آیا آقایان هم پریود می شوند؟ چند روز طول میکشد؟

اگر برای شما هم سوال است که آیا آقایان هم پریود می شوند یا نه، باید گفت که مردان نیز مانند زنان هر ماه دوره های منظمی را تجربه می کنند که ناشی از نوسانات هورمون تستوسترون و پروژسترون است. پروژسترون فقط یک هورمون زنانه نیست؛ در واقع غدد فوق کلیوی بیضه های مردان برای تولید تستوسترون به پروژسترون نیاز دارند.

آیا آقایان هم پریود می شوند؟

عوامل زیادی مانند خواب، وزن، بیماری و… بر سطح تستوسترون تاثیر می گذارند که باعث نوسانات هورمونی می شود و بر جسم و روان مردان تاثیر می گذارد؛ بنابراین پریود مردانه به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می افتد و با علائمی از جمله نوسانات خلقی، خستگی، افسردگی و… همراه است.

پریود مردانه چیست؟

مردان نیز مانند زنان تغییرات هورمونی را تجربه می کنند؛ سطح تستوسترون مردان صبح ها افزایش و عصرها کاهش می یابد و سطح تستوسترون حتی روز به روز نیز می تواند متفاوت باشد. برخی از متخصصان بر این باورند که این نوسانات خلقی و علائم ناشی از آن یک پدیده بیولوژیکی واقعی است و انقدر منظم است که می توان آن را سندرم تحریک پذیری مردانه یا IMS (Irritable Male Syndrome) نامید. بنابراین مردان هم مانند زنان چرخه ای از نوسانات هورمونی را تجربه می کنند که به این چرخه ها پریود مردانه می گویند.

برخی معتقدند که این نوسانات هورمونی علائمی را ایجاد می کند که شبیه علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) است مانند تحریک پذیری، کمبود انرژی، بی حالی، اضطراب، نوسانات خلقی و…

پریود مردانه به معنی تغییرات هورمون تستوسترون است.

علل IMS

به طور کلی IMS در نتیجه نوسانات هورمون تستوسترون اتفاق می افتد و هنوز هیچ مدرک پزشکی برای آن وجود ندارد.

درست است که تستوسترون نقش مهمی در سلامت جسمی و روانی مردان ایفا می کند و بدن انسان ها همیشه برای تنظیم آن در تلاش است اما عواملی هم می توانند باعث تغییر سطح تستوسترون و بروز علائمی شوند و بر سلامت روانی مردها تاثیر بگذارد.

عواملی که می توانند بر سطح هورمون تستوسترون تاثیر بگذارند عبارتند از:

  • سن؛ سطح تستوسترون مردها از سن ۳۰ سالگی به بعد کاهش می یابد.
  • استرس مزمن
  • فشارهای کاری و شغلی و تحصیلی
  • تغییر در رژیم غذایی یا وزن بدن
  • تغییرات در شیمی مغز که اغلب با رژیم غذایی شامل پروتئین بسیار بالا و کربوهیدرات بسیار کم مرتبط است.
  • بیماری های پزشکی
  • کمبود خواب
  • اختلالات اشتها
  • مصرف الکل
  • سیگار کشیدن
  • مصرف استروئید
  • مصرف قهوه
  • زندگی نامتعادل از نظر تغییرات آب و هوایی، نابسامانی های اقتصادی و سایر اتفاقات که باعث ترس و استرس افراد می شود.

به عقیده برخی از متخصصان، سطح تستوسترون مردان در پاییز افزایش می یابد و در بهار کاهش می یابد، از این رو ممکن است مردان IMS را در فصل بهار بیشتر تجربه کنند. همچنین سطح تستوسترون مردان معمولا صبح ها بالاتر و شب ها پایین تر است.

علائم IMS

علائم IMS بسیار شبیه علائمی است که زنان در طول دوره PMS تجربه می کنند.

علائم  IMSشامل موارد زیر است:

  • خستگی
  • گیجی
  • افسردگی
  • انرژی پایین
  • حافظه و تمرکز پایین
  • پرخاشگری
  • تحریک پذیری
  • تغییرات خلق و خو
  • عزت نفس پایین
  • نداشتن انگیزه
  • میل جنسی کم
  • اضطراب
  • حساسیت مفرط
  • گرفتگی عضلات

به طور کلی علائم IMS در نتیجه نوسانات هورمون تستوسترون و پروژسترون اتفاق می افتد که سطح بسیار پایین تستوسترون باعث علائم کاهش میل جنسی، مشکلات باروری، افسردگی و مشکلات رفتاری و خلقی می شود.

همچنین مردان میانسال ممکن است علائمی را تجربه کنند زیرا سطح طبیعی تستوسترون با بالا رفتن سن کاهش می یابد؛ به وضعیتی که این افراد تجربه می کنند آندروپوز یا یائسگی مردانه می گویند که علائم آن معمولا خستگی و میل جنسی کم است.

اگر علائم برای مدت طولانی ادامه پیدا کرد باید به پزشک متخصص مراجعه کرد؛ این علائم قابل تشخیص و قابل درمان هستند. همچنین اگر افسردگی و اضطراب دارید می توانید از روانپزشک و یا روانشناس کمک بگیرید، اگر کمبود میل جنسی دارید می توانید به سکستراپ مراجعه کنید و یا اگر از ناحیه تناسلی خونریزی دارید باید به اورولوژیست مراجعه کنید زیرا این علامت، علائمی از پریود مردانه نیست و ممکن است نشانه ای از عفونت، انگل یا… باشد.

یکی از علائم پریود مردانه تغییرات خلق و خو است.

IMS از چه سنی شروع می شود؟

اکثر مردان در اواسط ۳۰ سالگی کاهش تستوسترون را تجربه می کنند به طوری که در حدود ۳۵ سالگی، سطح تستوسترون آقایان هر سال ۱٪ کاهش پیدا می کند؛ حتی گفته شده است که کاهش تستوسترون، بخشی طبیعی از روند پیری در مردان است. تقریبا ۴۰٪ از مردان ۴۵ ساله و بالاتر، کاهش تستوسترون را تجربه می کنند که به آن هیپوگنادیسم بالینی می گویند؛ یک سندرم بالینی به معنی کمبود آندروژن که تاثیراتی بر وضعیت جسمی و روانی افراد می گذارد.

علاوه بر آن، برخی از عوامل مانند بیماری مزمن، آسیب، سومصرف الکل، دارو، ژنتیک و… می توانند باعث شوند که سطح تستوسترون سریعتر و زودتر کاهش یابد.

به طور کلی همه موارد گفته شده باعث کاهش سطح تستوسترون و در نتیجه منجر به بروز علائم IMS می شود.

پیشگیری و درمان IMS

علائم IMS را می توان با مصرف دارو و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی مدیریت کرد.

از آن جایی که IMS یک تشخیص شناخته شده پزشکی نیست، هدف درمان، موارد زیر است:

  • مدیریت علائم
  • شناختن احساسات و نوسانات خلقی زمانی که اتفاق می افتند.
  • کاهش استرس

به طور کلی ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می تواند به کاهش علائم جسمی و روانی کمک کند؛ به عنوان مثال ورزش کردن، خوردن یک رژیم غذایی سالم، خواب کافی، مصرف ویتامین D، انجام راهکارهایی برای کاهش استرس و اجتناب از مصرف سیگار و الکل می تواند به جلوگیری از بروز علائم کمک کند.

1- ورزش

مردانی که به طور منظم ورزش می کنند سطح تستوسترون بالاتری دارند. تحقیقات نشان داده است که تمرینات مقاومتی به ویژه وزنه برداری، یکی از بهترین ورزش ها برای تقویت هورمون تستوسترون است. بنابراین ورزش کردن به کاهش علائم IMS کمک می کند.

علاوه بر آن، ورزش کردن باعث کاهش وزن می شود و در از آن جایی که سلول های چربی بدن، تستوسترون را به استروژن تبدیل می کنند، کاهش وزن سطح تستوسترون بدن را بالا نگه می دارد.

مردانی که به طور منظم ورزش می کنند سطح تستوسترون بالاتری دارند.

2- رژیم غذایی

کم خوری و پرخوری هر دو سطح تستوسترون را مختل می کنند. بنابراین با خوردن یک رژیم غذایی متعادل که شامل مقادیر کافی از پروتئین، کربوهیدرات، چربی و مواد مغذی مورد نیاز بدن است به حفظ سطح تستوسترون سالم خود کمک کنید. حتی برخی از مواد غذایی مانند سبزیجات برگ دار، ماهی های چرب، پیاز و سیر می تواند به افزایش تستوسترون کمک کند. همچنین مصرف کربوهیدرات های سالم مانند سیب زمینی، برنج، لوبیا، کدو حلوایی و… کمک می کند که سطح سروتونین افراد کاهش پیدا نکند و خلق و خو پایین نیاید.

3- مدیریت استرس

استرس طولانی مدت بر هورمون ها تاثیر می گذارد. کورتیزول که به هورمون استرس شناخته شده است به نوبه خود باعث کاهش شدید تستوسترون می شود.

با راهکارهای مدیریت استرس مانند تمرکز حواس، تمرینات تنفسی، مدیتیشن و سایر روش های حفظ آرامش می توان استرس را به میزان زیادی کاهش داد. اگر این روش ها نتیجه بخش نبود، تجویز داروهای ضد افسردگی توسط پزشک متخصص و سایر داروها می تواند مفید باشد.

همچنین بخوانید: صفر تا صد راه های کاهش استرس

4- خواب کافی

خواب کم یعنی خواب کمتر از ۵ ساعت با کاهش تستوسترون همراه است و خواب کافی که از ۷ تا ۱۰ ساعت است سطح تستوسترون را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.

خواب کمتر از ۵ ساعت با کاهش تستوسترون همراه است.

5- ارتباط سالم

افراد باید تغییرات خلق و خوی خود را بپذیرند و برای مدیریت موقعیت های استرس زا تلاش کنند. به بازخوردها و انتقادهای دیگران گوش دهید تا بهتر بتوانید درک کنید که علائمتان چگونه بر زندگی روزمره و روابط شما تاثیر می گذارد.

اگر علائم ادامه دار باشد باید برای بررسی بیشتر به پزشک خود مراجعه کنید؛ پزشک با بررسی سایر علت ها و انجام آزمایش ها و روش هایی برای شناختن مشکل و رد کردن احتمالات، به تشخیص و در نهایت درمان قطعی می رسد.

یکی از رایج ترین گزینه های درمانی برای رفع علائم IMS، درمان جایگزینی تستوسترون (TRT) است. اگر پزشک TRT را تجویز کند، تستوسترون جایگزینی به نام تستوسترون سیپیونات به افراد داده می شود. در نتیجه TRT، خلق و خو، سطح انرژی، حس خوب، عملکرد جنسی، توده های بدون چربی بدن و قدرت عضلانی افراد افزایش می یابد.

یکی دیگر از درمان های رایج IMS، تجویز دارویی به نام Clomid است که مغز و بدن را فریب می دهد تا به تولید طبیعی تستوسترون ادامه دهند اما بر باروری تاثیری نمی گذارد.

مانند هر دارو یا درمان دیگری TRT نیز عوارضی دارد از جمله ریزش مو، بزرگ شدن پروستات، لخته شدن خون و… اما این عوارض را می توان با رعایت دستورات پزشک و مصرف داروها طبق گفته پزشک کاهش داد.

اگر شریک زندگیتان علائمی دارد که فکر می کنید ناشی از تغییرات شدید هورمونی یا تستوسترون پایین است، یکی از بهترین راه ها برای کمک به او گفتگو است. به او کمک کنید تا به دنبال کمک حرفه ای باشد و صرف نظر از علت اصلی مشکل، راهکارهایی را برای مدیریت علائم خود پیدا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *