آیا علائم عفونت ناف خطرناک است؟

کثیفی های تمیز نشده و میکروب ها ممکن است در ناف گیر کنند و باعث عفونت شوند. علائم عفونت ناف به طول کلی شامل ترشحات سفید، زرد، قهوه ای یا خونی با بوی نامطبوع است. در این مقاله به علائم، علل و نحوه درمان عفونت ناف می پردازیم.

عفونت ناف چیست؟

عفونت ناف که با نام سلولیت ناف نیز شناخته می شود، یک عفونت شایع پوست و بافت های نزدیک به ناف است. شایع ترین علت عفونت ناف، وجود باکتری هایی است که از طریق شکاف های موجود در پوست اطراف ناف، وارد بدن می شوند.

علائم عفونت ناف

همان طور که گفتیم، عفونت ناف یک مشکل نسبتا رایج در بین مردم است و شایع ترین علائم عفونت ناف شامل موارد زیر است:

 

1- احساس درد در ناحیه ناف

گاهی اوقات احساس درد مداوم در ناف می تواند ناشی از عفونت ناف باشد که این عفونت ممکن است از نوع عفونت قارچی یا عفونت باکتریایی باشد. آسیب به پوست در ناحیه ناف و تجمع باکتری ‌های ناشی از عرق کردن می ‌توانند باعث التهاب یا عفونی شدن ناف شوند.

2- ترشح عفونت از ناف

یکی از شایع ترین علائم عفونت ناف، عفونت های قارچی با ضایعه های پوستی قرمز در ناف است. این عفونت ها معمولا با خارش، سوزش، پوسته پوسته شدن، تورم، بوی بد و ترشحات سفید، زرد، سبز و یا تیره رنگ چرکی و یا خونی همراه می باشد.

علت اصلی ایجاد عفونت ناف، تماس ناف با باکتری هایی است که معمولا از دست آلوده و کثیف به آن منتقل می شود. علل دیگر همچنین عبارتند از رطوبت ناحیه ناف مانند عرق کردن و استفاده از ابزارهای آلوده هنگام پیرسینگ زدن.

3. بوی بد ترشحات عفونی ناف

ترشحات و بوهای ناف می توانند نتیجه چندین عامل مختلف باشند، اگرچه بوی خفیف ناف تا حدی طبیعی است؛ اما اگر این بو، بوی بسیار بد و غیرقابل تحمل و همراه با ترشح باشد، ممکن است نشانه عفونت قارچی، عفونت مخمری و عفونت باکتریایی ناف باشد.

4- دیگر علائم عفونت ناف

دیگر علائمی که ممکن است در اثر عفونت ناف ایجاد شوند عبارتند از:

  • قرمز شدن پوست
  • حساسیت پوست
  • تورم ناحیه ناف
  • ایجاد تاول در اطراف ناف

علائم عفونت ناف

علل عفونت ناف

ناف یک محیط مرطوب و گرم است و به همین دلیل مکان مناسبی است برای رشد باکتری ها. بنا بر این توضیحات، جای تعجب نیست که عفونت در آن جا ایجاد شود. عفونت ناف می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود، از جمله:

  • مراقبت نادرست از ناف پس از افتادن بند ناف
  • تماس ناف با دست آلوده
  • تماس ناف با اشیا و ابزارهای آلوده
  • شنا کردن در آب آلوده
  • پیرسینگ زدن ناف و یا استفاده از جواهرات استرلیزه نشده

علاوه بر موارد گفته شده، شایع ترین علل ایجاد عفونت ناف به طور کلی شامل عفونت ها، عمل جراحی و کیست ها است که در ادامه مطلب به طور کامل این علل را بررسی می کنیم.

1- عفونت باکتریایی

طبق مطالعه ای در سال ۲۰۱۲، ناف دارای ۶۷ نوع مختلف باکتری است که اگر ناحیه را به خوبی تمیز نکنید، این باکتری ها می توانند باعث بروز علائم عفونت ناف شوند. علائم عفونت های باکتریایی شامل ترشحات بدبویی است که به رنگ زرد یا سبز هستند و همچنین ممکن است در اطراف ناف خود تورم و احساس درد داشته باشید. در تحقیقات دیگری آمده است که سورخ کردن ناف نیز ممکن است باعث عفونت باکتریایی شود.

2- عفونت قارچی

نوعی از عفونت قارچی وجود دارد که در نواحی مرطوب و تاریک بدن یعنی بین چین های پوستی، ناحیه کشاله ران، زیر بازوها و همچنین در ناف رشد می کند، به خصوص اگر آن ناحیه را تمیز و خشک نگه ندارید. علائم عفونت قارچی ناف ضایعات پوستی قرمز رنگی روی ناف است که باعث خارش می شود و همچنین ممکن است با ترشحات غلیظ و سفیدی همراه باشد.

مطالعه ای در سال ۲۰۱۹ نشان داد که افراد مبتلا به دیابت، بیشتر در معرض خطر ابتلا به انواع عفونت ها هستند و این شامل کاندیدیازیس یا همان نوعی از عفونت قارچی که در اینجا از آن صحبت کردیم نیز می شود.

3- عمل جراحی

برخی از افرادی که جراحی شکم انجام می دهند ممکن است پس از گذشت زمان ببینند که از ناف شان چرک خارج می شود. در صورتی که این اتفاق افتد باید با پزشک خود تماس بگیرید و این مشکل را بررسی کنید، چرا که خروج چرک از ناف ممکن است یکی از علائم عفونت ناف باشد و باید درمان شود.

علل عفونت ناف

4- کیست اوراکال

وقتی جنین در شکم مادر در حال رشد است، مثانه او توسط یک لوله کوچک به نام اوراکوس به بند ناف متصل است و ادرار جنین از طریق اوراکوس تخلیه می شود. اوراکوس معمولا قبل از تولد بسته می شود اما گاهی اوقات به درستی بسته نمی شود و این باعث بروز مشکلاتی می شود.

اگر اوراکوس بسته نشود روی اوراکوس کیست ایجاد می شود، آن کیست عفونی می شود و مایع عفونی کدر و خونی رنگی از ناف تخلیه می شود. کیست اوراکال علائم دیگری دارد از جمله درد شکم، تب، ایجاد توده در شکم و درد هنگام ادرار کردن.

5- کیست اپیدرموئید

کیست های اپیدرموئید شایع ترین نوع کیست هایی هستند که به شکل برآمدگی در ناف و روی سایر قسمت های پوست بدن ایجاد می شوند. کیست های اپیدرموئید گاهی به اشتباه به عنوان کیست های چربی شناخته می شوند که این شناخت کاملا نادرست است، زیرا کیست های اپیدرموئید غدد چربی را درگیر نمی کنند.

در نهایت کیست های اپیدرموئید ممکن است قرمز، متورم و عفونی شوند و ترشحات غلیظ، زرد رنگ و بدبویی از محلی که کیست در آن جا تشکیل شده است خارج شود.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ناف هستند؟

1- افرادی که پیرسینگ کرده اند

این افراد بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ناف و مشکلات ناشی از آن هستند؛ چرا که ناف به دلیل این که سوراخی عمیق و یک محل تاریک است بیشتر در معرض عفونت قرار دارد.

2- افرادی که به تازگی جراحی شکم انجام داده اند

افراد ممکن است پس از جراحی شکم با مشکلاتی از جمله عفونت ناف مواجه شوند. چرا که پس از جراحی، به دلیل وجود شکاف های روی پوست، پوست بسیار در برابر عفونت ها آسیب پذیر است و سیستم ایمنی بدن نیز پس از جراحی ضعیف است و نمی تواند در برابر ورود عفونت ها به بدن، با آن ها مقابله کند.

3- افراد مبتلا به دیابت

بر اساس تحقیقات انجام شده، بین قند خون بالا و عفونت های قارجی ارتباط زیادی وجود دارد و بررسی ها نشان داده است که دیابت از بهبود عفونت ها جلوگیری می کند.

4- نوزادان

شاید برایتان جالب باشد که نوزادان نیز به چند دلیل بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ناف هستند. یکی این که سیستم ایمنی نوزادان ضعیف است و دومین دلیل بند ناف است. نوزادان به دلیل داشتن بند ناف خیلی بیشتر از سایر گروه ها در معرض این خطر هستند.

از بند ناف نوزاد باید به خوبی و با رعایت نکات بهداشتی مراقبت کرد و پس از افتادن بند ناف باید تا مدتی ناف و محل اطراف آن را مورد توجه بیشتری قرار داد و با احتیاط تمیز کرد.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ناف هستند؟

چگونه می توان از عفونی شدن ناف جلوگیری کرد؟

برای حفظ سلامت ناف و پیشگیری از عفونت و بروز علائم عفونت ناف، رعایت موارد زیر می توانند تا حد زیادی کمک کننده باشند:

1- کاهش وزن

کاهش وزن می تواند به جلوگیری از رشد بیش از حد عفونت ها و باکتری های موجود در ناحیه ناف کمک کنند. فقط توجه داشته باشید که اگر دیابت دارید حتما قبل از کاهش وزن، کنترل قند خون خود در نظر داشته باشید.

همچنین بخوانید: دلایل چاقی ناگهانی در خانم ها و آقایان

2- تمیز کردن ناف

روزانه با آب و صابون ضد باکتری ناف و اطراف آن را با ملایمت بشویید. همچنین یک دستمال یا اسفنج شخصی داشته باشید و داخل ناف خود را با آن تمیز کنید تا هرگونه آلودگی از داخل ناف بیرون بیاید. علاوه بر آن می توانید از محلول آب نمک برای تمیز کردن ناف خود استفاده کنید.

3- خشک کردن ناف

حتما به یاد داشته باشید که بعد از حمام یا هرگونه شستشو و رطوبت، داخل ناف را کاملا خشک کنید. چرا که رطوبت داخل ناف می تواند منجر به ایجاد عفونت ها شود.

4- عدم استفاده از کرم یا مرطوب کننده

از هیچ کرم یا مرطوب کننده ای برای داخل ناف استفاده نکنید. کرم سوراخ ناف را مسدود کند و باعث رشد باکتری و عفونت داخل ناف می شود.

5- نپوشیدن لباس های تنگ

لباس های تنگ ناف را تحریک می کند، بنابراین از پوشیدن آن ها خودداری کنید. در عوض لباس‌های گشاد و راحتی که از جنس الیاف طبیعی مانند پنبه و ابریشم هستند را بپوشید.

6- پیرسینگ نکردن

تا جایی که می شود از پیرسینگ زدن بپرهیزید. اما اگر هم پیرسینگ کردید حتما به بهداشت آن محل بیشتر توجه کنید؛ محلی که پیرسینگ زدید و اطراف آن را تمیز نگه دارید تا از عفونت جلوگیری شود.

تشخیص عفونت ناف

در صورتی که ترشحاتی از ناف تان خارج می شود باید به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که این ترشحات می توانند نشانه عفونت باشند. پزشک متخصص ابتدا ناف و محلی که دچار عفونت شده را معاینه می کند/

در برخی موارد ممکن است فقط نگاه کردن به ناحیه ای که دچار عفونت شده و معاینه فیزیکی برای تشخیص علت عفونت ناف کافی باشد؛ اما در برخی موارد شاید لازم باشد پزشک برخی از ترشحات را از ناف خارج کند و نمونه را به آزمایشگاه بفرستد، سپس یک تکنسین ترشحات عفونی را زیر میکروسکوپ بررسی می کند تا ببیند آیا عفونت دارید یا نه و اگر دارید چه نوع عفونی است.

تشخیص عفونت ناف

درمان عفونت ناف

درمان علائم عفونت ناف شامل یکی یا ترکیبی از موارد زیر است:

  • جراحی جهت برداشتن بافت مرده
  • آنتی بیوتیک ها
  • داروهای ضد قارچی
  • کرم، پماد یا پودرهای ضد قارچ
  • کمپرس گرم
  • سایر مراقبت های بهداشتی

پاسخ به سوالات متداول درباره عفونت ناف

1- چگونه می‌توان عفونت ناف را جلوگیری کرد؟

برای جلوگیری از عفونت ناف، نگهداری نظافت منظم و دقیق از ناف، استفاده از محلول‌های ضدعفونی و اطمینان از خشکی مناسب ناف مهم می‌باشد.

2- چگونه عفونت ناف درمان می‌شود؟

درمان عفونت ناف ممکن است شامل مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، محلول‌های ضدعفونی، و در موارد شدید‌تر، جراحی جهت تخلیه ترشحات و بازسازی ناف باشد.

3- چه افرادی بیشتر در معرض خطر عفونت ناف هستند؟

نوزادان و کودکان تازه متولد شده به دلیل سیستم ایمنی ضعیف‌تر و نظافت ناف نامناسب، بیشتر در معرض خطر عفونت ناف قرار دارند.

یک نظر

  1. من 21سالمه و تقریبا دو ساله نافم عفونت میکنه یا خشک میشه سه جا رفتم پماد دادن و هنوز خوب نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *