آیا علائم بیماری کبد را جدی می گیرید؟

کبد یکی از مهم ترین و بزرگ ترین ارگان های بدن انسان است. که مسئولیت بسیاری از عملکردهای متابولیکی بدن را به عهده دارد. از اساسی ترین عملکردهایی که این عضو بزرگ مسئولیت آن را به عهده دارد، می توان به تبدیل مواد غذایی به مواد مغذی بدن و دفع سموم غذاهای مصرفی اشاره نمود. متاسفانه مشکل ایجاد شده در عملکرد این عضو در صورتی که به موقع تشخیص داده نشود و برای درمان آن اقدامی نشود، می تواند منجر به مرگ بیمار شود.

به همین دلیل شناخت علائم بیماری کبد و همچنین عواملی که منجر به اختلال در عملکرد آن می شوند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با توجه به این موضوع در ادامه قصد داریم شما را با تمامی علائم بیماری های کبد و همچنین عواملی که منجر به این بیماری ها می شوند، به طور کامل آشنا کنیم.

همچنین بخوانید: علت بوی بد دهان کودک چیست؟

علائمی که نشان دهنده بیماری در کبد است

زمانی که هر فرد به هر کدام از انواع بیماری های کبدی مبتلا می شود. بدن او علائمی را بروز می دهد که می توان آن ها را علائم هشدار در رابطه با مشکلات کبدی شناخت. از مهم ترین علائم مشکل کبد که بهتر است آن ها را جدی بگیرید، می توان به موارد زیر اشاره نمود.

مشکلات گوارشی

یکی از رایج ترین علائم بیماری کبد بروز مشکلات گوارشی است. افرادی که به بیماری های کبدی دچار می شوند، معمولا دچار نفخ می شوند. همچنین در صورت خوردن غذاهای چرب و یا شیرین دچار مشکلاتی مانند تورم شکن و احساس تجمع مایعات در شکم خود می شوند.

سنگینی کبد

از دیگر علائم بیماری کبد و نارسایی های کبدی می توان به احساس سنگینی آن اشاره نمود. معمولا زمانی که کبد دچار ناراحتی می شود، نمی تواند به خوبی سموم غذاهای دریافتی را دفع نماید و در نهایت فرد احساس می کند که کبد او سنگین شده است. زمانی که فرد غذاهای پرکالری و چرب مصرف می کند، بیشتر دچار این مشکل می شود.

درد معده

معده درد نیز از دیگر علائم بیماری کبد است، که می تواند موجب گمراهی شما شود. اکثر افرادی که با این نشانه روبرو می شوند، در ابتدا فکر می کنند که دچار مشکل معده شده اند و از داروهای تسکین دهنده درد معده استفاده می نمایند.

پس از تسکین درد معده نیز از پیگیری دلیل اصلی درد منصرف می شوند. در صورتی که احساس درد مداوم در سمت راست شانه و شکم می تواند زنگ خطر اختلال در عملکرد کبد و ابتلا به سرطان کبد باشد.

همچنین بخوانید : رازهایی درباره علائم معده درد عصبی که پزشکان هیچگاه فاش نمی کنند

خستگی شدید

از دیگر نشانه های بیماری های کبدی می توان به احساس خستگی شدید در چند روز متوالی اشاره نمود. در صورتی که چند روزی است توانایی انجام کاری را ندارید و به شدت احساس ضعف و خستگی دارید، بهتر است برای بررسی سلامت کبد خود به پزشک مراجعه نمایید.

خستگی شدید از علائم بیماری کبد

کاهش اشتها

کم شدن اشتها می تواند دلایل مختلفی مانند افسردگی، استرس شدید و … داشته باشد. اما یکی از اصلی ترین دلایل کاهش اشتها اختلال در عملکرد کبد است، که در صورت بروز آن بهتر است هرچه سریع تر برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه نمایید.

بروز بیماری زردی

زرد شدن پوست و یا سفیدی چشم ها از دیگر علائم مشکل کبد است، که آن را با نام بیماری زردی نیز می شناسند. این بیماری می تواند به دلایل مختلفی بروز پیدا کند، که یکی از این دلایل اختلال در عملکرد کبد است.

حالت تهوع

متاسفانه بسیاری از افراد حالت تهوع را علامت بیماری خاصی نمی دانند و به راحتی از آن عبور می کنند. اما بهتر است بدانید که یکی از علائم بیماری کبد مانند سرطان کبد یا سیروز بروز حالت تهوع مکرر است.

تغییر رنگ در مدفوع

زمانی که مدفوع کمرنگ باشد، می تواند یکی از علائم بیماری های کبد و اختلال در عملکرد کبد شناخته شود. در صورتی که چند روز متوالی با این مشکل مواجه شدید، بهتر است برای بررسی های دقیق تر به پزشک مراجعه نمایید.

تغییر رنگ در ادرار

معمولا افرادی که دچار مشکلات کبدی هستند، رنگ ادرار تیره تری نسبت به سایر انسان ها می باشند. بنابراین اگر متوجه شدید که رنگ ادرار شما تیره شده، ممکن است به یکی از آسیب های کبدی دچار شده باشید. زیرا ادرار تیره از دیگر علائم بیماری کبد است.

احساس خارش در پوست

یکی از بیماری هایی که می تواند منجر به خارش پوست شود، بیماری کلانژیت صفراوی اولیه است. این بیماری یک بیماری مزمن است و می تواند موجب آسیب دیدگی مجاری صفراوی درون کبد شود.

همچنین بخوانید : معرفی شایع ترین انواع بیماری پوستی

تب مکرر

در صورتی که تب بدن ناشی از بیماری های عفونی و ویروسی باشد، پس از چند روز بهبود پیدا می کند. اما در برخی از مواقع ممکن است این تب طولانی تر شود. در این صورت ممکن است دلیل آن بیماری های جدی تری مانند التهابات کبد باشد.

کبودی در بدن

از دیگر علائم بیماری کبد می توان به مشاهده کبودی در نواحی مختلف بدن اشاره نمود. معمولا این کبودی ها بی دلیل و به یکباره روی بدن نمایان می شوند. بنابراین زمانی که فعالیت بدنی زیادی نداشتید و بدن شما به جایی برخورد نکرده بود، اما این کبودی ها روی بدن شما ظاهر شدند، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید.

ایجاد تورم در پا و مچ پا

از دیگر علائم بیماری کبد می توان به تورم پاها اشاره نمود. اگر وزنتان زیاد نیست و الکل نیز مصرف نمی کنید، اما تورم را در پاها بخصوص مچ پاهایتان مشاهده می نمایید، بهتر است برای بررسی سلامت کبد خود به پزشک مراجعه نمایید.

همچنین بخوانید : پیشگیری از خطرات با تشخیص بیماری از کف پا

افزایش ناگهانی وزن

معمولا افزایش ناگهانی و بی دلیل وزن نیز می تواند از علامت های اختلال در عملکرد کبد باشد. زمانی که فرد دچار بیماری سیروز کبدی می شود. بافت های سالم به مرور زخم می شوند و جریان خون را در کبد مسدود می نمایند. در این صورت فرد بدون هیچ دلیلی شروع به افزایش وزن می کند.

خون دماغ شدن

در برخی از مواقع نیز سیروز کبدی و زخم های ایجاد شده در کبد عملکرد این عضو را مختل می نمایند. خون دماغ شدن یکی از علامت های جدی این مشکل در کبد است. بنابراین به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت.

بروز لکه های قرمز روی پوست

عوامل مختلفی وجود دارند که منجر به بروز لکه های قرمز روی پوست می شوند. اما در برخی از مواقع این لکه ها دلیل مشخصی ندارند. در این صورت بهتر است برای بررسی وضعیت کبد خود به پزشک مراجعه نمایید. زیرا ممکن است این لکه ها نشانه ای از نارسایی و مشکلات کبدی مانند هپاتیت باشند.بروز لکه های قرمز روی پوست از علائم بیماری کبد

احساس سردرگمی

عوامل مختلفی مانند مصرف دخانیات، نوشیدن الکل، مصرف دارو و … وجود دارند که منجر به احساس گیجی و سردرگمی فرد می شوند. اما در برخی از مواقع اختلال و نارسایی کبدی مانند سیروز و یا هپاتیت نیز می توانند منجر به احساس گیجی و سردرگمی فرد شوند. به همین دلیل در صورتی که این احساس در شما تشدید شد، بهتر است برای بررسی های بیشتر به پزشک مراجعه نمایید.

خشکی چشم یا زبان

از دیگر علائم بیماری کبد می توان به خشک شدن زبان و چشم ها اشاره نمود. اگر سن زیادی ندارید و داروی خاصی نیز مصرف نمی کنید، اما دچار خشکی چشم ها و زبان می شوید، بهتر است بدانید این نشانه از اولین نشانه های نارسایی کبدی می باشد.

همچنین بخوانید : ۱۲ نکته طلایی درباره علت خشکی دهان

اسهال

اسهال نیز از دیگر نشانه های بیماری کبد است. البته در صورتی که به تازگی غذای سنگین نخورده اید و یا دچار مشکلات گوارشی نیستید، اما دچار اسهال شده اید بهتر است برای بررسی شرایط کبد و یا روده بزرگ خود به پزشک مراجعه نمایید.

یبوست

در صورتی که از یک رژیم غذایی مناسب پیروی می کنید. اما طی چند هفته بارها با مشکل یبوست مواجه شده اید، بهتر است برای بررسی روده و همچنین کبد به پزشک مراجعه نمایید. زیرا این نشانه می تواند علامت سندرم روده تحریک پذیر و یا از علائم ابتدایی سرطان کبد باشد.

بوی بد دهان

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از غذاهایی که بوی نامطبوعی دارند مانند سیر و پیاز، از شایع ترین دلایل بوی بد دهان هستند. بنابراین با رعایت بهداشت و رسیدگی به وضعیت دندان های خراب می توانید این مشکل را برطرف نمایید. اما در صورتی که با وجود رعایت نکات فوق باز هم با بوی بد دهان مواجه شدید، بهتر است برای بررسی سلامت کبد خود به پزشک مراجعه نمایید.

زیرا برخی از مشکلات کبدی مانند هپاتیت و بیماری های مزمن کبدی نیز می توانند منجر به تجمع مواد زائد درون خون شده و در نهایت باعث بوی بد دهان شوند.

برجستگی کوچک سفید نزدیک چشم

یکی از بیماری های مزمن کبدی بیماری کلانژیت صفراوی اولیه است که موجب آسیب دیدگی مجاری صفراوی در کبد می شود. معمولا بروز این بیماری با علائم مشخصی همراه است. یکی از شایع ترین علائم این اختلال، نمایان شدن برجستگی های کوچک و سفید رنگ در نزدیکی چشم ها است.

این بیماری در صورت عدم توجه و پیگیری می تواند به سیروز کبدی تبدیل شود. به همین دلیل در صورت مواجه شدن با این برجستگی ها هرچه سریع تر برای بررسی دقیق تر سلامت کبد به پزشک مراجعه نمایید.برجستگی کوچک سفید نزدیک چشم از علائم بیماری کبد

عدم تمرکز

اختلال در تمرکز و عدم درک درست از شرایط کنونی و کاری که انجام می دهید، نیز از دیگر علامت های بروز مشکلات کبدی است. که در صورت عدم پیگیری ممکن است شدیدتر شوند. بنابراین در صورتی که چند روز متوالی با این مشکل مواجه شدید، بهتر است وضعیت کبد خود را مورد ارزیابی قرار دهید.

تغییر در الگوی خواب

اگر مدتی است دچار اختلال در الگوی خوابتان شده اید. نمی توانید به موقع بخوابید و یا اینکه بیش از اندازه می خوابید، ممکن است دچار سیروز کبدی شده باشید. با توجه به این که این مشکل اولین و اصلی ترین علامت سیروز کبدی است، بهتر است آن را جدی بگیرید.

عوامل بروز بیماری کبد

عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند منجر به نارسایی کبد شوند. شناخت این عوامل به شما کمک می نماید تا از بروز اختلالات و نارسایی های کبدی به میزان قابل توجهی جلوگیری نمایید. از مهم ترین عواملی که منجر به بروز علائم بیماری های کبد می شوند، می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • مصرف بیش از حد کربوهیدرات های تصفیه شده و غذاهای فست فودی
  • استفاده بیش از اندازه نوشیدنی های قندی
  • دیابت و مقاومت بالای بدن نسبت به انسولین
  • بیماری های روده مانند سندرم روده تحریک پذیر
  • تجمع چربی اضافی در شکم و پهلوها
  • ابتلا به بیماری کلانژیت صفراوی اولیه
  • اضافه وزن شدید

راه های تقویت کبد

با توجه به جدیت بیماری های کبد و توانایی بالای این بیماری ها برای آسیب زدن به سلامت انسان، بهتر است به جای درمان به فکر پیشگیری از مشکلات کبدی باشید. از بهترین و موثرترین راه های تقویت نمودن کبد و پیشگیری از بروز بیماری های کبد می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • استفاده از میوه و سبزیجات تازه و شسته شده ( توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد میوه و سبزیجات می تواند دلیل بروز بیماری های کبد باشد. بنابراین در مصرف آن ها اعتدال را رعایت نمایید.)
  • کاهش مصرف چربی های ناسالم و قرار دادن چربی های سالم مانند روغن زیتون در رژیم غذایی
  • داشتن تغذیه مناسب و تحرک کافی به منظور افزایش سوخت و ساز بدن
  • کنترل نمودن خود در زمان هایی که عصبانی و پرخاشگر هستید.
  • پایین نگه داشتن میزان قند خون و کاهش مصرف مواد قندی
  • کاهش استرس و اضطراب با استفاده از مدیتیشن و یوگا
  • عدم استعمال دخانیات مانند سیگار و قلیان
  • عدم استفاده از نوشیدنی های الکلی

علائم بیماری کبد در کودکان

متاسفانه بیماری کبدی می تواند کودکان را نیز درگیر نماید. به همین دلیل تشخیص زودهنگام علائم مشکل کبد در کودکان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. از مهم ترین علائم بیماری کبد در کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • خارش شدید پوستی و ایجاد لکه های قرمز روی پوست
  • کاهش وزن شدید و بی دلیل
  • مشاهده مدفوع کمرنگ
  • شکستگی استخوان ها
  • سوء تغذیه
  • راشیتیسم
  • کاهش اشتها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *