راه های پیشگیری از آرتروز

این امکان برای تمامی افرادی که از بیماری آرتروز رنج میبرند وجود دارد تا با تغییر سبک زندگی خود، راه پیشگیری از آرتروز را در پیش بگیرند. به طور کلی، در صورتی که تمامی غضروف های پوشش دهنده مفاصل، به طور کامل تحلیل روند، فرد ممکن است نشانه هایی همانند؛ درد، التهاب و تورم را تجربه نماید.

عواملی همانند؛ ژنتیک، سن، جنسیت از جمله موارد تاثیر گذار، جهت ابتلا به بیماری آرتروز بر تمامی افراد می باشند. به طور معمول، با افزایش سن، خانم ها به علت کاهش تولید هورمونی به نام هورمون استروژن بیشتر از آقایان در معرض بیماری آرتروز قرار میگیرند.

 راه های پیشگیری از آرتروز

1- ورزش کنید

برای ورزش کردن، ورزش های سبکی که فشار کم تری برروی مفاصل شما وارد می کنند را انتخاب نمایید. ورزش هوازی برای آن دسته از بیماران مبتلا به بیماری آرتروز بسیار مناسب می باشد زیرا که این ورزش با در نظر گرفتن سلامت استخوان ها و مفاصل، میتواند یکی از بهترین راه های پیشگیری از آرتروز باشد.

از دیگر مزایای ورزش هوازی و یا ایروبیک میتوان به موارد زیر اشاره نمود که این موارد عبارتند از؛

  • حفظ سلامت مفاصل
  • تسکین درد و سفتی مفاصل
  • بهبود استحکام و قوای عضلانی
  • داشتن وزن بدنی متعادل

2- استراحت درستی داشته باشید

استفاده بیش از حد از مفصل ها، سلامتی شما را به خطر انداخته و شما را در معرض ابتلا به بیماری آرتروز قرار می دهد.

این نکته را در نظر داشته باشید، در صورتی که مفصل شما دچار تورم شود، بایستی جهت کار کردن با مفصل دیگر به مدت ۱۲ الی ۲۴ ساعت به خود استراحت کامل دهید و از انجام هر گونه کار اضافی در این مدت زمان خودداری کنید.

اما بر عکس این موضوع هم نیز میتواند برای شما رخ دهد. یعنی با استراحت بیش از اندازه و عدم فعالیت با مفصل های خود، عضلات شما ضعیف شده، که این موضوع به خودی خود سبب پیشرفت بیماری آرتروز می شود.

 3- قند خون خود را چک کنید

از جمله روش های پیشگیری از بیماری آرتروز، کنترل قند خون است زیرا که این عامل مهم سبب تسریع سفت شدن مفاصل و بروز بیماری آرتروز می شود. همچنین لازم است بدانید که وجود بیماری دیابت، سبب تحریک التهابات و پیشرفت روند تحلیل غضروف ها می شود.

همچنین بخوانید: خطرناک ترین نوع دیابت را بشناسید

 

قند خون خود را چک کنید

4- وزن مناسب داشته باشید

طبق تحقیقات به دست آمده، ۳ الی ۶ درصد از فشار وزن بدن در هنگام راه رفتن برروی زانو می باشد. در نتیجه وزنی که به باسن حائل می شود حدود ۳ برابر بیشتر از وزن بدن است که داشتن وزن ایده آل به خودی خود یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از آرتروز است.

همچنین بخوانید: مضرات چاقی کودکان که باید جدی گرفته شود

5- از مفاصل خود به خوبی مراقبت کنید

با رعایت چندین اصل میتوانید از مفاصل خود به خوبی مراقبت کنید و جهت پیشگیری ازبیماری آرتروز به خود کمک کنید.

به طور مثال: به سیگنال های بدنتان همانند درد و التهاب توجه کنید و آنرا بی اهمیت نشمارید. محافظت از مفاصل بسیار حایز اهمیت است زیرا که مفاصل، یکی از موارد مهم جهت پیشگری از آرتروز می باشد.

 6- غذاهای سالم بخورید

داشتن یک رژیم‌غذایی سالم میتواند به تقویت عضلات و مفاصل شما کمک به سزایی کند.  توصیه می کنیم برای تامین ویتامین مورد نیاز بدن خود به جای استفاده از پودر و مکمل ها از غذاهای سالمی همانند ماهی، گوشت قرمز و سبزیجات و میوه جات تازه استفاده نمایید.

برای جلوگیری از آرتروز غذاهای سالم بخورید

همچنین لازم به ذکر است که وجود امگا ۳ نقش به سزایی در جلوگیری از تحلیل رفتن غضروف ها و پیشگیری از آرتروز دارد.

7- عضلات خود را قوی نگه دارید

در صورت داشتن عضلات ضعیف ران، خطر ابتلا شما به بیماری آرتروز بسیار افزایش خواهد یافت. شما با داشتن عضلاتی سفت و قوی به پیشگیری از آرتروز به مدت طولانی کمک خواهید نمود و برای این کار ما انجام ورزش هاییی همانند؛ شنا و دوچرخه سواری را پیشنهاد می کنیم.

اما درصورتی که شما در حال حاضر دچار بیماری آرتروز هستید جهت انجام این ورزش ها بایستی حتما با فیزیوتراپ و یا پزشک معالج خود مشورت نمایید.

8- به درد خود توجه کنید

شاید این توصیه یک توصیه کاملا ساده ای باشد اما متاسفانه باید بگوییم که افراد زیادی هستند که به دردهای خود هیچ گونه توجهی ندارند.

درد ها، سیگنال هایی هستند که به شما هشدار می دهند که بیش از حد معمول به خود فشار نیاورید و کمی استراحت کنید.

برای داشتن مفاصلی سالم، بایستی تعادل بین استراحت و انجام فعالیت ها را حفظ نمایید.

 چه افرادی در معرض خطر ابتلا به بیماری آرتروز هستند؟

طبق مطالعات و تحقیقات به دست آمده، افرادی که دارای بیماری و موارد زیر باشند، بیشتر از افراد عادی در معرض خطر ابتلا به بیماری آرتروز هستند. این موارد عبارتند از؛

1- عفونت

باکتری ها و ویروس ها از جمله عوامل میکروب زایی هستند که سبب بروز عفونت در مفاصل می شوند پس لازم است جهت پیشگیری از آرتروز اقدامات لازم برای جلوگیری از بروز عفونت در بدن را انجام دهید.

2- شغل

عده ای از افراد هستند که شغلشان به طوری است که زانوهای آنها در طول روز زیاد درحال خم شدن است که این موضوع میتواند سبب بروز بیماری آرتروز در این افراد شود.

کار سخت باعث بوجود امدن آرتروز پا می شود

3- استعمال دخانیات

سیگار کشیدن و قلیان کشیدن از جمله مواردی است که استفاده بیش از حد آنها سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری روماتیسم و آرتروز در افراد می شود. جهت جلوگیری از ابتلا به آرتروز لازم است در اولین قدم مصرف دخانیات را به طور کامل قطع نمایید.

ژنتیک و صفات ارثی؛ اگر شما فردی هستید که در اطراف خود، پدر مادر و یا هر فرد نزدیکی که به بیماری آرتروز مبتلا است را دارید، شماهم نیز در خطر ابتلا به این بیماری هستید و بایستی هرچه زودتر جهت از آرتروز اقدام نمایید.

علائم بیماری آرتروز

  •  احساس درد و ناراحتی در ناحیه مفصل
  •  خشکی و سفتی در ناحیه مفصل( به خصوص در زمان هایی که تازه از خواب بیدار شده اید یا مدت زمان طولانی است که نشسته اید)
  • داشتن التهاب، سفتی و ورم در نواحی مفاصل
  • شنیدن صدا در مفاصل هنگام راه رفتن
  •  کاهش دامنه حرکتی مفاصل

علائم بیماری آرتروز

 فرق آرتروز و آرتریت چیست؟

به التهاب مفاصل،آرتریت گفته می شود و از نشانه های این بیماری میتوان به درد، تورم، سفتی و همچنین داغی در ناحیه مفاصل اشاره نمود.

آتروز یکی از انواع بیماری آرتریت است که در طی آن غضروف مفاصل بیمار تخریب می شود. این بیماری براثر عواملی همانند؛ سن، ژنتیک، شغل نامناسب، آسیب دیدگی و… بروز می کند.

علایم آرتروز بر اساس محل ایجاد

هر نقطه و نواحی از بدن ما ممکن است درگیر بیماری آرتروز شود که تمامی این نواحی، نشانه وعلائم متفاوتی از بیماری آرتروز را نشان می دهد.

علایم آرتروز گردن

  • سردرد های ناگهانی و مکرر
  • شنیدن صدا در هنگام تکان دادن سر و گردن
  • احساس گرفتگی در ناحیه ماهیچه های گردن و شانه
  • به سختی راه رفتن
  • احساس ضعف در دست و پا
  • عدم حفظ تعادل
همچنین بخوانید: بررسی عوارض واریس پا و راه های درمان

علائم آرتروز انگشتان دست

  • احساس درد در انگشتان دست
  • ورم انگشتان دست
  • احساس گرما در انگشتان دست
  • خشک‌شدن شدن مفاصل انگشت
  • سخت تکان دادن انگشتان
  • بی حسی و یا گزگزی انگشتان دست
  • دیدن برجستگی هایی در انگشتان دست
  • احساس ضعف و بی حسی در ناحیه انگشتان دست
  • عدم توانایی انجام کارها

 علائم آرتروز قلبی

  • درد
  • خشکی در بیش از یک مفصل قلب
  • کاهش وزن ناگهانی
  • تب شدید
  • خستگی و ضعف

غذاهای مفید برای آرتروز زانو

همان طور که میدانید داشتن رژیم غذایی سالم علاوه بر تناسب اندام مزایای دیگری همانند پیشگیری از آرتروز را در پی دارد.

از جمله غذاهایی که جهت درمان بیماری آرتروز مفید می باشند میتوان به مواردی همچون؛ سبزیجات برگ سبز از قبیل: جعفری، شاهی، کرفس، کلم پیچ واسفناج و همچنین موارد دیگری همانند: هویج، محصولات فرآوری شده از گندم، جودوسر، محصولات فرآوری شده از سویا،غلات ها هماندد؛ برنج قهوه ای، ارزن، جو، گندم، جو دو سر ماهی ساردین و شاه ماهی اشاره نمود.

غذاهای مضر برای آرتروز زانو

طی تحقیقات به دست آمده، داشتن یک رژیم غذایی فاقد منشا حیوانی میتواند به درمان بیماری آرتروز کمک به سزایی کند‌. گروه های زیر شامل غذاهای مضری است که مصرف آنها برای بیماران آرتروز به هیچ عنوان توصیه نمی شود. این گروه های غذایی عبارتند از؛

1- مهار کننده‌های جذب کلسیم

این گروه مربوط به مواد غذایی همانند؛ گوشت قرمز، لبنیات، تخم مرغ، جوجه، شکر قهوه ای، شیرینی جات، نمک

2- غذاهای شامل اگزالات بالا

این گروه شامل ریواس، زغال اخته، آلو، کنگر و اسفناج می باشد.

 3- خانواده گیاهان تاج‌ ریزی‌ها

شامل گوجه فرنگی، بادمجان، سیب زمینی، فلفل، تنباکو

 4- غذاهای که مصرف آنها سبب تورم و آب آوردگی می شود؛

این موارد عبارتند از؛ مغز و آجیل ها، دانه های چرب، کره حاصل از دانه

انواع متداول آرتروز

1- اُستئوآرتریت

از شایع ترین انواع آرتروز است که زمانی این بیماری بروز می دهد که غضروف، بافت همبند محافظ در انتهای استخوان ها دچار تخریب شود و سبب اصطلاک در زمان حرکت شود.

آرتروز اُستئوآرتریت

 2- روماتیسم فصلی

زمانی که سیستم ایمنی بدن فرد سالم به بافت های سالم او حمله کند و سبب فرسایش پوشش تمامی مفاصل او شود، این نوع از بیماری آرتروز رخ می دهد. درد و التهاب از جمله نشانه های روماتیسم فصلی است.

 3- آرتروز پسوریازیس

این نوع آرتروز، آترتیت التهابی است که متاسفانه با نشانه هایی از قبیل پسوریازیس همراه است. پسوریازیس یک بیماری پوستی است که پوست فرد بیمار شروع به قرمز شدن و پوسته پوسته شدن می کند.

تورم در نواحی دست، زانو، مچ پا از جمله نشانه های وجود بیماری پسوریازیس است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *