چرا من زشتم؟ بررسی اختلال خود زشت انگاری

آیا شما درباره اختلال چرا من زشتم ؟ اطلاعات کافی دارید؟ برخی از مردم از شکل، قیافه و فرم بدن خود راضی نیستند و خود را با دیگران مقایسه می کنند. این افراد همیشه حسرت نداشته های خود را می خورند و توانایی های خود را نمی بینند. چرا من احساس می کنم زشتم؟ سوالی است که مدام ذهن آنها را درگیر می کند .

چرا من زشتم؟

شاید شما هم در اطراف خود کسانی را دیده اید که مدام برای ایجاد تغییر در چهره خود به پزشک مراجعه می کنند و جراحی های زیبایی را انجام می دهند ولی باز هم احساس رضایت از چهره خود ندارند.

با کوچکترین قضاوت مردم در مورد چهره و اندام خود، به هم می ریزند و احساس زشت بودن می کنند. برخی افراد هم برای پوشاندن عیب خیالی خود، آنقدر از محصولات استاندارد و غیر استاندارد آرایشی استفاده می کنند که موجب آسیب به بدن خود می شوند.

اختلال خود زشت انگاری چیست؟

اختلال خود زشت انگاری یا بادی دیسمورفیک یا BDD مشکلی می باشد که فرد نسبت به چهره و اندام خود نگرانی زیادی دارد. گاهی مردم این اختلال را با بیماری افسردگی یا وسواس و یا اضطراب اجتماعی اشتباه می گیرند. این گونه افراد تصور می کنند که نقایصی در اندام و صورت آنها وجود دارد و سعی می کنند آنها را مخفی کنند.

این افراد در ذهن خود، نقص را آنقدر بزرگ می کنند که موجب ایجاد اختلال خود زشت انگاری می شود. این اختلال در آقایان و هم خانم ها دیده می شود. این مشکل در دوران نوجوانی شکل می گیرد. در این دوران پسران یا دختران به وضعیت ظاهری خود، بیش از اندازه توجه دارند و بلوغ بر این امر هم تاثیر زیادی می گذارد.

در دوران بلوغ اکثر افراد دچار حساسیت به شکل ظاهری اعضای صورت و اندام خود می شوند ولی به مرور زمان از میزان این نگرانی ها و حساسیت ها کم می شود. در گروهی از افراد این نگرانی ها، ماندگار می گردد و موجب ایجاد اختلال خود انگاری می شود.

اختلال من چرا زشتم؟ به سلامت روانی فرد آسیب می رساند. و زندگی او دچار مشکلات زیادی می شود. مقایسه کردن افراد با هم در ارتباط های اجتماعی، باعث ایجاد این مشکل می شود .

اختلال چرا من زشتم؟ بیشتر در خانم ها دیده می شود زیرا خانم ها نسبت به آقایان، به ظاهر خود حساسیت ویژه ای دارند. در دوران 15 تا 30 سالگی این اختلال بیشتر خود را نشان می دهد. همچنین این مشکل در میان افراد مجرد بیشتر از افراد متاهل دیده می شود.نشانه های ابتلا به اختلال خود زشت انگاری

نشانه های ابتلا به اختلال خود زشت انگاری

تشخیص اینکه آیا دچار اختلال خود زشت انگاری هستیم یا نه؟ با نشانه هایی همراه است که به بررسی موردی آن می پردازیم

  1. این گونه افراد به طور مداوم در آینه نگاه می کنند و اندام خود را برانداز می کنند.
  2. برخی افراد نیز از آینه متنفر می شوند زیرا مشکل خیالی آنها را نشان می دهد.
  3. وعده های غذایی خود را کم یا زیاد می کنند تا به شکل ایده آل خود برسند.
  4. با استفاده از لوازم آرایشی سعی می کنند که نقص خیالی خود را بپوشانند.
  5. این گونه افراد خود را خیلی قد کوتاه و یا قد بلند می دانند.
  6. این افراد خود را خیلی چاق و یا خیلی لاغر تصور می کنند.
  7. این افراد در زمان عکس گرفتن چندین بار، پوزیشن خود را تغییر می دهند و یا با پوشیدن لباس های مختلف می خواهند، نقص پرورش داده در ذهن خود، را پنهان کنند.
  8. این گونه افراد سعی می کنند، در اجتماعات کمتر حضور یابند زیرا فکر می کنند که بقیه آنها را با نگاه تحقیرآمیز می بینند.
  9. خانم های دچار اختلال چرا من اینقدر زشتم؟ بیشترین حساسیت را در مورد بینی، موها و اندام خود دارند
  10. ولی آقایان نسبت به عضلات، بزرگی اندام و جثه خود این حس را دارند.
  11. پرو لباس به طور مکرر در طول شبانه روز
  12. خرید لباس هایی برای پوشاندن عیب خیالی
  13. خرید لوازم آرایشی مختلف
  14. چک کردن مکرر عضوی از بدن که به آن حساس هستند.
  15. این افراد همیشه به دنبال تایید دیگران می باشند.

علل و درمان اختلال خود زشت انگاری

اختلال چرا من زشتم؟ به علل گوناگونی مانند ژنتیک، علل زیستی، فرهنگی، اجتماعی و روانی ایجاد می شود. در برخی مواقع به دلیل کودک آزاری، کمال گرایی، درون گرایی، تصور منفی درباره زیبایی چهره و اندام بروز می کند.

از علل دیگر ایجاد اختلال این است که نوجوانان اعم از دختر و پسر، دوست دارند که در میان همسالان خود از جذابیت خاصی برخوردار باشند.

در برخی موارد مسخره کردن و انتقاد های سرکوب کننده موجب ایجاد اختلال می گردد. نوجوان فکر می کند که تمام نگاه ها به سمت او معطوف شده است و همه او را با نگاه تحقیر آمیز می بینند.

درمان اختلال خود زشت انگاری

بیشتر افراد مبتلا به اختلال چرا من زشتم ؟ خود را بیمار نمی دانند و به یک مشاور مراجعه نمی کنند تا راه حلی برای مشکل خود بیابند. این افراد تنها راه حل را انجام جراحی می دانند. افزایش میزان جراحی های زیبایی بینی دلیلی بر اثبات این ادعا می باشد.

بینی اولین عضوی از بدن است که افراد مبتلا به اختلال به آن اشاره می کنند و دلیل نازیبایی چهره خود، را وجود نقص در بینی خود را می دانند. جهت درمان می توان درمان های شناختی _ رفتاری همراه با استفاده از داروهای ضد اضطراب و داروهای افسردگی را توصیه کرد.

استفاده از روش روان درمانی جهت درمان اختلال چرا من زشتم؟ بسیار مفید واقع می شود. به ویژه در همان اوایل ایجاد این مشکل یعنی در دوران بلوغ، هنگامی که فرد هنوز احساس بیزاری از ظاهر خود نکرده باشد انجام جراحی فایده ای ندارد زیرا بعد از درمان عضو مورد نظر، فرد عضو دیگری از بدن را می یابد و ذهن خود را درگیر آن می کند.

اگر علائم اختلال هنوز خفیف می باشد، می توان از روش درمان شناختی رفتاری به نام CBT استفاده کرد. این روش در برخی مواقع به صورت گروهی و یا انفرادی انجام می شود. این روش موجب تغییر رفتار و تفکر فرد در مورد اختلال می شود.

در صورتی که علائم بیماری متوسط باشد، پزشک از داروهای افسردگی استفاده می کند که موجب مهار کردن جذب مجدد سروتونین SSRI می شود. در برخی از مواقع هم از روش CBT به تنهایی استفاده می کند. اگر علائم اختلال شدیدتر باشد، پزشک از هر دو روش CBT و SSRI به طور همزمان استفاده می کند.

دلایل اختلال خود زشت انگاری (چرا من زشتم)

دلایل ایجاد اختلال مانند بسیاری از بیماری های روانی پیچیده است. شباهت نشانه های این بیماری با اختلالات وسواسی اجباری، اختلال اضطراب اجتماعی و یا افسردگی زیاد است. دلیل ایجاد این اختلال مشخص نیست و ترکیبی از عوامل زیر ذکر می شود:

تفاوت های مغزی

به هم خوردن تعادل شیمیایی در مغز می تواند، از دلایل ایجاد این بیماری باشد. این اختلال به دلیل نوع تربیت و یا رفتار پدر و مادر نمی باشد بلکه یک بیماری روانی می باشد که باید به موقع درمان شود.دلایل اختلال خود زشت انگاری

مشکل ژنتیکی

در صورتی که در اقوام درجه یک، فرد مبتلا به اختلال چرا من زشتم؟ اختلال وسواس اجباری یا OCD و یا مبتلا به افسردگی وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به ایجاد این اختلال بیشتر می شود.

همچنین بخوانید : عوارض افسردگی شدید را جدی بگیرید

شرایط محیطی

کودک آزاری، تمسخر، انتقاد بیش از حد و تجربیات منفی می تواند، باعث بروز این بیماری باشد. کسانی که در دوران کودکی، مورد سوء استفاده و آزار و اذیت قرار گرفته اند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری می باشند. فشارهای اجتماعی وارد شده از طریق رسانه ها که الگوهای نادرستی از زیبایی را بین مردم رواج داده است می تواند باعث بروز این مشکل شود.

10 عوارض اختلال خود زشت انگاری

اختلال خود زشت انگاری باعث بروز عوارض جسمی و روحی بسیاری می شود که به بررسی چند مورد از مهم ترین آن ها می پردازیم :

  1. خودداری از حضور در جامعه به دلیل وجود ترس تفاوت بین خود با دیگران
  2. ایجاد مشکلات جسمی به دلیل بروز رفتارهای غلط مثل کندن پوست یا مو و مژه
  3. ایجاد دردهای جسمانی و تغییر شکل اعضای بدن به دلیل انجام جراحی های زیبایی
  4. ایجاد انزوای اجتماعی و بیماری روانی و افسردگی
  5. انجام ندادن فعالیت های روزانه خود و روان پریشی
  6. عدم خودباوری و کاهش اعتماد به نفس
  7. تاثیر منفی در مورد تحصیل و اشتغال
  8. وسواس فکری و عملی
  9. اقدام به خودکشی
  10. ایجاد بی اشتهایی

چرا مردم نمی توانند خود را بپذیرند؟

همه مردم نگران این موضوع هستند که در نظر دیگران چگونه هستند ولی این نگرانی ها بر روند زندگی آنها تاثیر چندانی نمی گذارد. برخی افراد با سطحی نگری و تحت تاثیر تبلیغات رسانه ها، ملاک ها و فرم زیبایی را برای خود تغییر داده اند و می خواهند با انجام عمل های زیبایی و استفاده از لوازم آرایشی خود را به فرم های جدید در بیاورند.

10 تا 15 درصد مراجعین برای انجام عمل های زیبایی مشکل چندانی ندارند و شاید هم یک مشکل خفیف دارند، ولی تحت تاثیر عوامل محیطی و ابتلا به بیماری اقدام به این جراحی می کنند.

راههای پیشنهادی برای جلوگیری از اختلال چرا من زشتم ؟

برای جلوگیری از ابتلا به این اختلال هیچ گونه راهی هنوز شناخته نشده است ولی می توان با تشخیص به موقع و درمان آن یعنی در دوران بلوغ، از شدید شدن بیماری جلوگیری کرد. انجام درمان طولانی مدت این اختلال از برگشت بیماری جلوگیری می کند. در ادامه به بررسی راه هایی برای پیشگیری از این اختلال می پردازیم

نقش خانواده

برای بهبودی اختلال بسیار مهم است. خانواده ها با آگاهی یافتن در مورد این اختلال می توانند، بیماری را زودتر تشخیص دهند و با حمایت خود از شدید شدن علائم این بیماری جلوگیری کنند.

راههای پیشنهادی برای جلوگیری از اختلال چرا من زشتم؟

مطالعه

بیشتر کسانی که دچار مشکل زشت پنداری هستند، شغلی ندارند و اوقات فراغت زیادی دارند. با مطالعه کردن کتاب، وقت آزاد نداشته باشید تا ذهن شما درگیر این مسائل شود.

با مطالعه کتاب های سرگرم کننده مثل کتاب های رمان و داستانی، فکر خود را از اختلال چرا من زشتم؟ دور کنید.کتاب هایی درباره شاد زندگی کردن، راه های رسیدن به موفقیت، کمک به خود و دیگران بخوانید که تاثیر مثبتی بر زندگی شما می گذارد.

مقایسه نکردن خود با دیگران

  • فردی که در زندگی خود موفق است را به عنوان الگو انتخاب کنید. مانند یک مربی ورزشی، یکی از اقوام و یا دوستان، می تواند الگویی مناسب باشد تا شما را در مسیر موفقیت کمک و راهنمایی کند.
  • شکرگزار خداوند به خاطر نعمت هایی که دارید، باشید. با یادآوری داشته های خود از نداشته ها فاصله بگیرید و زندگی خود را با دیگران مقایسه نکنید.
  • از رسانه های اجتماعی کمتر استفاده کنید. تصاویری که در رسانه ها گذاشته می شود، با واقعیت تفاوت زیادی دارد.
  • سعی کنید تمرکز بیرونی و محیطی خود را به تمرکز درونی خود تغییر دهید.
  • از مقایسه کردن خود با دیگران، جهت گرفتن انگیزه پیشرفت استفاده کنید.

خودتان را مشغول کنید

  • خودتان را با انجام کارهایی که به آن علاقه دارید، سرگرم کنید تا اوقات فراغت و زمان بیکاری نداشته باشد.
  • خودتان را با کاشت گل و گیاه و پرورش سبزیجات سرگرم کنید.
  • تمرینات ورزشی منظم داشته باشید.
  • فعالیتهایی انجام دهید که برایتان جالب باشد.
  • سعی کنید مهارت جدیدی بیاموزید، به طور مثال می توانید زبان انگلیسی خود را تقویت کنید.
  • با یاد گرفتن هنرهای دستی و خلق یک اثر هنری می توانید به زیبایی منزل خود کمک کنید.
  • با کسانی که بر شما تاثیر مثبت می گذارند و روحیه شادی دارند، پیاده روی کنید.
  • از بازی های فکری مانند درست کردن پازل استفاده کنید.

در مقابل اختلال چرا من زشتم؟ محکم باشید

با مراجعه به یک روان پزشک و مشورت، روش درمانی مناسبی را انجام دهید. صبور باشید و به افراد مورد اعتماد خود تکیه کنید و سعی نکنید به تنهایی این مشکل را درمان کنید. نوبت های مراجعه به پزشک را فراموش نکنید زیرا این درمان زمان بر و طولانی مدت است.

به صحبت های افرادی که قصد تخریب شخصیت شما را دارند، توجه نکنید و تا جایی که می توانید با این گونه افراد تماس نداشته باشید. خود را باور داشته باشید. اعتماد به نفس خود را تقویت کنید.

همچنین بخوانید : ۱۷ نکته طلایی برای تقویت عزت نفس

به مشاوره مراجعه کنید

اگر فکر می کنید به این مشکل مبتلا هستید با خانواده و پزشک مشورت کنید. با انجام مشاوره با یک روان پزشک می توانید، بفهمید که به این مشکل مبتلا هستید یا نه؟

اگر درگیر اختلال چرا من زشتم؟ شده اید، می توانید با بردباری و صبوری مشکل را درمان کنید. با مشاور خود شفاف و صادقانه صحبت کنید و اگر احساس افسردگی دارید به او بگویید. به روش های درمانی اعتماد کنید و آنها را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *