انواع روش های زایمان در آب 

امروزه، بسیاری از مادران جهت نحوه به دنیا آوردن فرزندشان، انتخابشان زایمان در آب است. به طوری کلی، به فرایند قرار گرفتن مادر در آب و مکان هایی از قبیل: وان های عمیق حمام و یا استخر زایمان، جهت به دنیا آوردن جنین، زایمان طبیعی در آب می گویند.

زایمان در آب، نه تنها برای مادران دردناک و عذاب آور نیست، بلکه میتواند حتی درد را تا حد زیادی تسکین دهد. عنصر آب، این امکان را به مادران می دهد تا با آرامش و همچنین راحتی بیشتری زایمان خود را انجام دهند. حرکت به اطراف تسهیل، کنترل بیشتر احساس در هنگام زایمان، از جمله مزایای زایمان در آب است.

چه افرادی گزینه مناسب برای زایمان در آب هستند؟

تنها افرادی برای زایمان طبیعی در آب مناسب هستند که پزشک متخصص پس از معالجه، اجازه کامل جهت زایمان در آب را تایید کند. به شما توصیه می کنیم قبل از زایمان طبیعی، مشاوره های لازم در ارتباط با زایمان در آب را از پزشک معالج خود دریافت نمایید و با در نظر گرفتن تمامی جوانب، اقدامات و آمادگی های لازم را جهت زایمان طبیعی خود انجام دهید.

چه افرادی گزینه مناسبی برای زایمان در آب نمی باشند؟

  • وضعیت جنین بایستی بریچ باشد( یعنی سر جنین در شکم مادر به سمت بالا باشد)
  • در صورتی که مادر صاحب دو قلو یا سه قلو و یا حتی بیشتر باشد.
  • عبور جنین از مکونیوم قبل از زایمان
  • در صورتی که جنین زیر ۳۷ هفته به دنیا بیاید یعنی همان نارس بودن
  • مادرمبتلا به بیماری هرپس و یا تبخال فعال باشد.
  • مادردر حین بارداری مبتلا به بیماری پره اکلامپسی باشد.
  • در صورتی که مادر مبتلا به عفونت باشد.
  • در روزهای آخربارداری، مادر دارای تب بالا و درجه بالای بدن باشد.
  • مادری که خونریزی شدیدی داشته باشد.
  • در صورتی که 24 ساعت بیشتر از پاره شدن کیسه آب مادر گذشته باشد.
  • مادری که در زایمان قبلی خود سزارین انجام داده باشد.

درصورتی که شما مبتلا به هریک از موارد بالا هستید، ما انجام زایمان در آب را به شما به هیچ عنوان توصیه نمی کنیم زیرا که ممکن است جان شما و جنین در خطر بیفتد.

همچنین بخوانید: چگونه تغذیه دوران بارداری مناسبی داشته باشیم؟

مزایای زایمان در آب

تسکین درد و راحتی مادر، از مهم ترین مزایای زایمان طبیعی در آب است. این راحتی بدان معنا است که مادر این امکان را دارد تا آزادانه و بدون محدودیت در آب حرکت کند و بهترین موقعیت را جهت زایمان خود انتخاب نماید. کاهش فشار خون و کاهش اضطراب از دیگر مزایای عنصر آب و همچنین زایمان طبیعی در آب است.

مزایای زایمان در آب

آزاد سازی اندوفین از دیگر مزایای آب است. آب همچنین میتواند کمردرد و فشار حین زایمان را برای مادر تا حد زیادی کاهش دهد. خروج سر کودک از کانال زایمان و کشیدگی پرینه از دیگر مزایای زایمان در آب است که نباید به آن بی اعتنا بود‌.

در کدام مکان ها امکان زایمان طبیعی در آب وجود دارد؟

  • مراکز زایمان هایی که کاملا مجهز و بهداشتی باشند.
  • مطب های خصوصی، بیمارستان هایی ک مجهز به سیستم زایمان در آب باشند.
  • در استخر اجاه ای ولی حتما با حضور پزشک
  • در خانه مشروط به حضور پزشک

برای زایمان در آب چه لباسی مناسب است؟

لباسی برای شما مناسب است که در آن کاملا راحت باشید. برای این کار میتوانید از مایو و بیکینی های مناسب استفاده نمایید. درصورتی که دوست دارید لباستان پوشیده و در عین حال راحت باشد، میتوانید از جلیقه و یا تی شرت های گشاد استفاده نمایید. در برخی موارد هم برخی زنان ترجیحشان براین است که به طور کامل برهنه باشند.

آیا امکان خفیگی جنین در هنگام زایمان در آب وجود دارد؟

عده زیادی از مادران بر این باوراند که زایمان در آب ممکن است سلامتی جنین را به خطر بیاندازد و یا جنین در حین زایمان دچار خفگی شود. اما این یک باور کاملا بسیار غلطی است. زیرا به هیچ عنوان، هیچ خطری جان جنین و مادر را تهدید نخواهد کرد.

همچنین زمانی که جنین در رحم مادر است، به نفس کشیدن نیازی ندارد و اکسیژن مورد نیاز خود را از طریق خون جفت مادر دریافت می کند. جنین حین به دنیا آمدن در آب، طوری رفتار می کند که گویا هنوز هم در رحم مادر است تا زمانی که بدن او بتواند اولین نفسی که در هوا می کشد را وارد ریه ها کند‌.

آیا امکان خفیگی جنین در هنگام زایمان در آب وجود دارد

لازم است بدانید، جنین تا زمانی که در داخل رحم مادر و در آب قرار دارد، ریه ها بسته است و هیچ آبی وارد ریه جنین نمی شود. تنها در صورت بروز مواردی نادر، ممکن است جان جنین به خطر بیفتند که این موارد عبارتند از؛

  • در صورتی که سر جنین پس از به دنیا و از آب بیرون آمدن، دوباره به زیر آب فرو برود.
  • در صورتی که جنین نتواند اکسیژن خود را از جفتش دریافت کند.
  • در صورتی که درجه حرارت جنین به طور ناگهانی دچار تغییر شود.

در صورت تسکین درد زایمان در آب چه اقدامی میتوانیم انجام دهیم؟

تکنینک های تنفس، آرامش اعصاب، ماساژ، موسیقی و… از جمله برترین تکنیک هایی هستند که آگاهی از آنها می تواند بهترین راه برای تسکین درد مادر در هنگام زایمان در آب باشد. لازم است بدانید، امکان استفاده از هرگونه داروی مسکن از قبیل؛ دیامورفین و یا پتدین قبل از زایمان در آب برای شما ممنوع است، زیرا که مصرف این داروها سبب خواب آلودگی می شود.

همچنین بخوانید: بررسی هفته به هفته مراحل رشد جنین

در صورتی که قبل زایمان در آب از این داروها استفاده کرده باشید، بایستی به مدت ۲ ساعت صبر کنید تا اثرات این دارو از بدن شما به طور کامل خارج شوند.

امکان تزریق برای زایمان سریع تر در آب وجود دارد؟

بله، برای این کار پزشک در صورت صلاح دید میتواند با تزریق داروی اکسیتوسین به تحویل جفت در آب سرعت بیشتری ببخشد. جهت تزریق این دارو، بایستی ران یا قسمتی از لگن مادر کمی از آب بیرون کشیده شود تا تزریق انجام شود و پس از آن، مادر بایستی چند دقیقه ای استخر را ترک کند.

آیا امکان تغییر تصمیم جهت زایمان در آب وجود دارد؟

بله، اگر به هر دلیلی از زایمان در آب پشیمان شده اید می توانید تصمیم خود را تغییر دهید و زیر نظر پزشک نوع زایمان خود را انتخاب نمایید.

آیا زایمان در آب بهداشتی است؟

در صورتی که اقدامات لازم بهداشتی، جهت زایمان طبیعی در آب انجام‌شود، هیچ خطری همانند عفونت، جنین و مادر را تهدید نخواهد کرد.

آیا زایمان در آب بهداشتی است

اقدامات لازم جهت پیشگیری از خطر عفونت، عبارتند از؛

  • تمیز کردن وان و یا استخر با استفاده از پاک کننده های غیر سمی
  • بایستی آب فیلتر شده، جایگزین آب آغشته به کلر شود.
  • تعویض آب آلوده شده به مدفوع و ادرار جنین و یا مادر
  • توجه به دست خورده باقی ماندن لایه سفید و بیرونی پوست جنین

اقدامات لازم قبل از زایمان در آب

  • همراه داشتن آب آشامیدنی
  • فیلتر کردن  آب
  • همراه داشتن حوله نرم
  • همراه داشتن یک کاسه آب سردو همچنین 1 الی ۲ قابلمه آب جوش
  • همراه داشتن پد چوکس

سزارین بهتر است یا زایمان در آب؟

همان طور که میدانید، زایمان طبیعی مزایای متعددی را برای مادر و همچنین جنین به همراه دارد که از این رو، این نوع زایمان نوین، توانسته است توجه مادران و پزشکان زیادی را در کل جهان به خود جلب نماید. راحت تر شدن انقباظات رحم، از جمله مزایای شناور شدن مادر در آب و همچنین زایمان طبیعی در آب است.

سزارین بهتر است یا زایمان در آب

بهبود گردش جریان خون، اکسیژن‌رسانی به عضلات رحم ، از دیگر مزایای زایمان در آب است که این موارد هم برای مادر و هم برای جنین هنگام زایمان، میتواند بسیار مهم و تاثیر گذار باشد.

همچنین بخوانید: تفاوت زایمان طبیعی و سزارین، کدام بهتر است؟

کم تر بودن دوره نقاهت زایمان طبیعی در مقایسه با سزارین، از جمله مواردی است که سبب شده است تا بسیاری از بانوان این نوع زایمان را جهت به دنیا آوردن فرزندشان انتخاب کنند.

اما لازم است بدانید که درد زایمان طبیعی از سزارین بیشتر است ولی در سزارین، درد بعد از زایمان و خطر برای مادر و فرزند بیشتر از زایمان طبیعی است‌.

همچنین طبق تحقیقات به دست آمده، مرگ حاصل از سزارین حدود سه برابر بیشتر از زایمان طبیعی در آب است‌ که از علت های اصلی این موضوع میتوان به بروز لخته خون، عفونت و عوارض آن اشاره نمود.

معایب زایمان در آب

زایمان در آب همانند هر روش دیگری علاوه بر مزایا، معایبی را هم در خود جای داده است که از جمله معایب آن، میتوان به مواردی همچون؛

  • بالا رفتن ریسک عفونت
  • خطر ابتلا به ذات الریه هم‌برای مادر و هم برای جنین
  • خطر پاره شدن بند ناف نوزاد
  • مبتلا شدن جنین به آسپیراسیون مکونیوم، لازم است بدانید که این بیماری در صورتی رخ میدهد که نوزاد قبل از تولد شکمش کار کند و مایع استخراج شده ای به نام آمنیوتیک را تنفس کند که در صورت ممکن است نوزاد دچار اختلالات و مشکلات تنفسی او می شود.

انواع  روش های زایمان در آب

روش اول:

لبیر در آب ،در این روش، هنگامی که دردهای زایمان مادر آغاز شود، مادر جهت تسکین درد های ناشی از زایمان خود بایستی وارد آب شود و هنگام‌ نزدیک شدن به خروج جنین، از آب خارج شده و جنین در بیرون از آب به دینا بیاید.

روش دوم:

در روش  دوم، مادر از ابتدا و تا به دنیا آمدن جنین، باید در آب باقی بماند. به طور کلی تری، در این شیوه از زایمان در آب، جنین در آب به دنیا می آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *