ویروس hpv چیست و چگونه منتقل میشود؟

ویروس پاپیلومای انسانی یا ویروس HPV که با نام ویروس زگیل تناسلی هم شناخته می شود اما همیشه باعث زگیل تناسلی نمی شود، نوعی عفونت ویروسی است که در ۹۸ یا ۹۹٪ مواقع از طریق تماس پوست با پوست در روابط جنسی منتقل می شود.

این ویروس بیش از ۱۰۰ نوع گونه مختلف دارد و به دو نوع کم خطر و پرخطر تقسیم می شوند؛ انواع کم خطر باعث ضایعه پوستی و زگیل می شوند و شایع ترین انواع آن تایپ های  ۶ و ۱۱ هستند. انواع پرخطر معمولا بی علامت اما سرطان زا هستند و شایع ترین انواع آن تایپ های ۱۶ و ۱۸ هستند.

واکسن گارداسیل یا واکسن زگیل تناسلی علیه ۴ تایپ بالا ایمنی ایجاد می کند؛ اگرچه واکسن ریسک انتقال را کم می کند اما نقش درمانی ندارد و صرفا نقش پیشگیری دارد و از سن ۹ تا ۴۵ سال در خانم ها و آقایان قابل تزریق است.

اگر دوست دارید درباره ویروس HPV بیشتر بدانید و یا برایتان سوال است که ویروس hpv چگونه منتقل میشود، خواندن این مقاله به شما کمک می کند.

ویروس hpv چیست؟

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک نوع عفونت ویروسی است که از طریق تماس جنسی از پوست به پوست بین افراد منتقل می شود و امروزه بیش از ۱۰۰ نوع HPV وجود دارد.

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، HPV تناسلی شایع ترین ویروس منتقله از راه جنسی است. این بیماری به قدری رایج است که بیشتر افرادی که با افراد متعدد رابطه جنسی دارند، به انواع مختلفی از HPV مبتلا می شوند، حتی اگر شرکای جنسی کمی داشته باشند.

در برخی از موارد، عفونت HPV تناسلی هیچ مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند اما برخی از انواع HPV منجر به ایجاد زگیل تناسلی و حتی سرطان دهانه رحم، مقعد و گلو می شود.

HPV یک نوع عفونت ویروسی است که از طریق تماس جنسی از پوست به پوست بین افراد منتقل می شود.

ویروس hpv چگونه منتقل میشود؟

اکثر افراد از طریق تماس مستقیم جنسی از جمله رابطه جنسی مقعدی، واژینال و دهانی به عفونت HPV تناسلی مبتلا می شوند زیرا این عارضه از طریق تماس نواحی تناسلی افراد با یکدیگر، به راحتی انتقال می یابد. لازم است بدانید که کاندوم فقط ۷۰ تا ۸۰٪ از انتقال این عفونت جلوگیری می کند و تماس نواحی که با کاندوم پوشیده نشده می تواند باعث سرایت این ویروس شود.

انتقال hpv از طریق استخر

حقیقت این است که شایع ترین راه انتقال HPV از طریق ارتباط جنسی و تماس پوست با پوست است اما در موارد بسیار نادر دیده شده است که نشستن روی لبه استخر، استفاده از لیزر بدون سری شخصی و اپیلاسیون در شرایط آلوده باعث انتقال HPV شده است؛ به همین دلیل توصیه می شود در موقعیت های این چنینی رعایت بهداشت را در اولویت قرار دهید، به عنوان مثال حتما لباس زیر را بعد از خریداری اول بشورید و بعد استفاده کنید.

عوامل خطر HPV

علاوه بر این که تماس جنسی پوست به پوست خطر ابتلا به ویروس HPV را بالا می برد، عوامل مختلف دیگری نیز افراد را بیشتر در معرض ابتلا به این ویروس قرار می دهند از جمله:

  • داشتن شرکای جنسی زیاد و یا متعدد
  • رابطه جنسی محافظت نشده واژینال، دهانی یا مقعدی
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • داشتن شریک جنسی مبتلا به HPV

همچنین اگر فردی به نوع پرخطر HPV مبتلا باشد، برخی از عوامل می توانند احتمال تبدیل شدن ویروس به سرطان را در این افراد بالا ببرند. این عوامل عبارتند از:

  • سیستم ایمنی ضعیف
  • داشتن سایر بیماری های مقاربتی مانند سوزاک، کلامیدیا و هرپس سیمپلکس
  • التهاب مزمن
  • داشتن فرزند زیاد که با سرطان دهانه رحم همراه می باشد
  • مصرف داروهای خوراکی ضد بارداری برای مدت طولانی که با سرطان دهانه رحم همراه می باشد
  • مصرف تنباکو که با سرطان دهان و یا گلو همراه می باشد
  • داشتن رابطه جنسی مقعدی که با سرطان مقعد همراه می باشد

رابطه جنسی محافظت نشده خطر ابتلا به HPV را بالا می برد.

علائم ویروس HPV

در اکثر مواقع ویروس  HPVعلامت خاصی ندارد و افراد هیچ ضایعه پوستی ندارند و این علت اصلی گسترش و سرایت این بیماری است. در واقع بسیاری از افراد مبتلا به HPV حتی نمی دانند به این ویروس مبتلا هستند زیرا این عفونت را از کسی گرفته اند که هیچگونه علائمی نداشته است؛ این به این معناست که این ویروس می تواند برای مدت طولانی و بدون هیچ علامت خاصی در بدن وجود داشته باشد.

ویروس HPV اگر با علائم همراه باشد به شکل ضایعات پوستی زگیل در نواحی مختلف واژن، مقعد، آلت تناسلی و حلق خود را نشان می دهد.

HPV همچنین می تواند سرطان زا باشد و باعث سرطان دهانه رحم و سایر سرطان ها شود. سرطان های ناشی از HPV اغلب تا زمانی که سرطان رشد نکند با علائمی همراه نیستند و تنها غربالگری های منظم می توانند به تشخیص و درمان زودهنگام کمک کنند.

به همین منظور، زدن واکسن  HPVقبل از اولین رابطه جنسی ضروری است و داشتن رابطه جنسی با فردی که از سلامت او آگاهی ندارید توصیه نمی شود.

ایا ویروس اچ پی وی از بدن خارج میشود؟

به گفته CDC، ٪۹۰ از عفونت های HPV در عرض دو سال خود به خود از بین می روند.

اما از آن جایی که ویروس در طول این مدت در بدن افراد وجود دارد و ممکن است علامت خاصی هم نداشته نباشد، احتمال دارد افراد ناآگاهانه HPV را منتقل کنند.

اگر ویروس خود به خود از بین نرود می تواند مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کند مانند زگیل تناسلی، زگیل در گلو یا پاپیلوماتوز تنفسی، سرطان دهانه رحم و سایر سرطان های اندام تناسلی، سر، گردن و گلو.

HPV در مردان

بسیاری از مردانی که به ویروس HPV مبتلا می شوند هیچ علامتی ندارد اگرچه برخی از آن ها ممکن است به زگیل تناسلی مبتلا شوند. با این حال در صورت مشاهده هرگونه برآمدگی یا ضایعه غیرعادی در ناحیه آلت تناسلی، کیسه بیضه یا مقعد باید به پزشک مراجعه شود.

برخی از گونه های HPV ممکن است باعث سرطان آلت تناسلی، مقعد و گلو در مردان شوند و برخی از مردان بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان های مرتبط با HPV می باشند از جمله مردانی که رابطه جنسی مقعدی دارند و مردانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

برخی از گونه های HPV ممکن است باعث سرطان آلت تناسلی، مقعد و گلو در مردان شوند.

HPV در زنان

مانند مردان، بسیاری از زنان مبتلا به HPV نیز علائمی ندارند و عفونت آن ها بدون ایجاد هیچ مشکلی خود به خود از بین می رود.

برخی از زنان ممکن است به زگیل تناسلی مبتلا شوند که این زگیل می تواند در داخل واژن، روی واژن، داخل یا اطراف مقعد و یا بر روی دهانه رحم ظاهر شود. در صورت مشاهده هرگونه برآمدگی یا رشد غیرطبیعی هرگونه ضایعه ای در ناحیه تناسلی یا اطراف آن، حتما باید به پزشک مراجعه شود.

همچنین برخی از گونه های HPV باعث سرطان دهانه رحم یا سرطان های واژن، مقعد و گلو می شوند که غربالگری ها و آزمایش های متعدد می توانند برای تشخیص و درمان زودتر کمک کننده باشند.

HPV و بارداری

مبتلا بودن به HPV، شانس باردار شدن را کاهش نمی دهد فقط شاید پزشک توصیه کند که درمان HPV را تا بعد از زایمان به تعویق اندازید و در برخی موارد این ویروس ممکن است عوارضی ایجاد کند.

تغییرات هورمونی که در دوران بارداری اتفاق می افتد ممکن است باعث رشد زگیل تناسلی شوند و در برخی موارد این زگیل ها خونریزی کنند. همچنین اگر زگیل تناسلی بزرگ شود به صورتی که کانال زایمان را مسدود کند، زایمان طبیعی دشوار می شود و فرد مجبور است به روش سزارین زایمان کند.

در موارد نادر، زنان مبتلا به HPV می توانند این ویروس را در حین زایمان به نوزاد خود منتقل کنند. اگر این اتفاق رخ دهد ممکن است نوزاد دچار بیماری نادر اما جدی به نام پاپیلوماتوز تنفسی عودکننده شود که در این وضعیت، زگیل های HPV در داخل گلو یا راه های هوایی کودکان ایجاد می شود.

همچنین ممکن است تغییرات دهانه رحم در در دوران بارداری هم ایجاد شود؛ به این ترتیب افراد حتما باید در نظر داشته باشند که غربالگری معمول سرطان دهانه رحم و HPV را حتی در دوران بارداری هم انجام دهند.

در موارد نادر، زنان مبتلا به HPV می توانند این ویروس را در حین زایمان به نوزاد خود منتقل کنند.

درمان HPV

متاسفانه در حال حاضر هیچ درمانی برای ویروس HPV وجود ندارد.

اکثر موارد HPV خود به خود از بین می روند. در صورت ابتلا به HPV، پزشک در یک بازه زمانی مشخص انجام آزمایش های مجددی را به افراد توصیه می کند تا بررسی کند آیا ویروس ادامه دارد یا نه و آیا افراد به درمان بیشتری نیاز دارند یا نه.

زگیل تناسلی را می توان با داروهای تجویزی، سوزاندن با جریان الکتریکی و انجماد با نیتروژن مایع درمان کرد اما از بین رفتن زگیل ها از روی بدن به معنای درمان ویروس نیست؛ علاوه بر آن، ممکن است زگیل ها دوباره برگردند.

همچنین پزشکان می توانند سلول های پیش سرطانی را از طریق روش های سرپایی در مطب بردارند و سرطان های ناشی از HPV با روش هایی مانند شیمی درمانی، پرتودرمانی و یا جراحی درمان می شوند.

تزریق واکسن HPV و غربالگری های منظم برای شناسایی، تشخیص و درمان مشکلات ناشی از HPV از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند.

پیشگیری از HPV

ساده ترین راه برای جلوگیری از HPV، استفاده از کاندوم و داشتن رابطه جنسی ایمن است.

علاوه بر آن، تزریق واکسن گارداسیل برای پیشگیری از مشکلات ناشی از HPV توصیه می شود؛ در واقع این واکسن در برابر انواع شایع تر HPV که با مشکلات سلامتی از جمله انواع سرطان ها و زگیل تناسلی همراه هستند، از افراد محافظت می کند.

به گفته CDC، رده سنی تزریق واکسن HPV برای پسران و دختران ۹ تا ۴۵ سال است هرچند در منابع معتبر آمده است که تزریق واکسن در افراد بالای ۴۵ سال بهتر از نزدن آن است.

تزریق واکسن در افراد زیر ۱۵ سال دو دوز به فاصله ۶ ماه است و در افراد بالای ۱۵ سال سه دوز است که دوز دوم به فاصله ۱ الی ۲ ماه و دوز سوم به فاصله ۶ ماه تزریق می شود.

همچنین برای پیشگیری از مشکلات و بیماری های مربوط به HPV حتما باید معاینات بهداشتی، غربالگری، آزمایش پاپ اسمیر و دیگر آزمایش هایی که پزشک متخصص توصیه می کند، به طور منظم انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *