیماری پارکینسون آخرین زور و تاثیر خود را برروی عضلات دهان می گذارد که این موضوع خوردن و جویدن را برای فرد بیمار بسیار مشکل و سخت می کند که بروز این مشکل میتواند منجر به سو تغذیه و خفگی در فرد شود.

5- اختلال در خواب

از جمله عوارض های گزارش شده از بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون اختلال در خواب است. بیدار شدن های مکرر در طول شب، خوابیدن های زیاد در طول روز و یا بیدارشدن های زود هنگام از جمله موارد اختلالات خواب در بیماران پارکینسون است.

همچنین بخوانید: تاثیر خواب بر سلامتی بدن و مغز

6- مشکلات مثانه

عدم توانایی در کنترل ادرار، مشکل در ادرار کردن از جمله مشکلات مثانه ای این بیماران است.

7- یبوست

از شایع ترین عوارض های بیماری پارکینسون یبوست است که بسیاری از بیماران مبتلا به پارکینسون از این مشکل رنج می برند. یبوست در پارکینسون به دلیل کندتر شدن حرکت دستگاه گوارش رخ می دهد.

از دیگر عوارض های بیماری پارکینسون که فرد بیمار ممکن است آنرا تجربه کند عبارتند از؛

  • اختلال بویایی
  • تغییرات در فشار خون
  • خستگی های مفرط
  • درد در برخی از نواحی و یا کل بدن
  • اختلالات جنسی

پیشگیری از بیماری پارکینسون

لازم است بدانید که علت بروز بیماری پارکینسون کاملا ناشناخته است و راه پیشگیری دقیقی برای از ابتلا به این بیماری وجود ندارد. اما طبق تحقیقات به دست آمده، محققان دریافتند که مصرف بیش از حد نوشیدنی های حاوی کافئین میتواند خطر ابتلا به بیماری رعشه را در تا حدودی در افراد افزایش دهد.

پیشگیری از بیماری پارکینسون

اما هنوز هم نمیتوان اظهار نظر دقیقی در این مورد داشت که مصرف کافئین میتواند از ابتلا به بیماری پارکینسون جلوگیری کند. شما میتواند مصرف چای و دمنوش های گیاهیی همانند؛ چای سبز را جایگزین نوشیدنی های حاوی کافئین همانند؛ چای، قهوه و کولا کنید.

درمان بیماری پارکینسون

این بیماری قابل درمان نمی باشد اما این امکان وجود دارد تا با مصرف داروهایی زیر نظر پزشک متخصص به طور چشم گیری علائم این بیماری را کنترل کنید. در برخی موارد هم مشاهده شده است که بیمار ممکن است به نیاز به عمل جراحی داشته باشد.

تغییرات سبک زندگی و ورزش کردن می تواند از جمه موارد بسیار مهم در کنترل نشانه های بیماری پارکینسون باشد. فیریوتراپی و پاتولوژیست میتواند تا حد زیادی بر تعادل و کشش و همچنین بهبود مشکلات تکلم بیمار، کمک به سزایی کند.

آیا بیماری پارکینسون کشنده است؟

این بیماری خود به خود یا به طور ناگهانی سبب مرگ ‌نمی شود اما علائم مربوط به این بیماری همانند؛ صدمات ناشی از زمین خوردن یا مشکلات زوال عقلی میتواند منجر به مرگ شود.

از دیگر مواردی که سبب مرگ می شود، میتوان به بروز پنومونی آسپیراسیون اشاره نمود که این عارضه به دلیل اختلال بلع بروز می دهد. در این این عارضه، غذا به داخل ریه ها دوباره برگردانده می شود.

درمان های جایگزین بیماری پارکینسون

برخی از درمان های حمایتی نقش به سزایی جهت کاهش برخی از علائم و عوارض های پارکینسون از قبیل؛ درد، خستگی های مفرط و همچنین افسردگی نیز دارند. با استفاده از تلفیق این روش های حمایتی، با روش های درمانی میتوانید کیفت زندگی خود را بهبود ببخشد.

درمان های جایگزین بیماری پارکینسون

برخی از این روش های حمایتی عبارتند از؛

 1- ماساژ درمانی

کاهش تنش عظلات و همچنین آرامش از جمله مزایای ماساژ درمانی است. اما لازم است بدانید که در موارد اندکی این روش حمایتی، تحت پوشش درمانی قرار می گیرد.

2- تای چای

این روش یک روش قدیمی چینی است که در آن حرکات کند و روانی انجام می شود که سبب بهبود بخشیدن تعادل، انعطاف پذیری و قدرت عضلانی فرد مبتلا به بیماری پارکینسون می شود.

این روش چینی میتواند مانع زمین خوردن و همچنین وارد شدن آسیب های جدی دیگر شود.

3- یوگا

در این ورزش حرکات کششی کند و همچنین حالت های ملایمی آموزش داده می شود که بر حفظ تعادل بیماران پارکینسون، بسیار تاثیز گذار هستند.

4- روش الکساندر

هدف این روش برروی وضعیت عضلات، تعادل و تفکر جهت استفاده از عضلات متمرکز می باشد که میتواند تا حد زیادی تنش و درد عضلات را به مقدار زیادی کاهش دهد‌.

5- مراقبه

در این روش حمایتی، به راحتی میتوانید ذهن خود را با آرامش برروی یک ایده و یا تصویر دلخواه متمرکز کنید به گونه ای که تا حد زیادی استرس خود را کاهش دهید. این روش حمایتب به گونه ای است که پس از انجام دادن آن، تا حد زیادی احساس سلامتی و بهبودی خواهید کرد.

6- نگهداری حیوانات خانگی

برای این کار میتوانید حیوان خانگی مورد علاقه خود همانند سگ و یا گربه ای را در خانه جهت بهبود بخشیدن سلامتی عاطفی خود نگهداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *