علائم بیماری وبا را جدی بگیرید

متاسفانه بیماری وبا یک بیماری جدید از نوع باکتریایی است که مبتلا شدن به آن علائمی همانند اسهال شدید و کم آبی بدن را به همراه دارد که موارد از علائم بیماری وبا می باشد.

به این نکته توجه داشته باشید که درمان فوری این بیماری در بعضی موارد ضروری است زیرا که ممکن است پس از گذشت چند ساعت، خطر مرگ، بیمار را تهدید کند.

بیماری وبا چیست؟

خوشبختانه امروزه با مدرن شدن فاضلاب های شهری و تصفیه آب ها، بیماری وبا در اکثر کشورها به طور کامل از بین رفته است.
اما با این حال در برخی از کشورها، همانند؛ تعدادی از کشورهای آسیایی، آمریکا لاتین، آفریقا و هند بیماری وبا هنوز هم وجود دارد.

همچنین لازم به ذکر است آن دسته از کشورهایی که در معرض خطراتی همانند؛ جنگ، فقر و بلایای طبیعی بوده‌اند، در مقایسه با سایر کشورها، بیشترین آمار احتمال ابتلا به علائم بیماری وبا را دارند که از مهم ترین دلایل آن، میتوان به زندگی در مناطق شلوغ و بدون بهداشت اشاره نمود.

دلایل بروز علائم بیماری وبا

بیماری وبا توسط باکتری هایی به نام ویبریو کلرا بروز می دهد که از اثرات کشنده این بیماری، میتوان به نتیجه یک سم قوی موسوم به CTX اشاره نمود که این سموم، توسط این باکتری ها در روده کوچک تولید می شوند.

دلایل بروز علائم بیماری وبا

لازم است بدانید که CTX، در هنگام اتصال به دیواره های ناحیه روده، سبب مختل شدن جریان طبیعی سدیم و کلرید می شود.
همچنین زمانی که باکتری های بدن به ناحیه دیواره های روده کوچک متصل شوند، در این زمان بدن شروع به ترشح مقادیر زیادی آب می کند که نتیجه آن بروز نشانه های بیماری وبا از نظیر؛ اسهال شدید، از بین رفتن سریع مایعات و نمک ها می شود.

همچنین، از جمله علل بروز علائم بیماری وبا در افراد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آب آلوده
  • میوه‌ها
  • سبزیجات و غذاهای غیر پخته

لازم است بدانید که علائم بیماری وبا، از طریق تماس های غیر معمول از فردی به فرد دیگری منتقل نمی شود و جای هیچ نگرانی نیست.

همچنین بخوانید: ضرورت شناخت انواع ویتامین های مورد نیاز بدن

چه کسانی در خطر ابتلا به علائم بیماری وبا هستند؟

تمامی افراد میتوانند در معرض خطر ابتلا به بیماری وبا باشند. اما به طور کلی، چند عامل وجود دارد که خطر ابتلا به علائم بیماری وبا را در بسیاری از افراد افزایش می دهد.

این عوامل عبارتند از؛

  • داشتن سطح پایین بهداشت ( بهداشت نامناسب و آب آلوده)
  • پایین بودن سطح اسید معده ( لازم است بدانید که باکتری های بیماری وبا این امکان را ندارند تا در محیط های بسیار اسیدی رشد و یا زندگی کنند)
  • ارث و ژنتیک
  • افراد با گروه خونی O ( هنوز علت مشخصی برای این موضوع وجود ندارد اما طبق تحقیقات به دست آمده، این افراد در معرض خطر بیشتری قرار دارند)
  • خوردن غذاهای دریایی خام از جمله صدف خام

نشانه ها و علائم بیماری وبا

متاسفانه عده زیادی از مبتلایان به بیماری وبا هستند که متوجه این موضوع نیستند که در خطر معرض آلودگی بیماری وبا قرار گرفته اند و به صورت خاموش به این بیماری مبتلا شده اند که این موضوع به خودی خود میتواند برای این دسته از افراد بسیار خطرناک و حتی در موادری بسیار کشنده باشد.

پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا

پس از آلوده شدن به بیماری وبا، فرد بیمار پس از گذشت ۷ الی ۱۴ روز از طریق مدفوع کردن، باکتری های وبا را دفع می کند.
از شایع ترین علائم بیماری وبا میتوان به اسهال خفیف تا متوسط اشاره نمود.
اما این بیماری، همانند سایر بیماری ها علائم و نشانه های دیگری را در خود جای داده است که از شایع ترین نشانه های بیماری وبا میتوان به موارد زیر اشاره نمود.

این موارد عباراند از؛

  • شروع ناگهانی اسهال
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • کم آبی بدن خفیف تا شدید

کم آبی بدن ناشی از وجود بیماری وبا، معمولا به طور شدیدی ظاهر می شود که میتواند منجر به عوارض های دیگری همانند؛ خستگی، بد خلقی، گود افتادگی چشم، خشکی دهان، خشکی پوست، عطش شدید، کاهش خروج ادرار، ضربان قلب نامنظم و فشار خون پایین شود.

همچنین بخوانید: برای درمان کم آبی بدن چه بخوریم؟

از بین رفتن مواد معدنی در خون و عدم تعادل الکترولیت از جمله نشانه بیماری وبا است. گرفتگی شدید عظلات، از جمله از اولین نشانه های عدم تعادل الکترولیت در بدن فرد بیمار است که این اختلال میتواند شوک را برای بیمار به همراه داشته باشد.

علائم بیماری وبا در کودکان

علائم بیماری وبا در کودکان و بزرگسالان تا حدودی شبیه به هم هستند اما کودکان علاوه بر موارد ذکر شده، ممکن است علائم دیگری را تجربه کنند.

این موارد عبارتند از؛

  • خواب آلودگی شدید
  • تب
  • تشنج
  • کما

تشخیص علائم بیماری وبا و درمان آن

اگر شما هم دارای علائم بیماری وبا هستید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید و سریعا اقدامات لازم جهت درمان خود را از سر بگیرید.

پزشک این امکان را دارد تا با شناسایی باکتری های موجود در یک نمونه مدفوع، بیماری وبا شما را تایید و یا رد کند.
امروزه، با پیشرفت علوم پزشکی روش های متنوعی به روی کار آمدند تا بتوانند به شما جهت درمان علائم بیماری وبا کمک به سزایی کنند.

این روش های متداول عبارتند از؛

  • استفاده از نمک rehydration خوراکی
  • استفاده از مایع هیدراتاسیون داخل وریدی
  • استفاده از آنتی بیوتیک‌ها
  • استفاده از مکمل‌های روی

استفاده از تمامی این روش های ذکر شده، سبب جبران مایعات از دست رفته بیماران مبتلا به بیماری وبا می شود که پس از استفاده از این روش های درمانی، بدن فرد بیمار دوباره هیدراته می شود.

کاهش مدت زمان اسهال از دیگر مزایای استفاده از راه های درمانی ذکر شده است. همچنین توصیه می کنیم‌، جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا دست خود را مرتب بشویید.

عوارض بیماری وبا

بیماری وبا در برخی موارد میتواند کشنده باشد و علامت آن هم از دست دادن سریع مایعات و الکترولیت ها در مدت زمان حداقل ۲ الی ۳ ساعت است.

در برخی موارد شاهد هستیم، احتمال مرگ‌ در افراد در کمتر از ۱۸ ساعت به علت کمبود آب بدن و شوک‌ وجود دارد. از دیگر عوارض های جانبی بیماری وبا میتوان موارد زیر را نام برد.

  • قند خون پایین
  • کمبود پتاسیم
  • نارسایی کلیه

پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا

اگر قصد مسافرت و یا نقل و انتقال به محلی دارید که در آن جا بیماری وبا بسیار شایع است، جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری ملزم هستید نکات و موارد بهداشتی را رعایت کنید.

پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا

  • دست های خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویید.
  • از آب معدنی یا آب جوشیده به جای آب فاظلاب شهری استفاده کنید.
  • از مصرف غذاهای خام به خصوص صدف خام جدا خوددداری کنید.
  • لبنیات تا حد امکان مصزف نکنید.
  • حدالامکان از مصرف میوه و سبزیجات خام خودداری کنید.

تزریق واکسن وبا

آن دسته از افراد بزرگسالی که از ایالات متحده به مناطق مبتلا به وبا سفر می کنند، در ایالات متحده واکسنی به نام Vaxchora موجود است که افراد برای پیشگیری از ابتلا به علائم بیماری وبا میتوانند آن را استفاده نمایند.

این دوز از واکسن، به شکل مایع است که تمامی مسافران بایستی چند روز قبل از سفر خود، از طریق دهان آنرا مصرف نمایند.
لازم به ذکر است که چندین کشور دیگر هم در جهان وجود دارند که واکسن های خوراکی بیماری وبا را برای تمامی مردم جهت پیشگیری از ابتلا به علایم بیماری وبا ارائه می دهند.

به این نکته توجه داشته باشید که واکسن وبا را نباید همزمان با داروی خاصی جهت پیشگیری از بیماری هایی از قبیل؛ مالاریا و یا داروهای آنتی بیوتیک های خوراکی و تزریقی استفاده نمایید.

همچنین قبل از انجام واکسیناسیون خود، در صورت بروز حساسیت به این دارو یا هر داروی دیگری، پزشک معالج خود را در جریان بگذارید تا از عوارض های جانبی که موجب الرژی شدید می شوند جلوگیری کنید.

قبل از واکسیناسیون، حتما سوابق پزشکی خود از جمله اختلالات سیستم ایمنی بدن (مانند عفونت HIV، برخی سرطان ها مانند سرطان خون / لنفوم، سرطان یا پرتودرمانی) در اختیار پزشک متخصص خود قرار دهید.

تاریخچه وبا در ایران

برای نخستین بار، علائم بیماری وبا در ایران در دوره قاجار و در سال ۱۲۳۶ قمری بروز داد. این بیماری از جنوب ایران به سایر نقاط کشور، شیوع پیدا کرد. شیوع این بیماری به گونه ای بود که در مناطق خلیج فارس، در روز یک هزاو پانصد تن از بیماران مبتلا به وبا به کام مرگ کشانده می شدند.

به علت انداختن اجساد به داخل دریا، بیماری وبا با شدت بیشتری در میان مردم روبرو شد بود به طوری که در بحرین، دو سوم جمعیت این کشور را از طریق این بیماری از میان برد. بیماری وبا از راه شهر بوشهر، به دادکی و سپس از آن جا به شهر شیراز رسید.

از شهر شیراز، به مرکز ایران یعنی تهران و اصفهان شیوع پیدا کرد و در سراسر ایران، ۱۰۰ هزار نفر را از مردم ایران کشت.
سپس این بیماری از کشور ایران به کشورهای اروپایی همانند روسیه انتقال پیدا کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *