مهم ترین علائم سرطان رحم در زنان و دختران

خون ریزی غیر طبیعی واژن از شایع ترین علائم سرطان رحم محسوب می شود. خون ریزی که باعث تغییر جریان قاعدگی از جمله تغییر در مدت زمان دوره (قاعدگی های سنگین و شدیدتر) می شود. سرطان آندومتر مهم ترین (شایع ترین) سرطان رحم است و در لایه ای از سلول های داخلی رحم یا آندومتر تشکیل می شود.

در مقایسه با میزان فراگیری و شیوع سرطان آندومتر، سرطان سارکوم که یکی دیگر از انواع سرطان رحم به شمار می رود، میزان شیوع بسیار کمتری دارد. تشخیص درست و به موقع سرطان آندومتر توسط پزشک که عموما نشانه های ظاهری مشخصی از جمله خونریزی دارد، موجب جراحی و درمان این بیماری می شود. در این مقاله به بررسی همه چیز درباره سرطان آندومتر (رحم) می پردازیم.

علائم سرطان رحم چگونه ایجاد می شود؟

علائم سرطان رحم چگونه ایجاد می شود؟

حقیقت این است که پزشکان تا به امروز علت قطعی ایجاد سرطان آندومتر یا سرطان رحم را کشف نکرده اند. بر اساس نتایج به دست آمده ایجاد جهش DNA در سلول های رحم (سلول های داخلی یا آندومتر) اصلی ترین علت ایجاد این بیماری است.

به دلیل بروز این تغییرات در DNA سلول های طبیعی رحم به سلول های غیر طبیعی و سرطانی تبدیل می شوند. تغییرات ایجاد شده به تدریج باعث رشد غیر طبیعی سلول های طبیعی و مرگ آن ها می شود.

از طرفی دیگر همزمان با رشد سلول های طبیعی، سلول های غیر طبیعی نیز رشد می کنند اما اثری از مرگ آن ها دیده نمی شود! این رشد خارج از قاعده در نهایت سبب ایجاد تومورهای سرطانی (ایجاد بافت توده ای) می شود که به مرور زمان به بافت های مجاور آسیب می رساند و در نقاط مختلف بدن به عنوان توده های سرطانی پخش می شود.

چه عواملی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان آندومتر می شود؟

مهم ترین علائم سرطان رحم چیست؟

احساس درد در طول رابطه جنسی، درد غیر قابل تحمل در دوران قاعدگی و خونریزی واژینال از مهم ترین علائم سرطان رحم در زنان است که به محض بروز هر یک باید فورا به پزشک مراجعه کرد. اما این نوع از سرطان علائم مهم دیگری نیز دارد که در ادامه به معرفی هر یک می پردازیم.

  • ترشحات خونی یا غیر خونی که ارتباطی با قاعدگی ندارد (لکه بینی)
  • احساس وجود توده در رحم (واژن)
  • ادرار دردناک یا ادرار مکرر
  • احساس درد در ناحیه لگن (درد بین استخوان های لگن)
  • از دست دادن وزن به صورت ناخواسته
  • احساس درد هنگام رابطه جنسی
  • ترشح مایع بد بو از واژن
  • احساس درد در پا
  • از دست دادن اشتها و بی میلی به مصرف غذا
  • ترشحات مایع یا آبکی از واژن
  • احساس خستگی (مدام و شدید)
  • ابتلا به اچ‌آی‌وی
همچنین بخوانید: بیماری های دستگاه تناسلی زنان

چه عواملی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان آندومتر (سرطان رحم) می شود؟

دست کم 7 عامل مهم را می توان به عنوان علائم سرطان رحم در نظر گرفت. علائمی که وجود آن ها خطر احتمال ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می دهد.

شروع قاعدگی از سنین کم (کمتر از 12 سال) یکی از مهم ترین دلایلی است که می توان به آن اشاره کرد. از طرفی دیگر تاخیر در یائسگی نیز می تواند از دیگر عوامل افزایش دهنده احتمال سرطان آندومتر محسوب گردد. پریودهای بیشتر باعث افزایش قرار گرفتن آندومتر در معرض استروژن می شود.

1- چاقی

اضافه وزن یا چاقی جزو دلایل مشترک بسیاری از بیماری ها است. چاقی بیش از حد باعث تغییر تعادل هورمون های طبیعی در بدن می شود که نتیجه ای جز افزایش ریسک ابتلا به سرطان های مختلف از جمله رحم ندارد.

2- هورمون درمانی سرطان سینه

هورمون درمانی (مصرف تاموکسیفن) برای درمان انواع بیماری ها از جمله پیشگیری از تشدید علائم سرطان سینه در دراز مدت احتمال ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهد. البته نباید فراموش کرد که در بسیاری موارد فواید مصرف داروهای درمانی سرطان از مضرات آن بیشتر است.

همچنین بخوانید: مهم ترین علائم سرطان سینه در زنان و مردان

3- ابتلا به سندرم سرطان روده بزرگ

ابتلا به سندرم لینچ یا سندرم سرطان کولورکتال غیر پولیپ ارثی روده بزرگ (HNPCC) یکی از عوامل افزایش دهنده خطر سرطان ها به ویژه سرطان رحم در افراد است. تغییرات ژنی یا جهش ژنی (از والدین به فرزندان) اصلی ترین علت ابتلا به HNPCC یا سندرم سرطان روده بزرگ محسوب می شود.

4- برهم خوردن تعادل هورمون های زنانه

تغییر در ترشح یا تعادل هورمون های زنانه از جمله استروژن و پروژسترون (دو هورمونی که توسط تخمدان زنانه تولید می شود) در نهایت احتمال ایجاد تغییراتی در آندومتر را افزایش می دهد. این تغییرات در صورتی که باعث افزایش استروژن و عدم افزایش پروژسترون شود، خطرساز است.

استفاده از هورمون های حاوی استروژن به ویژه پس از دوران یائسگی باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان آندومتر می شود. تخمک گذاری نامنظم یکی از رایج ترین مثال هایی است که می توان به آن اشاره کرد. چرا که در صورت ایجاد این مشکل احتمال ابتلا به دیابت و چاقی افزایش می یابد.

5- بالا رفتن سن؛ شروع دوران یائسگی زنان

افزایش سن ارتباط مستقیمی با شروع دوران یائسگی در زنان و همچنین تشدید احتمال ابتلا به سرطان رحم دارد. سرطانی رحم در زنان به طور معمول پس از شروع دوران یائسگی علامت مشخص تری نسبت به دوران پیش از یائسگی دارد.

بالا رفتن سن دوران یائسگی زنان

راهکارهایی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان رحم

1- هورمون درمانی

در صورتی که شاهد پیدایش علائم سرطان رحم به ویژه در سنین بالاتر هستید، با پزشک خود درباره هورمون درمانی صحبت کنید. مصرف ترکیبات حاوی استروژن و پروژسترون (نه به تنهایی) احتمال افزایش ریسک ابتلا به سرطان آندومتر را تا حد بسیار زیادی کم می کند. هر چند که هورمون درمانی می تواند همراه با خطر و ریسک های خاصی باشد، اما پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم یکی از مهم ترین فواید این روش به شمار می رود.

2- کاهش وزن

مدیریت سبک زندگی و مدیریت وزن راهکار ساده اما موثری است که از احتمال ابتلا به سرطان ها از جمله سرطان آندومتر را کاهش می دهد. کاهش میزان مصرف کالری و افزایش ساعات ورزش یا فعالیت های بدنی نقش موثری در رسیدن به تناسب اندام دارد.

3- مصرف قرص های ضد بارداری

استفاده از قرص های ضد بارداری یکی دیگر از روش های است که دست کم برای مدت یک سال خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش می دهد. پزشکان بر این عقیده هستند که استفاده از داروها و قرص های خوراکی ضد بارداری می تواند اثرات بلند مدت نیز داشته باشد.

آیا سرطان رحم همان سرطان آندومتر است؟

سرطان رحم می تواند مجموعه ای از سرطان سارکوم و سرطان آندومتر یا دیگر انواع سرطان های نادر در رحم را شامل شود. اما به طور حتم سرطان رحم و سرطان آندومتر نه تنها در علائم بلکه در نحوه تشخیص و درمان نیز تفاوت های فاحشی با یکدیگر دارند. این در حالی است که بخش زیادی از مردم سرطان آندومتر را با عنوان «سرطان رحم» می شناسند، که کاملا اشتباه است.

رحم یکی از بخش های دستگاه تناسلی زنان است که با «دهانه رحم» به واژن متصل می شود. به این ترتیب حتی «سرطان دهانه رحم» با «سرطان رحم» متفاوت است. از طرفی دیگر لایه داخلی رحم «آندومتر» نامیده می شود. آندومتر لایه ای است که به واسطه تولید هورمون هایی نظیر استروژن و پروژسترون ضخیم شده و این اتفاق بیشتر در دوران بارداری زنان رخ می دهد.

بعد از تشخیص سرطان آندومتر چه اتفاقی می افتد؟

با تشخیص سرطان آندومتر توسط پزشک، روند تشخیص نوع سرطان (تهاجمی یا غیر تهاجمی) و انتخاب بهترین روش درمان برای آن با سرعت بیشتری انجام می گیرد. تشخیص نوع سرطان آندومتر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

سرطان آندومتر از دو نوع 1 و 2 تشکیل می شود. در سرطان آندومتر نوع 1 که یک سرطان تهاجمی نیست، سلول های سرطانی از سرعت کمی برای تکثیر به دیگر بافت های رحم برخوردار هستند. اما در مقابل، در سرطان آندومتر نوع 2 که به عنوان سرطان تهاجمی (تهاجمی تر نسبت به نوع 1) شناخته می شود، سلول های سرطانی با سرعت بالایی به دیگر بافت های رحم نفوذ و باعث سرطانی شدن آن ها می شوند.

How do we know that we have uterine cancer

نتیجه گیری؛ علائم سرطان رحم

افزایش روند ابتلا به دیابت و چاقی مهم ترین عامل افزایش تعداد مبتلایان سرطان رحم طی سال های اخیر در بسیاری از کشورهای اروپایی، آسیایی و آمریکایی است. آشنایی با مهم ترین علائم سرطان رحم و عوامل موثر در ایجاد این بیماری از جمله سابقه خانوادگی، افزایش سن و همینطور عوامل پزشکی نقش مهمی در کنترل و درمان سرطان آندومتر دارد.

برخی از مبتلایان به این بیماری ممکن است تا مدت ها هیچ نشانه یا علائمی را مشاهده نکنند و این در حالی است که برخی دیگر ممکن است علائمی مشابه با علائم سرطان آندومتر را مشاهده کنند که لزوما به معنی داشتن سرطان نیست. این بیماری پنجمین بیماری شایع زنان و مردانی که دارای رحم هستند، به شمار می رود.

چطور متوجه شویم که سرطان رحم داریم؟

احساس درد در ناحیه لگن، ترشحات بد بوی واژن، قاعدگی نامنظم و البته خونریزی های شدید در دوران یائسگی یا پس از این دوران از جمله علائم هشدار دهنده ای است که می توان برای اطمینان از ابتلا به سرطان رحم در نظر گرفت.

آیا می توان از تشدید علائم سرطان رحم پیشگیری کرد؟

راهکارهای موثری برای پیشگیری از تشدید علائم سرطان رحم وجود دارد که کنترل وزن، پیشگیری از چاقی و هورمون درمانی از جمله این موارد به شمار می رود. اطلاعات کامل تر را در متن مقاله بخوانید.

بهترین زمان برای تشخیص علائم سرطان رحم چه زمانی است؟

مراجعه به پزشک به محض مشاهده اولین علائم سرطان رحم بهترین زمان برای تشخیص، پیشگیری یا درمان این بیماری است. با توجه به نوع سرطان، شدت بیماری و فاکتورهای دیگر از جمله سن بیمار پزشک از روش D&C یا کورتاژ، بیوپسی اندومتریال، سونوگرافی، معاینه لگن، توموگرافی یا ام آر آی برای تشخیص بیماری استفاده می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *