علائم سرطان بیضه بدخیم و خوش خیم

اولین علائم سرطان بیضه مشاهده توده (دردناک یا بدون درد) یا برآمدگی در بیضه (راست، چپ یا هر دو) است. تشخیص به موقع این سرطان منجر به درمان قطعی آن می شود. مردان 15 تا 35 سال اصلی ترین کاندید سرطان بیضه، یکی از شایع ترین انواع سرطان به شمار می روند.

سرطان بیضه به عنوان یک بیماری کاملا جدی شناخته می شود. این سرطان با رشد سلول های بدخیم سرطانی در بیضه چپ، راست یا هر دو بیضه شکل می گیرد. بیشتر از 95 درصد انواع سرطان بیضه نشات گرفته از سلول‌های زایا است که باعث تشکیل توده یا تومور می شوند. سلول‌های زایا عامل اصلی انواع سرطان بیضه سمینوما و غیر سمینوما است.

سرطان بیضه چیست

سرطان بیضه چیست؟

رشد سلول های سرطانی در بیضه ها که به عنوان غده های جنسی شناخته می شوند، علت اصلی سرطان بیضه است. این غده های جنسی (بیضه راست و چپ) تستوسترون و اسپرم مورد نیاز بدن را تولید می کنند. محل قرارگیری بیضه ها در کیسه ای از جنس پوست زیر آلت تناسلی است.

آمار ابتلا به سرطان بیضه در مردان از هر 100 هزار نفر یک نفر است. تغییر DNA سلول ها اصلی ترین علت ایجاد سرطان بیضه است.

آیا امکان پیشگیری از سرطان بیضه وجود دارد؟

تعداد زیادی از افرادی که علائم سرطان بیضه در سنین مختلف را مشاهده می کنند، در گذشته با هیچ یک از عوامل خطر این نوع از سرطان مواجه نبوده اند. بنابراین نمی توان به طور حتم روش یا راهکاری را برای پیشگری از سرطان بیضه مطرح کرد. بسیاری از فاکتورهای مهم در ابتلا به این نوع از سرطان مانند قومیت یا سن غیر قابل تغییر هستند.

اما مهم ترین موضوع در رابطه با پیشگیری سرطان بیضه تشخیص به موقع این سرطان در افراد و اقدام برای درمان فوری است. چرا که سرطان بیضه از جمله سرطان های قابل تشخیص در مراحل اولیه محسوب می شود.

بیش از 90 بیماران مبتلا به سرطان بیضه با انجام خودآزمایی می توانند تومور یا توده ایجاد شده در بیضه ها را لمس و کشف کنند. از طرفی دیگر تعداد کمی از افراد دارای سرطان بیضه دچار برخی از مشکلات یا اختلالات گوارشی می شوند. این افراد همچنین ممکن است علائم دیگری از جمله وجود غدد لنفاوی را تجربه کنند.

خود ارزیابی؛ روشی برای پیشگیری از سرطان بیضه

خود ارزیابی؛ روشی برای پیشگیری از سرطان بیضه

با توجه به اینکه سرطان بیضه در بسیاری از موارد دیر تشخیص داده می شود، انجام خود ارزیابی حداقل برای یک بار در ماه می تواند نقش موثری در تشخیص زودهنگام سرطان بیضه داشته باشد. بهترین زمان برای شروع خودارزیابی سن 14 سالگی است. در صورت وجود سابقه خانوادگی سرطان بیضه (در یکی از افراد خانواده) یا کریپتورکیدیسم انجام خودارزیابی بیش از هر زمان دیگری توصیه می شود.

نوجوانان پس از سن 14 سالگی می توانند یک بار در ماه بعد از استحمام (بهترین زمان) با لمس بیضه ها متوجه وجود تغییر یا ایجاد تومور شوند. چرا که پس از استحمام به علت تماس بیضه ها با آب گرم، پوست شل می شود و این موضوع بررسی بیضه را راحت تر می کند.

خود ارزیابی با استفاده از انگشتان دست یکی دیگر از روش های تشخیص به موقع سرطان بیضه محسوب می شود. در این روش، با ایستادن رو به روی آینه، از چهار انگشت که زیر بیضه قرار گرفته و انگشت شست که بالای بیضه قرار گرفته، می توان به بررسی ابعاد و اندازه بیضه پرداخت. هم اندازه نبودن (بزرگی و کوچکی) بیضه ها امری کاملا طبیعی است. در طول انجام این خودآزمایی می توان از تشکیل توده سرطانی یا ایجاد تومور اطمینان حاصل کرد.

درمان سرطان بیضه با روش های موثر

سرطان بیضه جزو سرطان های درمان پذیر به شمار می رود. تشخیص زودهنگام علائم سرطان بیضه نقش موثری در درمان پذیر شدن این بیماری با کمترین میزان آسیب و درد دارد. درست مانند سایر انواع سرطان ها، درمان سرطان بیضه با برداشتن بخش آسیب دیده به واسطه سلول های سرطانی یعنی بیضه انجام می شود.

به این منظور ممکن است با توجه به صلاحدید پزشک روش هایی مانند شیمی درمانی، تشریح غدد لنفاوی یا رادیوتراپی مورد استفاده قرار گیرد. نکته مهم در رابطه با برداشتن یا جراحی بیضه، عدم آسیب دیدگی مردان پس از عمل و بارور باقی ماندن مردان بارور است. در صورت انجام شیمی درمانی به همراه جراحی، ممکن است مراحل جمع آوری اسپرم نیز انجام گیرد.

5 روش درمان سرطان بیضه مردان

1- تشریح غدد لنفاوی خلفی صفاقی (RPLND)

روش تشریح غدد لنفاوی خلفی صفاقی با توجه به شدت و مرحله پیشرفت سرطان برای بیمار توسط پزشک تجویز می شود. این روش ممکن است با هدف درمان سرطان، پیشگیری از گسترش آن به نواحی کبد یا ریه و برداشتن تومورهای سرطانی انجام گیرد. روش RPLND مناسب برای سرطان نوع غیر سمینوما است.

2- اورککتومی اینگوینال رادیکال

اورککتومی اینگوینال رادیکال یا برداشتن بیضه برای درمان سرطان ناشی انجام می گیرد. در این روش با ایجاد بُرش در قسمت کشاله ران بیضه و تومور خارج می شوند. پزشکان در روش اورککتومی اینگوینال رادیکال با مسدود کردن بافت لنفاوی رگ های خونی از تکثیر و گسترش سرطان جلوگیری می کنند.

3- پرتو درمانی

پرتو درمانی با اشعه ایکس برای از بین بردن کامل سلول های سرطانی (با دوز بالا) انجام می شود. این روش مناسب برای سلول های سمینوما است.

4- شیمی درمانی

یکی از رایج ترین روش های درمانی سرطان، شیمی درمانی است. بیمار با تجویز پزشک در این روش از داروهایی مانند بلئومایسین یا سیس پلاتین استفاده می کند. این روش مناسب برای هر دو نوع سرطان سمینوما و غیر سمینوما است. زمان انجام شیمی درمانی با تشخیص پزشک ممکن است قبل یا بعد از انجام روش ارکیکتومی رادیکال اینگوینال باشد.

5- جراحی بیضه (برداشتن بیضه)

برداشتن یا جراحی بیضه کاربردی ترین روش برای درمان قطعی علائم سرطان بیضه است. در این روش امکان برداشتن غدد لنفاوی نیز وجود دارد.

چه عواملی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان بیضه می شوند؟

چه عواملی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان بیضه می شوند؟

افزایش خطر ابتلا به سرطان بیضه متاثر از چند عامل مهم به ویژه سن، نژاد و سابقه بیماری خانوادگی است. همانطور که گفته شد، سلول‌های زایا اصلی ترین علت ایجاد سرطان بیضه (علت بیش از 90 درصد سرطان های بیضه) به شمار می رود.

5 عامل خطر برای ایجاد علائم سرطان بیضه

1- سابقه خانوادگی

وجود سرطان بیضه در یکی از اعضای خانواده (برادر، پدر) ریسک ابتلا به سرطان را در فرد افزایش می دهد. شرایط ژنتیکی در ابتلا به این بیماری نقش مهمی دارند، به طور کلی ممکن است یکی از این شرایط مانند سندرم کلاین فلتر ریسک سرطان را افزایش دهد. از طرفی دیگر وجود علائم سرطان بیضه در یکی از بیضه ها بیش از 50 درصد شانس وجود سرطان در بیضه دیگر را افزایش می دهد.

2- ناباروری مردان

بر اساس تحقیقات انجام گرفته، مردانی که دچار مشکل ناباروری هستند بیش از دیگر هم سن و سالان خود در معرض سرطان بیضه قرار می گیرند. مردانی که دچار ناباروری هستند در مقایسه با دیگر افراد 3 برابر بیشتر در معرض مشاهده علائم سرطان بیضه قرار می گیرند.

3- نقص سیستم ایمنی بدن یا HIV

ابتلا به HIV یا سندرم نقس سیستم ایمنی بدن ناشی از ورود ویروس HIV در برخی موارد منجر به ابتلا سرطان بیضه از نوع سمینوما در مردان می شود.

4- سن

سن یک فاکتور مهم در بروز علائم سرطان بیضه محسوب می شود. به طور کلی نوجوانان، جوانان و میانسالان (15 تا 48) بیشتر از سایرین در معرض این بیماری قرار می گیرند. نکته جالب این است که احتمال بروز علائم سرطان بیضه با افزایش سن در مردان کاهش می یابد. در حالی که خطر ابتلا به دیگر انواع سرطان از جمله سرطان پروستات در مردان با افزایش سن بیشتر می شود.

همچنین بخوانید: خطرناک ترین علائم سرطان پروستات

5- کریپتورکیدیسم یا بیضه رشد نکرده

رشد بیضه ها به طور معمول تا پیش از سن 3 سالگی اتفاق می افتد. عدم رشد بیضه ها تا این سن و بعد از این سن منجر به کریپتورکیدیسم می شود. مردانی که بیضه های رشد نکرده دارند، بیش از سایر مردان در معرض سرطان بیضه قرار می گیرند. انجام جراحی کریپتورکیدیسم در سنین کودکی نه تنها به درمان مشکل کریپتورکیدیسم منجر می شود، بلکه نتایج موفقیت آمیزتری را نسبت به جراحی در سنین بالاتر به همراه دارد.

از دست دادن بیضه باعث ناتوانی در باروری، از دست دادن میل جنسی و نعوظ نمی شود.

مهم ترین علائم سرطان بیضه (راست و چپ)

وجود توده یا برآمدگی که غیر طبیعی است، اولین نشانه یا علائم سرطان بیضه (راست و چپ) به شمار می رود. البته وجود این علائم صرفا به معنی ابتلا به سرطان بیضه نیست و ممکن است نشانه یا علامت بیماری دیگری باشد. به تعویق انداختن درمان سرطان (بیضه) فرصتی مناسب را برای رشد هر چه بیشتر سلول های سرطانی ایجاد می کند که به معنی بدخیم شدن یا پیشرفته شدن سرطان خواهد بود.

9 علائم سرطان بیضه در مردان

  • تغییر در اندازه بیضه ها (کوچک شدن یا بزرگ شدن یکی از بیضه ها)
  • احساس درد در یک یا هر دو بیضه
  • مشاهده تورم یا تجمع مایع در کیسه بیضه
  • احساس درد در پا به ویژه کشاله ران
  • بزرگ یا دردناک شدن سینه ها
  • احساس درد کمر
  • احساس سنگینی بیضه ها
  • مشاهده برآمدگی یا توده در بیضه ها (هر دو بیضه یا یکی از بیضه ها)
  • درد یا فشار در قسمت پایینی شکم

در بیضه طبیعی هیچگونه برآمدگی یا توده مشاهده نمی شود. با لمس بیضه های سالم می توان اپیدیدیم که وظیفه حمل و ذخیره اسپرم را دارد، احساس کرد. بنابراین در صورت لمس بیضه و وجود علائم قابل توجه به ویژه توده باید نگران احتمال وچود سرطان بیضه بود. افراد مبتلا به سرطان بیضه ممکن است با علائم و نشانه های دیگری مواجه شوند. نشانه هایی مانند:

  • اسپرماتوسل (ایجاد کیست غیر سرطانی در اپیدیدیم)
  • واریکوسل (مشاهده گشادی عروق خونی در بیضه)
  • هیدروسل (تجمع مایع در غشای اطراف بیضه)
  • فتق (بیرون زدگی بخشی از شکم)
همچنین بخوانید: بیماری های شایع مردان

انواع سرطان بیضه

تومورهای بیضه (سلول ها و توده های سرطانی بیضه) به دو نوع اصلی تقسیم می شوند. سمینوم ها و غیر سمینوماها.

سمینوم ها

بیش از 90 درصد انواع سرطان های بیضه در مردان نشات گرفته از سلول های زایا به ویژه از نوع سمینوم ها است. سمینوم ها نوع بدخیم سلول های زایا (سلول های تولید اسپرم) محسوب می شوند. این سلول ها عموما درگیر کننده سایر سلول های مردان از جمله سلول های منی هستند و به طور کلی بعد از سنین 40 سالگی (40 تا 50 سالگی) ایجاد می شوند. این نوع از سلول های سرطانی، رشد بسیار آهسته ای دارند.

غیر سمینوماها

سلول زایای غیر سمینوماتو انواع مختلفی دارند که از مهم ترین آن ها می توان به کارسینوم سلول جنینی، تراتوم، کوریوکارسینوما و کارسینوم کیسه زرده اشاره کرد. احتمال تشکیل برخی از تومورهای سرطانی از سلول های سمینوم ها و غیر سمینوماها نیز وجود دارد.

مهم ترین عوارض سرطان بیضه در مردان

مهم ترین عوارض سرطان بیضه در مردان

ابتلا به سرطان بیضه در مردان ممکن است عوارض جدی را به دنبال داشته باشد. تشکیل لخته های خون در ورید ها یکی از اصلی ترین عوارضی است که می توان به آن اشاره کرد. مبتلایان به سرطان بیضه در برخی موارد با مشکلات تنفسی مواجه می شوند. همچنین این افراد ممکن است در راه رفتن دچار مشکل شوند.

به طور کلی سرطان بیضه در کمتر از 5 درصد موارد باعث ایجاد مشکلات ریوی، مشکل در عملکرد مغز، استخوان ها، کبد و غدد لنفاوی شکم می شود. مردانی که در سنین میانسالی به سرطان بیضه دچار می شوند، ممکن است تورم یا تنگی نفس (یا هر دو) را به دلیل ایجاد لخته خون در ورید عمقی یا در شریان ریوی تجربه کنند. تورم شریان ریوی به آمبولی ریه منجر می شود.

سوالات متداول درباره علائم سرطان بیضه

علائم سرطان بیضه در چه سنی قابل مشاهده است؟

علائم سرطان بیضه به محض تشکیل توده، بزرگی یا کوچک شدن اندازه بیضه و سایر علائم یاد شده در این مقاله در هر سنی قابل مشاهده است. ارکیکتومی اینگوینال و بیوپسی، سونوگرافی و معاینه فیزیکی به عنوان سریع ترین روش های تشخیص علائم بیماری سرطان بیضه شناخته می شود.

راه های درمان سرطان بیضه چیست؟

درمان سرطان بیضه به عوامل مختلفی از جمله سن، مرحله سرطان و نوع تومور بستگی دارد. سمینوماها رشد و تکثیر کمتری نسبت به غیر سمینوماها دارند. سمینوماها همچنین به پرتو درمانی بهتر از غیر سمینوماها واکنش نشان می دهند.

علت ایجاد سرطان بیضه چیست؟

علت ایجاد سرطان بیضه (ایجاد علائم سرطان بیضه) در حال حاضر برای دانشمندان و محققین به یک چالش بزرگ تبدیل شده است. پزشکان بر این عقیده هستند که سلول های زایا اصلی ترین علت ایجاد این سرطان در مردان است. سلول های زایا اصلی ترین عامل ایجاد توده (تومور) و تکثیر آن به شمار می روند.

یک نظر

  1. سلام خسته نباشید من توده بیضه دارم در داخل بیضه سمت راستم وبیضه سمت راستم کمی بزرگ تر از بیضه سمت چپم است وهنگام دست زدن به آن کمی درد دارم آیا ممکن است که بگید باید چیکار کنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *