علائم و نشانه های کمر درد در دوران بارداری

کمر درد در بارداری یکی از شایع ‌ترین مشکلات به خصوص در ماه‌ های آخر است. درد معمولا پس از به دنیا آمدن نوزاد از بین می ‌رود اما بسیاری از زنان، کمر دردشان تا ماه‌ ها پس از زایمان ادامه پیدا می‌ کند و این درد می‌ تواند از درد خفیف مرتبط با فعالیت‌ های خاص تا درد حاد که مزمن است متغیر باشد.

حدود ۱۰ درصد از مواقع درد آنقدر شدید می ‌شود که می ‌تواند در توانایی انجام کارها یا فعالیت‌ های عادی در دوران بارداری اختلال ایجاد کند.

زنانی که از قبل مشکلات کمر درد دارند بیشتر در معرض کمر درد در دوران بارداری هستند و کمر درد آن‌ ها معمولا در اوایل بارداری رخ می ‌دهد.

همچنین بخوانید: چگونه تغذیه دوران بارداری مناسبی داشته باشیم؟

چرا کمر درد در بارداری شایع است؟

تخمین زده‌ اند که ۵۰ تا ۸۰ درصد از زنان باردار کمر درد را تجربه می ‌کنند و این درد معمولا از نیمه دوم بارداری شروع می ‌شود، به همین دلیل کمر درد در بارداری یکی از شایع ‌ترین مشکلات است.

بیشتر کمر دردها در بارداری مربوط به تغییرات فیزیکی است که در این دوران اتفاق می‌ افتد، از جمله تغییرات هورمون ‌ها و تغییر در وضعیت بدن. معمولا با پیش رفتن بارداری به سمت ماه‌ های آخر، کمر درد بدتر می ‌شود چرا که در ماه ‌های آخر بارداری، فشار بیشتری به بدن وارد می‌  شود.

علائم کمر درد در بارداری

کمر درد در دوران بارداری به طور کلی در بالا و مرکز کمر است و ممکن است همزمان با دردی باشد که ساق پا را هم درگیر کرده باشد.

همچنین درد در پشت لگن ۴ برابر بیشتر از درد کمر در بارداری است. درد لگن درد عمیقی است که در زیر خط کمر، در یک یا هر دو طرف یا در سراسر دنبالچه احساس می ‌شود.

همچنین سیاتیک در دوران بارداری ممکن است رخ دهد. سیاتیک در دوران بارداری زمانی رخ می ‌دهد که جنین در حال رشد به عصب سیاتیک فشار وارد می‌ کند. یکی از علائم سیاتیک، کمر دردی است که از باسن و پایین ساق پا منتشر می ‌شود.

علائم کمردرد در بارداری

علل کمر درد در زنان باردار

کمر درد در بارداری یک شکایت رایج است و اتفاق عجیبی نیست چرا که شما در حال افزایش وزن هستید، بدن شما در حال تغییر است و همچنین تغییرات هورمونی زیادی را در این دوران تجربه می ‌کنید. به این ترتیب، دلایل زیادی وجود دارد که چرا این اتفاق می‌ افتد، اصلی ‌ترین دلایل عبارتند از:

1- افزایش وزن

در طول یک بارداری سالم، زنان معمولا بین ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم وزن اضافه می‌ کنند. از آن جایی که ستون فقرات این وزن را تحمل می‌ کند، به همین دلیل باعث کمر درد می‌ شود.

همچنین وزن نوزاد و رحم در حال رشد نیز بر رگ ‌های خونی و اعصاب لگن و کمر فشار وارد می ‌کند و وزن اضافی به معنای کار بیشتر برای عضلات و افزایش فشار روی مفاصل است. به همین دلیل است که ممکن است در پایان روز احساس کمر درد شما بدتر شود.

2- تغییر وضعیت بدن

در دوران بارداری، بدن تغییرات زیادی می‌ کند و این تغییرات به ستون فقرات، مفاصل کمر و لگن فشار وارد می ‌کند و به تدریج منجر به کمر درد می ‌شود.

علاوه بر آن، بودن در وضعیت‌ های نامناسب بدنی مانند بیش از حد ایستادن و یا خم شدن، می‌ تواند باعث ایجاد و یا تشدید کمر درد شود.

3- تغییرات هورمونی

در دوران بارداری، بدن هورمونی به نام ریلکسین می‌ سازد؛ ریلکسین و پروژسترون باعث شل شدن عضلات، رباط‌ های ناحیه لگن و مفاصل می ‌شود تا برای فرایند زایمان آماده شوند. همچنین ریلکسین باعث شل شدن رباط‌ هایی می‌ شود که به ستون فقرات متصل است و شل شدن این رباط‌ ها، منجر به کمر درد در بارداری می‌ شود.

4- جداسازی عضلات

با بزرگ شدن رحم، عضلات راست شکمی که از قفسه سینه تا استخوان شرمگاهی امتداد دارند، ممکن است در امتداد مرکزی از هم جدا شوند که این جدایی، باعث کمر درد می ‌شود.

5- عضلات شکم

عضلات شکم به دلیل این که به ستون فقرات وصل هستند نقش مهمی در سلامت کمر دارند. در دوران بارداری این عضلات کشیده و ضعیف می‌ شوند و باعث کمر درد می‌ شوند. این تغییرات همچنین خطر آسیب دیدن کمر را در حین ورزش افزایش می ‌دهد.

6- استرس

استرس می‌ تواند باعث تنش عضلانی در پشت شود که به صورت کمر درد یا اسپاسم کمر احساس می ‌شود. به همین دلیل ممکن است در دوره‌ های پر استرس بارداری، کمر درد تشدید شود.

علل کمردرد در زنان باردار

جلوگیری و کاهش کمردرد در بارداری

اغلب می‌ توان از کمر درد در دوران بارداری پیشگیری کرد و یا آن را کاهش داد. رعایت نکات زیر می‌ توانند کمک‌ کننده باشند:

  • از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
  • هنگامی که می ‌خواهید چیزی را از روی زمین بردارید خم نشوید؛ کامل بنشینید و کمر خود را صاف نگه دارید.
  • موقع چرخیدن و یا برگشتن، با تمام بدن خود برگردید تا از چرخش ستون فقرات جلوگیری شود.
  • کفش‌ های تخت یا پاشنه خیلی کوتاه بپوشید.
  • موقع نشستن کمر خود را خم نکنید و صاف بنشینید؛ می‌ توانید از بالش ‌های دوران بارداری استفاده کنید.
  • به اندازه کافی استراحت کنید؛ به خصوص در اواخر بارداری
  • به پشت نخوابید و به پهلو بخوابید.
  • ماساژ و یا حمام آب گرم داشته باشید.
  • لباس‌ های مخصوص تهیه کنید. یک لباس شبیه کمربند در فروشگاه ‌ها وجود دارد که به برداشتن وزن شکم از روی عضلات کمر کمک می ‌کند. همچنین برخی از شلوارهای بارداری دارای یک نوار کشی پهن هستند که در زیر انحنای شکم قرار می ‌گیرد تا وزن آن را تحمل کند.

درمان کمر درد در بارداری

راه‌ های زیادی وجود دارد که می ‌توان برای درمان و یا کم کردن کمر درد آن‌ ها را به کار برد:

1- ورزش

ورزش منظم ماهیچه ‌ها را تقویت می‌ کند و انعطاف‌ پذیری را افزایش می‌ دهد. ورزش همچنین می‌ تواند فشار وارد بر ستون فقرات را کاهش دهد.

ورزش‌ های ایمن برای اکثر زنان باردار پیاده ‌روی، شنا و دوچرخه‌ سواری ثابت است. علاوه ‌بر این ورزش ‌های معمول، پزشک یا فیزیوتراپ شما نیز می‌ تواند تمریناتی را برای تقویت کمر و شکم به شما ارائه کند.

2- گرما و سرما

وارد کردن گرما و سرما به عضلات درد، یکی از روش ‌های درمان است. به این صورت که یک کمپرس سرد مانند یک کیسه یخ را به مدت ۲۰ دقیقه چندین بار در روز روی ناحیه دردناک کمرتان قرار دهید. پس از دو تا سه روز، کمپرس را به گرما تغییر دهید و یک پد گرم‌ کننده و یا یک بطری آب گرم را روی همان ناحیه دردناک قرار دهید.

فقط مراقب باشید هنگام انجام این کارها، گرما و سرما را به شکم خود وارد نکنید. و این نکته را در نظر داشته باشید که قبل از انجام هرکاری لازم است اول با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

3- وضعیت بدن خود را بهبود ببخشید

خم شدن ستون فقرات، کمر درد را بیشتر می ‌کند. بنابراین داشتن یک وضعیت بدنی مناسب هنگام کار، نشستن و یا خواب، می‌ تواند کمک ‌کننده باشد. برای مثال می ‌توانید هنگام خواب به پهلو بخوابید و یک بالش بین پاهای خود قرار دهید؛ این بهترین پوزیشن خواب هنگام بارداری است.

و یا هنگامی که پشت میز می ‌نشینید، زیر پاهای خود چیزی شبیه به چهارپایه بگذارید و یک بالش کوچکی را پشت کمر خود قرار دهید و سعی کنید صاف بنشینید و شانه‌ های خود را عقب نگه دارید. و یا هنگام ایستادن، باسن خود را به جلو و شانه‌ های خود را به عقب بکشید و صاف بایستید. حتی می ‌توانید برای کمر درد خود از کمربندهای مخصوص استفاده کنید.

4- به طور منظم حرکات کششی انجام دهید

کشش به عقب، کشش کمر و لگن را امتحان کنید. این تمرینات عضلات کمر و لگن شما را تقویت می ‌کند.

5- مشاوره

اگر فکر می‌ کنید کمر دردتان منشا عصبی دارد، صحبت کردن با یک مشاور و یا یک دوست قابل اعتماد می ‌تواند مفید باشد.

6- طب سوزنی

طب سوزنی نوعی طب چینی است که در آن سوزن‌ های نازکی در نقاط خاصی به پوست شما وارد می ‌شود. مطالعات نشان داده‌ اند که طب سوزنی می ‌تواند در کاهش کمر درد در دوران بارداری موثر باشد.

درمان کمردرد در بارداری

چه زمانی برای درمان کمر درد در بارداری باید از پزشک کمک گرفت؟

کمردرد در بارداری به خودی خود معمولا دلیلی برای مراجعه به پزشک نیست، اما گاهی اوقات یک علامت خطر است که یک اتفاق جدی در حال وقوع است. با این حال اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درد شدید و غیرقابل تحمل
  • دردی که بیش از ۲ هفته طول بکشد
  • درد شدید فزاینده‌ ای که به طور ناگهانی شروع می ‌شود.
  • دردهای ریتمیک گرفتگی
  • مشکل یا درد هنگام ادرار کردن
  • احساس سوزن سوزن شدن در اندام‌ ها
  • خونریزی واژینال
  • ترشحات نامنظم واژن
  • تب

یکی از نگران‌ کننده‌ ترین دلایل کمر درد در بارداری، زایمان زودرس است. زنان باردار باید مراقب دردی باشند که جدید، دوره ‌ای و ریتمیک است و همراه با خونریزی واژینال یا هر تغییری در ترشحات واژن است که می ‌تواند نشان ‌دهنده انقباضات رحمی، مشکل جفت و یا پارگی زودرس کیسه آب باشد.

در موارد نادر، کمر درد شدید ممکن است با مشکلاتی مانند پوکی استخوان مرتبط با بارداری و یا آرتروز مهره‌ ای مرتبط باشد. بنابراین اگر هر یک از این مشکلات را تجربه می‌ کنید، مهم است که سریع ‌تر توسط پزشک خود ویزیت شوید.

در آخر، اگر کمر دردتان ادامه پیدا کرد، دردتان شدید و غیرقابل تحمل شد و علائم کمر دردتان بیشتر از ۲ هفته طول کشید، باید با پزشک خود و یا ماما صحبت کنید. پزشکان می ‌توانند داروهای ضد درد، مسکن و یا شل ‌کننده‌ های عضلانی که در دوران بارداری بی ‌خطر هستند را برایتان تجویز کنند و یا شاید تصمیم بگیرند که شما را به یک فیزیوتراپ ارجاع دهند تا تمرین ‌های مفیدی را با شما کار کند.

در دوران بارداری مصرف هیچ دارویی بدون مشورت با پزشک توصیه نمی‌ شود؛ در این باره باید بیشتر از همیشه مراقب باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *