بررسی مهم ترین دلایل گریه نوزاد
مراحل رشد و فعالیتهای هیچ دو نوزادی به یکدیگر شبیه نیست. گریه کردن نیز از این قانون مستثنی نبوده و گاهی آنقدر دلایل گریه نوزاد مبهم و دور از ذهن است که پدرها و مادرها آرزو میکنند؛ ای کاش یک گوگل ترنسلیت برای ترجمه گریه فرزنداشان وجود داشت.
از آنجایی که گریه کردن اولین و تنها راه برقراری نوزاد با محیط اطراف است، والدین میبایست اطلاعات لازم درباره دلایل رایج گریه کردن نوزاد داشته باشند. برای رمزگشایی از نحوه گریه کردن نوزادان و روشهای آرام کردن آنها، پیشنهاد میکنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
لیست عناوین محتوا
مهم ترین دلایل گریه نوزاد
دارسیا ناروائز، استاد روانشناسی نوتردام درباه گریه نوزادان مینویسد:
گریه کردن نوزادان یک رفتار تکاملی بوده و فرزندان پستانداران از گریه کردن برای جلب توجه فوری والدین خود استفاده میکنند.
بدین ترتیب، نوزاد با گریه کردن سعی دارد توجه شما را جلب کرده و نشان دهد که به چیزی نیاز دارد. در ادامه با این نیازهای نوزاد که دلیل گریه کردن او نیز هستند، آشنا خواهیم شد.
1. گرسنگی
گرسنگی باعث پایین آمدن خُلق همه انسانها و بهویژه نوزادان میشود. نوزاد گرسنه بهصورت کاملاً ناگهانی شروع به گریه کردن میکند. معمولاً گریه گرسنگی نوزادان کوتاه، بیحال و با ریتم تکراری است. به گفته متخصصان کودک، گریه گرسنگی صدایی شبیه به «neh» دارد. نوزاد گرسنه بهطور غریزی، در جستوجوی غذا در دهان خود بوده و این صدا بهدلیل برخورد زبان نوزاد با سقف دهان ایجاد میشود.
اغلب مادران بهصورت برنامهریزی شده و هر چند ساعت یکبار به نوزاد شیر میدهند؛ اما نکته مهم این است که مادران باید به نشانههای کودک توجه کنند نه عقربههای ساعت. در واقع نوزادان گرسنه قبل از اینکه گریه کنند، تلاش میکنند با لب زدن، مکیدن لب یا دست و چرخاندن سر برای یافتن سینه یا شیشه شیر، به مراقبان خود نشان دهند که گرسنه هستند. بدین ترتیب، سعی کنید نشانههای گرسنگی کودکتان را بشناسید و هر 1 الی 3 ساعت به او شیر بدهید.
2. خواب آلودگی
تحقیقات نشان دادهاند که کودکان تا حدود 4 ماهگی ریتم شبانهروزی ثابتی ندارند. به همین دلیل ممکن است روزها بخوابند و شبها، هنگام استراحت مراقبان بیدار باشند. علاوه بر این، نوزادان نمیتوانند به خودشان کمک کنند که سریعتر به خواب بروند؛ بنابراین با گریه کردن از والدین خود کمک میخواهند. اینکه کودک شما با چه روشی بهتر به خواب میرود، با آزمونوخطا مشخص میشود؛ با این حال میتوانید اقدامات زیر را امتحان کنید:
- بدن نوزاد را با یک روغن مخصوص ماساژ دهید
- قنداق را امتحان کنید
- نوزاد را تکان داده یا او را در گهواره قرار دهید
- برای او لالایی بخوانید.
همچنین بخوانید: آیا از مضرات کم خوابی در کودکان اطلاع دارید؟
برخی از والدین تصور میکنند؛ اگر نوزاد روزها نخوابد، شبها راحتتر به خواب میرود. باید بدانید که نوازد هر چقدر بیشتر بیدار باشد، خستهتر میشود و به خواب رفتن او سختتر. برای جلوگیری از گریههای شبانه نوزادان، اجازه دهید هر زمان که خوابآلود شدند، به خواب بروند.
3. پوشک کثیف
یکی از اصلیترین دلایل گریه و بیقراری نوزادان، کثیف بودن پوشک آنها است. خوابیدن با یک لباس خیس و گاهی بدبو، برای هیچکس و بهویژه نوزادان قابل تحمل نیست. بنابراین هنگامی که کودکتان شروع به گریه و بیقراری کرد، قبل از هر کاری پوشک او را بررسی کنید. اگر درآورن لباس کودک برای شما کار سختی است، میتوانید از پوشکهای دارای نشانگر رطوبت استفاده کنید.
4. دندان درآوردن
زمان مشخصی برای درآوردن دندان نوزادان وجود ندارد؛ اما بهطور معمول نوزادان از 4 ماهگی شروع به دندان درآوردن میکنند. دندان درآوردن باعث ایجاد درد در لثه نوزاد و افزایش گریه او میشود. اگر کودک شما علائمی مانند افزایش ریزش آب دهان، بیقراری، جویدن انگشت یا پستانک را دارد، میتوان حدس زد که وارد مرحله دندان درآوردن شده است. برای کاهش درد و گریه نوزاد میتوانید با انگشت لثههای او را ماساژ دهید.
علاوه بر این، میتوانید یک پارچه تمیز را مرطوب کرده و آن را در فریزر قرار دهید. هر زمان که نوزاد شروع به گریه و بیقراری کرد میتوانید این کمپرس سرد را در اختیار او قرار دهید تا آن را بجود. البته دقت داشته باشید که پارچه نباید خیلی سرد و منجمد شده باشد.
5. هیجان بیش از اندازه
تصور کنید در جمعی هستید که کسی را میشناسید، با زبان آنها آشنا نیستید و احساس غریبی میکنید؛ اما تمام افراد آن جمع شروع به صحبت کردن با شما میکنند! این وضعیت نوزادی است که در یک مهمانی خانوادگی، توسط اعضای فامیل احاطه شده است. اغلب نوزادان به فضاهای آرام و بیسروصدا عادت دارند و ممکن است در محیطهای شلوغ، بیقرار شده و گریه کنند
البته راهحل این مشکل، حبس کردن نوزاد در خانه نیست. در جمعهای خانوادگی اجازه دهید نوزاد یکبهیک با اعضای فامیل آشنا شود. علاوه بر این، اگر کودکتان گریه میکند یا ناآرام است برای چند دقیقه او را از فضای مهمانی خارج کنید.
6. ناراحتی عمومی
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، گریه کردن تنها راه نوزاد برای ارتباط برقرار کردن با دیگران است. بدین ترتیب اگر کودک مشکلی داشته باشد، سعی میکند با گریه کردن توجه دیگران را جلب کند. برای مثال اگر مژهای در چشم ما گیر کند، مویی دور انگشت پای ما بپیچد یا برچسب لباس پوست ما را خراش دهد، میتوانیم بهسادگی مشکل را برطرف کنیم؛ اما یک نوزاد راهی بهجز گریه کردن ندارد. همچنین بعضی نوزادان هنگام تعویض لباس نیز ممکن است شروع به گریه کردن، کنند.
7. بیماری
هیچکسی در دنیا بیماری را دوست ندارد و کودکان بیمار نیز راهی جز گریه کردن ندارند. معمولاً گریههای ناشی از بیماری نوزاد، بیشتر از حد معمول و همراه با عجز و ناتوانی است. اگر نوزاد علائم دیگری، مانند تب، استفراغ و عدم هوشیاری دارد میبایست فوراً به پزشک مراجعه کنید.
علاوه بر این، واکسن زدن به کودک نیز ممکن است منجر به افزایش گریه نوزاد شود؛ بنابراین اگر بهتازگی نوزاد شما یک دوز واکسن دریافت کرده است، گریههای شدید او طبیعی است. برای کاهش گریه نوزاد در این موقعیت بهتر است مراقبتهای بعد از واکسیناسیون را بادقت انجام دهید.
8. قولنج
یکی از مهمترین دلایل گریه کردن نوزادان، کولیک است. کولیک به وضعیتی گفته میشود که یک نوزاد سالم، روزانه بیش از 3 ساعت و بیش از 3 هفته در حال گریه کردن باشد. دلیل قطعی برای ایجاد کولیک اعلام نشده است؛ اما پزشکان حدس میزدنند موارد زیر در ایجاد علائم قولنج مؤثر هستند:
- گرفتگی عضلات سیستم گوارشی نوزاد
- گاز معده
- ترس یا هیجان در نوزاد
- سیستم عصبی در حال رشد کودک
گریههای ناشی از قولنج شبیه به زمانی است که کودک بهخاطر بیماری یا درد گریه میکند. علاوه بر این، کودک بیقرار است و رنگ صورت اون هنگام گریه کردن قرمز یا کبود میشود. برای رفع این مشکل میبایست به یک متخصص اطفال مراجعه کنید.
9. نیاز به آروغ زدن
نوزادان بعد از مکیدن شیشه شیر یا پستان مادر، سکسکه و گریه کردن نیاز دارند تا با آروغ زدن هوای داخل معده خود را خالی کنند. کودک با انجام این فعالیتها مقداری هوا را نیز میبلعد و باعث ناراحتی در معده او میشود. اگر نوزاد موفق به آروغ زدن نشود، شروع به گریه کردن یا استفراغ میکند. برای جلوگیری گریه نوزاد، حتماً بعد از شیر دادن به فرزندتان، آروغ او را بگیرید. همچنین اگر کودکتان بهطور ناگهانی شروع به گریه کرد، با بغل کردن و مالیدن پشت او میتوانید نوزاد را آرام کنید.
بهترین روش برای گرفتن آروغ نوزاد این است که سر او را روی یکی از شانههای خود قرار دهید. سپس بهصورت دورانی دست خود را روی کمر، پهلو و باسن او بمالید. این کار را ادامه دهید تا نوزاد آروغ بزند.
10. مشکلات معده
مشکلات معده یکی از رایجترین دلایل گریه نوزاد است؛ بهویژه اگر آروغ او گرفته نشود. اگر نوزاد شما بیتاب است و به کمرش قوس میدهد، احتمالاً دچار مشکلات معده شده است. برای رفع این مشکل میتوانید پاهای کودک را در حالت دوچرخه سواری به قفسه سینه او فشار دهید تا گاز معده او تخلیه شود.
چگونه یک نوزاد گریان را آرام کنیم؟
برای تسکین گریههای کودک بهتر است ابتدا دلیل گریه کردن او را بیابید. هاروی کارپ، پزشک اطفال در کتاب «شادترین نوزاد» تکنیک «5S» را برای نوزادانی که گریهشان متوقف نمیشود، پیشنهاد میکند. این تکنیک به شرح زیر است.
- قنداق کردن (Swaddle): برخلاف تصور عموم، نوزادان عاشق قنداق شدن هستند؛ زیرا یادآور دوران جنینی و بودن در رحم مادر است. البته دقت داشته باشید، قنداق را خیلی محکم و سفت نپیچید.
- وضعیت پهلو یا شکم (Side or stomach position): نوزاد گریان را به پهلو یا شکم روی بازوی خود قرار دهید و پشت او را بمالید.این وضعیت به گرفتن آروغ نوزاد و هضم غذای او کمک میکند.
- هیس (Shush): میتوانید کنار گوش نوزاد صدای «هیس» را تولید کنید. این صدای لرزش شبیه به صدای درون رحم است و باعث میشود کودک احساس آرامش درون رحم را دوباره تجربه کند.
- تاب دادن (Swing): نوزادان عاشق تاب خوردن و حرکت هستند؛ به همین دلیل زمانی که در خودرو هستند، سریعتر هر زمان دیگری به خواب میروند. نوزادان از زمان جنینی به تکان خوردن عادت کردهاند و اگر مدت زمان طولانی، بیحرکت بمانند وحشتزده و ناآرام میشوند. نوزاد بیقرار را بهآرامی تکان دهید تا گریه او متوقف شود.
- مکیدن (Suck): طبق تحقیقات، نوزادان بداخلاق زمانی که چیزی را میمکند، آرام و خوش اخلاق میشوند. بدین ترتیب میتوانید از پستانک یا شیشه برای آرام کردن کودکتان استفاده کنید.
جمعبندی
نوزادان بهدلایل مختلفی ممکن است بیقرار باشند و گریه کنند. گریه کودکان برای والدین بیتجربه درست شبیه به یک کابوس شبانه است؛ اما این اطمینان را به شما میدهیم که جای نگرانی نیست. نوزاد با گریه کردن سعی دارد با شما صحبت کند؛ بنابراین سعی کنید زبان گریه کردن او را بشناسید. در این مقاله مهمترین دلایل گریه نوزاد را بررسی کرده و شیوههای برای آرام کردن او ارائه کردیم. شما از چه روشهایی برای آرام کردن نوزاد خود استفاده میکنید؟
دانشآموخته روانشناسی هستم؛ اما در یکی از کلاسهای واقعیتدرمانی به این بینش رسیدم که «روانپزشکی» ایکیگای گمشده زندگی من است. در حال حاضر، بیشتر به «ویلیام گلاسر» درونم پروبال میدهم، درباره علومپزشکی میخوانم، مینویسم و با شما به اشتراک میگذارم.