خطرناک ترین نوع دیابت را بشناسید

ممنوعیت استفاده از هر چیز شیرین، اولین واکنش ذهن بعد از شنیدن کلمه دیابت است. دیابت 1 و دیابت 2 دو نوع اصلی دیابت هستند که هر یک به نحوی باعث اختلال در عملکرد و ساز و کارهای بدن افراد می شوند.

اگر انسولین را به عنوان یک کلید در نظر بگیریم؛ باید بگوییم که افراد مبتلا به دیابت نوع 1 از داشتن این کلید به صورت کامل محروم هستند. این در حالی است که افراد مبتلا به دیابت نوع 2 با وجود داشتن یک کلید شکسته چندان هم خوش شانس نیستند. در ادامه این مقاله به بررسی کامل بیماری دیابت و خطرناک ترین نوع دیابت ، روش های احتمالی پیشگیری یا درمان می پردازیم.

دیابت چیست؟

پیش از اینکه با خطرناک ترین نوع دیابت آشنا شویم بهتر است بدانیم دیابت زمانی تبدیل به یک بیماری می شود؛ که سلول های بدن توانایی جذب قند یا گلوکز را از دست می دهند. این موضوع به مرور زمان باعث تجمع گلوکز در خون و در نتیجه افزایش فشار خون می شود.

عدم پیشگیری یا حتی نادیده گرفتن بیماری دیابت باعث بروز مشکلاتی بسیار جدی از جمله آسیب بافت های مهم بدن می شود. مهم ترین بافت هایی که احتمال آسیب دیدگی آن ها در بیماری دیابت وجود دارد، چشم ها، اعصاب و البته کلیه ها هستند. به طور متوسط کمتر از 3 درصد بیماران مبتلا به دیابت از بیماری خود اطلاع دارند، این به معنی بی اطلاعی بخش زیادی از بیماران دیابتی از ناتوانی ساز و کارهای بدنشان است.

علت افزایش گلوکز خون چیست؟ این اتفاق چگونه رخ می دهد؟

بعد از مصرف مواد غذایی مراحل هضم و تجزیه آن ها در بدن شروع می شود. به طور مثال پس از مصرف انواع مواد غذایی حاوی کربوهیدرات مانند: ماکارونی، بدن کربوهیدرات مصرف شده را به گلوکز (قند) تبدیل می کند.

سپس گلوکز که در جریان خون قرار می گیرد برای رسیدن به سلول های بدن (داخل سلول های بدن) به کمک انسولین نیاز دارد. انسولین توسط یکی از اندام هایی که در پشت معده قرار گرفته، پانکراس، ترشح می شود.

علت افزایش گلوکز خون چیست؟

ترشح انسولین به معنی اجازه ورود گلوکز به سلول های بدن و استفاده از آن توسط سلول ها است. با ورود گلوکز به بدن انرژی و سوخت مورد نیاز سلول ها تامین می شود. بنابراین ابتلا به بیماری دیابت باعث عدم تولید انسولین یا تولید انسولین به میزان کم می شود.

کمبود انسولین در بدن باعث عدم تامین انرژی مورد نیاز سلول ها و عملکرد ضعیف آن ها می شود. گلوکز به دست آمده از تجزیه مواد غذایی بدون انسولین در جریان خون جمع می شود؛ در نتیجه سطح قند خون افزایش می یابد.

دیابت چند نوع است و میزان شیوع هر یک چقدر است؟

دیابت به طور کلی دو نوع است؛ اما می توان گفت که نمونه های نادر دیگری از دیابت نیز وجود دارد که کمتر شناخته شده است. دیابت می تواند در هر سنی ایجاد شود. به طور متوسط از هر 10 نفر در جهان 1 نفر مستعد ابتلا به دیابت از نوع 1 یا 2 است. بیش از 7 میلیون نفر (بزرگسال) در جهان هیچ اطلاعی درباره بیماری خود ندارند؛ این در حالی است که با افزایش سن عوارض دیابت نیز افزایش می یابد.

دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 که به آن “دیابت وابسته به انسولین” نیز می گویند، در گذشته با دیابت جوانان شناخته می شد. دیابت نوع 1 به عنوان یک بیماری خود ایمنی در نظر گرفته می شود. در این نوع از دیابت بدن به خودش حمله می کند و باعث از بین رفتن سلول های تولید کننده انسولین یعنی سلول های لوزالمعده می شود. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید به صورت روزانه انسولین مصرف کنند.

دیابت نوع 2

اما در دیابت نوع 2 که به عنوان “شایع ترین نوع دیابت” شناخته می شود؛ بدن قادر به تولید انسولین نیست. در این نوع از دیابت حتی در صورت تولید انسولین توسط سلول های لوزالمعده، بدن به انسولین پاسخ نمی دهد. برخلاف دیابت نوع 1 که تنها 10 درصد از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند؛ بیش از 95 درصد مبتلایان به دیابت در جهان دیابت نوع 2 دارند. بزرگسالان و به ویژه افراد میانسال به عنوان اصلی ترین کاندید ابتلا به دیابت نوع دوم شناخته می شوند.

خطرناک ترین نوع دیابت کدام است؟

به طور حتم برای تشخیص خطرناک ترین نوع دیابت بررسی “شایع ترین نوع دیابت” می تواند کمک کننده باشد. همانطور که پیش از این اشاره شد؛ دیابت نوع 2 که می تواند در هر سنی ایجاد شود؛ شایع ترین نوع دیابت در جهان است.

این نوع از دیابت که با “دیابت مقاوم به انسولین” و “دیابت بزرگسالان” نیز شناخته می شود؛ منحصر به میانسالان نیست و بسیاری از افراد حتی در سنین جوانی نیز می توانند کاندید آن باشند. به طور کلی افراد بالا 45 سال بیش از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 به عنوان “خطرناک ترین نوع دیابت” هستند.

خطرناک ترین نوع دیابت کدام است؟

با توجه به افزایش آمار چاقی و بی تحرکی کودکان در سراسر جهان احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 حتی در حال افزایش است. 75 درصد از کودکان جهان در آینده ای نزدیک مستعد ابتلا به دیابت نوع 2 خواهند بود. از مهم ترین علائم دیابت نوع 2 می توان به تشنگی مداوم؛ ادرار زیاد و البته خستگی اشاره کرد. علائمی که در طول زمان تشدید می شوند و می توانند به صورت مستقیم باعث اختلال در عملکرد افراد و همینطور وضعیت زندگی آن ها شوند.

همچنین بخوانید: مضرات چاقی کودکان که باید جدی گرفته شود

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند؟

عوامل خطرسازی که می توانند منجر به ابتلا به دیابت شوند در افراد مختلف کاملا متفاوت اند. حتی نشانه های دیابت در زنان و مردان نیز متفاوت است. به طور کلی می توان گفت که خشکی پوست، عفونت های ادراری و عفونت های قارچی از مهم ترین علائم ابتلا به دیابت در زنان محسوب می شوند.

این در حالی است که کاهش قدرت عضلات بدن، کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ به عنوان علائم ابتلا به دیابت در مردان شناخته می شوند.

علائم ابتلا به دیابت نوع 1

  • انجام انواع جراحی (استرس فیزیکی)
  • آسیب دیدگی پانکراس (عدم تولید انسولین)
  • وجود آتو آنتی بادی ها در بدن (آنتی بادی های آسیب رسان به بافت بدن)
  • داشتن سابقه دیابت در والدین یا خانواده (اقوام درجه یک و دو)

علائم ابتلا به دیابت نوع 2

  • فشار خون بالا
  • کلسترول بالا (کلسترول بد)
  • سابقه دیابت والدین یا خواهر و برادر
  • نژاد
  • اضافه وزن
  • سن بالای 45 سال
  • استفاده از مواد مخدر و سیگار
  • داشتن سابقه بیماری های قلبی
  • سابقه سکته یا مشکلات مغزی

در کشورهای در حال توسعه بین سال های 2000 تا 2019 نرخ مرگ و میر ناشی از دیابت 13 درصد افزایش یافت. علائم ابتلا به دیابت نوع 2 تا حدودی مشابه علائم دیابت نوع 1 هستند؛ با این تفاوت که دیابت نوع 2 بسیار خطرناک تر است. در نتیجه اگر به موقع تشخیص داده نشود عوارض جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت؛ عوارضی که می تواند سلامت و زندگی بیمار را به خطر بیاندازد.

هر چند که تا چندین سال قبل دیابت فقط در بزرگسالان دیده می شد، اما در حال حاضر کودکان بسیاری در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارند.

10 عوارض دیابت که چیزی درباره آن نمی دانید

ابتلا به دیابت زندگی خطری برای سلامت و زندگی است. عوارض دیابت به ویژه زمانی که به موقع تشخیص داده نشود؛ ممکن است آسیب جدی به اندام های بدن وارد کند.

10 عوارض دیابت که چیزی درباره آن نمی دانید

بالا بودن سطح قند خون آن هم برای مدتی طولانی بدون انجام هیچ گونه درمان؛ تهدیدی جدی برای زندگی انسان به شمار می رود. مشکلات قلبی قطعا یکی از مهم ترین عوارض دیابت محسوب می شوند. اما این عوارض به همین جا ختم نمی شوند. از مهم ترین عوارض دیابت می توان به 10 مورد اشاره کرد.

  • آسیب جدی به کلیه ها
  • زوال عقل
  • تشدید یا ابتلا به افسردگی
  • بروز مشکلات جدی برای دندان ها
  • کاهش شنوایی
  • اختلال نعوظ
  • بروز عفونت های پوستی
  • تنگی عروق
  • آسیب های عصبی جدی (گِزگِز شدن نوک انگشتان)
  • آسیب دیدگی چشم ها

روش های پیشگیری از دیابت چیست؟

آیا می دانید دیابت چگونه تشخیص داده می شود؟ آیا می دانید روش های پیشگیری از ابتلا به خطرناک ترین نوع دیابت چیست؟ دیابت با انجام آزمایش قند خون تشخیص داده می شود. آزمایش قند خون تعیین کننده میزان گلوکز خون است؛ پس از انجام این آزمایش سه آزمایش تصادفی دیگر نیز از بیماران برای اطمینان گرفته می شود.

آزمایش A1c و تست قند تصادفی (گلوکز پلاسما) پس از آزمایش گلوکز ناشتا به ترتیب برای تعیین میزان گلوکز انجام می شوند. بهترین زمان انجام آزمایش صبح است.

روش های پیشگیری از دیابت چیست؟

آزمایش A1c نشان دهنده میزان گلوکز خون طی یک دوره 3 ماهه است؛ آزمایش (HbA1C) با اندازه گیری میزان گلوکز متصل به هموگلوبین، اکسیژن موجود در گلبول های قرمز را نشان می دهد. تغییر سبز زندگی، کاهش وزن و فعالیت بدنی مداوم مثلث طلایی پیشگیری از ابتلا به دیابت است.

جلوگیری از پیشرفت دیابت از مرحله “پیش دیابت” به دیابت نوع 2″ غیر ممکن نیست. راهکارهای کم خطر و البته کم هزینه بسیاری وجود دارند که می توان به توجه به آن ها احتمال ابتلا به خطرناک ترین نوع دیابت را کاهش داد. در ادامه 7 راهکار موثر برای پیشگیری از ابتلا به دیابت را بررسی می کنیم.

  • مصرف کربوهیدرات
  • ورزش
  • نوشیدن آب فراوان
  • کاهش وزن
  • ترک مواد مخدر
  • افزایش میزان تحرک و فعالیت های بدنی
  • مصرف فیبر فراوان

اما سوال اصلی اینجاست که آیا می توان دیابت را درمان می شود؟ چگونه ممکن است؟ تا امروز دانشمندان موفق نشده اند تا درمانی قطعی برای دیابت بیابند؛ اما این پایان ماجرا نیست.

هر چند تا به امروز روش درمان قطعی دیابت کشف نشده است اما راهکارهای قطعی وجود دارند که در صورت استفاده از آن ها می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. از جمله این راهکارها می توان به دوچرخه سواری، پیاده روی و حتی انجام ورزش هایی مانند شنا اشاره کرد.

جمع بندی

در مقاله خطرناک ترین نوع دیابت به بررسی انواع دیابت، روش های پیشگیری و درمان پرداختیم. بهتر است بدانید که علی رغم عدم وجود درمان مشخص برای دیابت، بیمارانی که به دیابت مبتلا می شوند با رعایت شیوه های تغییر سبک زندگی می توانند شاهد بهبود نسبی، بهبود کامل و حتی بهبود طولانی مدت بیماری خود باشند.

درمان های انسولین اولین و رایج ترین راهکار برای درمان دیابت نوع 1 به شمار می رود؛ افراد با تزریق انسولین (بدون نیاز به کمک دیگران) می توانند به زندگی معمول خود بپردازند. استفاده از داروها یکی دیگر از روش های کنترل دیابت به شمار می رود؛ از جمله داروهای مورد استفاده بیماران دیابت نوع 1 می توان به وراپامیل اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *