معرفی مهم ترین خواص درمانی زیره

زیره یک ادویه هندی است که از دانه گیاه سبز زیره تهیه می شود، طعم آن خاکی، آجیلی، تند و گرم است، بیشتر در غذاهای مناطق بومی آسیا استفاده می شود و دارای ویتامین A، کلسیم و آهن است. خواص درمانی زیره در تحقیقات و مطالعات زیادی به اثبات رسیده و مصرف زیره بیشتر در طب سنتی مطرح است.

خواص درمانی زیره

مطالعات مدرن تایید کرده اند که زیره فوایدی برای سلامتی و خواص درمانی و دارویی زیادی دارد و ایمنی بدن را افزایش می دهد. مهم ترین خواص درمانی زیره به شرح زیر است:

1- کمک به هضم غذا

تحقیقات مدرن تایید کرده اند که اصلی ترین خواص درمانی زیره، کمک به هضم طبیعی غذا و رایج ترین استفاده سنتی زیره، رفع سوهاضمه است. در تحقیقات آمده است که زیره فعالیت آنزیم های گوارشی را افزایش داده و به طور بالقوه به هضم سریع تر غذا کمک می کند.

زیره همچنین باعث افزایش ترشح صفرا از کبد می شود و یکی از وظایف صفرا، کمک به هضم چربی ها و برخی مواد مغذی در روده است. در یک مطالعه، ۵۷ بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر به مدت دو هفته زیره مصرف کردند و سپس گزارش کردند که علائم شان به مرور بهبود یافت. بنابراین زیره می تواند علائم سندرم روده تحریک پذیر را نیز کاهش دهد.

2- زیره به عنوان یک منبع غنی از آهن

کمبود آهن یکی از شایع ترین مشکلات عموم افراد است؛ در تحقیقات آمده است که از هر ۱۰۰۰ نفر، ۱۰ نفر و به طور کلی ۲۰ درصد از جمعیت جهان مشکل کمبود آهن دارند. آهن همچنین یکی از مهم ترین منابع غذایی برای تقویت رشد کودکان است و کمبود آن، رشد کودکان را به خطر می اندازد.

از آن جایی که دانه های زیره به طور طبیعی حاوی آهن است، یک قاشق چای خوری زیره آسیاب شده حاوی ۱.۴ میلی گرم آهن است. بنابراین یکی دیگر از مهم ترین خواص درمانی زیره، داشتن مقدار زیادی آهن است.

3- کمک به کم خونی

همان طور که گفتیم، دانه های زیره سرشار از آهن هستند و آهن برای تشکیل هموگلوبین در خون مورد نیاز است تا بتوانند اکسیژن را در سراسر بدن انتقال دهد. بنابراین مصرف منظم زیره به پیشگیری و کاهش علائم کم خونی کمک می کند و حتی زنان می توانند برای جبران خون از دست رفته شان در طول دوره قاعدگی و تامین آهن مورد نیاز بدن شان، زیره مصرف کنند.

همچنین بخوانید: برای کم خونی چی بخوریم؟

خواص درمانی زیره

4- کمک به دیابت

کمک به کنترل قند خون و دیابت، یکی دیگر از خواص درمانی زیره است. یک مطالعه بالینی نشان داد که زیره در مقایسه با دارونما، شاخص های اولیه دیابت در افراد دارای اضافه وزن را بهبود بخشید. زیره همچنین می تواند با عوارضی که دیابت بر روی بدن می گذارد مانند آسیب به چشم‌ها، کلیه‌ها، اعصاب و عروق خونی مقابله کند و آن ها را به حداقل برساند.

همچنین بخوانید: خطرناک ترین نوع دیابت را بشناسید

5- بهبود کلسترول خون

زیره در مطالعات بالینی متعددی باعث بهبود کلسترول خون شد. در یکی از این مطالعات بالینی، مصرف دو بار در روز ۷۵ میلی گرم زیره به مدت هشت هفته، کلسترول خون را بهبود بخشید. همچنین در مطالعه ای دیگر، مشاهده کردند کسانی که دو بار در روز ۳ گرم زیره با ماست را به مدت سه ماه مصرف کردند، سطح کلسترول خون شان بهتر از کسانی بود که زیره مصرف نکرده بودند.

6- کمک به کاهش وزن و چربی بدن

در چندین مطالعه بالینی، کاهش وزن به عنوان یکی دیگر از خواص درمانی زیره تایید شده است. برای مثال در مطالعه‌ ای روی ۸۸ زن دارای اضافه وزن مشاهده کردند که ماست حاوی ۳ گرم زیره در مقایسه با ماست بدون زیره باعث کاهش وزن می شود.

7- داشتن خاصیت ضد میکروبی و آنتی بیوتیکی

بسیاری از چاشنی ها از جمله زیره، دارای خواص ضد میکروبی هستند، به این معنا که باکتری های ناشی از غذا را کاهش می دهند و این خود یکی از خواص درمانی زیره است. هنگامی که زیره هضم می شود، ماده ای آزاد می شود که دارای خواص آنتی بیوتیکی است و از رشد باکتری های منتقل شده از غذاها و قارچ های عفونی جلوگیری می کند و از سیستم ایمنی بدن محافظت می کند.

8- کمک به کاهش مصرف مواد مخدر

از آن جایی که مواد مخدر باعث تحریک بخش پاداش مغز و احساس شادی می شود، به مرور زمان مصرف مکرر آن اتفاق می افتد و وابستگی و اعتیاد به مواد مخدر در افراد رخ می دهد و این یکی از اصلی ترین نگرانی ها و مشکلات در سطح بین المللی است. تحقیقات ثابت کرده اند که اجزای زیره باعث کاهش رفتار اعتیاد آور می شود و این یک خواص درمانی مفیدی است.

9- بهبود التهاب

عصاره زیره اثر ضد التهابی دارد و می تواند از التهاب جلوگیری کند. اما این که آیا می توان از زیره برای کمک به درمان بیماری های التهابی در افراد استفاده کرد، هنوز مشخص نیست و در تحقیقات ثابت نشده است.

10- خاصیت ضد سرطانی

طبق برخی از آزمایش ها، زیره این توانایی را دارد که از تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری کند و از میان گیاهان و ادویه های محبوب، ریحان و زیره، قوی ترین گیاهان ضد سرطانی هستند. یک مطالعه اثبات کرد که زیره سبز از سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند.

همچنین بخوانید: معرفی 10 تا از خطرناک ترین علائم سرطان روده

خواص درمانی زیره

11- کمک به درمان اسهال

پزشکان طب سنتی معتقدند که یکی دیگر از خواص درمانی زیره، کمک به درمان اسهال است؛ تا جایی که طب غربی نیز شروع به عملی کردن این توصیه کرده است و محققان نیز به این نتیجه رسیدند که این عصاره می تواند اسهال را درمان کند.

12- بهبود آسم و سرماخوردگی

خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و ضد قارچی دانه زیره سبز، آن را به یک داروی فوق العاده برای درمان آسم و سرماخوردگی تبدیل کرده است. زیره مخاط مجاری تنفسی را شل و از بین رفتن آن ها را آسان تر می کند و با دفع عفونت ها، به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند.

13- درمان هموروئید

زیره یک منبع غنی از فیبر و دارای خواص ضد قارچی و ضد میکروبی است و به درمان عفونت ها، زخم های مقعد و هموروئید کمک می کند.

14- تقویت حافظه

به دلیل این که زیره در عملکرد سیستم عصبی مرکزی بدن نقش مهمی دارد، یکی دیگر از خواص درمانی آن، کمک به داشتن حافظه ای قوی تر و حتی کمک به بهبود بیماری پارکینسون است.

همچنین بخوانید: معرفی بهترین راه های تقویت هوش

15- درمان بی خوابی

اسانس های موجود در زیره، ماهیتی خواب آور و اثرات آرام بخش دارند؛ یعنی استرس و اضطرابی که معمولا باعث بی خوابی می شود را کاهش می دهد. علاوه بر این، زیره حاوی ملاتونین که هورمون تنظیم کننده خواب است و همچنین مقادیر قابل توجهی آهن و منیزیم است که همگی تنظیم کننده فعالیت مغز برای به موقع خوابیدن هستند.

16- درمان آکنه

خواص ضد باکتریایی زیره به از بین بردن باکتری های روی پوست و درمان آکنه کمک می کند. شستن مرتب صورت با آب زیره در طول روز، از عفونت های پوستی جلوگیری و هر گونه التهاب ناشی از آلرژی را کنترل می کند. در نتیجه مصرف زیره منجر به داشتن پوستی سالم، روشن و درخشان می شود.

17-مفید برای موها

زیره موها را تقویت می کند، از ریزش مو، شوره سر و سفیدی زودرس موها جلوگیری می کند.

18- دفع سموم بدن

آب زیره به آبرسانی بدن کمک می کند و دانه های زیره سیاه محافظ دستگاه گوارش هستند و در کاهش علائمی مانند سوزش سر دل، درد، تهوع و… موثر هستند و همچنین به دفع سموم از بدن کمک می کند.

19- مفید برای قلب

یکی دیگر از خواص درمانی زیره، پیشگیری از فشار خون بالا و بیماری های قلبی است.

20- موثر در طول شیردهی

به دلیل این که زیره غنی از آهن است، مصرف آن برای زنان باردار و شیرده مفید است؛ به تولید شیر کمک می کند و مواد مغذی مناسبی را به جنین می رساند. البته این نکته را به یاد داشته باشید که مصرف بیش از حد زیره در دوران بارداری می تواند خطرناک باشد.

خواص درمانی زیره

عوارض جانبی مصرف زیره

دوز ایده آل مصرف مکمل های گیاهی زیره سبز ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم در روز است و در کنار تمامی خواص درمانی زیره، مصرف بیش از حد آن عوارض جانبی دارد. طبق تحقیقات انجام شده، برخی از عوارض آن شامل موارد زیر است:

1- کاهش تستوسترون

طبق گفته تحقیقات، مصرف بیش از حد زیره تستوسترون را کاهش می دهد و در نتیجه باروری مردان را کمتر می کند.

2- سقط جنین

همچنین برخی از شواهد نشان داده اند که از دانه زیره برای سقط جنین استفاده می شود. بنابراین زنان باردار باید هنگام مصرف زیره محتاط باشند.

3- سوزش سر دل

مصرف بیش از حد زیره باعث افزایش گاز در دستگاه گوارش می شود و افزایش گاز منجر به سوزش سر دل می شود.

4- کاهش سطح قند خون

افرادی که مستعد افت قند خون هستند باید مراقب میزان زیره ای که مصرف می کنند باشند؛ چرا که زیره سطح قند خون را تا حد زیادی کاهش می دهد.

5- ایجاد آلرژی

زیره برای اکثر افراد بی خطر است اما در موارد نادری ممکن است برخی از افراد به آن آلرژی داشته باشند و بدن شان به این ادویه واکنش دهد. بنابراین هنگام مصرف زیره، حواس تان به آلرژی افراد باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *