برای درمان کم آبی بدن چه بخوریم؟

کم آبی بدن یعنی از دست دادن مایعات، بیش از مقداری که مصرف می شود. بسیاری از چیزها از جمله گرما، برخی از داروها، ناراحتی های گوارشی و فعالیت بدنی بیش از حد می توانند باعث کم آبی بدن شوند که در نتیجه آن افراد دچار احساس ضعف، سرگیجه، تشنگی، خستگی، خشکی دهان و یا مشکل در تمرکز می شوند.

خوشبختانه چیزهای زیادی وجود دارد که با مصرف آن ها می توان از دست دادن آب بدن را جبران کرد. بنابراین برای دانستن این که برای درمان کم آبی بدن چه بخوریم، این مقاله می تواند کمک کننده باشد.

برای درمان کم آبی بدن چه بخوریم؟

به گفته متخصصان تغذیه، مواد غذایی زیر می توانند به کم آبی بدن کمک کنند و همچنین مواد مغذی موجود در آن ها در مبارزه با بیماری ها کمک کننده است.

1- آب نارگیل

وقتی بدن با کم آبی مواجه می شود، برای بازیابی عملکرد مناسب خود به چیزی بیش از مایعات نیاز دارد و آن چیز الکترولیت ها است؛ در واقع وقتی کم آبی اتفاق می افتد، الکترولیت ها هم همراه با مایعات بدن از دست می روند. الکترولیت ها مواد معدنی هستند که بدن برای عملکردهای مهمی مانند از دست ندادن مایعات و ریتم منظم ضربان قلب به آن ها نیاز دارد. برخی از رایج ترین الکترولیت ها عبارتند از: سدیم، کلسیم، منیزیم و پتاسیم.

آب نارگیل یکی از گزینه های عالی برای درمان کم آبی بدن است؛ چرا که دارای آب زیاد، الکترولیت و مقدار کمی کربوهیدرات است و از گرفتگی عضلات نیز جلوگیری می کند. یک پیمانه (۲۳۷ میلی لیتر) آب نارگیل شیرین نشده حاوی ۹٪ از ارزش روزانه (DV) پتاسیم و ۴۵ کالری است. یک مطالعه کوچک نشان داد که آب نارگیل به اندازه نوشیدنی ‌های ورزشی، مایعات از دست رفته در طول ورزش را جبران می ‌کند.

با این حال، شرکت کنندگان اغلب گزارش کرده بودند که پس از مصرف آب نارگیل، احساس نفخ و ناراحتی بیشتری داشتند. بنابراین به یاد داشته باشید که اگر حالت تهوع دارید و یا استفراغ می کنید، حتما آب نارگیل را به آرامی بنوشید؛ خوردن یکباره آن ممکن است باعث ناراحتی معده شود. همچنین حتما قبل از مصرف به برچسب ارزش غذایی آن دقت کنید، قند یا افزودنی های طعم داری که به آب نارگیل اضافه می کنند نباید بیشتر از آب آن باشد.

آب نارگیل یکی از گزینه های عالی برای درمان کم آبی بدن است.

همچنین بخوانید: ۱۸ تا از پرخاصیت ترین میوه های جهان

2- آب گوشت و سوپ

آب گوشت و انواع سوپ ها نیز مقدار زیادی آب و الکترولیت دارند و برای درمان کم آبی بدن مفید هستند. علاوه بر این، آب گوشت و سوپ های حاوی پروتئین حیوانی، کلاژن بدن را تامین می کنند؛ کلاژن یک پروتئین مشتق شده از حیوانات است که به ترمیم بافت و سلامت مفاصل کمک می کند؛ به همین دلیل به ویژه در صورتی که کم آبی بدن ناشی از فعالیت بیش از حد باشد، بسیار کمک کننده هستند.

این نکته را بدانید که پختن بیش از ۸ ساعت گوشت، باعث افزایش کلسیم و منیزیم آن می شود و این مواد معدنی برای استخوان ها و ماهیچه ها بسیار مفید است. همچنین افزودن سبزیجات مختلف نیز باعث افزایش مواد مغذی آن می شود. به عنوان مثال، یک پیمانه آب گوشت گاو حاوی این الکترولیت ها است:

  • فسفر: ۶٪ DV
  • پتاسیم: ۹٪ DV
  • سدیم: ۲۱٪ DV

به یاد داشته باشید همان طور که سدیم یک الکترولیت مهم برای جبران کم آبی بدن است، مصرف بیش از حد آن با مشکلات قلبی و فشار خون بالا همراه است؛ به همین دلیل متخصصان تغذیه توصیه می کنند که مصرف سدیم به ۱۵۰۰ تا ۲۳۰۰ میلی گرم در روز محدود باشد.

3- هندوانه، طالبی و خربزه

همان طور که همه می دانیم، میوه ها و سبزیجات آب زیادی دارند و گزینه ای عالی برای هیدراته کردن (رساندن آب کافی به سلول های بدن) بدن هستند. از بین میوه ها، هندوانه، طالبی و خربزه آب بیشتری نسبت به میوه های دیگر دارند؛ به عنوان مثال یک پیمانه هندوانه خرد شده (۱۵۲ گرم) تقریبا حاوی ۹۲٪ (۱۳۹ میلی لیتر) و طالبی و خربزه حاوی ۹۰٪ آب هستند.

اگر کم آبی بدن به دلیل گرما باشد، این میوه ها انتخاب خوبی هستند. البته به یاد داشته باشید در صورت داشتن تهوع، این میوه ها را به آرامی بخورید تا مایعات به آرامی وارد بدن تان شود.

از بین میوه ها، هندوانه، طالبی و خربزه آب بیشتری نسبت به میوه های دیگر دارند.

4- خیار

خیار با داشتن ۹۵٪ آب، گزینه ای عالی برای جبران کم آبی بدن است. خیار علاوه بر آب زیاد، حاوی ویتامین ها و مواد معدنی زیادی است و نه تنها باعث هیدراتاسیون می شود، بلکه به کاهش وزن کمک کند، حرکات منظم روده را تقویت می کند، سرشار از ترکیبات ضد التهابی است که باعث حذف مواد زائد از بدن و کاهش تحریکات پوست می شود و خاصیت ضد چروک و ضد پیری دارد.

5- کرفس

کرفس یک آبرسان قوی حاوی ۹۵٪ آب است و از آن جایی که کالری بسیار کمی دارد، به کاهش وزن کمک می کند. کرفس همچنین خاصیت ضدالتهابی دارد و سرشار از ویتامین و ها و مواد معدنی زیر است:

  • کلسیم: ۹۴.۴ میلی گرم (۷٪ DV)
  • منیزیم: ۲۶ میلی گرم (۶٪ DV)
  • فسفر: ۵۶.۶ میلی گرم (۵٪ DV)
  • سدیم: ۱۸۹ میلی گرم (۸٪ DV)
  • ویتامینA : ۵۱.۹ میکروگرم (۶٪ DV)
  • ویتامین B6: ۰.۱۷۵ میلی گرم (۱۰٪ DV)
  • ویتامین C: ۷.۳۲ میلی گرم (۸٪ DV)
  • ویتامین K: ۶۹.۱ میکروگرم (۵۸٪ DV)

6- گل کلم

گل کلم با داشتن ۹۲٪ آب، سرشار از ویتامین C، ویتامین K و سایر مواد مغذی ضروری است. مواد مغذی گل کلم به کاهش کلسترول و کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می کند.

7- اسموتی

اسموتی ها یک پایه مایع مانند شیر یا آبمیوه، میوه و گاهی سبزیجات دارند و به همین دلیل گزینه خوبی برای جبران مایعات از دست رفته بدن است. اسموتی توت فرنگی حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که به سیستم ایمنی بدن کمک می کند و اگر کم آبی بدن ناشی از تب یا عفونت باشد، خوردن آن بسیار مفید است. اگر معده حساسی دارید می توانید مقداری زنجبیل یا نعنا به اسموتی خود اضافه کنید؛ مطالعات نشان داده ‌اند که این موارد به حالت تهوع و ناراحتی‌ های گوارشی کمک می‌ کنند.

همچنین اگر حالت تهوع دارید می توانید مقداری یخ به اسموتی اضافه کنید تا اسموتی تان سرد شود، غذاهای سرد معمولا بوی کمتری دارند و در شرایطی که بوهای خاصی باعث ایجاد حالت تهوع می شود، روش مفیدی است.

اسموتی توت فرنگی ویتامین C زیادی دارد و به کم آبی بدن کمک می کند.

8- شیر

یک لیوان شیر مواد مغذی زیادی از جمله مایعات، پروتئین، کربوهیدرات، مقداری چربی و الکترولیت هایی را به بدن می رساند و یک گزینه خوب برای درمان کم آبی بدن است. یک پیمانه شیر حاوی مواد مغذی زیر است:

  • آب: ۲۱۸ میلی لیتر (۸۹٪ آب)
  • پروتئین: ۸ گرم
  • کلسیم: ۲۴٪ از DV
  • پتاسیم: ۸٪ از DV
  • منیزیم: ۷٪ DV

آزمایشی نشان داد که مصرف شیر، آبرسانی بیشتری نسبت به آب دارد. به گفته محققان، این به این دلیل است که مواد مغذی اضافی موجود در شیر، مانند لاکتوز، سدیم و پتاسیم، به بدن کمک می ‌کنند تا سرعت جذب مایعات و سرعت دفع آن ها از طریق ادرار را کاهش دهد. اگر حالت تهوع و یا اشتهای کمی دارید، شیر یک گزینه خوب است. همچنین می توان در گرمای شدید شیر سرد نوشید و یا بعد از تمرین برای جبران کالری و مایعات از دست رفته آن را مصرف کرد.

همچنین بخوانید: فواید نوشیدن آب برای بدن انسان

جلوگیری از کم آب شدن بدن

تا به این جا سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که “برای درمان کم آبی بدن چه بخوریم؟” حال در این قسمت قصد داریم بگوییم که چگونه از کم آب شدن بدن جلوگیری کنیم. در ابتدا باید بگویم که برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض خطر کم آبی هستند؛ این افراد شامل کودکان، سالمندان، ورزشکاران، افرادی که در فضای باز کار می کنند و افرادی که در ارتفاعات زندگی می کنند، هستند. عوامل مختلفی می تواند منجر به کم آب شدن بدن شود که عبارت است از:

  • تب
  • استفراغ
  • اسهال
  • برخی از داروها مانند دیورتیک ها، چرا که یکی از عوارض آن ها تکرر ادرار است.
  • عرق کردن در اثر فعالیت بیش از حد، مانند ورزش
  • گرمای بیش از حد

گرمای بیش از حد منجر به کم آب شدن بدن می شود.

علاوه بر مصرف مواد غذایی گفته شده در بالا، برای جلوگیری از کم آب شدن بدن نکات زیر را نیز در نظر داشته باشید:

  • اول از همه حتما آب کافی بنوشید.
  • مواد غذایی غنی از آب بخورید.
  • مراقب رنگ ادرار خود باشید. رنگ ادرار باید از زرد روشن تا کهربایی کم رنگ باشد، ادرار تیره رنگ نشانه کم آبی بدن است.
  • از مصرف الکل، کافئین، نوشابه و نوشیدنی های شیرین شده با شکر خودداری کنید زیرا این نوشیدنی ها می توانند حتی بیشتر از قبل بدن را دچار کم آبی کنند.

در آخر اگر مشکلات کلیوی دارید ممکن است غذاهای پیشنهاد شده در این مقاله برای شما مناسب نباشد، بهتر است قبل از مصرف آن ها با پزشک متخصص خود مشورت کنید؛ پزشک در این شرایط باید بر مصرف الکترولیت ها و مواد مغذی شما نظارت داشته باشد. همچنین اگر بدن تان به شدت دچار کم آبی شده است، فورا از یک پزشک متخصص کمک بگیرید؛ کم آبی شدید بدن جزو موارد اورژانسی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *