انواع آلرژی پوستی ، علائم و علل آن ها
آلرژی یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که کودکان و بزرگسالان زیادی آن را تجربه کرده اند. آلرژی، واکنش ایمنی بدن به محرک های گوناگون است؛ در طی پاسخ سیستم ایمنی، بدن آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین می سازد و درواقع این آنتی بادی به عوامل آلرژی زا پاسخ می دهد و علائم ناشی از این پاسخ ها، واکنش های آلرژیک هستند.
یکی از این واکنش های آلرژیک، آلرژی های پوستی هستند که انواع مختلفی دارند. در این مطلب به انواع آلرژی پوستی می پردازیم.
لیست عناوین محتوا
آلرژی چیست؟
آلرژی پاسخ سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل مختلفی مانند غذاها، گرد و خاک و… است. پس از این که سیستم ایمنی بدن به عوامل آلرژی زا واکنش نشان دهد، التهاب و دیگر علائم آلرژی ایجاد می شود که می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر پوست، دستگاه گوارش، سیستم قلبی عروقی ویا دستگاه تنفسی فرد تأثیر بگذارد.
همچنین بخوانید: برای درمان هر بیماری به چه دکتری مراجعه کنیم؟
مواد آلرژی زا چیست؟
به موادی که باعث واکنش های آلرژیک در افراد می شوند، مواد آلرژی زا یا آلرژن می گویند. آلرژن های رایج عبارتند از:
- حیوانات به خصوص حیواناتی که پشم دارند.
- مواد غذایی، مانند شیر، گلوتن
- گرده های مختلف
- زنبور و نیش زنبور
- آلودگی و گرد و غبار
- کنه ها و کپک ها
- مواد شیمیایی خانگی و اسپری
- داروهای خاصی
همچنی بخوانید: دلایل عرق کف دست و پا چیست؟
علت آلرژی پوستی چیست؟
محرک هایی وجود دارد که بیش از بقیه می توانند منجر به آلرژی پوستی شوند، این محرک ها عبارتند از:
- لاتکس
- موی حیوانات خانگی
- برخی از گیاهان سمی مخصوصا پیچک یا بلوط سمی
- پودر لباس شویی
- صابون
- نیکل (مانند جواهرات)
- مواد شیمیایی
- حشرات
- گرده
- نور خورشید
- آب آلوده
- برخی از مواد غذایی
- دمای سرد و گرم
انواع آلرژی پوستی چیست؟
شایع ترین انواع واکنش های آلرژی پوستی عبارتند از:
1- اگزما
اگزما که با نام درماتیت آتوپیک نیز شناخته می شود، شایع ترین نوع آلرژی پوستی به ویژه در کودکان است. علائم رایج اگزما شامل خشکی پوست، پوسته پوسته شدن، قرمز شدن، سوزش و خارش به خصوص در صورت، دست، آرنج و زانو است و اغلب با آسم، رینیت آلرژیک (تب یونجه)، یا آلرژی غذایی مرتبط است. گاهی اوقات از پوست افرادی که دچار اگزما شده اند مایع شفافی ترشح می شود.
- از خاراندن یا مالش دادن پوستی که علائم آلرژیک دارد خودداری کنید.
- در روزهایی که آلرژی پوستی دارید از لانولین بر روی پوستی که علائم آلرژیک دارد استفاده نکنید و این نکته را در نظر داشته باشید که لانولین در برخی از محصولات پوستی وجود دارد.
- چندین بار در روز پوست دچار حساسیت را با پماد یا لوسیونی که الکل، عطر و رنگ ندارد، مرطوب کنید. این لوسیون یا پماد را بعد از استحمام، یعنی زمانی که پوست هنوز مرطوب است استفاده کنید.
- از صابون ها و شامپوهای ملایم استفاده کنید.
- موقع حمام کردن زیاد در حمام نمانید و مطمئن شوید که آب داغ نیست. برای پوستی که دچار حساسیت شده است آب ولرم بهتر است.
2- کهیر
کهیر یکی دیگر از انواع آلرژی پوستی است؛ کهیر به صورت برجستگی ها یا جوش های قرمز رنگ حساسی روی بدن ظاهر می شوند؛ اگر کمتر از ۶ هفته طول بکشد کهیر حاد و اگر بیش از ۶ هفته ادامه یابد کهیر مزمن نامیده می شود.
کهیر حاد بیشتر در اثر قرار گرفتن در معرض یک آلرژن یا عفونت ایجاد می شود و یا ممکن است به دلایل غیر آلرژیک مانند گرما، ورزش، الکل، برخی از داروها مانند آسپرین و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، مواد غذایی مانند بادام زمینی، آجیل درختی، صدف و نیش حشرات ایجاد شود.
- سعی کنید از آلرژنی که باعث آلرژی پوستی می شود اجتناب کنید.
- پوست خود را خنک نگه دارید و از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید.
- اگر می دانید به محرک خاصی واکنش های آلرژیک شدید دارید، داروهای خود را همیشه همراه داشته باشید.
- برای کهیرهای حاد و متورم، مصرف یک آنتی هیستامین می تواند علائم آلرژیک را از بین ببرد.
3- درماتیت تماسی
درماتیت تماسی نوعی التهاب و آلرژی پوستی است که در تماس پوست با یک محرک آلرژی زا اتفاق می افتد و اغلب دردناک است. علائم این آلرژی پوستی که شامل تاول، قرمز شدن، خارش، پوسته پوسته شدن و سوزش است، یا ممکن است بلافاصله اتفاق افتد و یا تا ۴۸ ساعت پس از قرار گرفتن پوست در معرض آلرژن ها اتفاق می افتد.
محرک هایی که ممکن است باعث آلرژی می شوند در هر فردی متفاوت است اما شایع ترین آن ها صابون ها، مواد شوینده لباسشویی، نرم کننده های پارچه، شامپوها، نیکل، چسب ها، لاک ناخن و دستکش های لاتکس هستند.
- آلرژی پوستی درماتیت تماسی معمولا ۱۴ تا ۲۸ روز طول میکشد.
- اگر با چیزی در تماس بودید که به آن حساسیت دارید و ممکن است باعث درماتیت تماسی آلرژیک شود (مانند پیچک سمی)، بلافاصله پوست تان را با آب و صابون بشویید، البته اگر به صابون حساسیت ندارید.
- برای درمان درماتیت تماسی، پزشک آنتی هیستامین یا داروی کورتیزون برای بهبود آلرژی تان تجویز می کند و حداقل دو هفته طول می کشد تا علائم را از بین ببرد.
- لوسیون کالامین و کمپرس های خنک می توانند مقداری از خارش و درد را تسکین دهند. همچنین حمام با آب ولرم و مصرف جو دوسر نیز می تواند پوست را تسکین دهد.
4- آنژیوادم
آنژیوادم یا تورم نوعی آلرژی پوستی است که باعث تورم در لایه های عمیق پوست می شود، اغلب همراه با کهیر است و بافت های نرم بدن مانند پلک ها، دهان یا حتی اندام تناسلی را درگیر می کند.
آنژیوادم ممکن است به صورت حاد اتفاق افتد؛ آنژیوادم حاد تنها مدت کوتاهی، یعنی از چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشد و معمولا در اثر واکنش آلرژیک به الکل، مصرف برخی از داروها و داروهای ضدالتهابی و یا برخی از غذاها ایجاد می شود. یک نوع دیگر از آنژیوادم وجود دارد که آنژیوادم عود کننده مزمن نام دارد و زمانی است که این بیماری در طی یک دوره زمانی طولانی عود می کند.
- آنتی هیستامین ها رایج ترین داروهایی هستند که برای درمان تورم استفاده می شوند.
5- آنژیوادم ارثی
آنژیوادم ارثی یک بیماری ژنتیکی نادر اما جدی است که شامل التهاب و تورم در قسمت های مختلف بدن از جمله دست ها، پاها، صورت، دیواره روده و راه های هوایی است.
علائم آلرژی پوستی چیست؟
علائم آلرژی پوستی بسته به نوع واکنشی که بدن به آن می دهد متفاوت است. با این حال اولین علامت آلرژی پوستی بثورات پوستی است که در ادامه بیشتر با آن آشنا می شویم.
1- بثورات پوستی
بثورات پوستی اولین علامت آلرژی پوستی است. بثورات ممکن است به صورت احساس خارش، برآمدگی و تاول، قرمزی شدن و یا ترکیبی از موارد زیر باشد:
- کهیر
- خارش
- سرخی و قرمز شدن پوست
- تورم
- برآمدگی های برجسته
- پوسته پوسته شدن پوست
- پوست ترک خورده و خشک
چگونه می توان از آلرژی پوستی جلوگیری کرد؟
برای کنترل و جلوگیری از ایجاد حساسیت و آلرژی های پوستی می توان نکات زیر را رعایت کرد:
- تا جایی که امکان دارد زیر نور مستقیم خورشید نباشید.
- از پوستی که دچار علائم آلرژی پوستی شده است فقط با یک مرطوب کننده مراقبت کنید.
- از تماس با محرک های آلرژی ها دوری کنید.
- از خاراندن کهیر، پوست قرمز و متورم شده و دیگر علائم آلرژی پوستی که دارید خودداری کنید.
چه زمانی باید برای آلرژی پوستی به دکتر مراجعه کرد؟
انوع آلرژی پوستی در صورت شدید شدن می توانند به یک واکنش آلرژیک جدی تبدیل شوند. بنابراین اگر آلرژی پوستی تان شدید شد و علائم زیر را داشتید فورا به پزشک مراجعه کنید.
- تمام بدن تان دچار آلرژی پوستی شده است.
- به دلیل آلرژی پوستی دچار مشکلات تنفسی شده اید.
- برای کنترل علائم انواع آلرژی پوستی به کمک نیاز دارید.
- آلرژی پوستی تان خونریزی و یا چرک مایل به زرد دارد و عفونی به نظر می رسد.
- آلرژی پوستی جدیدی دارید که قبلا هرگز آن را نداشته اید.
- آلرژی پوستی شما بعد از ۲ تا ۳ هفته همچنان بهتر نشده است.
آلرژی پوستی چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر با خواندن این مطلب فکر می کنید شما هم علائم آلرژی پوستی را دارید بهتر است با درباره آن با پزشک صحبت کنید. پزشک سابقه پزشکی و علائم شما را در نظر می گیرد و ممکن است برای تشخیص دقیق تر آزمایش های زیر را به شما توصیه کند.
1- آزمایش پوست
در این آزمایش مقدار کمی آلرژن به پوست شما تزریق می کنند، پس از چند دقیقه اگر آلرژی داشته باشید علائمی از آلرژی پوستی روی پوست شما و در محل آزمایش ظاهر می شود. پزشک به کمک این آزمایش می تواند مطمئن شود که شما آلرژی پوستی دارید یا نه.
2- آزمایش خون
آزمایش خون مقدار ایمونوگلوبولین و یا آنتی بادی های خون که باعث آلرژی می شوند را اندازه گیری می کند و پزشک با مشاهده نتیجه آزمایش خون با اطمینان بیشتری می تواند بیماری شما را تشخیص دهد.
آلرژی پوستی چگونه درمان می شود؟
درمان آلرژی پوستی بستگی به میزان مشکل و انواع آلرژی پوستی دارد. اما معمولا دو روش کلی وجود دارد:
- اگر به آلرژن خاصی حساسیت دارید از آن اجتناب کنید.
- از داروهایی که دکتر تجویز کرده است، کرم ها و سایر راهکارها برای تسکین خارش، کهیر، تورم و یا درد ناشی از آلرژی استفاده کنید.
دانشآموخته روانشناسی بالینی هستم. سالهاست با روانشناسی زندگی میکنم، درباره آن میخوانم، مینویسم و اغلب نوشتههایم را با دیگران به اشتراک میگذارم. همچنین تجربه نوشتن در زمینههای مختلف تکنولوژی، معلولیت و توانبخشی و علمی را نیز دارم.