معرفی 10 تا از خطرناک ترین علائم سرطان روده

سرطان روده نوعی از سرطان است که از روده بزرگ که قسمت پایانی دستگاه گوارش است شروع می شود. این نوع سرطان معمولا به صورت توده های کوچک و خوش خیمی به نام پولیپ در داخل روده بزرگ ایجاد می شود  و با گذشت زمان برخی از این پولیپ ها به سرطان روده بزرگ تبدیل می شوند.

در ابتدا به دلیل وجود پولیپ های کوچک، علائم سرطان روده ممکن است کم باشند؛ به همین دلیل پزشکان آزمایش های غربالگری منظمی را برای کمک به حذف پولیپ ها و پیشگیری از تبدیل شدن آن ها به سرطان توصیه می کنند.

علائم سرطان روده

همان طور که گفته شد، علائم سرطان روده در ابتدا کم هستند و بسیاری از افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ، در مراحل اولیه بیماری هیچ علامتی را تجربه نمی کنند و هنگامی که علائم ظاهر شوند، بسته به اندازه و محل سرطان در روده بزرگ شما، علائم متفاوت خواهند بود. با این حال نشانه ها و علائم سرطان روده بزرگ شامل موارد زیر است:

1- وجود خون داخل مدفوع

اگر در مدفوع خود خون دیدید، خونریزی مقعدی داشتید و یا متوجه تغییری در ظاهر مدفوع تان شده اید، مثلا اگر قرمز تیره یا روشن به نظر می رسید باید با یک پزشک صحبت کنید.

مهم است به خاطر داشته باشید که خون در مدفوع همیشه به این معنا نیست که شما سرطان روده بزرگ دارید و موارد دیگری برای مثال هموروئید هم ممکن است ظاهر مدفوع شما را تغییر دهد؛ اما بهتر است هر زمان که متوجه خون در مدفوع خود شدید آن را پزشک مطرح کنید.

2- تغییرات مداوم در عادات روده و مدفوع

اگر یبوست و یا اسهال مداوم دارید و یا بعد از دستشویی رفتن احساس می کنید روده تان هنوز به طور کامل تخلیه نشده است بهتر است از طریق پزشک تان به دنبال دلیل آن باشید.

3- درد شکم

درد شکم می تواند دلایل زیادی داشته باشد؛ اما اگر دردتان شدید، غیرعادی، مکرر و بدون علت است، از بین نمی رود و به شکل گرفتگی عضلات است، بهتر است مشکل را با یک پزشک در میان بگذارید.

علائم سرطان روده

4- نفخ معده

دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است در شما احساس نفخ ایجاد کند. اگر نفخ شکم تان بیش از یک هفته طول کشید، بدتر شد یا با علائم دیگری مانند استفراغ یا خون در مدفوع همراه شد، حتما آن را با پزشک خود مطرح کنید.

5- کاهش وزن بی دلیل

کاهش وزن بی دلیل نگران کننده و یکی از علائم سرطان روده است. زمانی که کاهش وزن جزو برنامه های شما نیست و تلاشی هم برای پایین آوردن وزن تان نمی کنید اما متوجه می شوید که وزن بدن تان به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرده است باید حتما به پزشک مراجعه کنید و جویای علت این اتفاق باشید.

6- استفراغ

اگر به طور دوره ای و بدون دلیل خاصی استفراغ کردید و یا اگر در مدت ۲۴ ساعت زیاد استفراغ کردید باید حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

7- احساس ضعف، خستگی و تنگی نفس

خستگی و احساس تنگی نفس علائم کم خونی هستند و کم خونی می تواند از علائم سرطان روده بزرگ باشد.

اگر متوجه علائم مداومی شدید و از این بابت نگران شدید، توصیه می کنیم با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید تا با انجام آزمایش های مربوطه به نتیجه برسید که علت این علائم دقیقا چیست.

عوامل خطر سرطان روده

پزشکان هنوز نمی دانند دقیقا چه چیزی باعث سرطان روده بزرگ می شود اما عواملی وجود دارد که به آن ها عوامل خطر یا ریسک فکتور می گویند؛ یعنی عواملی که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند که شامل موارد زیر است:

1- سن بالا

اگرچه بروز علائم سرطان روده در هر سنی ممکن و قابل تشخیص است، اما در افراد بالای ۵۰ سال شایع تر است.

2- نژاد آفریقایی – آمریکایی

آفریقایی – آمریکایی ها نسبت به سایر نژادها بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند.

3- سابقه شخصی سرطان روده بزرگ یا پولیپ

اگر فردی قبلا سرطان روده بزرگ یا پولیپ های غیرسرطانی (خوش خیم) روده بزرگ داشته باشد، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در آینده برای او بیشتر است.

4- شرایط التهابی روده

بیماری های التهابی مزمن روده بزرگ، می توانند منجر به بروز علائم سرطان روده بزرگ شوند.

5- سندرم های ارثی که خطر سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند.

درصد کمی از سرطان های روده بزرگ با ژن های ارثی مرتبط هستند. طبق این گفته، برخی از جهش های ژنی که از نسل های مختلف خانواده منتقل می شوند می توانند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.

6- سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ

اگر یکی از بستگان درجه یک فردی به این بیماری مبتلا شده باشد، احتمال ابتلا و بروز علائم سرطان روده در فرد نیز بیشتر می شود و اگر بیش از یک عضو خانواده درگیر سرطان روده بزرگ باشند، خطر ابتلا بسیار بیشتر از قبل می شود.

7- رژیم غذایی کم فیبر و پرچرب

علائم سرطان روده بزرگ همچنین می تواند ناشی از یک رژیم غذایی باشد که فیبر کم و چربی و کالری بالایی دارد. حتی برخی از مطالعات نشان داده اند که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در افرادی که غذاهای سرشار از گوشت قرمز را مصرف می کنند افزایش می یابد.

8- چاقی

خوردن غذاهای پرچرب و پر کالری باعث افزایش وزن می شود و افرادی که چاق هستند در مقایسه با افرادی که وزن طبیعی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و مرگ ناشی از آن هستند.

همچنین بخوانید: دلایل چاقی ناگهانی در خانم ها و آقایان

عوامل خطر سرطان روده

9- سبک زندگی بی تحرک

افرادی که از نظر فیزیکی تحرک کمی دارند بیشتر در معرض بروز علائم سرطان روده بزرگ هستند. به گفته تحقیقات، انجام فعالیت بدنی منظم، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.

10- دیابت

همچنین افراد مبتلا به دیابت و یا کسانی که در برابر انسولین مقاوم هستند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند.

همچنین بخوانید: خطرناک ترین نوع دیابت را بشناسید

11- سیگار کشیدن

سیگار کشیدن یکی دیگر از عوامل خطر برای بروز علائم سرطان روده است.

12- مصرف الکل

مصرف بیش از حد الکل، می تواند یکی دیگر از عوامل خطر برای سرطان روده بزرگ باشد.

13- پرتو درمانی برای سرطان

پرتو درمانی هایی که برای درمان سرطان های قبلی روی شکم انجام می شود نیز می توانند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهند.

پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ

غربالگری سرطان روده بزرگ

پزشکان توصیه می کنند که افراد با خطر متوسط ابتلا به سرطان روده بزرگ بهتر است غربالگری سرطان روده را از حدود ۴۵ سالگی شروع کنند. اما افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند، مانند کسانی که سابقه خانوادگی دارند، باید زودتر غربالگری را در برنامه زندگی خود قرار دهند.

آزمایش های غربالگری پولیپ های پیش سرطانی را قبل از تبدیل شدن به تومورهای سرطانی تشخیص می دهند؛ سرطان روده بزرگ که تشخیص داده نشده و یا درمان نشده باشد به سایر نواحی بدن سرایت می کند. در حال حاضر به کمک آزمایش های غربالگری، به محض بروز علائم سرطان روده و درمان زودهنگام و وجود انواع جدید درمان، افراد کمتری بر اثر سرطان روده بزرگ جان خود را از دست می دهند.

برای غربالگری چندین گزینه وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارد. در مورد گزینه های موجود می توانید با پزشک خود صحبت کنید و با مشورت او تصمیم بگیرید که کدام آزمایش برای شما مناسب تر است.

تغییر سبک زندگی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان روده

می توان با ایجاد تغییراتی در زندگی روزمره که در ادامه به آن ها می پردازیم، قدم بزرگی برداشت جهت کاهش بروز علائم سرطان روده. این تغییرات و اقدامات عبارتند از:

1- استفاده از انواع میوه ها، سبزیجات و غلات کامل

میوه ها، سبزیجات و غلات کامل حاوی انواع ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان ها هستند که در پیشگیری از سرطان نقش دارند.

تغییر سبک زندگی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان روده

2- عدم مصرف بیش از حد الکل

اگر الکل مصرف می کنید، مقدار الکلی که می نوشید را باید به یک پیک در روز برای زنان و دو پیک برای مردان محدود کنید و از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.

3- ترک سیگار

برای ترک سیگار می توانید با پزشک متخصص مشورت کنید تا در مورد راه های ترک سیگار شما را راهنمایی کند.

4- ورزش کردن در بیشتر روزهای هفته

سعی کنید در اکثر روزهای هفته حداقل به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید. اگر کم تحرک هستید و می خواهید ورزش را شروع کنید، به آرامی و به تدریج پیش روید و به مرور زمان ورزش کردن را تا ۳۰ دقیقه افزایش دهید.

5- داشتن وزن طبیعی

اگر وزن مناسبی دارید آن را با رژیم غذایی سالم و ورزش روزانه حفظ کنید و اگر نیاز به کاهش وزن دارید از یک پزشک متخصص در مورد روش های سالم برای رسیدن به هدف خود مشورت بگیرید. سعی کنید با افزایش تحرک و کاهش کالری دریافتی، وزن خود را به آرامی کاهش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *