مضرات چاقی کودکان که باید جدی گرفته شود

متاسفانه یکی از بزرگ ترین مشکلاتی که امروزه کودکان با آن روبرو هستند و شاید تمامی والدین به آن توجه نداشته باشند، اضافه وزن شدید است. که می تواند دلایل مختلفی مانند تغذیه نامناسب، کم تحرکی، مشکلات ژنتیکی و … داشته باشد. آشنایی با مضرات چاقی کودکان می تواند والدین را نسبت به این موضوع آگاه نماید تا برای پیشگیری از اضافه وزن در کودکان و درمان آن اقدام نمایند.

از مهم ترین مضرات چاقی کودکان می توان به افسردگی، مبتلا شدن به بیماری های زمینه ای مانند دیابت نوع 2 و مشکلات کبدی، اختلالات خواب و … اشاره نمود. به همین دلیل است که کنترل اضافه وزن در کودکان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

اما چگونه متوجه شویم که کودک ما دچار اضافه وزن شده است یا خیر؟ زمانی که سایز بدن کودک شما نسبت به همسالان خودش بزرگ تر است و در طول دویدن یا راه رفتن نفس نفس می زند. به این معنا است که کودک شما دارای اضافه وزن می باشد. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با دلایل و عوارض چاقی در کودکان، به طور کامل آشنا کنیم.

بررسی دلایل چاقی در کودکان

دلایل مختلفی وجود دارد که منجر به اضافه وزن در کودکان می شود. از مهم ترین مضرات چاقی کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود.

عوامل ژنتیکی

یکی از ابتدایی ترین دلایل اضافه وزن کودکان، وراثت و عوامل ژنتیکی است. معمولا افرادی که سابقه چاقی دارند و خودشان نیز دارای اضافه وزن هستند، ممکن است کودکان چاقی نیز داشته باشند. بنابراین باید از ابتدای تولد به این موضوع توجه داشته باشند و از چاقی کودک جلوگیری نمایند.

به طور کلی بسیاری از عارضه های ژنتیکی می توانند منجر به چاقی کودک شوند. در این صورت والدین باید به رژیم غذایی کودک توجه بیشتری داشته باشند.

بی تحرکی

سبک زندگی نیز در میزان تحرک کودک نقش بسیار مهمی دارد. معمولا کودکانی که تحرک کمتری دارند، نسبت به سایر کودکان از اضافه وزن بیشتری برخوردار می باشند. متاسفانه امروزه والدین کودکان را به راحتی و تنبلی تشویق می نمایند. استفاده از دوچرخه و اسکیت به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.

زیرا والدین کودکان خود را در کوتاه ترین مسیرها نیز با ماشین همراهی می کنند. از طرفی اکثر بازی های کودک در گوشی موبایل و تبلت خلاصه شده است و تحرک فیزیکی او به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. این موضوع می تواند یکی دیگر از دلایل اضافه وزن کودکان باشد.

رژیم غذایی نامناسب

داشتن رژیم غذایی نامناسب مانند استفاده بیش از اندازه تنقلات و غذاهای فست فودی که کالری بسیار زیادی دارند، از دیگر دلایل چاقی در کودکان می باشد.

بررسی دلایل چاقی در کودکان

مشغله کاری زیاد والدین، استفاده نمودن از غذاهای سرخ کردنی و فست فودی که در مدت زمان کوتاه تری آماده می شوند. استفاده نمودن از تنقلات نامناسب مانند چیپس و پفک به جای میان وعده های سالم موجب شده تا امروزه شاهد اضافه وزن شدید در میان کودکان باشیم.

عوارض جسمی چاقی کودکان

بروز بیماری های زمینه ای و مشکلات جسمی از ابتدایی ترین و مهم ترین مضرات چاقی کودکان است. از آنجایی که اضافه وزن باعث تجمع چربی های اضافی در بدن می شود، می تواند منجر به اختلال در گردش خون شده و یا مسیر رگ ها را مسدود نماید.

همچنین این چربی ها ممکن است در قسمت های مختلف بدن مانند کبد ذخیره شوند و منجر به آسیب دیدگی آن بخش شوند. از شایع ترین عوارض چاقی کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود.

مشکلات قلبی

چاقی و اضافه وزن باعث بالا رفتن فشار خون کلسترول می شود. از آنجایی که کلسترول بالا یکی از اصلی ترین دلایل بروز مشکلات قلبی است. متاسفانه کودکانی که به چاقی مبتلا هستند بیشتر از سایر کودکان در معرض سکته قلبی قرار دارند.

همچنین بخوانید : ۱۵ مورد از نشانه های قلب ضعیف که بهتر است بدانید

اختلال در عملکرد کبد

تجمع چربی های اضافی در کبد انسان موجب می شود تا پس از مدتی کبد دچار آسیب دیدگی شود و بیماری های مختلفی مانند کبد چرب بروز پیدا کند. معمولا کودکان و افراد بزرگسالی که دچار اضافه وزن هستند، بیشتر از سایر دیگران در معرض آسیب های کبدی قرار دارند.

احتمال بروز بیماری سرطان

افزایش احتمال بروز سرطان های مختلف از دیگر عوارض چاقی کودکان است. چاقی موجب کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن شده و در نهایت احتمال ابتلا به انواع سرطان ها را افزایش می دهد.

افزایش احتمال سکته

متاسفانه بروز سکته های قلبی و مغزی از دیگر عوارض چاقی در کودکان است.

آرتریت

اضافه وزن شدید موجب می شود تا به استخوان ها و مفاصل فشار زیادی وارد شود. بنابراین ممکن است این فشارها باعث بروز بیماری های آرتروز و همچنین افزایش احتمال شکنندگی استخوان ها شوند.

همچنین بخوانید: 8 راه کار بسیار مهم جهت پیشگیری از آرتروز 

عوارض جسمی چاقی کودکان

ابتلا به بیماری دیابت نوع 2

از دیگر مضرات چاقی کودکان می توان به بروز بیماری دیابت نوع 2 اشاره نمود. با بالا رفتن وزن بدن نسبت به انسولین مقاومت نشان می دهد و دائما سطح قند خون را در سطح بالایی نگه می دارد. از طرفی برای تولید انرژی بدن از قند استفاده می نماید. این موضوع موجب بالا رفتن سطح قند در خون می شود و فرد به دیابت مبتلا می گردد.

اختلالات خواب

از آنجایی که افزایش چربی های اضافی بدن باعث اختلال در گردش خون شده و مسیر تنفسی را نیز دچار اختلال می نماید. ممکن است بیماری های تنفسی فرد مانند آسم تشدید شود. همچنین این مشکل موجب می شود تا فرد نتواند به راحتی بخوابد و در طول خواب دچار نفس تنگی و اختلالات خواب شود.

همچنین بخوانید : آیا از مضرات کم خوابی در کودکان اطلاع دارید؟

عوارض روانی چاقی کودکان

چاقی کودکان علاوه بر مشکلات جسمی، عوارض روانی را نیز به همراه دارد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.

افسردگی

متاسفانه یکی از مضرات چاقی کودکان افسرده شدن آن ها است. از آنجایی که در جامعه اضافه وزن و چاقی یک مشکل دیده می شود، این باور به کودکان نیز منتقل شده و آن ها نیز احساس بدی نسبت به اضافه وزن دارند. همین موضوع موجب می شود تا کودکانی که دچار اضافه وزن هستند احساس بدی نسبت به خودشان داشته باشند و به مرور زمان عصبی و افسرده شوند.

کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس

از دیگر عوارض چاقی کودکان می توان به کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس آن ها اشاره نمود. کودکانی که دچار اضافه وزن هستند، معمولا به خاطر ظاهرشان در میان همسالان خود پذیرفته نمی شوند و در برخی از مواقع ممکن است مورد تمسخر نیز قرار بگیرند.

به همین دلیل نسبت به خودشان احساس خوبی ندارند. این موضوع موجب می شود تا احساس کنند دوست داشتنی نیستند و اعتماد به نفس و عزت نفس آن ها بسیار کاهش پیدا کند.

همچنین بخوانید : ۱۷ نکته طلایی برای تقویت عزت نفس

عدم داشتن مهارت های اجتماعی و عاطفی

یکی دیگر از عوارض چاقی در کودکان کاهش مهارت های اجتماعی در آن ها است. بسیاری از کودکان به دلیل چاقی از همسالان خود فاصله می گیرند و گوشه گیر می شوند.

عوارض روانی چاقی کودکان

به همین دلیل در جامعه نمی توانند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار نمایند و به همین دلیل معمولا دانش آموزانی هستند که در درس ضعیف تر از همکلاسی های خود هستند. از طرفی به دلیل عدم پذیرش در میان همکلاسی ها پرخاشگر و عصبی می شوند.

درمان چاقی کودکان

با توجه به آشنایی شما با مضرات چاقی کودکان در صورتی که فرزندتان دچار اضافه وزن است، بهتر است هرچه سریع تر برای درمان آن اقدام نمایید. از موثرترین روش های درمان چاقی کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود.

دارو درمانی

یکی از انواع روش های درمان چاقی در کودکان، استفاده از دارو درمانی است. که معمولا برای کودکان بالای 6 تا 7 سال و نوجوانان توصیه می شود. در این روش پزشک داروهایی را برای کمک به کاهش وزن کودک تجویز می نماید و او باید به صورت مرتب و در یک دوره کامل داروها را مصرف نماید.

از انواع این داروها می توان به متفورمین، سیبوترامین، سروتونین و نورآدرنالین اشاره نمود. البته برای کاهش مضرات چاقی کودکان و تاثیرگذاری بیشتر درمان نیاز است تا در کنار دارو درمانی از برنامه غذایی مناسبی نیز پیروی شود. توجه داشته باشید که این داروها باید توسط پزشک تجویز شود پس از مصرف خودسرانه ی آن پرهیز کنید.

عمل جراحی

از دیگر روش های کاهش وزن در کودکان عمل جراحی کاهش وزن است. در صورتی که کودکان به شدت چاق بوده و به هیچ عنوان با استفاده از روش های درمانی دیگر قادر به کاهش وزن نباشند، به منظور پیشگیری از مضرات چاقی کودکان و خطرات جدی برای سلامتی کودک، عمل جراحی لاغری توصیه می شود. اکثرا کودکانی کاندیدای این جراحی هستند که به دلیل اضافه وزن شدید دچار بیماری های همچون :

  • دیابت
  • افسردگی شدید
  • بیماری های قلبی

و … نیز شده اند.

همچنین بخوانید: عمل اسلیو معده ، سریع ترین روش لاغری سریع

تغذیه سالم

داشتن تغذیه سالم از ابتدایی ترین و اصولی ترین روش های درمان چاقی در کودکان است. کاهش مصرف مواد قندی، چربی ها و کالری های دریافتی از مهم ترین اصول یک رژیم مناسب و سالم است. از طرفی برای پیشگیری از مضرات چاقی کودکان بهتر است مصرف غذاهای آماده و فست فودی را به حداقل برسانید و خوراکی های سالم را جایگزین تنقلات آماده و مضر کنید.

درمان چاقی کودکان

پیشگیری چاقی کودکان

از آنجایی که مضرات چاقی کودکان می تواند بسیار خطرناک بوده و مشکلات جدی را برای کودک به وجود آورد، بهتر است به پیشگیری از چاقی کودک خود بپردازید. از مهم ترین توصیه هایی که می تواند به پیشگیری از چاقی کودکان کمک نماید، می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • به جای استفاده از غذاها و تنقلات ناسالم مانند چیپس، پفک، کیک و شیرکاکائو و … از تنقلات سالم مانند میوه و آجیل استفاده نمایید.
  • سعی کنید با کودک خود به پیاده روی بروید و یا بازی هایی که تحرک بیشتری دارند انجام دهید.
  • از پروتئین های کم چربی، حبوبات و سبزیجات در برنامه غذایی کودک خود استفاده نمایید.
  • بازی های کامپیوتری و تماشای تلویزیون را محدود نمایید و سعی کنید زمان مشخصی مانند 1 تا 2 ساعت در روز را برای این کارها تعیین نمایید.
  • سعی کنید غذاهای سالم را با ظاهری اشتها آور بچینید تا اشتهای کودکان تحریک شود و با میل بیشتری آن ها را میل نمایند.
  • سعی کنید از قرار دادن پروتئین های سنگین در برنامه غذایی کودکان اجتناب نمایید. زیرا کودک به سرعت سیر شده و باقی غذای خود را با اجبار می خورد. این موضوع موجب می شود تا از خوردن غذاهای سالم خودداری نمایید. سعی کنید وعده های غذایی را سبک تر نموده و تعداد آن ها را بیشتر کنید.
  • این باور اشتباه را فراموش کنید که از زیاد غذا خوردن کودک ذوق کنید و لذت ببرید. از پرخوری و بیهوده خوری کودک خود جلوگیری نمایید و به او یاد دهید که دقیقا به اندازه نیاز بدن خود غذا بخورد.
همچنین بخوانید : رازهایی درباره ی بهترین روش های لاغری که هر کسی نمی داند

درمان های خانگی چاقی کودکان

از مهم ترین توصیه های درمانی چاقی کودک می توان به داشتن تغذیه سالم و فعالیت بدنی اشاره نمود. بنابراین اگر کودک شما دچار اضافه وزن شده است. بیش از آنکه با عوارض چاقی روبرو شود بهتر است از راهکارهای مناسبی برای کاهش وزن آن ها استفاده نمایید.

سعی کنید او را تشویق نمایید تا تحرک بیشتری داشته باشد و بازی های فیزیکی را جایگزین بازی های کامپیوتری نمایید. همچنین بهتر است غذاهای مضر و پرکالری را از دسترس کودک خارج نمایید و غذاهای مفید و سالم را در دسترس او قرار دهید. به طور مثال اگر مدرسه کودک شما نزدیک است، بهتر است با فرزند خود تا مدرسه پیاده روی نمایید و از رساندن فرزند خود با ماشین خودداری نمایید.

همچنین سعی کنید تنقلات مفید مانند میوه و آجیل ها را در خانه نگهداری نمایید تا در صورت نیاز کودک به خوراکی از تنقلات سالم استفاده نمایید. همچنین میزان کالری دریافتی کودک خود را کنترل نمایید و سعی کنید از غذاهایی که کالری کمتری دارند ولی مفیدتر هستند استفاده نمایید.

فراموش نکنید که هرگز برای کاهش وزن به فرزند خود فشار نیاورید و سعی نکنید در طول مدت زمان کم وزن او را کاهش دهید. بهتر است در ابتدا سبک درست زندگی را به او بیاموزید و آن را به عادت تبدیل نمایید.

فراموش نکنید که اگر کودک شما به سختی و با اجبار وزن خود را کاهش دهد ممکن است میل خود را به غذا از دست بدهد و موجب شود تا در سنین بالاتر نیز به خوبی غذا نخورد. یا اینکه پس از مدتی رژیم را رها کرده و در بزرگسالی دچار اضافه وزن شدید شود. بنابراین سعی کنید به صورت تدریجی به کاهش وزن کودک خود کمک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *