علائم از بین رفتن هماتوم در بارداری

هماتوم به معنی تجمع غیرطبیعی خون در زیر پوست است که به دلیل پاره شدن رگ های خونی اتفاق می افتد. هماتوم با درد و تورم همراه است و علائم از بین رفتن هماتوم تغییر رنگ و کوچک شدن کبودی ها است؛ این کبودی ها در هر جایی از بدن ایجاد می شوند اما در صورتی که در سر ایجاد شوند می توانند بسیار جدی باشند زیرا خطر آسیب مغزی تروماتیک را افزایش می دهند.

از هماتوم نترسید

همان طور که گفتیم، در صورتی که رگ های خونی پاره شوند، خون به طور غیرطبیعی در بدن، یعنی در زیر پوست جمع می شوند و به صورت کبودی، تورم و درد ظاهر می شود. به طور کلی شدت هماتوم بستگی دارد به میزان آسیب و شرایطی که باعث هماتوم شده است؛ یک آسیب جزئی صرفا باعث تغییر رنگ پوست می شود در حالی که آسیب جدی تر باعث جمع شدن لخته خون در عضلات، اندام ها یا جمجمه می شود؛ این وضعیت نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و بدون درمان زندگی را به خطر می اندازد. درمان هماتوم به طور کلی شامل کمک های اولیه تا جراحی اورژانسی است که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.

انواع هماتوم

انواع هماتوم به این معناست که هماتوم در کدام قسمت از بدن تشکیل شده است:

1- هماتوم شکم

این هماتوم ها به دلیل خونریزی عضلات شکم در داخل شکم و یا در دیواره شکم ایجاد می شوند که ممکن است باعث تجمع خون در سایر اندام ها از جمله کلیه ها و کبد شوند.

2- هماتوم گوش

هماتوم در گوش بر جریان خون تاثیر می گذارد و باعث تغییر شکل گوش و مرگ بافت های گوش می شود.

هماتوم گوش باعث تغییر شکل گوش و مرگ بافت های گوش می شود.

3- هماتوم داخل جمجمه ای

اکثر هماتوم های داخل جمجمه ای پس از آسیب به سرعت ظاهر می شوند و در عرض چند دقیقه علائمی را ایجاد می کنند. این نوع از هماتوم ها در سر ایجاد می شوند و انواع مختلفی دارند مانند اپیدورال و ساب دورال. هماتوم داخل جمجمه ای با علائم جدی از جمله سردرد، استفراغ، خواب آلودگی، سرگیجه، گیجی، ابهام در گفتار، اندازه نابرابر مردک چشم و فلج شدن بدن در طرف مقابل هماتوم همراه می باشد. این نوع از هماتوم در صورت عدم درمان می تواند منجر به کما و حتی مرگ شود.

هماتوم ساب دورال می تواند حاد یا مزمن باشد:

  • هماتوم ساب دورال حاد

این هماتوم ناشی از آسیب های تروماتیک است و به سرعت علائمی را ایجاد می کنند.

  • هماتوم ساب دورال مزمن

این هماتوم کوچک است و در طول زمان به طور مکرر اتفاق می افتد و بیشتر در افراد مسن، افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف می کنند و افرادی که دچار اعتیاد به الکل هستند شایع است.

4- هماتوم داخل عضلانی

این هماتوم ها که در بافت عضلانی به وجود می آیند بسیار دردناک هستند زیرا با التهاب، تورم و تحریک همراه هستند. علاوه بر آن، اگر به دلیل وجود این هماتوم، خون رسانی به عضلات مختل شود، اعصاب آسیب می بینند. این نوع از هماتوم اغلب در ساق پا و بازوها دیده می شود.

5- هماتوم سپتال

در این نوع هماتوم، خون در ناحیه بینی، بین سوراخ های بینی جایی به نام سپتوم جمع می شود و اغلب ناشی از شکستگی بینی یا جراحی سپتوم است.

6- هماتوم زیر ناخن

این هماتوم ها به دلیل تجمع خون در زیر ناخن پا یا دست اتفاق می افتد و با فشار و درد همراه است.

7- هماتوم زیر جلدی

هماتوم های زیر جلدی همان هماتوم های زیر پوست هستند که رگ های سطحی را تحت تاثیر قرار می دهند. معمولا افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند بیشتر در معرض ابتلا به این نوع از هماتوم هستند.

هماتوم های زیر جلدی همان هماتوم های زیر پوست هستند.

علائم هماتوم

هماتوم های زیر پوست باعث ایجاد لکه های بزرگ و تغییر رنگ پوست از قرمز تیره تا سیاه و آبی می شود که به دلیل آسیب به بافت نرم اتفاق می افتد. هماتوم همچنین می تواند علائم دیگری مانند موارد زیر داشته باشد:

  • درد
  • التهاب
  • سرخی
  • تورم
  • حساسیت در آن ناحیه از پوست که دچار تغییر رنگ شده است.

علل هماتوم

علت اصلی هماتوم، تروماها و آسیب ها است؛ این تروماها می توانند در نتیجه تصادف رانندگی، افتادن و سقوط، شکستگی استخوان، زخم گلوله و یا ضربه به سر رخ دهند. علاوه بر تروما، موارد زیر می توانند باعث ایجاد هماتوم شوند:

  • آنوریسم
  • مصرف داروهای خاص مانند داروهای ضد انعقاد خون، داروهای ضد افسردگی، استروئیدها و برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان سرطان
  • عفونت های ویروسی مانند سرخچه، اوریون، آبله مرغان، HIV یا هپاتیت C
  • آسیب های ارتوپدی مانند شکستگی
  • مصرف بیش از حد الکل
  • داشتن مشکلات لخته شدن خون و یا ضعیف بودن رگ های خونی ناشی از افزایش سن
  • برخی از گیاهان و مکمل های طبیعی مانند سیر و جینکو

عوامل خطر هماتوم

افراد با شرایط زیر بیشتر در معرض ابتلا به هماتوم هستند:

  • سن بالاتر
  • افراد مبتلا به اختلالات خونریزی
  • استفاده از داروهای ضد انعقاد یا رقیق کننده خون
  • آسیب های اخیر

هماتوم در بارداری

شایع ترین علامت هماتوم در بارداری یا هماتوم ساب کوریونیک خونریزی واژینال در نیمه اول بارداری است. این خونریزی ها از شدید همراه با لخته های خون تا لکه بینی خفیف متغیر است و ممکن است با گرفتگی لگن نیز همراه باشد. در واقع هماتوم ساب کوریونیک یکی از علل شایع خونریزی در بارداری است. خبر خوب این است که در بیشتر موارد خونریزی ناشی از هماتوم بارداری خود به خود متوقف می شود و از بین می رود و جنین سالم به دنیا می آید اما در موارد نادر خونریزی نشانه سقط جنین و یا مشکل دیگری در بارداری است و پزشک احتمالا از شما می خواهد که برای پیشگیری از خطر، آزمایش هایی را انجام دهید.

همچنین بخوانید: عوارض سقط جنین عمدی برای مادر

در نهایت مهم است بدانید که در بیشتر موارد هماتوم در بارداری روی جنین تاثیری نمی گذارد و کودک سالم به دنیا خواهد آمد.

هماتوم در بارداری یکی از علل شایع خونریزی در بارداری است.

هماتوم در بارداری بدون خونریزی

واقعیت این است که هماتوم در بارداری یکی از علل شایع خونریزی در بارداری است اما جالب است بدانید که بسیاری از مردم اصلا خونریزی ندارند؛ در واقع در برخی موارد بعضی از افراد هیچ علائم و خونریزی ندارند و فقط در طی آزمایش اولتراسوند متوجه می شوند که هماتوم دارند.

همچنین بخوانید : دانستنی های بارداری

علائم دفع هماتوم در بارداری

بسیاری از هماتوم های در بارداری خود به خود در طول زمان بهبود می یابند؛ این هماتوم ها به مرور کوچک و کوچک تر شده و خود به خود برطرف می شود. در صورتی که هماتوم ها شدید باشند، پزشک با توجه به محل و اندازه آن و هفته بارداری، برنامه درمانی را برای بیمار طرح ریزی می کند که شامل موارد زیر است:

  • کاهش فعالیت هایی مانند ورزش و بلند کردن اجسام سنگین
  • استراحت مطلق
  • اجتناب از رابطه جنسی
  • انجام سونوگرافی های بعدی برای ارزیابی اندازه هماتوم
  • نظارت بر علائمی که حاکی از زایمان زودرس است مانند انقباضات و گرفتگی های عضلات
  • بستری شدن در بیمارستان
  • ایمونوگلوبولین آنتی دی برای افرادی که RhD منفی دارند

علائم از بین رفتن هماتوم یا علائم جذب هماتوم

هماتوم های خفیف و سطحی معمولا نیازی به درمان ندارند؛ در این شرایط بدن به مرور زمان خونی که به دلیل هماتوم لخته شده است را دوباره جذب می کند. این هماتوم ها و کوفتگی های خفیف معمولا تا حدود ۵ روز بهبود می یابند.

هماتومی که بزرگ باشد هفته ها تا ماه ها طول می کشد تا خوب شوند؛ یکی از بارزترین علائم از بین رفتن هماتوم های بزرگ این است که تغییر رنگ می دهد و به آرامی کوچک و کوچک تر می شود.

زمان بهبودی هماتوم های شدیدتر، به ویژه آن هایی که شامل آسیب سر هستند، بستگی به شدت آسیب و مدت زمان درمان آن دارد؛ در این شرایط چندین ماه و در موارد نادر سال ها طول می کشد تا آسیب سر بهتر شود. برخی از انواع آسیب های مغزی تغییرات جبران ناپذیری را بر جای می گذارند و افراد باید یاد بگیرند با آن ها زندگی کنند.

پیشگیری از هماتوم

کلید پیشگیری از ابتلا به هماتوم، رعایت ایمنی هنگام انجام فعالیت هایی است که احتمال وقوع آسیب در طی آن وجود دارد مانند برخی از ورزش ها. برای ایمن بودن به عنوان مثال می توان هنگام دوچرخه سواری از کلاه ایمنی استفاده کرد و یا برای جلوگیری از سقوط و افتادن، تغییراتی در خانه ایجاد کرد.

همچنین اگر بیماری پزشکی دارید و یا دارویی مصرف می کنید که بر لخته شدن خون تاثیر می گذارد، می توانید درباره میزان خطر داروها در ابتلا به هماتوم و سایر مشکلات خونریزی و اقداماتی که در صورت مبتلا شدن باید انجام دهید، با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

کلید پیشگیری از ابتلا به هماتوم، رعایت ایمنی هنگام انجام فعالیت هایی است که احتمال وقوع آسیب در طی آن وجود دارد.

برای جذب هماتوم چی بخوریم؟

برای جذب سریع هماتوم و از بین رفتن علائم هماتوم می توانید مواد غذایی زیر را به وعده های غذایی روزانه خود اضافه کنید:

۱- مواد غذایی سرشار از ویتامین K

ویتامین K در درمان لخته شدن خون نقش بسیار مهمی دارد و از بدن در برابر کبودی ها و هماتوم محافظت می کند. این غذاها عبارتند از: اسفناج، توت فرنگی، کلم، شلغم، بروکلی، تخم مرغ و جگر گاو.

۲- مواد غذایی سرشار از ویتامین C

ویتامین C دارای خواص آنتی اکسیدانی است که می تواند تاثیر منفی رادیکال های آزاد بر رگ های خونی را کاهش دهد و به جلوگیری از بروز کبودی و بهبودی کمک کند. این غذاها شامل مرکبات به خصوص لیموترش و توت قرنگی هستند. علاوه بر آن، آب لیمو از فشار خون بالا جلوگیری و کبودی های ناشی از هماتوم را کنترل می کند.

3- مواد غذایی سرشار از بیوفلاونوئیدها

این مواد غذایی برای درمان بیماری های مربوط به گردش خون مناسب هستند؛ جریان خون را بهبود می بخشند و به مقاوم تر کردن مویرگ ها و جلوگیری از خونریزی، کبودی و… کمک می کنند. علاوه بر این، بیوفلاونوئیدها جذب ویتامین C را افزایش می دهند. مواد غذایی سرشار بیوفلاونوئیدها شامل پرتقال، لیمو، گریپ فروت، توت فرنگی، انگور قرمز و زردآلو هستند.

4- مواد غذایی سرشار از زینک (روی) و سلنیوم

این دو ماده معدنی مهم از کبودی ها جلوگیری و به بهبودی سریع پوست کمک می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *