خواص اعجاب انگیز زردچوبه برای بدن

ادویه زردچوبه حاوی ترکیباتی با خواص دارویی و یک مکمل غذایی مفید است. بسیاری از مطالعات نشان می دهند که زردچوبه خواص زیادی برای بدن و مغز دارد و بسیاری از این فواید از ماده اصلی فعال آن یعنی کورکومین ناشی می شود. برای آگاهی از خواص زردچوبه می توانید این مقاله را بخوانید.

ادویه زردچوبه

بیش از هزار سال است که زردچوبه در هند به عنوان ادویه و گیاه دارویی شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. زردچوبه حاوی ترکیباتی با خواص دارویی است که مهم ترین این ترکیبات کورکومین است. کورکومین ماده اصلی فعال زردچوبه است که یک آنتی اکسیدان بسیار قوی و دارای اثرات ضد التهابی خوبی است. ادویه زردچوبه به مواد غذایی رنگ زردی می دهد و در این مقاله قصد داریم به خواص زردچوبه بپردازیم.

ارزش غذایی زردچوبه

یک قاشق غذاخوری پودر زردچوبه تقریبا حاوی مقادیر زیر است:

  • کالری: ۲۹
  • پروتئین: ۰.۹ گرم
  • کربوهیدرات: ۴ گرم
  • فیبر: ۱ گرم
  • چربی: ۰.۳ گرم
  • پتاسیم: ۱۹۶ میلی گرم
  • آهن: ۷ میلی گرم

خواص زردچوبه

متخصصان تغذیه فواید زیادی را برای زردچوبه درنظر گرفته اند که به شرح زیر است:

1- خاصیت ضد التهابی

کورکومین موجود در زردچوبه دارای خاصیت ضد التهابی است و آسیب های بدن را ترمیم می بخشد. التهاب مزمن به بافت های بدن آسیب می رساند و باعث بیماری هایی مثل بیماری قلبی، سرطان، سندرم متابولیک، آلزایمر و بیماری دژنراتیو ستون فقرات می شود. بنابراین هر چیزی که با التهاب مزمن مبارزه کند، به پیشگیری و درمان این بیماری ها نیز کمک می کند.

2- تقویت نوروتروفیک مغز

نوروتروفیک ژنی است که باعث رشد نورون ها می شود؛ یعنی در ایجاد نورون های جدید و تقسیم و تکثیر آن ها نقش دارد و به حافظه و یادگیری نیز کمک می کند. مطالعات نشان داده است که اختلالات مغزی مانند آلزایمر و افسردگی با کاهش سطح نورون ها ارتباط دارد. بنابراین کورکومین موجود در زردچوبه می تواند بسیاری از بیماری های مغزی را به تاخیر اندازد و باعث بهبود حافظه و توجه شود.

یکی از خواص زردچوبه تقویت نوروتروفیک مغز است.

3- حاوی آنتی اکسیدان

دلیل اصلی مفید بودن آنتی اکسیدان این است که از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که به اسیدهای چرب، پروتئین یا DNA حمله می کنند و کورکومین به دلیل ساختار شیمیایی اش و این که یک آنتی اکسیدان قوی است، رادیکال های آزاد را خنثی می کند و به همین ترتیب از بسیاری از بیماری ها جلوگیری می شود و روند پیر شدن به تاخیر می افتد.

4- کاهش ابتلا به بیماری قلبی

بیماری قلبی اولین علت مرگ و میر در جهان است. مطالعات نشان داده اند که مکمل ‌های زردچوبه و کورکومین می ‌توانند با کاهش کلسترول بد (LDL) و کاهش تری گلیسیرید در میان افرادی که در معرض خطر بیماری قلبی قرار دارند، سلامت قلب را تقویت کنند. کورکومین موجود در زردچوبه عملکرد اندوتلیوم و پوشش رگ های خونی را بهبود می بخشد و همین سبب کاهش ابتلا به بیماری قلبی می شود چرا که اختلال عملکرد اندوتلیال عامل اصلی بیماری قلبی است.

علاوه بر این، همان طور که گفته شد کورکومین خاصیت ضد التهابی دارد و دارای آنتی اکسیدان است و همین از ابتلا به بیماری قلبی جلوگیری می کند. بنابراین زردچوبه می تواند حملات قلبی را کاهش دهد، به بهبود سلامت قلب کمک کند و مطالعات نشان داده اند که خوردن زردچوبه به اندازه ورزش کردن در زنان یائسه موثر است.

5- بهبود عروق

با افزایش سن، توانایی رگ ها برای گشاد شدن کاهش می یابد و فشار خون بالا می رود. یک مطالعه نشان داد که مصرف روزانه مکمل کورکومین به مدت هشت هفته، به اندازه انجام تمرینات هوازی برای بهبود گشاد شدن عروق موثر است.

6- پیشگیری از سرطان

یکی دیگر از خواص زردچوبه، جلوگیری از ابتلا به سرطان است. مطالعات نشان داده اند که کورکومین موجود در زردچوبه به مرگ سلول های سرطانی کمک می کند، باعث کاهش رشد عروق خونی جدید در تومورها می شود و متاستاز یا گسترش سرطان را کاهش می دهد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد کورکومین می تواند در مراحل اولیه، از بروز سرطان به ویژه سرطان های دستگاه گوارش مانند سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.

زردچوبه می تواند از بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.

7- کمک به دیابت

یک مطالعه نشان داد که مصرف روزانه مکمل های کورکومین به مدت ۹ ماه، از ابتلا به دیابت در میان افرادی که قبلا در معرض خطر ابتلا به این بیماری بودند، به طور موثری جلوگیری کرد. همچنین کسانی که به پیش دیابت تشخیص داده شده بودند و کورکومین مصرف کردند، به دیابت مبتلا نشدند. کورکومین التهاب را کاهش داده و به بهبود توانایی بدن در استفاده از انسولین که سطح قند خون را تنظیم می کند کمک می کند و بدین ترتیب از ابتلا به دیابت جلوگیری می کند.

همچنین بخوانید: خطرناک ترین نوع دیابت را بشناسید

8- کمک به اختلالات گوارشی

زردچوبه یک درمان سنتی برای سوهاضمه است و مطالعات نشان داده اند که به درمان و پیشگیری از اختلالات گوارشی کمک می کند. محققان دریافته اند که عصاره زردچوبه علائم سندرم روده تحریک پذیر را کاهش می دهد و افزودن زردچوبه به غذا، از خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی معده جلوگیری می کند.

9- عملکرد بهتر کبد

بیماری کبد چرب غیرالکلی با چربی اضافی در بدن مرتبط است و در بین ۵۰ تا ۹۰٪ افراد دارای اضافه وزن اتفاق می افتد. مطالعه ای نشان داد افرادی که روزانه به مدت ۸ هفته مکمل های کورکومین را مصرف کردند تا ۷۵٪ سلامت کبدشان بهبود یافت.

10- بهبود حافظه

سال ها گفته میشد، به دلیل خوردن زیاد زردچوبه است که میزان آلزایمر در سالمندان هندی بسیار کمتر از سالمندان آمریکایی است. آلزایمر شایع ترین زوال عقل است و زردچوبه می تواند در جلوگیری از این بیماری کمک کننده باشد. از آن جایی که التهاب و آسیب اکسیداتیو در بیماری آلزایمر نقش دارد، کورکومین اثرات مفیدی روی هر دو دارد و در پیشگیری از این بیماری مفید عمل می کند.

علاوه بر این، یکی از ویژگی ‌های اصلی بیماری آلزایمر، تجمع پروتئین‌ هایی به نام پلاک ‌های آمیلوئیدی است؛ مطالعات نشان می دهند که کورکومین همچنین می تواند به پاکسازی این پلاک ها کمک کند.

11- کاهش خشکی چشم

تحقیقاتی نشان دادند که مصرف کورکومین به کاهش خشکی چشم و سایر بیماری های چشمی مانند ورم ملتحمه چشم، یووئیت قدامی چشم، آب سیاه یا گلوکوم، ماکولوپاتی و رتینوپاتی ایسکمیک و دیابتی کمک می کند.

کاهش خشکی چشم یکی دیگر از خواص زردچوبه است.

12- تسکین آلرژی فصلی

مطالعه ای بر روی ۲۴۱ فرد متبلا به آلرژی فصلی نشان داد که مصرف روزانه کورکومین به مدت دو ماه در مقایسه با دارونما به طور قابل توجهی علائم ناشی از آلرژی مانند عطسه، مخاط و احتقان بینی را کاهش داد و تنفس را بهبود بخشید.

13- درمان بیماری آرتریت

آرتروز یک مشکل رایج و دارای انواع مختلف است که بیشتر آن ها با التهاب در مفاصل همراه هستند. با توجه به این که کورکومین موجود در زردچوبه خاصیت ضد التهابی قوی دارد، منطقی است که به درمان آرتریت کمک می کند. در یک مطالعه بر روی افراد مبتلا به آرتریت، محققان دیدند که کورکومین حتی از داروی ضد التهابی موثرتر بوده است و مصرف مکمل کورکومین زردچوبه به مدت ۳ ماه، باعث کاهش درد، التهاب و علائم آرتریت روماتوئید شد.

14- درمان افسردگی

یکی دیگر از خواص زردچوبه، مبارزه با افسردگی است. مطالعات نشان دادند که کورکومین موجود در زردچوبه، به اندازه داروهای ضد افسردگی موثر است. همچنین افسردگی باعث کاهش سطح نورون ها و کوچک شدن هیپوکامپ که در یادگیری و حافظه نقش دارد می شود، قبل تر خواندیم که کورکومین می تواند سطح نورون ها را افزایش دهد و به همین ترتیب با افسردگی مبارزه می کند.

شواهد دیگری وجود دارد که نشان می دهد کورکومین، انتقال دهنده های عصبی سروتونین و دوپامین را تقویت می کند و در افسردگی، این دو انتقال دهنده در سطح بسیار پایینی قرار دارند.

15- مبارزه با پیر شدن

کورکومین موجود در زردچوبه به دلیل اثرات مثبت فراوانی که بر سلامتی دارد، مانند پیشگیری از بیماری قلبی، آلزایمر و سرطان، به افزایش طول عمر کمک می کند. به همین خاطر کورکومین به عنوان یک مکمل ضد پیری شناخته شده است.

16- پوست سالم تر

در مطالعه ای مشاهده کردند که ژل موضعی کورکومین باعث کاهش درد، کاهش التهاب، کمک به درمان سوختگی، کمتر شدن و از بین رفتن زخم ها شد. همچنین مطالعه ای دیگر نشان داد که کورکومین از شایع ترین شکل سرطان پوست جلوگیری می کند. به همین خاطر بسیاری از محصولات مراقبت از پوست که به درمان لک ها و تسکین سوزش کمک می کنند، حاوی زردچوبه هستند. زردچوبه همچنین به عنوان درمانی برای اگزما و پسوریازیس مورد تایید پزشکان طب سنتی است.

زردچوبه به سالم تر شدن پوست کمک می کند.

آیا زردچوبه برای همه مفید است؟

زردچوبه یک ادویه بی خطر است و تقریبا اکثر افراد می توانند از خواص زردچوبه بهره مند شوند. با این حال در شرایطی باید در مصرف زردچوبه با احتیاط عمل کرد:

1- بارداری

هنگام بارداری باید در مصرف زردچوبه دقت کرد؛ مطالعات نشان داده اند که کورکومین موجود در زردچوبه سطح هورمون استروژن را تغییر می دهد. به همین خاطر استفاده مقدار کم این ادویه موردی ندارد اما مصرف زیاد آن مشکل زا است.

2- کم خونی ناشی از فقر آهن

ترکیبات موجود در ادویه زردچوبه به آهن در روده می چسبد، جذب آن را بدتر می کند و علائم را تشدید می کند. بنابراین اگر به کم خونی ناشی از فقر آهن مبتلا هستید از مصرف زیاد زردچوبه خودداری کنید.

3- داشتن بیماری خاص

در صورت داشتن بیماری هایی مانند سنگ کیسه صفرا، انسداد مجاری صفراوی و بیماری کبد، استفاده از مقدار زیاد زردچوبه علائم را تشدید می کند چرا که زردچوبه ترشح صفرا را افزایش می دهد.

4- مصرف داروهای خاص

کسانی که داروهای رقیق کننده خون، دیابت یا داروهای PPI مانند امپرازول مصرف می کنند باید در مصرف زردچوبه مراقب باشند و اگر لازم شد برای راهنمایی بیشتر به پزشک عمومی یا داروساز مراجعه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *