خطرناک ترین علائم سرطان پروستات

علائم سرطان پروستات کدامند؟ چه عواملی باعث ایجاد این مشکل می شوند؟ آیا سرطان پروستات درمان دارد؟ راه های درمانی موثر این مشکل کدامند؟

سرطان پروستات در مردان از جمله شایع ترین سرطان ها محسوب می شود. این مشکل عمدتاً بعد از 50 سالگی بروز می کند. سلول های سرطانی در حدود 40 درصد از افراد 50 ساله وجود دارند و با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان افزایش می یابد. در واقع، طبق مطالعات اخیر و آمارهای پزشکی، تقریباً همه مردان بالای 80 سال به سرطان پروستات خفیف مبتلا هستند.

خبر خوب این است که بسیاری از تومورهای این ناحیه خیلی تهاجمی نیستند، محدود به پروستات می مانند و سیر نسبتا کندی دارند. این بدان معناست که بیماران می توانند سال ها بدون انجام درمان های خاص و بدون متحمل شدن عواقب منفی این مشکل با سرطان زندگی کنند.

علاوه بر این، در صورت لزوم، گزینه های درمانی متعدد و کاملا موثری برای این نوع سرطان وجود دارند. متأسفانه، در کنار انواع بسیار کند این بیماری، سرطان های تهاجمی پروستات نیز وجود دارند که متمایل به متاستاز هستند. این نوع سرطان به سرعت رشد می کند و می تواند به سایر قسمت های بدن (از طریق خون یا سیستم لنفاوی) گسترش یابد. در چنین شرایطی شانس درمان بیمار بسیار کم است.

پروستات غده ای با شکل گرد شبیه شاه بلوط است که به دستگاه تناسلی مردانه تعلق دارد. در قسمت لگن (پایین شکم)، درست در زیر مثانه و جلوی راست روده قرار می گیرد و اولین قسمت مجرای ادرار را احاطه می کند. عملکرد اصلی پروستات کمک به تولید اسپرم است، زیرا بخشی از مایع منی آزاد شده در طول انزال را ترشح می کند.

علائم سرطان پروستات چیست؟

در مراحل اولیه، مشکل سرطان پروستات اغلب بدون علامت است. این بدان معنی است که بیمار هیچ علامتی را تجربه نمی کند و از وضعیت خود بی خبر می ماند. در سال های اخیر، به لطف آگاهی روزافزون از خطرات این بیماری، اکثر سرطان های پروستات در همین مراحل اولیه تشخیص داده می شوند.

معاینه اورولوژی همراه با بررسی PSA (آنتی ژن اختصاصی پروستات)، با استفاده از آزمایش خون، امکان شناسایی افراد در معرض خطر را برای انجام آزمایش های بیشتر فراهم می کند. اگر تومور نادیده گرفته شود، افزایش اندازه آن با مشکلات مرتبط با ادرار همراه می شود.

زیرا اندام مجرای ادرار، پروستات را احاطه کرده است. بنابراین تغییرات درون غده به طور مستقیم بر عملکرد ادرار تأثیر می گذارد. علائم سرطان پروستات می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مشکل در ادرار کردن (تردید)
  • تکرر ادرار، به خصوص در شب (شب ادراری)
  • مشکل در حفظ جریان ثابت ادرار (جریان ضعیف، متناوب یا احساس ناتوانی در تخلیه کامل مثانه)
  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
  • وجود خون در ادرار یا منی
  • اختلال نعوظ (ناتوانی جنسی)
  • انزال دردناک
  • ناراحتی در ناحیه لگن
  • خستگی، از دست دادن اشتها و ضعف عمومی
  • درد عمومی در پشت یا لگن

لطفاً توجه داشته باشید: علائم سرطان پروستات مربوط به ادرار مشابه سایر مشکلات خوش خیم پروستات، مانند هیپرپلازی پروستات (BPH) است. به همین دلیل، در صورت بروز یک یا چند مورد از این علایم، انجام آزمایشات پزشکی خاص بدون هراس و نگرانی توصیه می شود.

در واقع مشکل فقط می تواند یک بزرگ شدن خوش خیم یا ساده پروستات باشد. همچنین، ظهور این علائم به شکل حاد می تواند نشانه ای از التهاب پروستات باشد که معمولاً باکتریایی است: پروستاتیت.

سرطان پروستات بدخیم می تواند به غدد لنفاوی در لگن متاستاز داده و به تدریج به سایر قسمت های بدن گسترش یابد. سرطان پروستات عمدتاً به استخوان‌های ستون فقرات، لگن، دنده‌ها و استخوان ران متاستاز می‌دهد.

بنابراین، درد استخوان می تواند از علائم سرطان پروستات بدخیم یا پیشرفته باشد. اگر متاستاز به نخاع فشار بیاورد، می تواند باعث ضعف یا بی حسی در اندام تحتانی، بی اختیاری ادرار و مدفوع شود.

همچنین بخوانید : ۸ دلیل باورنکردنی ناباروری در مردان

علت سرطان پروستات

پس از آشنایی با علائم سرطان پروستات شاید این پرسش مطرح شود که علل ایجاد این مشکل کدامند؟

علت سرطان پروستات

علل دقیق سرطان پروستات هنوز به طور کامل شناخته نشده است، اما محققان چندین عامل مستعد کننده را شناسایی کرده اند و در تلاش هستند تا کشف کنند که چگونه این عوامل می توانند باعث ایجاد دگرگونی نئوپلاستیک شوند.

به طور کلی، علائم سرطان پروستات زمانی ظاهر می شود که سلول‌های غیرطبیعی در این غده، به صورت غیر قابل کنترل رشد کنند. این رویداد ناشی از تغییراتی است که بر ماده ژنتیکی سلول‌های پروستات تأثیر می‌گذارد و می‌تواند باعث ایجاد تغییر در مکانیسم‌های کنترل چرخه سلولی شود و در نتیجه به تشکیل توده‌های تومور کمک کند.

تحقیقات علمی کنونی در جهت درک تغییرات ژنتیکی است که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهند. برخی از عوامل خطر در ایجاد سرطان پروستات نقش دارند:

سن بالا

سرطان پروستات در افراد زیر 40 سال بسیار نادر است، اما احتمال ابتلا به این بیماری پس از 50 سالگی به سرعت افزایش می یابد. حدود 6 مورد از هر 10 مورد بیمار در افراد بالای 65 سال رخ می دهد.

قومیت

سرطان پروستات در برخی از گروه های قومی و نژادی شایع تر از سایرین است، اما دلایل این تفاوت ها نامشخص است. به ویژه، مردان آفریقایی-آمریکایی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند و احتمال بیشتری وجود دارد که سرطان پروستات آنها بدخیم و تهاجمی باشد.

استعداد خانوادگی برای سرطان پروستات یا سینه

مردانی که یکی از خویشاوندان خونی (پدر یا برادر) شان مبتلا به سرطان پروستات است، 2 تا 3 برابر بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری هستند. این خطر در صورت وجود بیش از یک بستگان مبتلا در خانواده و اگر بیماری قبل از سن 65 سالگی تشخیص داده شده باشد بیشتر افزایش می یابد.

علاوه بر این، به نظر می رسد این خطر برای مردان خانواده هایی با سابقه سرطان سینه کمی بیشتر باشد. به ویژه، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در حضور جهش برخی از ژن ها مانند BRCA1 و BRCA2 که در شروع سرطان سینه نیز نقش دارند، بیشتر است.

همچنین بخوانید: مهم ترین علائم سرطان سینه در زنان و مردان

سبک زندگی

چاقی و ورزش نکردن می تواند باعث پیشرفت و رشد سرطان پروستات شود. این خطر برای افرادی که غذاهای غنی از چربی اشباع شده مصرف می کنند و رژیم غذایی کم میوه و سبزیجات دارند بیشتر است. اکثر مطالعات هیچ ارتباط آشکاری بین سیگار کشیدن و سرطان پروستات گزارش نکرده اند.

همچنین بخوانید : ۱۸ تا از پرخاصیت ترین میوه های جهان

التهاب پروستات

برخی از مطالعات نشان داده اند که پروستاتیت ممکن است با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط باشد. در حالی که تحقیقاتی دیگر چنین شواهدی را گزارش نکرده اند. ارتباط بین این دو مشکل هنوز مشخص نیست، اما در حال بررسی است.

روش های درمانی سرطان پروستات

امروزه انواع مختلفی از درمان های سرطان پروستات موجود است که هر کدام دارای فواید و عوارض جانبی خاصی هستند.

روش های درمانی سرطان پروستات

در این مورد، تنها تجزیه و تحلیل دقیق ویژگی های بیمار (سن، امید به زندگی، و غیره) و بیماری (نوع، سطح خطر) به متخصص اورولوژی اجازه می دهد تا مناسب ترین استراتژی و درمان را توصیه کند.

در برخی موارد، به‌ویژه برای بیماران مسن یا با سایر بیماری‌های جدی، هیچ نوع درمانی توصیه نمی شود و فقط به آنها گفته می شود «صبر کنید»: این همان چیزی است که آنگلوساکسون‌ها به آن «انتظار مراقب» می گویند. در واقع در اینجا پزشک هیچ گونه درمان‌هایی را تا ظهور علائم ارائه نمی‌کند.

در مورد درمان مشکل سرطان پروستات در مردان، نشان داده شده است که پرتودرمانی خارجی در تومورهای کم خطر مؤثر است و نتایجی مشابه نتایج پروستاتکتومی رادیکال دارد.

یکی دیگر از روش های رادیوتراپی که به نظر می رسد نتایج مشابهی با روش قبلی در بیماری های کم خطر ارائه می دهد، براکی تراپی است که شامل قرار دادن “دانه های” کوچکی است که تشعشعات را در پروستات آزاد می کنند.

هنگامی که سرطان پروستات متاستاتیک است، بر خلاف سایر سرطان ها، شیمی درمانی درمان انتخاب اول نیست و هورمون درمانی (که به عنوان درمان محرومیت از آندروژن شناخته می شود) ترجیح داده می شود.

این درمان به منظور کاهش سطح تستوسترون، هورمون استرشد سلول های سرطانی پروستات را تحریک می کند، اما عوارض جانبی مانند کاهش میل جنسی، ناتوانی جنسی، گرگرفتگی، افزایش وزن، پوکی استخوان، کاهش توده عضلانی و خستگی را به همراه دارد.

برای بیماران مبتلا به سرطان پروستات حساس به اختگی پیشرفته (یعنی مقاوم در برابر حذف هورمون های مردانه از طریق جراحی یا هورمون درمانی)، بسیاری از درمان های جدید انجام می شوند.

این درمان ها شامل استفاده از عوامل هورمونی جدید است که با هورمون درمانی نسل قدیم مرتبط است. شیمی درمانی نیز در حال حاضر راه حل درمانی دیگری در مورد مشکل سرطان پروستات می باشد.

بهترین روش های جلوگیری از سرطان پروستات

امکان پیشگیری از سرطان پروستات، یعنی اقدام در راستای عوامل قابل تغییر موثر در آن، اساساً از طریق:

  • رژیم غذایی سالم
  • فعالیت بدنی
  • پرهیز از مصرف الکل

ممکن می شود. اگر چه موضوع پیشگیری از این نوع سرطان پیچیده است و هنوز تأیید قطعی ندارد، اما مطالعات موجود نشان می‌دهند که چگونه یک سبک زندگی سالم تأثیر مشخصی در کاهش خطر ابتلا به اختلالات سرطانی دارد.

شایان ذکر است که هیچ مطالعه ای وجود ندارد که مفید بودن مکمل های خاصی را در این زمینه نشان دهد. دریافت فولات، آنتی اکسیدان ها و سایر ریزمغذی ها از طریق رژیم غذایی، به تنهایی می تواند به طور قابل توجهی بر کاهش خطر ابتلا تأثیر بگذارد.

همچنین بخوانید : ضرورت شناخت انواع ویتامین های مورد نیاز بدن

راه های تشخیص زود هنگام سرطان پروستات

همانطور که گفتیم مشکل سرطان پروستات در مردان بدون علامت است، بنابراین تشخیص زودهنگام آن از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد.

جهت تشخیص زودهنگام این بیماری اول از همه با استفاده از دوز PSA (مقدار آنتی ژن اختصاصی پروستات) و معاینه اورولوژی از 50 سال به بعد می توان اقدام نمود.الگوریتم تشخیصی کنونی برای این مشکل مبتنی بر موارد زیر است:

گرفتن شرح حال بیمار

شرح حال اولین و اساسی ترین گام برای طبقه بندی صحیح بیمار است و شامل جمع آوری علائم و تاریخچه بالینی بیمار و خانواده وی می باشد.

سنجش آنتی ژن اختصاصی پروستات ( Psa )

آزمایش PSA هم یک آزمایش ساده و غیر تهاجمی است که نیاز به خونگیری ساده دارد.

راه های تشخیص زود هنگام سرطان پروستات

PSA آنزیمی است که مایع منی را نگه می دارد، بنابراین به حفظ ویسکوزیته صحیح اسپرم کمک می کند، که برای تضمین تحرک اسپرم ضروری است. توسط غده پروستات تولید و ترشح می شود و می توان آن را در خون اندازه گیری کرد.

معاینه رکتوم دیجیتال

معاینه دیجیتال رکتوم گاهی اوقات تشخیص وجود هر گونه گره در پروستات را با لمس امکان پذیر می کند.

بیوپسی پروستات با هدایت اولتراسوند

بیوپسی پروستات با هدایت اولتراسوند در صورت مشکوک بودن در معاینه تخصصی یا تغییر PSA ضروری است و تنها آزمایشی است که قادر به شناسایی به صورت قطعی وجود سلول های تومور می باشد.

بیوپسی که به صورت سرپایی و تحت بی حسی موضعی انجام می‌شود، شامل یک سوراخ منفرد با یک سوزن مخصوص در سطح پرینه (ناحیه بین بیضه و مقعد) است که از پروستات نمونه برداری می کند. بافت های نمونه سپس زیر میکروسکوپ آنالیز می‌شوند تا وجود یا عدم وجود سلول‌های نئوپلاستیک را شناسایی کنند.

علائم خطرناک پروستات

علائم سرطان پروستات و وجود این مشکل در حدود 30 درصد موارد زمانی کشف می شوند که بیماری قبلاً به خارج از غده گسترش یافته باشد. هنگامی که توده تومور رشد می کند، علائم سرطان پروستات پیشرفته یا بدخیم به صورت زیر ایجاد می شوند:

  • مشکل در ادرار کردن (به خصوص شروع ادرار)
  • نیاز به دفع مکرر ادرار
  • احساس درد هنگام ادرار کردن
  • احساس عدم توانایی در ادرار کردن کامل
  • دیده شدن خون در ادرار یا منی

در حالت کلی پس از سن 50 سالگی لازم است هر 12 ماه یکبار معاینه اورولوژی برای اهداف پیشگیرانه در این مورد انجام شود. اقدام به موقع امکان کشف هرگونه آسیب شناسی را در مرحله اولیه امکان پذیر می کند و به این ترتیب امکان درمان موثرتر آنها را فراهم می نماید.حتی در مورد سرطان پروستات بدخیم نیز تشخیص و اقدام به موقع می تواند در رهایی از مشکل تاثیر بسزایی داشته باشد.

به عنوان سخن پایانی بایستی گفت که رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی مداوم و انتخاب انجام ارزیابی های تشخیصی برای اهداف پیشگیرانه در گروه سنی مناسب، بدون شک مهمترین ابزارهای پیشگیری از این نوع تومور هستند. به لطف پیشرفت های گسترده علم پزشکی درمان این نوع سرطان در موارد بسیاری در دسترس می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *