مهمترین خواص عناب چیست؟

میوه عناب که به خرمای قرمز یا خرمای چینی معروف است، یک میوه بومی در آسیای جنوبی است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. عنابی که رسیده است قرمز رنگ یا بنفش است و کمی چروک به نظر می رسد و به دلیل طعم شیرین و بافتش، اغلب آن را خشک می کنند. این مقاله، همه چیزهایی که باید در مورد فواید و خواص عناب بدانید را در اختیار شما قرار می دهد.

ارزش غذایی عناب

عناب کالری کمی دارد اما سرشار از فیبر، ویتامین و مواد معدنی از جمله ویتامین C و پتاسیم است.

۱۰۰ گرم عناب خام یا حدود ۳ عدد آن ارزش غذایی به شرح زیر دارد:

  • کالری: ۷۹
  • پروتئین: ۱ گرم
  • چربی: ۰ گرم
  • کربوهیدرات: ۲۰ گرم
  • فیبر: ۱۰ گرم
  • ویتامین سی: ۷۷٪ از ارزش روزانه
  • پتاسیم: ۵٪ از ارزش روزانه

با توجه به ارزش غذایی عناب، نتیجه می گیریم که:

  • عناب به دلیل فیبر بالا و کالری کم، یک میان وعده عالی و سالم است.
  • عناب غنی از ویتامین C است که یک ویتامین مهم با خاصیت تقویت کننده سیستم ایمنی است.
  • عناب حاوی مقدار مناسبی پتاسیم است که در کنترل عضلات و تعادل الکترولیت نقش حیاتی دارد.
  • کربوهیدرات عناب به شکل قندهای طبیعی است و انرژی بدن را تامین می کند.
  • به یاد داشته باشید که عناب خشک قند و کالری بیشتری نسبت به میوه تازه آن دارد؛ چرا که در طول فرآوری خشک کردن، ممکن است شکر به آن اضافه کنند.

خواص عناب

عناب از قدیم برای درمان بیماری هایی مثل بی خوابی و اضطراب مورد استفاده قرار می گرفت، با گذشت زمان، مطالعات نشان دادند که این میوه فواید زیادی برای سلامتی دارد که در این قسمت به آن ها می پردازیم:

1- کاهش ابتلا به سرطان

عناب سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کنند. آسیب ناشی از رادیکال های آزاد موجب بیماری های مزمنی مانند دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و برخی از انواع سرطان ها می شود و ما روزانه در معرض رادیکال های آزاد ناشی از آلودگی هوا، دود سیگار و نور خورشید هستیم.

عناب همچنین حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند، اثرات ضد پیری دارد و دارای خواص ضد سرطانی است و انواع مختلفی از سلول های سرطانی مثل تیروئید، تخمدان، دهانه رحم، سینه، کبد، روده بزرگ و پوست را از بین می برد.

2- درمان بی خوابی

تحقیقات نشان داده اند که داشتن آنتی اکسیدان و ترکیباتی مانند سروتونین و ملاتونین در عناب، به بهبود کیفیت خواب، تنظیم الگوی خواب و عملکرد مغز کمک می کند. در طب سنتی از عناب درمان بی خوابی استفاده می شود. بنابراین نوشیدن یک فنجان چای عناب گرم قبل از رفتن به رختخواب، می ‌تواند خوابی آرام و با کیفیت برای شما فراهم آورد و حتی به بی ‌خوابی تان کمک کند.

درمان بی خوابی یکی از خواص عناب است.

3- بهبود سلامت قلب

عناب پتاسیم زیاد و سدیم کمی دارد. پتاسیم رگ های خونی را باز می کند و به تنظیم سطح فشار خون و اتساع عروق کمک می کند، عناب همچنین به عنوان یک عامل ضد آتروژن عمل می کند و از رسوب چربی و گرفتگی عروق جلوگیری می کند، میزان چربی در خون نوجوانان دارای اضافه وزن را کاهش می دهد و می تواند خطر بیماری قلبی را در نوجوانان کاهش دهد.

4- بهبود سلامت دستگاه گوارش

مصرف حداقل ۴۰ میلی گرم عناب در روز، سلامت دستگاه گوارش را تضمین می کند. محققان در مطالعاتی نشان دادند که عصاره میوه عناب از زخم معده پیشگیری می کند.

5- از بین بردن یبوست

مطالعات نشان دادند که مصرف عصاره عناب، علائم یبوست مزمن را کاهش می دهند.

6- تنظیم گردش خون

گردش خون در صورتی بهینه و سالم است که اکسیژن به تمام اندام ها رسیده باشد و به طور کلی افراد احساس شادابی و پرانرژی داشته باشند. آهن و فسفر موجود در عناب به تغذیه خون کمک می کنند.

7- تقویت سیستم ایمنی

عناب سرشار از ویتامین های A و C است که آنتی اکسیدان های قوی هستند. این ویتامین ها با آسیب رادیکال‌ های آزاد که سیستم ایمنی را به خطر می اندازند و خطر ابتلا به سرطان، بیماری‌ های قلبی و پیری سریع را افزایش می دهند، مبارزه می کنند.

عناب همچنین دارای خواص ضد حساسیتی نیز است.

8- کاهش التهاب

به گفته محققان، یکی دیگر از خواص عناب کاهش التهاب و تسکین درد مفاصل است که می تواند برای مبتلایان به آرتریت مفید باشد. استفاده موضعی از عصاره عناب به تسکین دردهای عضلانی و مفاصل کمک می کند و روغن دانه عناب دارای خواص ضد التهابی است.

9- کاهش استرس و اضطراب

در گذشته از عناب برای درمان استرس، اضطراب و افسردگی استفاده می شد. امروزه مطالعات نشان داده اند که مصرف کم عناب اضطراب را کاهش می ‌دهد و مصرف بیشتر آن، اثرات آرام ‌بخشی بر ذهن و بدن دارد.

علاوه بر آن عناب دارای ویتامین های مختلفی از جمله B1، B2، B3، B6 است که ویتامین های B برای مغز و سلامت روان بسیار مفید است.

همچنین بخوانید: صفر تا صد راه های کاهش استرس

10- بهبود سلامت استخوان ها

عناب سرشار از مواد معدنی مورد نیاز برای تشکیل استخوان ها و سرشار از کلسیم و فسفر برای بهبود سلامت کلی استخوان ها است. بنابراین برای افراد مسن یا کسانی که پوکی استخوان و استخوان های ضعیف و شکننده ای دارند مفید است.

کمک به بهبود سلامت استخوان ها یکی دیگر از خواص عناب است.

11- هضم بهتر غذا

عناب حاوی فیبر است که به هضم بهتر غذا کمک می کند.

علاوه بر این، عصاره عناب باعث تقویت پوشش معده و روده می شود و آسیب ناشی از زخم، آسیب و باکتری‌ های مضری که در روده وجود دارد را کاهش می دهد.

همچنین خواص دیگر عناب، خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی است؛ به این صورت که فیبر موجود در عناب، یک غذا برای باکتری های مفید روده است تا رشد کنند و باکتری های مضری که باعث بیماری های گوارشی مانند زخم معده و اسیدیته می شوند را از بین ببرد. همچنین بیماری التهابی روده را بهبود می بخشد و به سلامت روده کمک می کند.

12- حفظ وزن متعادل

عناب کم کالری است، چربی ندارد و فیبر و پروتئین بالایی دارد. همان طور که می دانید خوراکی های غنی از پروتئین و فیبر باعث احساس سیری می شوند. به‌علاوه، آنتی ‌اکسیدان ‌موجود در عناب به کاهش التهاب و افزایش متابولیسم و فیبر موجود در عناب به کاهش سطح گلوکز خون کمک می کند، چربی های اضافی در اطراف شکم را از بین می برد و در نتیجه باعث داشتن وزنی سالم و متعادل می شوند.

13- سم زدایی خون

یکی دیگر از خواص عناب، خواص ضد التهابی آن است که به سم زدایی خون کمک می کند. خاصیت ضد التهابی سموم بدن را از بین می برد و سیستم ایمنی را تقویت می کند.

14- جلوگیری از اختلالات عصبی

نورون های مغز با افزایش سن از بین می روند و این امر خطر ابتلا به بیماری های مغزی و عصبی را افزایش می دهد. مطالعات می گویند عناب می تواند در پیشگیری از بیماری های عصبی کمک کننده باشند؛ چرا که عناب همچنین عملکرد آستروسیت هایی که مسئول محافظت از نورون ها هستند را بهبود می بخشد.

15- افزایش عملکرد شناختی

طبق مطالعات انجام شده، عصاره عناب باعث رشد و تکامل سلول های عصبی می شود که در نتیجه، باعث تقویت حافظه می شود.

پزشکان اغلب عناب را برای کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و بهبود حافظه تجویز می کنند و تحقیقات بر روی موش ها نشان داده است که عصاره دانه عناب می تواند به درمان زوال عقل ناشی از آلزایمر کمک کند.

16- کاهش آسیب های مغزی ناشی از تشنج

یک مطالعه نشان داد موش هایی که قبل از تشنج، تحت درمان با عصاره عناب قرار گرفتند، یادگیری و حافظه شان مختل نشد و استرس شان پایین آمد. به همین ترتیب عصاره عناب به طور قابل توجهی آسیب مغزی ناشی از تشنج را کاهش دهد.

17- داشتن خواص ضد میکروبی

عناب دارای خواص ضد میکروبی قوی است که با تقویت سیستم ایمنی، با عفونت ها مبارزه می کند.

مطالعات نشان داده است که عناب به کاهش عفونت HIV، ویروس آنفولانزا و درمان عفونت در کودکان کمک می کند.

18- کمک به سلامت پوست

خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عناب به درمان آکنه، لکه ها و جای زخم کمک می کند، خارش ناشی از اگزما را تسکین می دهد و حتی از سرطان پوست جلوگیری می کند.

داشتن پوستی سالم یکی دیگر از خواص عناب است.

19- کمک به افزایش رشد موها

در یک مطالعه، استفاده از اسانس عناب بر روی موش های تراشیده شده به مدت ۲۱ روز، منجر به رشد موها در مقایسه با گروه کنترل شد.

20- بهبود سلامت تخمدان

در مطالعه ‌ای که دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام داده است، از یک محصول گیاهی عناب برای درمان کیست تخمدان استفاده شد. در پایان مطالعه آن ها دریافتند که این محصول گیاهی به اندازه داروهای درمان کیست تخمدان موثر است و عوارض جانبی کمتری نیز دارد.

21- کاهش سموم شیر مادر

در مطالعه ای که در ایران انجام شد، محققان متوجه شدند مادران شیرده ای که به مدت ۲ ماه روزانه ۱۵ گرم عناب خورده بودند در مقایسه با گروه کنترل، سطوح کمتری از عناصر سمی در شیر خود داشتند.

خواص عناب برای مردان

همان طور که خواندیم، عناب خواص درمانی زیادی دارد که هم برای مردان و هم برای زنان مفید است. در این قسمت خواص عناب به طور خاص برای مردان را بررسی می کنیم:

  • عناب قوای جنسی مردان را تقویت می کند.
  • خوردن عناب از زود انزالی مردان جلوگیری می کند.
  • مصرف عناب هورمون مردانه تستوسترون را افزایش می دهد و به سلامت جنسی و عملکرد جنسی آن ها کمک می کند.
  • همان طور که گفتیم عناب قند طبیعی دارد و مصرف آن به مردان کمک می کند تا در طول روز انرژی بیشتری داشته باشند.

خواص عناب برای زنان

علاوه بر خواص کلی عناب که در قسمت قبل به آن پرداختیم، عناب برای زنان خواص درمانی مفیدی دارد از جمله:

  • مصرف عناب مشکلات و بیماری های رحم و تخمدان را کاهش می دهد.
  • عناب خواص آرام بخشی دارد و به تسکین دردهای قاعدگی زنان کمک می کند.
  • عناب می تواند سندرم تخمدان پلی کیستیک را بهبود بخشد.
  • خوردن عناب برای زنان باردار مفید است و به رشد سیستم عصبی جنین کمک می کند.

عوارض عناب

در اکثر مواقع خواص عناب بیشتر از معایب آن است و مصرف عناب برای اکثر مردم بی خطر است. با این حال مواردی وجود دارد که بهتر است در این شرایط از مصرف عناب پرهیز کرد.

1- مصرف داروهای ضد افسردگی

اگر داروی ضد افسردگی ونلافاکسین یا سایر مهارکننده ‌های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین مصرف می ‌کنید، باید از خوردن عناب اجتناب کنید، زیرا ممکن است با این داروها تداخل داشته باشد.

مصرف داروهای ضد افسردگی با خوردن عناب تداخل دارد.

2- مصرف داروهای تشنج

یک مطالعه روی موش ها نشان داد که عصاره میوه عناب، با برخی از داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین، فنوباربیتون و کاربامازپین تداخل دارد و اثرات این داروها را بیشتر می کند. بنابراین اگر از داروهای ضد تشنج استفاده می کنید باید از مصرف عناب خودداری کنید.

3- افراد مبتلا به دیابت

همان طور که گفته شد، عناب قند خون را کاهش می دهد؛ بنابراین افراد مبتلا به دیابت و یا افرادی که مشکلات قند خون دارند باید قبل از مصرف عناب با پزشک خود مشورت کنند.

4- بیمارانی که جراحی در پیش رو دارند

تاثیر عناب بر قند خون، کنترل قند خون در حین جراحی و پس از آن را مختل می کند. همچنین از آن جایی که عناب عملکرد سیستم عصبی مرکزی بدن را پایین می آورد، عملکرد و تاثیر داروهای بیهوشی و سایر داروهای مورد استفاده در جراحی با مشکل مواجه می شود. به همین دلیل توصیه می شود که افراد حداقل دو هفته قبل از جراحی عناب مصرف نکنند.

5- حساسیت به لاتکس

افرادی که به لاتکس حساسیت دارند به احتمال زیاد به عناب نیز حساسیت دارند. بنابراین این افراد در مصرف عناب باید محتاط باشند.

6- عوارض احتمالی دیگر

مصرف مقدار زیاد عناب در موارد نادر می تواند باعث خواب آلودگی، اسهال، کاهش اشتها، یبوست، نفخ و بی حالی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *