هر آنچه که درباره ضعیف شدن چشم کودکان باید بدانید

تا به حال پیش آمده که حس کنید فرزند شما نسبت به نور یا تصویری واکنش نشان نمی دهد یا دیر واکنش نشان می دهد؟ ضعیف شدن چشم کودکان موضوعاتی است که اگر به موقع بررسی نشود قطعاً مشکل ساز خواهد بود، پس نیاز است علت ضعیف شدن چشم کودکان مشخص شده و همینطور تشخیص درستی در نوع عارضه داده شود.

علت ضعیف شدن چشم کودکان

ضعیف شدن چشم کودکان دلایل بسیاری دارد که ما به مهم ترین و رایج ترین علت های آن می پردازیم که اگر به درستی ارزیابی نشود مشکل ساز خواهد شد

ژنتیک

یکی از دلایل مهم ضعیف شدن چشم ژنتیک است. بسیاری از کودکان از همان سال های اولیه زندگی خود با ضعیفی چشم همراه هستند این موضوع به نوبه خود مسئله ساز می شود و سبب ضعیف شدن چشم کودکان می شود.

عیب انکساری یا عینکی شدن فرزندان نوعی عامل وراثتی است که نسل به نسل منتقل می شود گاه این عامل به شکل مغلوب و نهفته ارزیابی شده و از والد به کودک می رسد. عوامل ژنتیکی بیشتر از ژن پدر منتقل می شود.

تماشای تلویزیون

علت دیگری که سبب ضعیف شدن چشم کودکان می شود، تماشای تلویزیون است. به طور کلی کودکان علاقه زیادی به تبلیغات و پیام های بازرگانی دارند و سعی می کنند نزدیکترین فاصله از تلویزیون را انتخاب کنند. از سوی دیگر این روزها استفاده از تلفن همراه و تبلت نیز این مشکل را بیشتر و بیشتر کرده است.

ضربه به سر یا چشم

یکی از دلایلی که کودک بسیار با آن مواجه می شود زمانی ست که کودک در حین بازی، دچار ضربه شدید به چشم یا سر می شود که پس از گذشت مدتی به طور کلی ضعف چشم را ایجاد می کند.

بازی های رایانه ای

اینطور که ارزیابی ها نشان می دهد بازی های رایانه ای نیز سبب کاهش شدید دید چشم و ضعیف شدن چشم کودکان است.

علائم ضعیف شدن چشم در کودکان

یکی از علائمی که نشان می دهد چشم کودک ضعیف شده است مشکل در تشخیص نزدیک یا دور بودن چیزی است. یعنی کودک درک درستی از عمق ندارد این موضوع به نوبه خود مشکل ساز می شود و شرایط خاص خود را دارد.

از سوی دیگر علائمی مانند کج شدن سر و یا لوچی و انحراف و بستن یک چشم از دیگر مواردی است که سبب ضعیف شدن چشم کودکان می شود و مساله ساز خواهد بود. بررسی ها نشان می دهد که اگر چشم کودک به سمت داخل یا بیرون سرگردان به نظر برسد نیز به معنی ضعیف شدن چشم است.

از سوی دیگر اگر چشمان به صورت هماهنگ با هم عمل نکنند نیز به معنی ضعیف شدن چشم است. کودکی که چشمان ضعیفی دارد نسبت به حرکات پیرامون خود دیرتر واکنش نشان می دهد و این موضوع سبب می شود تا به طور کلی در معرض خطر باشد. او در کلاس درس نیز با مشکل روبرو می شود و همه این موارد روی ذهن او تاثیر می گذارد. ضعیفی چشم در کودکان به طور کلی به عوامل مختلفی بستگی دارد.

مشکلات شایع بینایی در بین کودکان

ضعیف شدن چشم کودکان دلایل مختلفی دارد، برخی از کودکان در دیدن اجسام نزدیک دچار مشکل هستند و به اصطلاح دوربینی دارند، برخی از کودکان دقیقاً برعکس عمل می کنند، یعنی در دیدن اجسام دور دچار مشکل هستند و به نوعی نزدیک بینی دارند.

همینطور مشکلات دیگری نیز وجود دارد که سبب تاری دید در کودکان می شود. ضعیف شدن چشم کودکان به عوامل مختلف بستگی دارد. گاه استفاده بیش از اندازه از تلفن همراه و تلویزیون سبب بروز این مشکلات می شود و گاه نیز کودک به صورت ارثی درگیر این مشکل خواهد شد.

بررسی ها اینطور مشخص کرده است که ضعیف شدن چشم کودکان باید در زمان درستی پیگیری شود در غیر این صورت مسئله ساز می شود. موضوع دیگر این است که ضعیف شدن چشم کودکان در سنین خاصی درمان می شود و اگر از سن مورد نظر رد شود دردسرساز خواهد شد. در زیر به بررسی مشکلات شایع بینایی در کودکان می پردازیم

نزدیک بینی چیست؟

نزدیک بینی یکی از اتفاقات بسیار مهم در کودکان است. به طوری که فرد نمی تواند اجسام دور را خوب ببیند. او فقط اجسام نزدیک را به صورت واضح می بیند.

علت نزدیک بینی

علت نزدیک بینی

مهمترین علت نزدیک بینی این است که قرنیه چشم شخص به شکل منحنی بوده و این انحنا برای عنبیه نیز اتفاق می افتد و به طور کلی شخص برای دیدن اجسام از راه دور دچار تاری می شود. نامی که برای این بیماری در نظر گرفته می شود میوپیا است. نزدیک بینی نتیجه کشیدگی بیش از حد چشم است و جبران شدنی نیست. عوامل ژنتیکی و زیست محیطی روی شبکیه تاثیر می گذارند.

نشانه های نزدیک بینی

شخصی که درگیر نزدیک بینی است نمی تواند اجسام دور را به خوبی تماشا کند و اجسام دور برای او تار به نظر می رسد. کودکان در خواندن تخته سیاه دچار مشکل می شوند و به سادگی نمی توانند کتاب بخوانند. از سوی دیگر شخص دیگر خستگی چشم می شود و معمولاً با سردرد همراه است. این علائم در طول زمان بیشتر و بیشتر می شود.

دوربینی چیست؟

دوربینی یا هایپروپیا نوعی اختلال محسوب می شود به طوری که شخص اشیا را از دور واضح می بیند و از نزدیک دچار تاری می شود. این افراد در دیدن تلویزیون یا خواندن کتاب دچار مشکل هستند اما نوشته روی بیلبورد را به خوبی می خوانند.

علت دوربینی

دوربینی معمولاً ارثی است و وقتی که سن زیاد می شود این مشکل بیشتر و بیشتر خواهد شد. البته یک سری بیماری های شبکیه و تومورهای چشم نیز سبب بروز این مشکل می شوند. هر چشم دارای دو بخش قرنیه و عدسی است که سبب می شود پرتوهای نوری منعکس شده از یک شی به شکل متمرکز دیده شود.

علت دوربینی

اگر چشم سالم باشد هر دو بخش به خوبی کار می کند در غیر این صورت مشکل در دید ایجاد می شود. در واقع زمانی که انحنای قرنیه یا عدسی از حالت طبیعی خود خارج شده باشد، تصاویر روی شبکیه دیده نشده و تصویر اشیا تار می شود.

نشانه های دوربینی

شخص درگیر تاری دید به خصوص در شب است. او مشکل دیدن اشیا را از نزدیک دارد. یعنی به حدی تار می بیند که نمی تواند یک متن را از نزدیک مطالعه کند. از سوی دیگر چشم درد و خستگی چشم و گاه سردرد نیز در این لیست قرار گرفته است.

دوربینی نوعی عارضه ضعیف شدن چشم کودکان محسوب می شود به این معنی که کودک دچار سردرد شده و اغلب چشم های خود را می مالد. او در خواندن مشکلات زیادی دارد و علاقه کمی به خواندن از خود نشان می دهد.

آستیگمات چیست؟

بهتر است در ابتدا بدانیم که آستیگمات یعنی چه و چه مفهومی دارد؟ آستیگمات بودن چشم به این معنی است که چشم به اندازه کافی گرد و مدور نیست. در واقع چشم های سالم حالت گرد و دایره ای شکل دارند. افرادی که چشم آستیگمات دارند در دیدن اجسام و مناطق مختلف بیشتر به یک بخش معطوف خواهند شد یعنی آنها بسیاری از اجسام را به صورت تار و موج دار می بینند.

علت آستیگمات

علت اصلی این مشکل مشخص نشده است یعنی بسیاری از افراد به صورت مادرزادی با این عارضه به دنیا می آیند. این مشکل به طور کلی رواج زیادی دارد. البته گاهی پس از جراحی، بیماری یا صدمه دیدن چشم احتمال بروز آستیگمات بسیار زیاد است.

علت آستیگماتبرای تشخیص این بیماری نیاز به آزمایش بینایی سنجی و همینطور استفاده از دستگاه تعیین شماره است. همینطور روش کراتومتری نیز وجود دارد که وضعیت بینایی را مشخص می شود. توپوگرافی به نوبه خود بستگی به شرایط خاص دارد و البته که این شرایط بسته به موقعیت سنجیده می شود.

نشانه های آستیگمات

مهمترین و اصلی ترین نشانه آستیگمات بودن چشم تاری دید است. این تاری ارتباطی به خستگی و فشار آمدن به چشم ندارد. بنابراین کودکانی که به راحتی اشیا را نمی بینند و همه چیز برایشان مبهم به نظر می رسد درگیر بیماری آستیگمات چشم هستند.

از دیگر نشانه های این بیماری می توان به دوبینی، تار دیدن نوشته های ریز و دشواری در خواندن اشاره کرد. دشواری و ناتوانی در دیدن از مواردی است که مربوط به آستیگمات می شود.

تنبلی چشم چیست؟

اگر میزان بینایی یکی از چشم ها آنطور که باید رشد نداشته باشد و چشم ها در وضعیت یکسانی شکل نگیرد، یعنی شخص درگیر عارضه تنبلی چشم است و به طور کلی به آن آمبلیوپی گفته می شود. اگر این مشکل بدون درمان رها شود سبب می شود که مغز پیام ارسالی از چشم ضعیف را نادیده بگیرد و در نهایت مشکلات بیماری به شکل دائمی دنبال می شود.

همچنین بخوانید: علل و درمان تنبلی چشم در کودکان

علت تنبلی چشم

هنوز علت اصلی این بیماری مشخص نشده است اما به طور کلی مسیر های عصبی در بین لایه های نازک بافت شبکیه در قسمت پشت چشم و مغز تغییر می کند. یعنی چشمی که ضعیف است، سیگنال بینایی کمتری دریافت می کند و در نهایت چشم توانایی لازم را نخواهد داشت. این موضوع سبب می شود که مغز، اقدام به سرکوب ورودی چشم ضعیف تر نماید.

همچنین بخوانید : بررسی آناتومی و معرفی اجزای چشم انسان

نشانه های تنبلی چشم

معمولاً مشکل تنبلی چشم از سن 6 الی 9 سال آغاز می شود و قبل از 7 سال باید درمان صورت بگیرد. نشانه های این بیماری شامل مشکل در تشخیص نزدیک یا دور بودن هر چیزی است. از سوی دیگر چشم ها وضعیت هماهنگی ندارند و در تشخیص جسم و نور دچار مشکل می شوند.

اختلال استرابیسموس

استرابیسموس به این معنی است که چشمان شما در مسیر درستی قرار نمی گیرد. در واقع هر یک از چشم ها به مسیر متفاوتی نگاه می کند. یعنی یکی از چشم ها به مسیر مستقیم نگاه می کند و چشم دیگر مسیر غیر مستقیم را در پیش می گیرد.

اختلال استرابیسموسدقت کنید که معمولاً یکی از چشم ها به داخل یا خارج و یا بالا یا پایین منحرف می شود و این موضوع سبب می شود که هم راستایی چشم ها از یک چشم به چشم دیگر تغییر داشته باشد.استرابیسموس روی بینایی بسیار تاثیر دارد چون چشم ها در صورتی می توانند دید خوبی داشته باشند که روی نقطه مشترکی تمرکز داشته باشند.

می دانیم که در چشم شش عضله وجود دارد که حرکت چشم را کنترل می کند شرایط به این صورت است که یکی از عضله ها چشم را به سمت راست حرکت داده و عضله دیگر چشم را به سمت چپ حرکت می دهد. از سوی دیگر 4 عضله دیگر چشم را با زاویه های بالا و پایین حرکت خواهند داد و این روال سبب می شود که تمرکز کافی روی یک تصویر واحد انجام شود.

علت استرابیسموس

در خصوص علت استرابیسموس شاید مشکلات پزشکی و بیماری هایی اعم از دیابت و بیماری تیروئید و میاستنی گراویس نیز مطرح است. از سوی دیگر تومورهای مغزی یا سکته نیز سبب بروز استرابیسموس می شود. این بیماری از دوره کودکی نیز با شخص همراه است.

علائم استرابیسموس

اصلی ترین نشانه استرابیسموس، انحراف در چشم است. به طور کلی فرد ضعف در اطراف چشم داشته و یا احساسی شبیه به کشش در اطراف چشم خواهد داشت.تغییرات بینایی مثل دوبینی یعنی دیدن دو تصویر و دید تار از مواردی است که سبب استرابیسموس می شود و نشانه های مهم آن محسوب می شود.

مشکل در خواندن و یا از دست دادن ادراک عمق تصویر از دیگر مواردی است که سبب دوبینی می شود. همینطور تکان دادن یا چرخاندن چشم ها برای دیدن بهتر تصویر نیز نشانه های مهم این بیماری محسوب می شود. به طور کلی استرابیسموس در کودکان هم رویکرد پایدار و هم گذرا دارد.

نکات مهم در ضعیف شدن چشم کودکان

برای تشخیص ضعیف شدن چشم کودکان بهتر است نشانه ها را جدی بگیرید. یعنی اگر کودک شما چشمان خود را بیش از حد مالش می دهد و یا در دیدن برخی از اجسام دچار مشکل است سعی کنید شرایط را به شکلی دنبال کنید که کودک سریعاً با پزشک خود ارتباط بگیرد در غیر این صورت دچار مشکلات زیادی می شود.

نکته مهم دیگر این است که در انتخاب عینک برای فرزند خود سعی کنید به همه موارد از جمله، جنس عدسی، نوع فریم، ساختار عینک و همینطور رنگ و مدل آن دقت کنید. حتی وزن عینک نیز اهمیت زیادی داشته و به نوبه خود باید سنجیده شود.

ضعیف شدن چشم کودکان روی علاقه شان به تحصیل بسیار تاثیر می گذارد و حتی سبب افسردگی در آنها می شود از یاد نبرید که به طور کلی کسانی که چشمان ضعیفی دارند نمی توانند دقت بالایی نسبت به پیرامون خود داشته باشند و تفاوت خود را با سایر افراد مشاهده می کنند و این موضوع سبب می شود تا روی ذهنشان تاثیر بدی بگذارد یا حتی باعث تخریب عزت نفس کودکان شود.

همچنین بخوانید : ۱۷ نکته طلایی برای تقویت عزت نفس

از یاد نبرید که ضعیف شدن چشم به نوبه خود شرایط خاصی ایجاد می کند و این موضوع سبب می شود تا کودکان از هم سن و سالان خود دوری کنند. یک نکته مهم که باید بدانید این است که علت ضعیف شدن چشم کودکان باید در ابتدا مشخص شود و این موضوع سبب می شود تا درمان روند بهتری داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *