علائم آبله مرغان در کودکان و بزرگسالان

بیماری آبله مرغان متاسفانه امروزه یکی از شایع ترین بیماری های واگیر دار در کودکان است . از علائم آبله مرغان می شود به درد، خستگی، تب و سردرد اشاره کرد.

لازم است بدانید، آن دسته از افرادی که در کودکی به بیماری آبله مبتلا نشده اند، ممکن است در سن بزرگسالی به نوع شدید تر این بیماری که زونا است مبتلا شوند. آن دسته از افرادی که واکسن آبله را تزریق نموده اند، مقاومت بالاتری نسبت به علائم آبله مرغان دارند.

بیماری آبله مرغان چیست؟

بیماری آبله مرغان یا همان واریسلا، یک بیماری واگیردار است که ویروسی به نام ویروس واریسلا-زوستر در این بیماری واگیر دار نقش به سزایی دارد. این بیماری یکی از شایع ترین بیماری های در بین کودکان زیر ده سال است که تعداد خیلی بالایی از کودکان را در مقاطع خاصی به علائم بیماری آبله مبتلا می کند.

جالب است بدانید که کودکان بیشتر در فصول های زمستان و بهار و الخصوص از اواخر اسفند ماه تا اردیبهشت ماه به بیماری آبله مبتلا می شوند و نشانه هایی از این بیماری همانند؛ تب بالا، سر درد، دون دون های قرمز در کل بدن، خستگی، بدن درد و… را تجربه می کنند.

علائم و نشانه های بیماری آبله مرغان

لازم است بدانید، آن دسته از افرادی که در سنین بالا به بیماری آبله مرغان مبتلا می شوند و یا افرادی که جهت تزریق واکسن آبله اقدام نکرده اند، امکان زیادی وجود دارد تا این افراد به نوع شدیدتر بیماری آبله و علائم آن که همان زونا است، مبتلا شوند.

علائم و نشانه های بیماری آبله مرغان

به طور نرمال، علائم آبله مرغان، بین ۴ تا ۷ روز طول می کشد که از مهم ترین علائم بیماری آبله میتوان به بثورات پوستی اشاره نمود. مشکلات پوستی در بیماری آبله، خود را به شکل تاول هایی که دارای مایع و همچنین همراه با خارش زیاد هستند نشان می دهند که این مشکلات پوستی، در نهایت در فرد منجر به زخم های پوستی می شود.

قفسه سینه و کمر، از اولین قسمت هایی از نواحی بدن هستند که دچار بثوراتی پوستی می شوند. همچنین این تاول ها و جوش ها ممکن است در نواحی حساس بدن همانند؛ داخل چشم، داخل ناحیه تناسلی، داخل دهان و یا روی پلک ظاهر شوند.

سایر علائم بیماری آبله از؛

  • تب
  • خستگی
  • کاهش اشتها
  • سردرد
  • بدن درد

چگونه از سرایت آبله مرغان جلوگیری کنیم ؟

برای جلوگیری از شیوع آبله مرغان که توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می‌شود، می‌توانید اقدامات مختلفی انجام دهید:

چگونه از سرایت آبله مرغان جلوگیری کنیم ؟

1- واکسیناسیون

بهترین راه برای پیشگیری از آبله مرغان، واکسیناسیون است. واکسن آبله مرغان بسیار موثر و بی خطر است و برای همه کودکان و بزرگسالانی که قبلا آبله مرغان نداشته اند توصیه می شود.

2- از تماس با افراد آلوده خودداری کنید

آبله مرغان بسیار مسری است، بنابراین مهم است که از تماس با افراد مبتلا خودداری کنید. اگر آبله مرغان دارید در خانه بمانید تا زمانی که تمام تاول های شما پوسته پوسته شود.

3- بهداشت را رعایت کنید

دست های خود را به طور مکرر با آب گرم و صابون بشویید، به خصوص پس از تماس با فردی که آبله مرغان دارد. همچنین از دست زدن به صورت یا دهان خودداری کنید، زیرا این کار می تواند باعث انتشار ویروس شود.

4- محیط خود را تمیز نگه دارید

سطوحی را که ممکن است با ویروس تماس داشته باشند، از جمله اسباب بازی ها، میزهای پیشخوان و دستگیره های در را تمیز و ضدعفونی کنید.

5- دهان و بینی خود را بپوشانید

هنگام سرفه یا عطسه دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج بپوشانید تا از انتشار ویروس جلوگیری شود.

6- داروهای ضد ویروسی مصرف کنید

اگر در معرض خطر بالای عوارض آبله مرغان هستید، پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی را برای کاهش شدت بیماری و جلوگیری از انتشار ویروس تجویز کند.

آبله مرغان در کودکان

لازم است بدانید در گذشته، قبل از ساخت واکسن بیماری آبله، تمامی کودکان بلا استثنا به این بیماری مبتلا می شدند اما خوشبختانه امروزه با پیشرفت علوم پزشکی و با در دسترس بودن واکسن بیماری آبله، دیگر این بیماری، یک بیماری خطرناک محسوب نمی شود و کودکان مبتلا به این بیماری پس از گذراندن دوره کوتاهی از علایم بیماری آبله، سلامتی و بهبودی کامل خود را به دست می آوردند و پس از گذشت چند هفته می توانند به انجام فعالیت های روزمره خود هماندد گذشته بپردازند.

علائم آبله مرغان در کودکان

کودکان همانند بزرگسالان در صورت مبتلا به هر بیماری ممکن است علایمی را تجربه کنند که بیماری آبله از این قانون مستثنی نیست. به طور کلی، علائم بیماری آبله در کودکان تا حدودی همانند علائم بیماری آبله مرغان در بزرگسالان است.

علائم بیماری آبله در کودکان

اما از شایع ترین علائم بیماری آبله مرغان در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره نمود که این موارد عبارتند از؛

  • تب بالا
  • احساس درد در ناحیه سر و کل بدن به مدت یک روز قبل از ظاهر شدن جوش های آبله
  • تبدیل شدن ثورات پوستی به تاول‌ های کوچک همراه با خارش
  • بروز مشکلات تغذیه ای(کاهش یا از دست دادن ناگهانی اشتها)

اگرچه امروزه هم این بیماری وجود دارد و تعداد زیادی از افراد هستند که مبتلا به علائم آبله مرغان می شوند اما به طور معمول، کودکان زیر ده سال درگیر نوع خفیف تری از بیماری آبله مرغان می شوند.

بیماری آبله مرغان در بزرگسالان

بسیاری از افراد در سنین کودکی به این بیماری مبتلا می شوند که این موضوع سبب تولید آنتی بادی های مخصوص در بدن کودک می شود . این آنتی بادی ها منجر به جلوگیری از ابتلا دوباره فرد بیمار به بیماری آبله مرغان در سنین بالاتر می شود.

اما با این حال در موارد اندکی ممکن است تعدادی از افراد در سنین بالا دوباره به این بیماری مبتلا شوند که این بیماری در سنین بالا با شدت ببشتری و به شکل بیماری زونا خود را نشان می دهد.

علایم بیماری زونا همانند علایم بیماری آبله مرغان در سنین بزرگسالی است. اما به این نکته توجه داشته باشید، فردی که مبتلا به زونا شده باشد این امکان را هم دارد تا بار دیگر به علائم بیماری آبله مرغان مبتلا شود.

علائم بیماری آبله مرغان در بزرگسالی

علائم بیماری آبله در کودکان و بزرگسالان شبیه به یکدیگر است با این تفاوت که بزرگسالان علائم شدید تری از آبله یا همان زونا را نسبت به کودکان تجربه خواهند کرد. به طور معمول علائم آبله مرغان در بزرگسالان، یک تا سه هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس بروز می کند.

علائم بیماری آبله مرغان در بزرگسالی

علائم بیماری آبله در بزرگسالان یا همان زونا، شبیه به علائم بیماری آنفولانزا بوده است که فرد ممکن است علائمی همانند احساس خستگی، تب، کاهش اشتها ناگهانی، بدن درد و سر درد را تجربه کند.

فرد بیمار ممکن است لکه های قرمز رنگی را برروی نواحی صورت و نواحی از بدن خود همانند قفسه سینه مشاهده کند. ترشح تاول ها در تمامی نواحی از بدن از دیگر علایم بیماری آبله در بزرگسالان است.

آبله مرغان در بارداری

از دیگر گروه های پرخطر که در معرض خطر ابتلا به علائم بیماری آبله مرغان قرار دارند، زنان باردار هستند. با توجه به تحقیقات به دست آمده، متاسفانه از هر هزار زن باردار، 3 زن درگیر این بیماری می شود. بیماری آبله مرغان می تواند هم برای مادر و همچنین برای جنین ،خطرات و آسیب های جبران ناپذیری در پی داشته باشد.

همچنین بخوانید:  انواع روش های زایمان در آب 

تشخیص بیماری آبله مرغان

تشخیص علائم بیماری آبله مرغان تنها از طریق مراجعه به پزشک و همچنین با استفاده از انجام تست های آزمایشگاهی از جمله آزمایش خون و کشت نمونه ضایعات پوستی برای فرد بیمار امکان پذیر است.

روش درمان بیماری آبله مرغان

متاسفانه علائم این بیماری چه در کودکان و چه در بزرگسالان درمان خاص پزشکی ندارد اما پزشک جهت تسکین درد های ناشی از خارش پوستی برای بیمار، داروهای آنتی بیوتیک و همچنین آنتی هیستامین تجویز می کند. تنها راه درمانی علائم بیماری آبله در کودکان و بزرگسالان، سپری شدن دوره بیماری است.

واکسن آبله مرغان

خوشبختانه امروزه با پیشرفت علوم پزشکی، دسترسی به واکسن این بیماری برای عموم راحت تر و همچنین آزاد شده است. با توجه به مطالعات و تحقیقات به دست آمده، به طور معمول، تزریق دو دوز واکس آبله مرغان کمک می کند تا ۹۸ درصد از ابتلا نوجوانان و بزرگسالان به علائم بیماری آبله مرغان کاهش یابد.

به نقل از ویکی پدیا : از زمان معرفی واکسن آبله‌ مرغان در سال ۱۹۹۵، تعداد موارد و عوارض ناشی از این بیماری به‌شدت کاهش یافته‌است. حدود ۷۰ تا ۹۰ درصد از افراد واکسینه‌شده، از ابتلا به این بیماری یا بروز وضعیت حاد آن محافظت می‌کند.

واکسن آبله مرغان

‌با این حال، باز هم امکان ابتلا به بیماری آبله مرغان بعد از تزریق واکسن هم وجود دارد. همچنین این امکان وجود دارد، فردی که در سنین کودکی واکسن آبله را تزریق کرده، در تماس با فرد مبتلا به زونا، به این بیماری مبتلا شود.

شیوه سرایت و انتقال بیماری آبله مرغان

این بیماری، بسیار ساده به سایر افراد انتقال می یابد و همچنین قدرت انتقال آن تا ۲ روز قبل از ظاهر شدن جوش ها برروی بدن بسیار بالا است‌. از جمله روش های انتقال علائم آبله مرغان میتوان به انتقال از طریق لمس مستقیم این ویروس اشاره کرد.

یعنی در صورتی که فرزند شما به مایع تاول های پوستی و یا جوش های صورت خود دست بزند، این ویروس با سرعت بسیار بالایی انتقال پیدا خواهد کرد و در مواردی ممکن است عوارض های را برای کودک در پی داشته باشد. از دیگر روش های انتقال علائم آبله مرغان، میتوان به تماس با بزاق فرد مبتلا به بیماری آبله اشاره نمود.

همچنین لازم به ذکر است، این ویروس، می تواند از راه های دیگری همانند؛ حلق و یا دهان وارد بدن شده و کودکتان را آلوده به بیماری آبله کند. انتقال علائم ویروس آبله از طریق عطسه و سرفه فرد مبتلا به بیماری آبله نیز امکان پذیر است. آن دسته از بیماران که زنان باردار هستند، ویروس خود را میتوانند از طریق جفت به جنین خود اتتقال دهند‌.

زنان شیردهی که در دوران شیر دهی قرار دارند، از طریق شیر دادن ممکن است ویروس خود را به نوزاد منتقل کنند‌. پس در نتیجه، لازم است تا زمانی که فرد بیمار بهبودی کامل خود را به دست نیاورده است، از تماس پیدا کردن با افراد مبتلا به بیماری آبله، به هر شیوه ای پرهیز نمایید.

برای آبله مرغان چی بخوریم؟

در هنگام آبله مرغان اشتهای شما کم نمی شود و می توانید با مصرف غذاهای ضد ویروسی، آبرسانی مجدد به بدن و مصرف غذاهایی که واکنش های هیستامینی را کاهش می دهند، به بهبود سریعتر این بیماری کمک کنید.

خوراکی هایی که می توانید مصرف کنید

  • ماست
  • ماهی
  • روغن ماهی
  • گوشت
  • پنیر
  • شیر ارگانیک
  • سبزیجات
  • برخی میوه ها مانند گلابی، سیب و آناناس

خوراکی هایی که نمی توانید مصرف کنید

هنگام ابتلا به آبله مرغان از هیچ نوع غلات، پرتقال، توت فرنگی، شکلات، پیاز، آجیل و تخم مرغ استفاده نکنید. مصرف کافئین در چای، قهوه یا قرص های کافئین به مقدار زیاد باعث می شود که بیماری شما به سرعت بهبود نیابد. پرستاری بیماری های عفونی قوانین و مقررات خاص خود را دارد.

باید و نبایدهای بیماری آبله مرغان در کودکان

ما به شما توصیه می کنیم ‌جهت روند بهبودی و درمان بیماری آبله، به کودکان خود نکاتی همانند عدم خاریدن جوش و تاول ها را آموزش دهید، زیرا که در غیر این صورت، ممکن است کودکتان مبتلا به بیماری عفونت ثانویه باکتریایی شود.

برای این کار می توانید ناخن های کودکانتان را کوتاه کنید و یا شب ها هنگام خواب، جوراب به دستانشان بپوشانید.

به کودک خود دارو ایبوپروفن ندهید مگر زیر نظر پزشک متخصص

به کودک زیر ۱۶ سال خود به هیچ عنوان داروی آسپرین ندهید. از خاراندن مایع تاول و یا جوش ها جددا خودداری کنید زیرا که این کار منجر به زخم شدن پوست و در مواردی سبب انتقال ویروس به سایر افراد می شود.

فواید آبله مرغان چیست؟

از نظر پزشکی، آبله مرغان هیچ فایده‌ای ندارد. با این حال، برخی از افراد بر این باورند که آبله مرغان می‌تواند مزایایی نیز داشته باشد. برخی از این مزایا عبارت‌اند از:

  • ایجاد ایمنی در برابر آبله مرغان: پس از ابتلا به آبله مرغان، فرد به طور مادام العمر در برابر این بیماری مصون می‌شود.
  • افزایش مقاومت بدن در برابر سایر بیماری‌ها: برخی از مطالعات نشان داده‌اند که ابتلا به آبله مرغان می‌تواند به افزایش مقاومت بدن در برابر سایر بیماری‌ها مانند سرماخوردگی و آنفولانزا کمک کند.
  • یادگیری نحوه مقابله با بیماری: ابتلا به آبله مرغان می‌تواند به کودکان کمک کند تا نحوه مقابله با بیماری و عوارض آن را یاد بگیرند.

البته، این مزایا هنوز به طور قطعی اثبات نشده‌اند. در حال حاضر، بهترین راه برای جلوگیری از آبله مرغان و عوارض آن، واکسیناسیون است.

پاسخ به سوالات متداول

آبله مرغان چیست؟

آبله مرغان یک عفونت ویروسی است که توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود. به طور معمول باعث ایجاد بثورات خارش دار و تاول های پر از مایع روی پوست می شود.

آبله مرغان چگونه پخش می شود؟

آبله مرغان بسیار مسری است و از طریق تماس مستقیم با مایع تاول‌ها یا هنگام سرفه یا عطسه از طریق هوا از فردی به فرد دیگر سرایت می‌کند.

علائم آبله مرغان چیست؟

علائم آبله مرغان معمولاً شامل بثورات خارش دار، تاول های پر از مایع، تب، سردرد و خستگی است.

آیا آبله مرغان خطرناک است؟

در حالی که آبله مرغان معمولاً یک بیماری خفیف است، می تواند در برخی افراد منجر به عوارض جدی مانند ذات الریه یا آنسفالیت شود.

آیا می توانید بیش از یک بار به آبله مرغان مبتلا شوید؟

ممکن است بیش از یک بار به آبله مرغان مبتلا شوید، اما نادر است.

آبله مرغان چگونه درمان می شود؟

هیچ درمانی برای آبله مرغان وجود ندارد، اما درمان می تواند به تسکین علائم کمک کند. این ممکن است شامل استفاده از لوسیون کالامین برای تسکین خارش، مصرف مسکن‌های بدون نسخه و هیدراته ماندن باشد.

آیا واکسنی برای آبله مرغان وجود دارد؟

بله، واکسنی برای آبله مرغان وجود دارد. این واکسن برای کودکان و بزرگسالانی که آبله مرغان نداشته اند توصیه می شود.

آبله مرغان تا چند روز واگیر دارد؟

آبله مرغان از یک الی دو روز قبل از شروع ، تا وقتی که تمام تاول ها پوسته پوسته شود (معمولاً ۵ تا ۶ روز پس از شروع ) واگیردار می باشد.

‫2 نظرها

  1. سلام من 21 ساله هستم و تا به حال آبله نگرفتم
    برادرزادم هفته پیش آبله مرغان داشت و من بغلش کردم. آیا ممکنه من مبتلا شوم؟ الان دقیقا یک هفته گذشته

    1. سلام دوست عزیز
      با توجه به اینکه گفتید هنوز آبله مرغان نگرفتید ممکنه آلوده شده باشید.
      و ممکنه با توجه به سنتون که 21 سال هست به زونا مبتلا بشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *